Siirry pääsisältöön

Suukipu


Herpes Simplex on nykyisin yleinen huulikipu

Herpes Simplex tyyppi 1 -virus aiheuttaa tulehduksia suussa. Yleensä oireet alkavat kutinana ja polttavan kipuna huulessa. Sen jälkeen kehittyy pieniä rakkuloita, joihin muodostuu rupi noin viikossa. Usein mukaan liittyy bakteeritulehdus, mikä voi pitkittää vaivaa.

Hoitona käytetään paikallisia herpes-virukseen vaikuttavia lääkeaineita. Lääkkeen teho on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa hoito päästään alkamaan. Jos mukaan on liittynyt bakteeritulehdus, antibioottisalvat ovat myös tarpeen.


Suun limakalvon muutokset on syytä pitkittyessä tutkia

Suun limakalvoihin voi tulla erilaisia muutoksia. Väri muuttuu ja rakkuloita sekä haavautumia tulee tulehdusten ja huonon suuhygienian vuoksi. Joskus suun limakalvo voi vaurioitua liian kuuman ruoan takia. Tämä vaiva yleensä paranee muutamassa päivässä.

Allergisen pitkäaikaisen nuhan yhteydessä voi esiintyä suun limakalvojen kuivumista, johon eivät normaalit kuivan suun hoitoon tarkoitetut tuotteet auta. Syynä voi olla nenän tukkiintumisesta johtuva suun kautta hengittäminen, joka luonnollisesti kuivattaa limakalvoja. Tällöin paremman tehon voi antaa allergiaoireiden, varsinkin nenän limakalvoturvotuksen, kuriin saattaminen.

Suun limakalvoilla esiintyy myös virustulehduksia, joita tavallisesti aiheuttaa herpes-virus. Ensimmäinen tulehdus sairastetaan yleensä lapsuudessa. Herpeksen voivat aktivoida mm. vilustuminen, stressi, vammat, hampaan poisto ja kuukautiset.
Myös monet muut virukset saattavat antavat suun alueella oireita. Useat ihosairaudet, esim. punajäkälä, aiheuttavat muutoksia suun limakalvoilla.

Suun limakalvomuutosten hoitaminen on hankalaa, koska lääkeaineet pysyvät huonosti paikallaan. Bakteereja tappavia purskutteluaineita on hyvä kokeilla. Suun limakalvojen haavaumien hoidossa voidaan käyttää myös kostutettua teepussia.

Kasvaimia esiintyy myös suussa. Siihen viittavien oireiden jatkuessa pidempään, potilaan täytyy käydä lääkärillä arvioittamassa tilanne.

Ärsyttäviä ja liian kuumia tai maustettuja ruokia kannattaa välttää. Maitotuotteiden säännöllinen käyttö helpottaa joidenkin ihmisten oloa.

Hammaskivut, hoida heti reiät kuntoon

Tavallisin syy hammaskipuihin on mädän aiheuttamat reiät. Alkuoireena voi olla makean vihlominen hampaassa. Reiän suuretessa kuvaan tulevat mukaan kylmän ja lämpimän aikaansaamat vihlaisut. Jos kylmästä tai kuumasta seuraa pidempikestoista särkyä suussa, hampaan ydin voi jo olla tulehtunut.

Hammaskipu voi säteillä yläleuasta ohimoseutuun ja alaleuasta korvan alueelle. Tällöin hammas on arka koputukselle. Diagnoosi varmistuu hammaslääkärin tutkimuksessa ja tarvittaessa röntgenkuvauksessa.

On tärkeätä hoitaa reiät kuntoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hoitona käytetään hampaan tuhoutuneen kudoksen poistoa ja paikkaamista. Juuren tulehtuessa joudutaan turvautumaan juurihoitoon.Ensiapuna henkilö voi käyttää reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä ja kylmäpakkausta kipualueen hautomiseen. Hammaslääkärissä käynti on kuitenkin tarpeen.

Ientulehdus, harjaa hampaat paremmin

Hampaan kipuja voi aiheuttaa myös ientulehdus, joka usein johtuu huonosta suunhoidosta, hammaskivestä, huonosti sopivasta proteesista ja paikkojen reunoista. Jos taudin annetaan edetä, se saattaa johtaa syvempien kudosten tulehtumiseen.

Lievissä tapauksissa hoitona riittää usein suuhygienian parantaminen ja paikallisten ärsyttävien tekijöiden poistaminen. Itsehoitona on hampaiden huolellinen harjaus ja niiden välien puhdistaminen hammastikulla tai hammaslangalla. Ärhäkkäämmässä tilanteessa voidaan käyttää bakteereja tuhoavia paikallishoitoja ja joskus antibioottejakin.

Kielen kivut voivat johtua sienitulehduksesta

Kielen kipu voi olla sienen aiheuttama. Suussa löytyy hiivasientä jopa puolelta täysin oireettomistakin ihmisistä. Syinä ovat mm. sokeritauti, B12-vitamiinin tai raudan puute, huonosti istuva proteesi ja antibioottikuuri. Suun huono hoito voi myös altistaa sienitulehdukselle.

Syljen erityksen vähäisyys saattaa olla edesauttavana tekijä. Nivelreuma, Sjögrenin syndrooma tai LED voivat aiheuttaa syljen vähenemistä. Myös eräät verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet, rauhoittavat ja allergialääkkeet saavat aikaan samanlaisen vaikutuksen.

Kuivuutta voi hoitaa suuvesillä, salvoilla tai imeskelytableteilla. Ruokaöljyä voi myös kokeilla paikallisesti. Alkoholipohjaisia suuvesiä kannattaa välttää, koska ne voivat lisätä limakalvojen kuivuutta, samoin kuin happamat ja voimakkaasti maustetut tuotteet.

Sienitulehdus voi ilmetä punaisena limakalvona ja kiiltävänä kielenä tai vaaleina peitteinä kielellä ja limakalvoilla. Tulehduksen hoitoon käytetään sieniin vaikuttavia aineita, yleensä paikallisesti annosteltuna. Sienitulehdukselle altistavat tekijät pitäisi pyrkiä poistamaan. Niiden uusiintuminen on kuitenkin tavallista.

Kielen kipu voi aiheutua B12-vitamiinin puutteesta. Anemiassa esiintyy suuoireita joka kolmannella ihmisellä. Suolistosairaudet, laihduttaminen tai liiallinen alkoholin käyttö saattavat saada aikaan kielen kipeytymisen. Sjögrenin syndroomassa voi limakalvojen kuivuus aiheuttaa kipuja ilman hiivatulehdustakin.

Nielun tulehdukset voivat seurata suutelemisesta

Nielun tulehdukset ovat tavallisia. Ne voivat olla virusten tai bakteerien aiheuttamia. Kun kurkkukipuun liittyy nuhaa ja yskää, aiheuttajaksi voi hyvällä syyllä epäillä virusta. Usein virustulehduksiin liittyy myös lihasten särkyä. Yleensä kurkkukipu ei silloin ole kovinkaan voimakasta, mutta kuume ei nouse korkealle ja yleisvointi pysyy siedettävänä.

Lapsilla tavallisimpia virustulehduksia ovat adenovirukset. Nuorisolla esiintyy suutelemisen välityksellä leviävää mononukloosia eli rauhaskuumetta. Siinä kaulan imusolmukkeet suurenevat. Joskus se voi aiheuttaa hyvinkin voimakkaita kipuja, jopa nielemisvaikeuksia. Virustulehduksiin ei ole parantavaa lääkehoitoa.

Jos kurkkukipu pitkittyy ilman muita ylähengitysteiden oireita, syytä on tutkia angiinan eli tonsilliitin mahdollisuus. Tällöin nielurisat turpoavat, ja niihin ilmaantuu usein valkeita peitteitä. Kuume voi nousta hyvinkin korkeaksi. Streptokokin aiheuttamat nielurisojen tulehdukset on syytä hoitaa jälkivaivojen ehkäisemiseksi. Muuten voi seurata sydämen, munuaisten ja nivelten tulehduksia.

Diagnoosin varmistaminen sujuu parhaiten nielunäytteellä. Näin voidaan myös välttää tarpeettomia antibioottikuureja. Pelkästään tutkimuksen perusteella on mahdotonta erottaa varmuudella bakteeri- ja virustulehdusta. Yleensä bakteeritulehdusta hoidetaan penisilliinikuurilla.

Jos antibioottia ei tarvita, hoidoksi riittää yleensä lepo ja kurlaaminen.
Aamulla esiintyvä kurkkukipu ilman muita oireita johtuu usein suurentuneista kita- tai nielurisoista. Koska hengittäminen nenän kautta on rajoittunut, nukutaan suu auki. Se kuivattaa limakalvoja ja seurauksena on kipuja. Ensiapuna voi juoda jotain lämmintä, mikä usein rauhoittaa kipua. Myös kuorsaajilla voi esiintyä aamuista kurkkukipua samalla mekanismilla.

Nielun tulehduksissa on tärkeää nauttia runsaasti nesteitä ja levätä riittävästi. Tarvittaessa voi käyttää reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä tai flunssan hoitoon tarkoitettuja lääkeyhdistelmiä.

Nielua voi kurlata esim. seoksella, jossa on lusikallinen suolaa tai ruokasoodaa sekoitettuna lasilliseen vettä. Tämä helpottaa kipua. Myös joitain yskänlääkkeitä voi käyttää kurlaamiseen.

Apteekista saatavia reseptivapaita kurkkutabletteja tai -pastilleja voi käyttää väliaikaisesti lievittämään kipuoireita.

Monet uskovat runsaan C-vitamiinin nopeuttavan paranemista.

Nielun paise aiheuttaa pullotusta

Joskus nielun yläosaan voi kehittyä paise. Tällöin oireena on yleensä toispuoleinen nielukipu, joka voi säteillä korvan seutuun. Leukaa voi olla hankala avata ja puhekin saattaa sujua vaivalloisesti.

Usein vaiva ilmaantuu tavallisen nielutulehduksen jälkeen. Jos kipuun on määrätty antibioottia, niin oireet voivat väliaikaisesti rauhoittua. Katsottaessa nähdään toispuoleinen pullotus paiseen alueella. Hoitona on paiseen avaus kirurgisesti. Lapsilla tehdään usein samalla nielurisojen poisto.

Äänihuulten ja kurkunkannen tulehduksessa on puhetauko tarpeen

Jos kurkkukivun lisäksi oireena on äänen käheys ja mahdollisesti yskä, oireet saattavat johtua äänihuulten tulehduksesta. Se hoidetaan useimmiten antibioottikuurilla. Lääkäri voi varmistaa diagnoosin tähystämällä äänihuulia peilillä..

Tulehduksessa on tärkeää säästää äänihuulia rasitukselta ja puhua vain välttämättömät asiat. Kuiskaaminen on tavallista puhetta suurempi rasitus äänihuulille eikä sitä saisi lainkaan tehdä. Pahimman vaiheen aikana kannattaa kirjoittamalla pitää yhteyttä..Kun vointi huonontuu nopeasti, ilmaantuu syljen nielemisvaikeuksia ja olo helpottuu etukumarassa. Tällöin on syytä hakeutua päivystykseen. Lääkäri voi tarkastaa kurkunkannen tulehduksen peilin avulla. Jos siinä on nähtävissä tulehdusmuutoksia, niin sairaalahoito on tarpeen. Antibioottihoidolla tilanne yleensä rauhoittuu.

Suukivut vaihdevuosina

Vaihdevuosi-iässä suun kuivuminen ja kivulias tai polttava kipu suussa on tavallinen oire. Kuivumista esiintyy noin parillakymmenellä prosentilla ja kipua kahdeksalla prosentilla vasta julkaistun väitöskirjatutkimuksen mukaan. Sen arvioidaan liittyvän vaihdevuosiin. Hormonien käytöllä tai käyttämättömyydellä ei ollut vaikutusta oireiden esiintymiseen.


Suukipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Kurkkukipu, jos nielurisoissa näkyy valkeita peitteitä eikä ole muita hengitystietulehduksen oireita.
Kurkkukipu, jos yleiskunto huononee ja ilmaantuu syljen nielemisvaikeuksia.
Kurkkukipu, jos yleiskunto huononee nopeasti.
Kurkkukipu, jos läheisillä on ollut antibioottihoitoa vaativa nielutulehdus.
Toispuoleinen nielukipu, suun avaamisen vaikeus ja mahdollisesti pullistuma nielussa nähtävissä.

Hammaslääkärille

Jatkuva hammaskipu.

Lääkärissä käynti tarpeenn

Pitkittynyt nielutulehdus.
Huonosti parantuneet suun limakalvomuutokset.

Hammaslääkärillä käynti tarpeen

Hammas- ja ienkivut.

Yleensä voi hoitaa itse

Suun paranevat limakalvomuutokset.
Itsestään ohimenevät lievät nielutulehdukset.
Lievät ientulehdukset.

Lisätietoa suukivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli herpes simplex tulehduksesta.
Hammaslääkäriliiton sivut suun ja yleisten sairauksien yhteyksistä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli nielutulehduksesta.
Lastenlaakari.comin artikkeli lasten nielutulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli nielun paiseesta.
WebMd.com englanninkielinen kuvasivu suun ja kielen tulehduksista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä