Siirry pääsisältöön

Syöpäkivut

Syöpäkivut

Syöpäkasvain tai sen etäispesäke on kivulias yli puolessa tapauksista. Kivun luonne ja voimakkuus riippuu siitä millä alueella muutos on ja miten suuria muutoksia kudoksissa on tapahtunut.

Noin neljäsosalla kipu ilmaantuu ensimmäisenä oireena kasvaimesta. Laajalle levinneessä syövässä kipuja noin 70 %:lla.

Kipu on yleensä siellä missä kasvain tai etäispesäke on. Kasvainsolujen ympäristöön erittyy aktiivisia aineita, jotka lisäävät kudosten turvotusta ja särkyä. Suurin osa kivuista syntyy suoraan kasvaimen aiheuttamana. Kuitenkin syöpäpotilaan kipu voi johtua muustakin syystä kuten migreenistä tai rappeutumasta.

Kasvain tai etäispesäke voi antaa kipua koska se painaa elimiä, hermoja, luita tai muita rakenteita. Syöpä voi tukkia elimen tai sen tiehyen, kivut voivat aiheutua tulehduksesta, muusta ärsytyksestä tai verisuoniston muutoksista. Lääke- tai sädehoidon voi myös olla kipuja. Pitkällisen alhaisen liikumisen vuoksi lihakset voivat jäykistyä. Masennuksen ja ahdistuneisuuden vuoksi kivut voivat pahentua.

Tavallisin syöpäkivun aiheuttaja on luuston etäispesäke. Usein myös hermokudosten ärsytys, kallonsisäisen paineen nousu tai sisäelimiä ympäröivien kalvojen venyttyminen voi olla kivun takana.

Luustossa olevan etäispesäkkeen aiheuttama kipu on yleensä jatkuvaa, jomottavaa tylppää kipua. Jos kipu äkillisesti pahenee voi takana olla luun murtuminen kasvaimen aiheuttaman luurakenteen heikentymisen seurauksena.

Hermorakenteiden puristuksen aiheuttamat kivut ovat usein luonteeltaan jatkuvia polttavia tai repiviä kipua, ja tutkittaessa voidaan havaita muutoksia ärsyyntyneiden hermojen toiminnassa.

Syöpäkivun parasta hoitoa ovat toimenpiteet, jolla kasvain saadaan häviämään tai pienenemään. Entistä useammat kasvaimet pystytään täysin parantamaan leikkausten, lääke- ja sädehoitojen avulla.

Tilanteissa, joissa parantava hoito ei onnistu voidaan kipuja yleensä lievittää. Sädehoidolla on mahdollista saada nopeaa kivunlievitystä aikaan. Sitä paremmin, mitä herkempi kyseinen kasvain on sädetykselle. Luuston etäispesäkkeissä kipu voi vähentyä jo muutamassa päivässä.

Perinteisen sädehoidon lisäksi on käytetty radioaktiivisia aineita, jotka kertyvät elimistössä kasvainten alueelle. Myös niillä on kipua lievittävää vaikutusta. Kasvaimissa, jotka jakautuvat nopeasti, on mahdollista saada syöpälääkkeilläkin nopeaa kivun helpottumista aikaan.

Lääkehoidolla voidaan myös hoitaa kipua ilman vaikutusta kasvaimen kehittymiseen. On järkevää aloittaa kivun hoito miedommista lääkkeistä ja edetä tarvittaessa vahvempiin.

Koska syöpäkipu on jatkuvaa, annostellaan lääkitys alusta alkaen ympäri vuorokauden. Tavoitteena on kivuttomuus eikä hoidossa odoteta kivun alkamista ennen uuden lääkeannoksen antamista. Näin selvitään yleensä kivun kanssa paremmin ja pienemmillä lääkeannoksilla kuin jos odotettaisiin kivun yltymistä pahaksi.

Lääkkeistä käytetään kaikkia kipulääkkeitä tulehduskipulääkkeistä vahvoihin oopiumin sukuisiin kipulääkkeisiin. Yleensä suun kautta annostelu on helpointa. Pistosten ja suonen sisäisen annostelun lisäksi on mahdollista antaa lääkitystä pumpun avulla jatkuvana ihonalaisesti tai selkäydinkanavaan.

Syövän onnistuneenkin hoidon jälkeen voi olla kipuja. Niitä voi syntyä leikkauksen tai sädehoidon jälkeen. Rintakehän leikkausten jälkeen jää yli 40 %:lle kipuja yli puoleksi vuodeksi. Näistä suuri osa vaatii kivun suhteen hoitotoimenpiteitä. Myös rinnan poistoleikkausten jälkeen noin neljäsosalla esiintyy hankalaa pidempiaikaista kipua.

Lisätietoa syöpäkivuista:

Terveyskylän artikkeli syöpäkipujen lääkehoidosta.
Kivuntutkimusyhdistyksen syöpäkivun hoito-opas hoito-opas vuodelta 2007.
USA:n kansallisen syöpäinstituutin syöpäkivun hoidon englanninkielinen sivusto.
Mayo klinikan englanninkieliset sivut syöpäkivuista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit