Siirry pääsisältöön

SilmäkipuSilmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen

Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta.

Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia.

Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen.

Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoitetulla antibioottisalvalla.

Itsehoitona silmän sidekalvon tulehduksissa voi käyttää ärsytystä vähentäviä silmätippoja. Kuivia silmiä varten reseptivapaasti saa silmien kostuttamiseen tarkoitettuja valmisteita.

Ärtyneitä silmiä voi hautoa kastamalla pehmeä kangaspala lämpimään veteen ja asettamalla se suljettujen silmien päälle noin kymmeneksi minuutiksi 3-4 kertaa päivässä.

Rähmä on hyvä puhdistaa silmistä ja silmäripsistä vedellä tai hyvin mietoon shampooliuokseen ja veteen kostutetulla pumpulitukolla.

Silmämeikkejä ei kannata käyttää liian pitkään, koska ne voivat toimia bakteerien kasvualustana. Silmätulehduksen puhjettua pitää vaihtaa kaikki silmän kanssa kosketuksiin joutuneet aineet ja välineet.

Tupakan savua, käryjä ja muita ärsyttäviä aineita on syytä välttää. Tuulisella ilmalla on hyvä käyttää laseja ja uidessa suojalaseja.

Herpes-virus voi myös joskus harvoin aiheuttaa silmän sarveiskalvon tulehduksen. Tällöin henkilöllä saattaa muiden oireiden ohessa olla valonarkuutta ja näön huononemista. Kipu ja roskantunne voi aluksi olla vähäistä.

Herpeksen diagnostisointi edellyttää lääkärillä käyntiä ja limakalvojen värjäystä, jolla saadaan tulehduksen aiheuttamat muutokset näkyviin. Taudin mahdollisimman aikainen löytyminen ja hoito on tärkeitä asioita, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

Myös silmän värikalvoon voi tulla tulehdus. Silloin näkö heikkenee yleensä nopeasti ja silmä on kipeä. Silmässä on vahva tyypillinen verestys ja mustuainen on pieni. Värikalvo näkyy usein epäselvänä. Hoitona käytetään kortisonia, joka tavallisesti tehoaa hyvin.

Roska silmässä on harvoin vaarallinen

Silmään voi mennä vierasesine. Jos se ei itsestään poistu kyynelnesteen mukana, se voi aiheuttaa kipuoiretta. Tavallisesti ihminen huomaa, jos silmään menee jotain. Hän itse tai joku paikallaolija voi tarkastella silmää diagnoosin varmistamiseksi. Aina vierasesine ei kuitenkaan näy paljaalla silmällä.

Roskaa voi koettaa huuhdella pois räpyttelemällä silmää veden alla. Joskus se on niin tiukassa, ettei se poistu ilman lääkärin apua. Tällöin voi lääkäri ottaa vierasesineen pois puudutuksen jälkeen. Luomen alle taipunut ripsi saattaa irrota, kun ihminen nostaa yläluomen irti silmämunasta ja räpyttelee silmää.


Silmäpaineen kohoaminen on joskus kivutonkin

Silmäkipu voi johtua myös silmänpaineen äkillisestä kohoamisesta. Siihen liittyy näön huononeminen. Valon ympärillä näkyy yleensä värillisiä renkaita. Silmässä ja sen ympäristössä tuntuu voimakasta kipua. Lisäksi ihmisellä saattaa olla pahoinvointia.

Silmässä on punerrusta, sarveiskalvo on samea, mustuainen laaja ja reagoimaton valolle. Mitattaessa silmänpaine on kohonnut. Tällöin silmänpainetaudin hoito on aloitettava pikaisesti.

Silmänpaineet pitäisi 40 ikävuoden jälkeen kontrolloida säännöllisesti, sillä silmänpaine voi kohota aiheuttamatta mitään oireita.


Säteilykivut silmässä, perussyy voi olla niskassa

Joskus yläkaularangan ongelmat voivat antaa silmän alueelle kipua ja särkyä. Useimmiten tämä ilmenee tuntuvana kipuna silmän takana, jolloin myös niskassa on yleensä vaivoja. Kipujen paheneminen liittyy silmäoireisiin. Hoito täytyy suunnata perussyyhyn.

Silmäkipu, mahdollisen vaaran merkkejä


Kaikki äkillisesti alkaneet voimakkaammat kipuoireet silmässä, varsinkin jos niihin liittyy näön huononeminen.

Lääkärissä käynti tarpeen

Pitkittyneet silmän sidekalvon tulehdusoireet, jotka eivät kotihoidolla asetu.
Toistuvat silmien tulehdus- ja ärtyneisyysoireet tai silmäsärky.

Yleensä voi hoitaa itse

Lievät silmäoireet virustulehdusten ja flunssien yhteydessä.
Lievät silmien ärtymiset esim. kloorivedessä uimisen jälkeen.

Lisätietoa silmäkivuista:

Wikipedian artikkeli sidekalvon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli allergisesta sidekalvon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sarveiskalvon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli rikasta silmässä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli värikalvon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli kuivista silmistä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli silmänpainetaudista.
Suomen migreeniyhdistyksen sivujen artikkeli kolmoishermosärystä.

Kommentit

 1. silmiä särkee kun katsoo ylös, alas ja sivuttain, enkä ymmärrä minkä sen aiheuttaa.. pari kertaa mulla on ollu samoja oireita.. mutta mennyt itsestään pois viikon sisällä.. nyt ollu tätä samaa kipua 4 päivää.. ja vain jos katsoo ylös, alas ja sivuttain.. näkö ei ole huonontunut se on samallainen kun aina ennenkin.. voiko syynä olla ulkona tuo tavlikeli? toki siellä ei ole ollut kauheeta pakkastakaan nytten, voiko tuuli ulkona aiheuttaa tämän? väsymys? niskarasitus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on luultavasti joku kummempikin tauti piilossa...Itse totesin hillitöntä valonarkuutta, toispuoleista(vasen) kipua ja punoitusta silmässä ja jumalatonta toispuolista päänsärkyy...Kävin hammaslekurilla...josko siellä olis vikaa...kävin yleislääkärillä, kun tuo nokka oli tukkoinen ainakin vasemmalla puolen ja korvaa särki, jos oli nukkunut sillä puolen...Noh, ne tutki silmänpaineen ja sehän oli vain vasemmalla puolella korkee.Sitte heti kipinkapin silmälääkärille ja siitä neurologin päivystykeen...Tilasi voi nimittäin olla hengenvaarallinen, eli kaulavaltimosi voi olla revennyt tai sulla voi olla tukkeumia/vuotoja päässä.Mulla niitä ei löytynyt varjoaineella ja röntgenillä...Joskin luin tuossa äskettäin, ettei niitä niillä voi edes kaikkia todentaa; ainoastaan magneettikuvaus tuo ne esiin.Noh, mulla todettiin Hornerin syndrooma ja siihen estolääkitys.Jäinpä itse miettiin..kun tuohonkaan ei liittynyt kohonnut.silmänpaine, josta yllättäen sain tietää...(meikkasin aamulla ja ihmettelin mikä on väärin..noh, toinen mustuainen oli pirun pieni ja toinen hillittömän iso ja pään särky kova ja se vasen oli ollut jo usein tulipunainen valkuaiseltaan, kun herään....tietysti selitin neurologille nämäkin ja noh, en tuohon silmänpaineeseen saanut vielä ainakaan mitään kommenttia.) Eli minunkin diagnoosi on olletenkin vajaa... MUTTA KIPIN KAPIN LÄÄKÄRIIN JA HETI !!!!!
   Terv. Kivunsietäjä -entinen.

   7

   Poista
 2. Hei!

  Syitä voi olla useampia.

  Jos itse silmissä ei ole ärsytyksen tunnetta, punoitusta, lisääntynyttä kyynelvuotoa tai eritettä niin silmän varsinaiset tulehdukset eivät vaikuta kovin todennäköisiltä syiltä. Tietysti kylmä tuuli tai muu suora ärsytys silmän seutuun voi aluetta kipeyttää lyhytaikaisesti jossain määrin.

  Jos on ollut flunssaoireita, nuhaa yms. niin poskiontelotulehdus voi tietysti antaa kipuja silmisenkin seudussa. Tällöin pään eteenpäin taivutus tai koputtelu poskipäille tai otsalle myös olla jonkinverran kivuliasta.

  Silmien suurempi rasitus käytössä, tarkat tehtävät joihin joutuu näköä pinnistelemään varsinkin jos näössä on puutteita tai lasit eivät ole ihanteelliset, voi aikaansaada silmän liikuttajalihaksiin jännitystä ja ärsytystä siinä kuin muihinkin lihaksiin. Vielä jos on muutenkin taipumusta esim. jännistysniskaan tai lihasjännityspäänsärkyyn niin naapuriseudun lihakset helposti tulevat "solidaarisuudesta" mukaan jännittelemään.

  Väsymys kaikkia vaivoja helposti pahentaa. Väsyväthän silmätkin ja niille on lepo tarpeen siinä missä muullekin elimistölle.

  Voisi hyvin ottaa muutaman päivän silmärasituksen kannalta rennosti. Ei silmien pinnistelyä vaativia tehtäviä, pitkiä pienen tekstin lukemisia tms.

  Niska on myös syytä pitää rentona ja sitä voisi jumpata niin että siihen tulee jännitystä ja rentoutusta vuorotellen. Keppijumppaa, hartioiden pyörittelyä yms.

  Samaa voi tietysti tehdä silmien seudun lihaksillekin. voi esim. makuulla puristaa silmät kiinni ja samalla jännittää muitakin silmän alueen lihaksia muutaman sekunnin ja sen jälkeen rentouttaa samat lihakset ja kuulostella miltä rennot lihakset tuntuvat ja antaa niiden kunnolla rentoutua. Tätä voi tehdä muutaman kerran päivässä pari päivää niin näkee olisiko mitään tehoa. Jos on apua niin se vahvistaa ajatusta lihastyyppisestä vaivasta. Jos kipu kovin haittaava niin 1-2 päivän kuurin tietysti ottaa jos vaiva niin suuri että tähän katsoo olevan aihetta.

  VastaaPoista
 3. Minulla on silmän ulkoreuna kipeä, ja on vaikea hahmottaa onko kipu luomessa vai silmässä. Kipu ei ole voimakas, mutta sen huomaa. Kipua esiintyy kun silmiä kääntää tai sulkee, aamulla myös räpyteltäessä johtuen varmaan siitä kun aamuisin yleensä kasvot ovat enemmän turvoksissa..? Mikähän voisi olla syy?

  VastaaPoista
 4. Ensimmäisenä tulee mieleen olisiko ripsi kääntynyt tai roska mennyt silmäluomen alle. Jos tämä olisi tilanne, voi kokeilla saada niitä pois laittamalla kasvot veden alle vaikka pesuvadissa ja räpytellä silmiä kiinni ja auki veden alla. Hyvällä tuurilla voi roska tai ripsi vapautua.

  Jos ei tästä ole apua, voi kääntää yläluomen ja katsastaa peilin edessä tai läheisen avulla tilanteen. Kääntäminen on yllättävän helppo tehdä. Kun luomi on käännetty, voi aluetta huuhdella tai käyttää pumpulitikkua tai vastaavaa jos roska tai ripsi luomen alta löytyy. Älä kuitenkaan käytä mitään terävää tai kovaa poistoyrityksessä. Jos näkyy roska, joka ei irtoa helposti niin käy lääkärissä, älä harrasta rajumpia toimia omin päin.

  Tässä on yhdet ohjeet yläluomen kääntöön.

  http://www.lea-test.fi/su/silmat/ensiapu.html

  VastaaPoista
 5. Itselläni on viime aikoina ollut huomattavasti rasittuneemmat silmät kuin yleensä. Minulla on +4 silmälasit ja piilolinssejä pidän harvoin. Jo aamusta alkaen tuntuu että silmän lihakset on rasittuneet/rasitustilassa. Voiko asia ratketa vain näöntarkastuksella, jos lasien vahvuudet on päivitettävä, vai voisiko rasitus olla merkki jostain muusta? En käytä silmiäni mihinkään pikkutarkkaan sen enempää kuin ennenkään, eikä tällaista rasitusta ole koskaan ennen ilmennyt. Nykyään joskus silmät tuntuu tekevän töitä kiinni pidettäessäkin, eli nukkumaan mennessä, ja vaikeuttaa täten unen saantia.

  VastaaPoista
 6. Varmaan lasien tarkistamisesta kannattaa alkaa. Jos silmä yrittää korjata lasien huonoa toimintaa, niin ympäristön lihakset luonnollisesti voivat väsyä tässä ponnistelussa.

  Jos sieltä ei löydy korjattavaa tai ei muutos auta seurannassa niin silmälääkärillä voi hyvin käydä tilanteen tarkistamassa. Ei yleensä kuitenkaan ole oire mistään vaikeammasta sairaudesta.

  VastaaPoista
 7. Teen päätetyötä päivät pitkät, likinäkö. Yleensä ei silmäoireita, mutta nyt muutaman
  viikon ajan yht'äkkinen kova vihlaisu oikeaan silmään. Toistunut harvakseltaan 1-2 x viikossa. Ei muita oireita, vain vihlaisu, kuin joku viiltäsi.

  VastaaPoista
 8. Jos silmässä ei ole punoitusta tai eritettä niin mieleen tulee roska tai silmäripsi, joka ajoittain kääntyy koskettamaan silmää. Jos olisi tällainen, niin katso ylempänä vastaus 6. huhtikuuta 2013 15.32.

  Jos silmässä on punerrusta, eritettä tai näössä muutosta niin lääkärille näyttämään.

  VastaaPoista
 9. Minulla on vasemman silmäntakana ollut jo n: 4-vuotta pistävä tunne joka yleensä ilmenee aamulla herätessä on välillä tosi arka ja silmän aukaseminen tuntuu kivuliaalta tai jos pesee aamulla kasvot niin pitää varoen olla painamatta tätä silmää. Tätä kipua ei välttämättä esiinny ihan joka aamu, mutta aika usein ja olenkin huomannut, että tämä vasemman puolen silmänalunen on huomattavasti tummempi, en tiedä onko sillä jotain yhteyttä tähän kipuun, mutta kuitenkin. Silmäni ovat aika herkät muutenkin kaupassa käyntikin saattaa aiheutaa silmien vuotamisen ja silmäni ovat monesti "väsyneet". Olen kokeillut joitain apteekin tippoja kuiville silmille, mutta en huomannut eroa niin empäs sitten ole, kuin kärvistellyt tämän ärsyttävän vaivan kanssa!

  VastaaPoista
 10. Kävisin silmälääkärillä näyttämässä. Turha on enää lisää kärvistellä, kyllä 4 vuotta on ihan riittävästi.

  Maksaahan se jotain, mutta kyllä asian miettimiseen käytetyllä ajalla olisi tienannut lääkäripalkkion jo moneen kertaan. On hyvä tunne kun on yksi huolenaihe vähemmän. Energiaa säilyy paremmin muualle.

  VastaaPoista
 11. minulla on ollut jo parin kuukauden aikana semmoinen ärsyttävä vaiva että oikean silmän takana tuntuu olevan painetta joka säteilee silmään asti. käytän laseja ja piilareita yhtä paljon, ja minulla on ollut kaksi kertaa samassa silmässä sarveiskalvotulehdus juuri linsseistä. Nykyään käytän kertakäyttölinssejä. Se paine tuntuu ikävältä mutta ei ole semmoinen sietämätön.
  Mistä voisi johtua?
  Kiitos etukäteen.

  VastaaPoista
 12. En tähän osaa sanoa mitään järkevää kantaa. Voi tietysti olla vanhojen tulehdusten jälkivaivoja mutta oire jos koko ajan vaivaa niin kävisin silmälläkärillä näyttämässä.

  VastaaPoista
 13. Osaisitko sanoa mikä vaivaa, kun oikean silmän alaluomessa tuntuu kipua kun siihen koskettaa/rutistaa silmät kiinni? Silmä ei näytä yhtään sen erilaisemmalta kuin vasen silmä, eikä luomi ole turvoksissa, ainoastaan kipeä. Illalla pestessä silmämeikkiä pois kipu tuntuu voimakkaimmin

  VastaaPoista
 14. Voisi olla silmäripsen karvatupen tulehdus tai miksei lievä luomenreunan tulehduskin. Huuhtelut ja silmiin tarkoitettu antibioottisalva tai tipat hoitona voisi toimia jos tämä olisi kyseessä.

  VastaaPoista
 15. Olen valittanut jo kahdelle silmälääkärille kipua silmien takana. Kipu on vihlovaa muttei jatkuvaa. Välillä voi olla yksi päivä ihan hyvä, sitten taas alkaa. Lääkärit sanoivat, että silmät ovat kuivat. Olen käyttänyt 2 kuukautta kostuttavia tippoja (Systane balance, Viscotears, Cationorm)kahden tunnin välein. Kipu ei ole helpottunut. Voiko se johtua jostain muusta?

  VastaaPoista
 16. Kyllä syitä voi olla muitakin. Jos silmälääkäreiden mielestä ei silmissä ole muuta selittävää vikaa ja silmien kuivuuden hoito ei ole tilannetta muuttanut niin ehkä voisi käydä yleislääkärillä kartoittamassa voisiko syytä olla muissa silmän lähellä olevissa rakenteissa. Voisi ajatella että esimerkiksi poskionteloilla tai lihasjännityksellä kyseisellä alueella tai vähän kauempanakin saattaisi olla tekemistä oireen kanssa. Tämä tietysti vähän kaukaakin haettua arvailua.

  VastaaPoista
 17. hei! Mistähän johtuu että silmäni usein verestävät ja kirvelevät ja usein tuntuu kuin sielä olisi roskia. Kutisevat ne eivät ole...Joskus on myös valoarkuutta ja liikuteltaessa sivulle kipeät? Olen ammatiltani parturi-kampaaja. Olen 40 vuotias. Minulla ei ole vielä silmälaseja.

  VastaaPoista
 18. Oireet sopisivat hyvin esim. kuivasilmäisyyteen. Ei vaarallinen mutta kiusallinen vaiva. Tässä linkki Silmälääkäriyhdistyksen kuivia silmiä käsittelevälle sivulle:

  http://www.silmalaakariyhdistys.fi/fin/silmataudit_ja_nakeminen/kuivat_silmat/

  Silmien tilannetta voi hyvin käydä kerran silmälääkärillä näyttämässä, niin voi sitten rauhassa vaivoja hoidella kun ammatti-ihminen on tilanteen katsastanut. Kun on vähemmän huolen aiheita, niin on enemmän aikaa ja energiaa miettiä mukavia asioita.

  Muuten olen sitä mieltä että miehen olisi hyvä käydä noin kerran kuussa parturissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vastauksesta. Kiitoksia myös mileipiteestäsi parturi käyntien tiheyteen. Hiukset kasvavat kuukaudessa noin 1-1.5 senttimetriä. Jos miehellä on hyvin lyhyt hiusmalli niin kuukauden välein leikkaus on paikallaan. Siistit hiukset antavat vaikutelman hyvästä elämänhallinasta ja tuovat lisää uskottavuutta työelämässä. Puhtaat ja muotoonleikatut hiukset myös viestittävät siitä että on hyvä itsekunnioitus ja arvostaa elämää. Minulla käy hiusten leikkauksessa joitakin miehiä jopa 3vkon välein. Pidemmissä malleissa pituus ei ihan heti haittaa.

   Poista
 19. Hei. Mistähän mahtaa johtua, kun minulla on tässä jo kuukauden ajan ollut ärsytystä silmien ympärillä? Jotain sellaista kutinaa, että minun pitää säännöllisesti nikata/siristää silmiäni. Itse silmissä ei tunnu mitään, vaan silmien ympärillä on jotain kutinaa, mitä en pysty hallitsemaan ja se johtaa jatkuvaan silmien nikkailuun. Olisiko syytä käydä lääkärillä? Olen odottanut, että se menisi ohi, mutta ei ole mennyt. Ostin myös apteekista silmävoidetta, minkä pitäisi auttaa silmien ympärillä olevaa ärsytystä. Ei tullut mitään tulosta. Mikä voisi auttaa? Silmätipat?

  VastaaPoista
 20. Kaikenlaista ärsyttävää ainesta lentelee ympäriinsä ja aurinko, uiminen sekä muutkin kesäpuuhat voivat olla koettelemus kasvojen iholle. Ei kuulosta miltään varsinaisen vaikeamman sairauden oireelta.

  Ensimmäinen toimenpide voisi olla ärtyneen alueen kunnollinen rasvaus ainakin viikon ajan. Kaikki mahdolliset ärsyttävät tekijät kuten meikit yms. vieraat aineet tauolle jos niitä on ollut käytössä. Pesua vain kun alue likaantuu ja tällöinkin ilman voimakkaampaa saippuointia ja rasvaisempaa hajusteetonta perusrasvaa ainakin kolme kertaa vuorokaudessa alueelle säästelemättä. Itse silmämunaan ei perusvoidetta siis laiteta, vaan vain ympäröivään ihoon.

  Kasvojen iho varsinkin silmien alueella on hyvin ohutta ja kortisonivoiteita ei suositella yhtään pidempiaikaiseen käyttöön. Yksiprosenttista hydrokortisonivoidetta voi käyttää kahdesti päivässä muutaman päivän ajan jos pelkällä perusvoiteella ei tilanne asetu.

  Live lääkärille voi tilannetta näyttää jos ei ala asettua.

  VastaaPoista
 21. Minulla on oikean silmän takana kipua ja silmä menee aina punaiseksi ja vuotaa vähän. Myös näkö on huonontunut kauas katsottaessa. Mikä vialla? Voiko johtua runsaista poskiontelontulehduksista joita minulla on ollut?

  VastaaPoista
 22. Poskiontelotulehdukset voivat silmän alueellakin tuntua ja antaa erilaisia jälkituntemuksia varsinkin jos niitä on usein ollut. Silmän punoitus ja vuotaminen ja näön huononeminen eivät niiden perusteella selity.

  Tavallisin syy punoitukseen ja vuotamiseen lienee allergiset ja muut ulkoiset ärsytykset. Kuitenkin olisi varmaan hyvä käydä oiretta silmälääkärillä näyttämässä, niin tulisi kerran katsottua asiantuntemuksella.

  VastaaPoista
 23. Mistä mahtaisi johtua kun oikeassa silmässäni on ruvennut tuntumaan kuin puukolla iskettäisiin. Toistuu useita kertoja päivässä ja hetken aikaa on taas aivan normaali. Joskus ennemmin tätä toistui ehkä n. kerran-pari kuussa, mutta nyt se on tullut aivan päiväiseksi ongelmaksi. Kivut eivät kestä kovin kauaa, mutta ovat tosi kivuliaita ja pelottaviakin...

  VastaaPoista
 24. Vaikea sanoa mitään kovin tarkkaa. Itse kävisin lääkärissä tarkikstuttamassa tilanteen.

  VastaaPoista
 25. Anonyymi, googleta hortonsärky.

  VastaaPoista
 26. Anonyymi; onko hortonin päänsärky mahdollinen!?

  VastaaPoista
 27. Minulla on ollut noin viikon ajan todella kovaa päänsärkyä, joka tuntuu lähinnä ohimolla, pään sivulla tai takaraivolla. Kun vähänkin liikuttaa päätä, tuntuu sykkivä kipu. Tämän lisäksi vasemmassa silmässä tuntuu kovaa kipua ja poskessa, kylläkin oikeassa. Minulla ei ole migreeniä. Syön särkylääkkeitä kourallisen päivässä eikä siltikään häävi olo ole. En saa nukuttua, vaikka kipu yöllä vähän hellittääkin, aamulla kipu alkaa taas kovana heti noustessa. En tiedä liittyykö tämä puutumisiin ja huimauksiin joita on tutkittu viimeiset 3 vuotta, otettu pään magneettikuva ym. Viime aikoina tullut myös muistiongelmia ym. Itseä huolestuttaa kovasti, lääkärit pitävät vain "hulluna". Olen nainen, 28v.

  VastaaPoista
 28. Kyllä pidemmän, tuoreen, todella voimakkaan pääkivun kanssa voi lääkärillä käydä. Vaikea näin etänä sanoa mitään sen tarkempaa.

  VastaaPoista
 29. Minulla on ollut pari kuukautta toisessa silmässä kipua ja olen käynyt kahdella eri lääkärillä, joista kumpikaan ei löytänyt mitään selvää vikaa, mutta jälkimmäinen määräsi 3 viikon kuurin Allergan FML-tippoja sekä kosteuttavia tippoja olen käyttänyt koko ajan. Mitään apua ei ole tullut, silmä kipeä koko ajan, jomottelevasti. Yölläkin kipu tuntuu, mutta joskus aamulla hieman lievempi, ei aina. Joudun työskentelemään tietokoneella ja näyttökin tuntuu kuin häikäisevän.
  Jälkikäteen tuli mieleen, että minulla oli huuliherpes ennen kuin vaiva alkoi, mutta se meni huulesta Zoviraksila pois. Poikaystävälläni on todettu sukupuolielinherpes. Voisiko näillä herpeksillä olla yhteyttä silmäkipuuni? Jos on, minkä alan erikoislääkäriltä saisi lääkkeen? Silmä- vai sukupuolitautilääkäriltä? Vai onko tämmöset kivut joskus vaan ikuisia?

  VastaaPoista
 30. Huuliherpeksen aíheuttaja yskänrokkovirus voi myös aiheuttaa silmän sarveiskalvon tulehduksen. Silmälääkärillä kannattaa käydä. Valitan vastuksen viivästymistä. Ilmoitukset kysymyksistä eivät ole jostain syystä kulkeneet normaalisti.

  VastaaPoista
 31. Hei! Minulla sattuu vasemman silmän pupilli(?) en tiedä onko pupilli, mutta siitä kohtaa sattuu ja juurikin tuntuu tuossa edessä. Ei koko päivää, mutta usein. Punainen silmä ei ole. Näkö huonontunut huomattavasti ja molemmat silmät kirvelee. Tätä kirvelyä kylläkin muistaakseni mulla ollu vuosia jo. Mutta mistähän mahtaisi kipuilu johtua?

  VastaaPoista
 32. Jos näkö on selvästi huonontunut niin on syytä kääntyä saman tien lääkärin puoleen.

  VastaaPoista
 33. Hei,
  minä sain vuoden alussa silmälasit, ihan pienillä vahvuuksilla. Sitä ennen silmiä ja päätä särki. Oireet meni pois lasien myötä, mutta nyt 2kk myöhemmin oireet ovat palanneet. Erityisesti autolla ajo saa silmät särkemään. Kuitenkin näen mielestäni hyvin. Minulla on kilpirauhasen vajaa toiminta ja optikko sanoi vuoden alussa silmänpaineen olevan vähän kohollaan. Mistä uusiutunut särky johtuu?

  VastaaPoista
 34. Hei!

  Voisi ajatella että päänsärky olisi yhteydessä lihasjännitykseen pään alueen lihaksissa. Jos näköä joutuu pinnistelemään niin se helposti lisää tätä jännitystä. Olisiko lasien saanti vähentänyt tätä taipumusta kun näkötarkkuus on parantunut.

  Miksi sitten särky on uudelleen alkanut, vaikea sanoa. Voi tietysti miettiä onko ollut jotain muuta stressiä tai huolenaihetta viimeaikoina joka voisi selittää asiaa.

  Tämä koko päättelyketju pelkkää arvailua. Jos vaivasta on jatkossakin haittaa, niin lääkäreitä voi jotta voi saada asianmukaiseen tutkimukseen perustuvia kommentteja.

  VastaaPoista
 35. Minulla on silmissä pientä kipua ja näkö on heikentynyt ja väsyttää paljon kahden päivän sisällä

  VastaaPoista
 36. Jos ei selity flunssan puhkeamisella ja näkö koko ajan heikkenee, niin lääkärille syytä näyttää.

  VastaaPoista
 37. Parin päivän aikana oikea silmä on ollut kipeä vasemmalle, oikealle tai ylöspäin katsoessa sekä jos sen puristaa kiinni tai siihen koskee niin se on arka. Samoin välillä siinä tuntuu että on ns. kalvo päällä varsinkin pimeällä/hämärällä katsoessa niin näkee sumeasti. Silmälaseja käytän ja oikeassa silmässä on huonompi näkö kuin vasemmassa. Onko aihetta vielä huolestua?

  VastaaPoista
 38. Hei!

  Pieni sidekalvon ärsytys, luomen alle kääntynyt ripsi tai joku pieni roska esim. luomen alla esim. voi antaa tämän tyyppisiä oireita. Kotihoitona voi kokeilla nostaa silmäluomea irti silmämunasta ja tarkastella olisiko ripsi kääntynyt. Kasvot voi painaa veden alle ja nostaa uudelleen silmäluomea irti silmämunasta ja liikutella silmää veden alla. Tämä voi putsata roskan jos sellainen siellä sattuu olemaan.

  Aiankin jos ei ala muutamassa päivässä asettumaan niin lääkärille voi näyttää. Samoin jos silmässä alkaa olla punoitusta, eritettä tai kipu vain kovenee tai näkö huononee.

  VastaaPoista
 39. Hei!
  Minulla alkoi eilen aamulla roskantunne silmässä ja tutkin,huuhtelin yms,mutta mitään sieltä ei pois lähtenyt. Loppujenlopuksi nostin yläluomea ja huomasin silmän valkuaisessa,yläluomen alla keltaruskean täplän,mikä se voi olla? Silmät on aika kuivan oloiset ja minulla on taustalla Basedowintauti,siihen olen saanut pulssihoitoa -2009,kilpirauhasen liikatoiminnan yhteydessä.
  Nyt on kilpirauhasen vajaatoiminta,kun kilpirauhanen leikattiin -2011 kokonaan pois.

  VastaaPoista
 40. Hei!

  Mitään omakohtaista kokemusta tällaisista täplistä minulla ei ole joten nettiviisauteen perustuu tämä vastaus. Kaikenlaisia muodostelmia tietysti ihmisessä esiintyy myös silmien alueella. En löytänyt mainintoja tämän tapaisista muutoksista Basedowin taudissa. Muunlaisia silmäoireita toki kuuluu kuvaan.

  Netistä löysin mainintoja tälläisista muutoksista.

  http://www.allaboutvision.com/conditions/pinguecula.htm

  Esiintyvät tosin ilmeisesti useimmin muualla kuin silmäluomien alla. Silmälääkärillä käynti varmaan selvittää asiaa jos ei ilmiö nopeasti mene menojaan. Tämä on vain nettitietoa, ei mitään diagnoosiin päin viittaavaakaan.

  VastaaPoista
 41. Hei,
  Minulla on muutaman kerran elämässäni ollut semmoista ongelmaa, kun katsoessa sivuille tuntuu silmissä jonkinlaista "painetta". Myös katsoessa ylö/alas tai esim. kävellessä/kaupassa jolloin katsetta kohdistetaan nopeasti ja moniin suuntiin tämä vaiva esiintyy. Samanaikaisesti tulee korviin tietynlainen huminan ja jumputuksen ääni(?)tunne(?), kaikki oireet poistuu heti kun asetan katseen kohtisuoraan.
  Tunne ei ole kipua tai särkyä, lähinnä epämiellyttävää.
  Oireet kestää muutaman päivän ja saattaa kulua vuosia ennen kun tulee uudestaan.

  VastaaPoista
 42. Hei!

  Ei kuulosta miltään vaikeamman taudin oireilta. Joskus tällaista voi olla ihan normaalissa elämässä ja jos oiretta käy liikaa seuraamaan niin se voi tuntua hankaloituvan. En huolestuisi tästä.

  VastaaPoista
 43. Minun vasen silmä on ollu nyt paripäivää kipeä. Tuntuu kuin silmän takana tai yläpuolella olisi painetta. Katsoessa reilusti vasemmalle kipu kovenee hetkellisesti. Näkö ei kuitenkaan ole huonontunut. Mistä tämä voi johtua?

  VastaaPoista
 44. Hei!

  Pientä ärtymisen tunnetta voi olla itse kullakin silloin tällöin. Voi itse tarkistaa olisiko silmässä jonkinlaista paikallista punerrusta tai olisiko silmäripsi vääntynyt luomen alle. Jos pitkittyy niin lääkärille voi tietysti näyttää.

  VastaaPoista
 45. Hei,

  kesäkuussa sain uudet lasit ja ihmettelin kun en nähnyt mitään. Näkö oli sumuista, jolloin kävin silmälääkärissä. Käytin tuolloin sekä piilolinssejä että laseja. Lääkäri tarkasti uudelleen näön ja painearvon, joka oli ok. Totesi silmien olevan allerginen ja kuiva. Antoi reseptin Lecrolyn silmätippoihin sekä Oftan a-pant silmävoiteeseen. Käytin niitä ja näkö palasi ennalleen, mutta nyt oireet alkavat ilmaantua uudelleen. Tällä kertaa silmät oireilevat hieman erilaisemmin. Silmät kirvelevät välillä, on valoarkaisuutta varsinkin ulkona auringossa ollessaan ja punaisuutta esiintyy vähäisesti. Vasen silmä oireilee enemmän kuin oikea silmä, myös kesällä oli sama juttu. Vasemmassa silmässä nyt outo tunne/paine luomessa. Ei ole kuitenkaan roskaa silmäluomen alla. Kävin hakemassa apteekista samat silmätipat ja voiteen, koska resepti voimassa vuoden. Olen käyttänyt nyt melkein viikon, mutta ei auta täydellisesti. Näön sumuessa käytän silmätippoja ja ne auttavat hetken kuluttua laittamisesta, mutta vasemmalla silmällä en näe yhtä tarkasti kuin oikealla silmällä. Voiko se johtua siitä, että vasemmassa silmässäni on hajataittoisuutta? Käytin kesän jälkeen vain laseja, joskus piilolinssejä, harvemmin kuin ennen. Osaatko kertoa mistä tämä johtuu? Kiitos etukäteen.

  VastaaPoista
 46. Hei!

  Silmien ongelmat eivät ole syvintä osaamisaluettani. Käsitykseni mukaan allergistyyppiset vaivat ja kuivuus voivat tämän tyyppisiä vaivoja aiheuttaa ja niihin suunnatulla hoidolla on mahdollista oireisiin vaikuttaa. Sen puolesta puhuu sekin, että saamallasi hoidolla on toistamiseen vaiva mennyt rauhallisempaan suuntaan.

  Miksi sitten hoitotulos ei nyt ole täydellinen on vaikea kysymys. Hoitomielessä käytettävissä olevia valmisteita on useampia ja niiden yksilöllisellä kokeilulla löytyy paras vaihtoehto. Joskus vaaditaan pitkäaikaistakin, ellei pysyvää hoitoa. Aina ei taida olla mahdollista täysi jatkuva oireettomuus, vaikka tavoitteena se luonnollisesti onkin. Silmälääkärin kanssa voi keskustella hoitovaihtoehdoista jos ei vaiva ajankaan kanssa riittävän hyvin reagoi hoitoon.

  VastaaPoista
 47. Hei!

  Huomasin että ihmiset ovat kysyneet neuvoa täällä kommenteissa, joten voisin itsekin kokeilla onneani.
  Olen nyt tässä jonkin kaksi viikkoa kärsinyt aika mojovasta silmäkivusta vasemmassa silmässäni. Ensimmäiset pari päivää se oli vahva, pistävä, aivan kuin silmässäni olisi roska, aivan silmän sisäkulmassa nenän puolella. Pikkuhiljaa se alkoi muuttumaan suuremman alueen pienemmäksi jomotukseksi (välillä leviten vasemman puolen päänsäryksi), mutta menin silti ensiapuun sitä näyttämään vaikka tuntui että se oli menossa ohi. Eivät nähneet mitään vikaa, mutta antoivat varmuuden vuoksi reseptin antibioottikuuriin. Käytin niitä sen viikon eikä muutosta tapahtunut. Tulen palaamaan lääkäriin tässä lähipäivinä kunhan saan ajan varattua.
  Koko ongelma kuitenkin tuntuu niin omituiselta, enkä googlettamallakaan nyt ensihätään nähnyt samankaltaisia kokemuksia. Silmä ei alkanut rähmimään ennen kuin antibioottikuurin puolessavälissä. Mitään punoitusta tai kyynelpussin tmv turpoamista ei ole huomattavissa. Silmäni on ulkoapäin täysin terve. Silmä itsessään ei arista painamista, mutta en voi esimerkiksi hieroa silmääni suihkussa pisaroista sillä se sattuu niin paljon. Kipu on silmäkulmassa, ei silmässä. Kun räpyttelen tunnen miten se pistää. Ihon venyttäminen nenänvarren ja silmäkulman välillä on täysin mahdotonta ilman järkyttävää kipua. Mitään vierasta esinettä ei näy vaikka kuinka pyörittelen silmää (mikä ei tuota kipua), ja silmätippojakin olen käyttänyt ahkerasti koko tämän silmäjutun ajan. Mikään ei auta.
  Silmäni vetistää melko kiusallisella tavalla, kun joudun kertomaan huolestuneille ihmisille että ei, minä en itke, silmäni on vain kipeä. Ja aina vain tämä vasen silmä. Mielestäni se on saattanut aina vetistää enemmän kuin oikea, mutta siitä en osaa mennä varmuuseen.

  VastaaPoista
 48. Hei!

  Jopa on haastava kysymys. Jos lähdetään mietimään kipukohdan perusteella, niin kyyneltiehyet kivun anatomisena paikkana tulee mieleen. Kyynelneste poistuu silmästä sisäkulmassa olevan kanaviston kautta nenään. Tässä kaavakuva tilanteesta.

  http://eyeglasses2020.wordpress.com/2013/06/13/blocked-tear-ducts/

  Kanavissa tapahtuu iän myötä muutoksia, varsinkin naisilla, ja tätä kautta vaivoja voi syntyä helpommin. Kirjallisuuden mukaan kanaviin voi kehittyä kovettumia, jotka tukkivat tai kaventavat putkistoa. Voivat uskoakseni aiheuttaa kipuoirettakin.

  Tulehdus voi iskeä tänne kuten muuallekin elimistöön. Reilu tulehdus luonnollisesti aiheuttaa ulospäin näkyviä oireita mutta voi tietysti olla, että syvemmällä olevien rakenteiden lievempi tulehdus ei ulospäin näy.

  Jos kipuoire jatkuu, niin näyttäisin silmälääkärille tilannetta. Jos selitys löytyy, olisi mielenkiintoista kuulla mikä oli vaivan takana.

  VastaaPoista
 49. Minulla säännöllisesti aina samassa silmässä ja samassa kohtaa silmää tulee punainen täplä. Usein tällöin myös voimakas päänsärky (mutta ei aina). Täplä häviää välillä tunnin päästä, välillä vasta parin päivän päästä, mutta päänsärky saattaa kestää pidempään. Nyt kärsin jo toista päivää pahasta päänsärystä/silmäsärystä. Silmä tuntuu kuivalle ja kuin olisi roska silmässä, myös niska kipeä. Yöllä kun räpyttelin tarkoituksella kauan aikaa, kipu hävisi täysin, mutta tuli parin tunnin päästä uudestaan. Muita oireita ei ole (ei esim. valonarkuutta, pahoinvointia, näön sumentumista tms.). En ole vielä päässyt silmälääkäriin kun yleensä nämä kohtaukset menevät parissa päivässä ohi ja jonot lääkäriin ovat paljon pidemmät...

  VastaaPoista
 50. Hei!

  Eräissä päänsärkytyypeissä on mukana myös silmäoireita. Tilannetta voi käydä näyttämässä vaikka silmässä ei olekaan juuri sillä hetkellä mitään näkyvissä. Kyllä lääkäri uskoo sinua kuitenkin. Voit tietysti myös ottaa silmästä kuvan kun särky on päällä. Päänäsärkyihin on kohtuullisen hyviä lääkkeitä tarjolla joten on turha ilman hoitoa kärvistellä.Yleislääkäri tai neurologi voisi olla sopiva yhteistyökumppani.

  Tässä linkki sarjoittaisesta päänsärystä kertovalle sivustolle.
  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00431

  VastaaPoista
 51. Hei. Kärsin erittäin kuivista silmistä. Tänään silmään meni koiran karva sain ehkä sen pois. Valkea karva niin vaikea nähdä. Onko karva vaarallinen silmässä kun kuivat silmät?

  VastaaPoista
 52. Hei!

  Ei karva yleensä saa suurempia vammoja aikaan silmässä vaikka se olisi kuivakin. Toki voi jonkin aikaa antaa jälkiärsytystä mutta se yleenä parissa päivässä asettuu.

  VastaaPoista
 53. Moi,
  Hortonin neuralgiassa oireina on yleensä toispuoleinen silmän takana tuntuva voimakas silmäkipu. Kipukohtaukset toistuvat päivittäin tietyn jakson esim. kuukauden kerrallaan, josta myös nimitys sarjoittainen päänsärky. Itselläni kipujakso tulee yleensä keväällä tai alkutalvesta ja kestää 1-2 viikkoa, jona aikana 4-6 kohtausta. Kipukohtaus alkaa yleensä aamuyöstä. Kipu tuntuu polttavana ja viiltävänä jatkuen n. puoli tuntia. Kipukohtauksen aikana ei voi tehdä juuri mitään, kuin sulkeutua kylpyhuoneeseen tuskasta "sätkien" ja "pyörien". Kipu johtaa yleensä oksenteluun, hikoiluun, silmien vuotamiseen. Jos kipu vähänkin helpottaa voi yrittää saada unta toivoen, että herätessä kipu ei ole uusiutunut. Minun tapauksessa neurologi osasi tehdä oikean diagnoosin, kun ensin olin ensin tarpeeksi tietoa tästä sairaudesta ja saanut lähetteen yleislääkäriltä kuvailtuani oireet ja ilmoittaessani epäileväni Hortonin neuralgiaa. Yleislääkäri kylläkin epäili ensin, että oli hakemassa PKV-lääkkeitä. Minulla sumatriptaanisuihke nenään lopetti ainakin viimeksi kohtauksen viidessä minuutissa, mutta neurologin mukaan minulla on taudin lievä muoto, joten voimakkaampaa lääkitys on usein tarpeen. http://www.migreeni.org/perustietoa/sarjoittainen.html

  VastaaPoista
 54. Tosiaankin , nuo oireet tuolla jokaisella (liki tulkoon), ovat sellaisia; jotka vaativat jatkotutkimuksia. Mulla alkoivat oireet vasemman silmän valon herkkyytenä yms. tietyn lääkkeen kokeiluna...stroboskooppi heilui silmissä. Noh, aikaa kului ja ( nyt jälkikäteen) huomasin, ettei se silmä toiminut enää oikein.Noin puoli vuotta siitä, aloin saamaan toispuolikipukohtauksia ja vasemman silmän luomi lorpotti ja kivut olivat tosi kovia välillä ja jatkuva päänsärky aina on/oli läsnä.Heti kaikki siis lääkäriin, joilla on tuommoisia/sinnepäin oireita!!! Tauti voi olla vakava mm; kaulavaltimon repeämä, tukos aivoissa, repeämä aivoissa, migreeni, Hornerin syndrooma...jne. Mulle arvottiin toi Horner ja silti...siihen kun ei kuulu silmänpainetta, jota mulla on vaikka teille jakaa ja tietysti tossa vasemmassa silmässä! Aloitin tänään syömään tuota estolääkitystä ja katsellaan...HEI!!! Muuten!!!Jos teillä on jotain ongelmia ollut keskushermoston kautta vaikuttaviin lääkkeisiin!!! Tai teille tarjotaan hoidoksi sellaista: NE PAHENTAVAT OIREITA!!

  VastaaPoista
 55. Viime jouluna minulle tuli silmäoireita. Silmissä tuntui kovaa painetta (niin kuin silmiä olisi pitänyt koko ajan kierossa). Paineen tunne kesti muutaman päivän ajan. Minulla tuntui myös vihlovaa kipua kulmakarvojen alla/ silmäluomen yläpuolella silmänurkassa kipua kun siitä painoi (luun alapuolelta). Töihin ajaminenkin tuntui hankalalta sillä silmien oli vaikea kohdistaa katsetta. Kun katsoin kauemmaksi silmät eivät tarkentaneet 'kuvaa' silmissä. Kipu meni ohi sekä muut oireet. Mutta aina välillä kun pidän töissä pelttoreita, silmissä alkaa tuntua painetta ja kun painan tuosta kulmakarvojen alapuolelta, tunnen vihlovaa kipua. Mistähän tämä mahtaa johtua?

  VastaaPoista
 56. Hei!

  Ei tule ainakaan mikään vaikeampi sairaustila mieleen kuvauksesi perusteella. Jos suojalasien käyttö nykyisin oireeseen vaikuttaa, niin voisiko olla joku paikallinen puristuksen aiheuttama oire. Suojalasithan ovat joskus melko epämiellyttäviä ja jos ne haluaa tiiviiksi, niin puristusta silmän seudun pehmytosiin väistämättä tulee. Ei ole mahdotonta että joku paikallinen rakenne siitä on ärtynyt ja tällä lailla oireillee.

  VastaaPoista
 57. Hei,

  olen viimeisen viikon aikana havainnut sellaisen näköhäiriön, jossa jostakin ääriviivasta häviää pieni kohta tai siinä on pieni pyöristymä. Tämä näky liittyy yleensä siihen, kun olen liikauttanut silmiä tai päätä ja kun silmä ei ole vielä tarkentanut kohteeseen. Häiriö on vain vasemmassa silmässä. Mistä voisi johtua?

  Amslerin kartta näyttää samanlaiselta molemmilla silmillä. Ei vääristymiä tai puutoksia, mutta onko normaalia, että jonkin aikaa ruudukkoa katsottuani näkymä alkaa väristä. Viivat vahvistuvat ja heikentyvät. Muodot eivät tosin muutu. Myös esim. katsoessa katon ja seinän reunaa sopivassa kirkkaudessa ja kontrastissa, alkaa näiden välinen ääriviiva "elää", ikään kuin väristä. Jos katson hetken muualle, tämä loppuu. Myös silmien räpyttely useampaan otteeseen poistaa näyn.

  Silmänpohjan rappeuman oire on viivojen vääristyminen, mutta onko se tällaista luonteeltaan? Vai selvästi suurempaa ja jatkuvaa? Viivat (esim. ikkunan karmit, talon seinä, lipputanko, tien viivat jne) näyttävät kyllä suorilta, eivät mutkittele.

  Vasenta ohimoa särkee välillä ja silmääkin joskus. Vasen silmä on myös välillä hieman punertava aamuisin. Särkylääke ei oikein tunnu auttavan.

  Olen 25-vuotias mies ja käytän runsaasti tietokonetta ja vapaa-ajallakin katson paljon tv:tä. Silmissä on jonkin verran lasiaissamentumia, läpinäkyviä pisaroita ja matoja. Ollut tosin jo monen monta vuotta. Minulla on myös karsastusta molemmissa silmissä ja väsyneenä lievää kaksoiskuvaa (ollut vuosia, olen jo tottunut). Mutta tämä uusi oire huolettaa, kun olen näin nuorikin vielä :/

  VastaaPoista
 58. Hei!

  Kyllähän tietysti runsaassa päätetyössä erilaisia oireita silmien seutuun helposti syntyy. Niitä tarkkaillessa on kaikilla vaivoilla luontainen taipumus lisääntyä. En osaa oireittesi perusteella ottaa kantaa mahdolliseen syyhyvn. Tuskin kukaan muukaan, kuin silmälääkäri tutkimuksen jälkeen, pystyy sanomaan mitään järkevää oireittesi suhteen. Suosittelen kääntymään silmälääkärin puoleen.

  VastaaPoista
 59. Minulla on todettu viime vuonna oikeassa silmässä lasiaisen irtauma, lievä kaihin alku kumpaisessakin silmässä, kuiva silmäisyys 1990 luvulta (fibromyalgia). Voi sanoa että usein veripurkaumia. Kaksi vuotta siten näön heikkeneminen pari tuntia näkö oli pois vasemmasta silmästä ja siinä verinaarmu mykiöstä alaspäin. Silmää en ole satuttanut missään. Verenpurkaumaan liittyy aina kipu joka tulee yläluomen alle ja sitten pamahtaa verisuoni. Nyt viikon sisällä jo neljäs kerta sekä purkauma on tummaa. Silmät verestää vuotaa ja kuin olisi joku kalvo väliin niissä. Samoin on valonarat ja vuotaa kyynel nestettä. Tippoja laitan useasti päivässä. Viimeksi ei selvinnyt mitään ei hoitoa syyksi ehkä verenkierto häiriö? Kallon/niskassa todettu ahtauma samoin monessa kohtaa selkää yleis sairauksia leukemia ja paljon muuta lääkitystä myös paljon näihin sairauksiin. Paineita ei ole ollut alle 20
  Näkö heikentynyt käytän laseja 0,75/1,25 eli ei vahvat. Näön tarkastus oli 2 vuotta sitten.
  Siis mikä nyt neuvoksi? Onko kiire ja mistä saan lähetteen kun silmä klinikalle se vaaditaan viimeksi menin päivystykseen

  VastaaPoista
 60. Hei!

  Tilanne on sen verran monimuotoinen ja hankala että en pysty antamaan mitään järkevää neuvoa tai arviota hoidon tarpeen kiirellisyydestä. Olisi varmaan hyvä jos olisi mahdollisuus luoda hoitosuhde silmälääkäriin, jonka puoleen voisi tarvittaessa kääntyä mikäli silmäoireita useammin on.

  Yksityispuolella se onnistuu käytännössä helpommin. Kunnallisella puolella vaaditaan uudessa tilanteessa aina lähete. Sen voi periaatteessa kuka tahansa lääkäri, esim. terveyskeskuksessa kirjoittaa mikäli arvioi sen tarpeelliseksi. Päivystys on toki hätätilanteissa käytössä. Siellä sitten hoidetaankin vain ajankohtainen tilanne.


  VastaaPoista
 61. Olen saanut kolmen viikon sisään jo neljä kertaa vaikeita silmien nykiniskohtauksia ja silmät olleet todella ärtyneet. Välillä kuivat ja välillä vetistelee. Valonarkuutta myös. Mistähän johtuu

  VastaaPoista
 62. Silmän alueen nykimistä on lähes jokaisella jossain vaiheessa elämää. Se on yksittäisenä ilmiönä harmiton ja asettuu yleensä ilman hoitotoimenpiteitä. Niiden syntymistä voi edesauttaa, stressi, suurempi rasitus, runsas kahvinjuonti ja jotkut lääkeaineet.

  Koska sinulla on muitakin oireita, jotka voivat viitata esim. silmän ärsytykseen, tulehdukseen tai muuhun silmäongelmaan, niin neuvoisin käymään lääkärissä mikäli nämä jatkuvat.

  VastaaPoista
 63. Itselläni sattuu oikean silmän taakse ja päälle katsoessa jyrksti ylöspäin. Kävin terkkarilla näöntarkastuksessa ja yhdellä pykälällä oli huononnut viime vuodesta. En näe kaukana olevaa kamaa kovin hyvin. Välillä silmiä myös kirvelee. Mikä on?

  VastaaPoista
 64. Hei!

  Voit tarkastaa peilin avulla olisiko ripsi kääntynyt luomen alle tai muuten ärstytyksen syynä. Odottelisin jonkin aikaa ja jos ei kipu ja kirvely ala mennä itsestään ohi, niin kävisin lääkärissä uudelleen näyttämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, kipu lähti, mutta siirtyi vasempaan silmään. Mitäs nyt. Odottelenko myös sen loppumista?

   Poista
 65. Kuulostaa järkevältä jonkin aikaa katsoa tilannetta. Toki voi lääkärille tilannetta näyttää jos se pitkityy tai huolestuttaa.

  VastaaPoista
 66. Moi oon 12v ja eksyin tänne ku on ollu kuumetta mut ei oikeesta tänää oo ollu ja sattuu aivulle ja ylös katsominen. Oon paniikissa et onko normaalia vai pitääkö huolestua ku pelkään jotai hengenvaarallista?

  VastaaPoista
 67. Ei kuulosta kovin vaaralliselta jos muuten ei ole kunnossa valittamista. Kuumeen yhteydessä voi olla erilaisia kipuja. Yleensä ne sitten taudin rauhoittuessa asettuvat.

  Ei kannata jatkuvasti katsoa sinne päin, mistä kipu aiheutuu. Vaikka paniikissa tuleekin mieleen aina uudestaan kokeilla, vieläkö se tuntuu. Kun jättää rauhaan ja yrittää unohtaa koko vaivan, niin asettuu todennäköisesti nopeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo tänään se sit lähti oikeestaa pois ku flunssaki lähössä

   Poista
 68. Noh, kirjoitan taas. Ei ole silmät enää kunnola kipeät. Sairastin noroviruksen neljä päivää sitten. Enää tuntuu, kuin silmiä työnnettäisiin takaa ulos kun katson ylös. Rauhoittunut siis aika hyvin.

  VastaaPoista
 69. Hienoa. Taitaa olla voiton puolella ja vuosi voi jatkua paremmissa merkeissä.

  VastaaPoista
 70. Kuinka ollakkaan, se kipu tuli takaisin. Taas on vasen silmämuna tuolta takaa/päältä törkeen kipeä kun katson oikealle ylös (ääriasentoon) Ei tunnu makuulteen ollessa. Flunssaa on vähän kun nenäkin on tukossa. Myös päätä särkee. Oisko nyt sitten aika mennä silmälääkärille vai onko tämä esim poskionteloista johtuvaa flunssan takia?

  VastaaPoista
 71. Olisi varmaan hyvä näyttää sitä lääkärille. Yleislääkäri hyvin sopii katsojaksi.

  VastaaPoista
 72. Hei! Olin juuri lääkärissä (en tämän asian takia) poskionteloröntgeneissä, eikä sieltä löydetty poikkeavuuksia. Nyt sairastuin flunssaan, ja silmissä ja niiden takana tuntuu kipua ja painetta. Pääsärkyä myös. Odottelenkos tässä sitten flunssan loppumista?

  VastaaPoista
 73. Hei!

  Flunssaan ei ole juuri muita kuin perinteisiä hoitokeinoja tarjolla. Lepoa vain ja käsikauppalääkkeitä tarvittaessa. Yleensä se siitä. Hyvä ettei tutkimuksissa mitään vaikeampaa tullut esiin.

  VastaaPoista
 74. Morjens! Sehän on normaalia jos on koneeella kuusi tuntia päivässä että silmien lihakset on niinkun... vähän kipeät ylös katsoessa. Samanlaista lihaskipua kuin muissa lihaksissa rankan urheilun jälkeen siis. Varmistanhan vain. (Ei tunnu jos ei ole koneella kahteen päivään)

  VastaaPoista
 75. Hei!

  Voi hyvin sopia silmien rasitusoireisiin. Toki kannattaa valaistus, näytön säädöt yms. optimoida. Jos suurempaa haittaa jatkuvasti on, niin optikolla voi käydä katsastamassa olisiko sieltä oireeseen löydettävissä syytä tai helpotusta.

  VastaaPoista
 76. Minulla on muutaman päivän ajan ollut ajoittain todella erikoista oireilua. Melkein voisin laittaa sen poskiontelo-oireilun piikkiin: paineen tunnetta silmien ympäristössä, poskissa, nenän alueella, otsan etuosassa, välillä säteilee hampaisiinkin, pahenee kun kumarrun eteenpäin. Mutta vaikuttaa siltä, että nimenomaan silmien rasittaminen (esimerkiksi näytön katselu, pienen tekstin lukeminen) laukaisee oireilun, ja silmät tuntuvatkin vähän rasittuneilta. Silmät eivät rähmi, eivät punoita, näontarkkuudessa ja näkökentässä ei ole muutoksia. Välillä silmiä hieman kirvelee, samoin nenää. Oireilu saattaa olla nyt hieman helpottamaan päin. Mistähän tässä mahtaisi olla kysymys?

  VastaaPoista
 77. Hei!

  Erilaisia silmäoireita nykyajan töissä ilmenee monella. Kyseessä voi olla näköelinten rasitusoireisto ilman sen vaikeampia sairauksia. Silloin voisi olla hyvä työpisteen näkötyön tilanteen tarkistaa.

  Toki allergiat, flunssat ja muut erilaiset sairaustekijät voivat myös silmävaivoihin vaikuttaa. Jos eivät oireet ala asettua, niin työterveyshoitajan tai -lääkärin kanssa asiaa voi pohtia.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä