Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää
Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita.
Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire.
Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen
Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä.
Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisältö voi tuntua aina suussa asti.
Diagnoosia varten tehdään tarvittaessa vatsalaukun tähystys. Hoitona käytetään mm. eri mekanismeilla vatsalaukun happopitoisuutta alentavaa lääkitystä ja tarvittaessa todetun helikobakteerin häätöä.
On tarpeen pysyä pystyasennossa ruokailun jälkeen. Tärkeätä olisi myös syödä pieniä annoksia mieluummin useamman kerran päivän aikana ja välttää makuuasentoa ruokailun jälkeen. Ylipainon pudottaminen voi olla paikallaan. Iltasyöntiä ja raskaita aterioita kannattaa välttää. Yöllä on hyvä nukkua pääpuoli noin 15-20 cm korotettuna. Tämän voi tehdä tilaamalla puusepältä tarvittava korotus sänkyyn.
Vatsa- ja pohjukaissuolihaava voi tulla stressistä tai särkylääkkeistä
Vatsalaukun ja pohjukaissuolen sairaudet saattavat antaa ylävatsavaivoja nopeasti ruokailun jälkeen tai tyhjällä vatsalla. Oireina voi esiintyä kipuja, närästystä, happamia röyhtäyksiä ja ylävatsan turvottelua. Syöminen voi helpottaa kipuja. Kivut tuntuvat useimmiten keskellä ylävatsalla tai jonkinverran oikealla.
Osalla ylävatsavaivoista kärsivistä on vatsa- tai pohjukaissuolihaava. Diagnoosi selviää tähystyksessä. Jos helikobakteeri löydetään, se on hoidettava. Muu hoito koostuu useimmiten haponeritystä vähentävästä lääkityksestä.
Riski sairastua vatsahaavaan kohoaa miehillä yli kolminkertaiseksi stressin vuoksi. Naisilla stressillä ei näyttäisi olevan tällaista vaikutusta, vaan tärkein riskitekijä heillä on runsas särkylääkkeiden käyttö.
Iäkkäillä ihmisillä on vatsahaavassa harvoin tyypillisiä kipuoireita. Ainoat ilmentymät taudista ovat joskus väsyminen ja huonovointisuus. Oikeaan taudinmääritykseen voidaan päästä alhaisen hemoglobiinin tai ulosteen tummuuden vuoksi käynnistetyissä tutkimuksissa.
Vatsalaukussa esiintyy myös muita limakalvon muutoksia ja kasvaimia. Ylävatsavaivojen pitkittyessä on tähystys paikallaan diagnoosin selvittämiseksi.
Itsehoitona kannattaa tarkkailla, mitkä ruoka- aineet aiheuttavat ärsytystä ja jättää ne nauttimatta. Vatsa- ja pohjukaissuolen haavassa kannattaa syödä useampia pieniä aterioita päivän mittaan.
Happopitoisuutta alentavia reseptivapaita lääkeaineita voi ottaa lyhytaikaisesti ylävatsavaivoissa. Tulehduskipulääkkeitä ei kannata käyttää ylävatsakivun hoitoon. Jos niitä nautitaan johonkin muuhun tautiin, lääkärin kanssa on hyvä keskustella niiden käytön välttämättömyydestä.
Tupakoiminen nostaa vatsahaavaan sairastumisriskiä yli kaksinkertaiseksi, joten se on syytä lopettaa.
Sappivaivat ärtyvät rasvaisesta ruoasta
Sappirakon sisältämät entsyymit osallistuvat ruoansulatukseen, varsinkin rasvaisten aineiden pilkontaan. Sappivaivojen aiheuttamat kivut eivät tule yleensä heti ruokailun jälkeen, vaan vasta jonkin ajan kuluttua. Rasvainen ruoka aiheuttaa niitä helpommin.
Kivut tuntuvat ylävatsalla usein oikealla. Ne voivat säteillä selkään lapaluun seutuun tai tuntua sydämen alueella. Sappikivuissa voi oksettaa ja ulosteen väri voi muuttua vaaleaksi. Joskus voi ilmaantua ihon ja silmän valkuaisten keltaisuutta.
Diagnoosiin päästään usein ultraääni- tai varjoainetutkimuksella ja laboratoriokokeilla. Hoitona käytetään ruokavaliota, lääke- ja leikkaushoitoa.
Itsehoitona kannattaa jättää rasvaiset ja ärsyttävät ruoka-aineet pois aterioista. Alkoholin käyttöä pitää välttää.
Haimatulehdus liittyy sappikivitautiin ja alkoholiin
Myös haima voi aiheuttaa vatsakipuja. Äkillisessä haimatulehduksessa ne ovat usein voimakkaita. Kipu tuntuu yleensä syvällä ylävatsalla useimmiten keskellä. Se säteilee monesti vyömäisesti selkään samalle korkeudelle.
Usein haimatulehdus liittyy sappikivitautiin tai alkoholin käyttöön. Diagnoosi perustuu taudinkuvaan ja laboratoriokokeisiin. Äkillinen haimatulehdus tai sen epäily edellyttää sairaalaselvittelyjä.
Itsehoitona alkoholin käyttö kannattaa lopettaa ikiajoiksi.
Munuaiskivet, lääkärissä käynti tarpeen
Munuaisten ja virtsateiden taudit voivat antaa kipuja useimmin selkäpuolella alimpien kylkiluiden kohdalla ja siitä alaspäin. Kipu voi säteillä alaspäin, etupuolella nivustaipeeseen. Jos kivi aiheuttaa virtsakivitaudissa tukkeutuman, kipu voi olla erittäin voimakasta.
Munuaiskiviä epäiltäessä on lääkärissä käynti tarpeen. Tilannetta voidaan selvittää virtsa- ja laboratoriokokein sekä varjoainetutkimuksella.
Hoitona käytetään runsaiden nesteiden nauttimisen ohella virtsateiden kramppeja laukaisevaa lääkitystä. Jos tällä ei saada kiviä poistumaan, kivet voidaan joutua murskaamaan ultraäänienergialla tai poistamaan leikkauksella.
Vatsaflunssat, sopimaton ruoka voi ärsyttää
Erilaiset bakteerit, virukset ja monet aineet, kuten sopimaton ruoka tai lääkkeet voivat aiheuttaa äkillisen vatsataudin. Tällöin sairaus yleensä kehittyy nopeasti. Lyhytaikaista kuumetta voi esiintyä oksentelun ja ripulin yhteydessä.
Yleensä taudin aiheuttaja poistuu nopeasti luonnollista reittiä. Itsehoitona on tärkeää riittävä nesteiden nauttiminen ja lepo. Suolisto pääsee vähemmällä, jos sen ei tarvitse sulattaa ravintoa, joten lyhytaikainen paasto voi auttaa rauhoittamaan tilannetta.
Umpisuolen tulehdus on heti leikattava
Umpisuolen tulehduksen aiheuttama kipu voi alkaa navan ympäriltä ja ylävatsalta. Jonkin ajan kuluttua se siirtyy alavatsalle oikealle tuntuen paikallisena ja pahentuen esim. yskittäessä. Varsinkin lapsilla taudinkuva voi olla vaihteleva. Umpisuolen tulehdus tai sen epäily kuuluu päivystysluonteisena sairaalaseurantaan.
Suolistotulehdukset ovat joskus kipujen syinä
Suolistossa voivat erilaiset tulehdukset aiheuttaa pitkäaikaisia kipuoireita. Ohutsuolen loppuosan tulehdus antaa oireita oikealla alavatsalla, paksusuolen tulehdus ja ärtyneisyysoireet yleensä vasemmalla vatsan puoliskolla.
Ilmavaivat voivat johtua kaalista ja sipulista
Ilmavaivat voivat aiheuttaa vatsakipuja. Samanaikaisesti on usein joko ripulia tai ummetusta. Kaasun aiheuttama suoliston seinän venytys saa aikaan lisääntynyttä suoliston toimintaa ja lihaskramppeja jotka tuntuvat kipuna.
Kivut voivat tuntua kyljissä tai pallean alla. Tällöin niitä voidaan luulla sydämen aiheuttamiksi vaivoiksi.
Diagnoosi on yleensä helposti ihmisen itsensä tehtävissä, jos vaiva poistuu samalla kuin aiheuttajansakin.
Ongelman takana voi olla ilman liiallinen nieleminen, runsaasti hiilihydraatteja sisältävän ruoan käymisen yhteydessä syntyvä kaasun muodostus tai ummetuksesta aiheutuva kaasujen hidastunut poistuminen.
Itsehoitona kannattaa kokeilla runsaasti hiilihydraatteja sisältävien ruoka- aineiden vähentämistä. Tällaisia ovat mm. kaali, sipuli, pavut ja banaanit. Vaikka kuitujen lisääminen ravintoon onkin yleensä hyödyllistä, siitä on tässä vaivassa haittaa.
Kannattaa huolehtia myös riittävästä liikunnasta, välttää kiristäviä vaatteita ja vöitä. Maidon käytön voi lopettaa tai vaihtaa hapanmaitotuotteisiin. Hiilitabletteja voi kokeilla suolistokaasun sitomiseen.
Ummetuksessa voi lisätä kuituja ja liikuntaa
Ummetus voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia alavatsan vasemmalla puolella. Myös ulostamisen yhteydessä voi olla kipuja.
Perinteisiä ulostuslääkkeitä ei kannata käyttää kovin herkästi. Sen sijaan suoliston sisällön määrää lisäävät valmisteet ovat yleensä käyttökelpoisia.
Itsehoitona on riittävän kuitupitoinen dieetti hyväksi. Tarvittaessa voi ravintoon lisätä kuitua sisältäviä reseptivapaita valmisteita. Ulostamisen tarvetta ei saa tukahduttaa. Se pitäisi yrittää totutella tekemään samaan aikaan päivästä, mieluummin aamusta.
Jos joudutaan vuodelepoon jonkin sairauden takia, niin pitäisi pyrkiä liikkeelle mahdollisimman nopeasti.
Ummetuksessa voi alavatsaa vasemmalla varovasti itse syvähieroa poikittaissuunnassa. Tämä on helpommin tehtävissä, kun henkilö makaa polvet sekä lonkat koukussa ja pitää vatsalihakset rentona.
Nivustyrä, pullistuma nivusissa
Nivustyrä voi aiheuttaa kipuoiretta nivustaipeessa. Se syntyy, kun synnynnäisen heikkouden vuoksi osa vatsaontelon sisällöstä tunkeutuu ihon alle. Ihmisen ollessa pystyasennossa yleensä huomataan paikallinen pullistuma, joka häviää makuulla. Sormella koetettaessa on usein tunnettavissa tyrän kulkuaukko.
Koska joskus tyrä saattaa kuroutua ja aiheuttaa suoliston osan kuolion, tyrän kulkureitti pyritään tavallisesti sulkemaan leikkauksella. Näin ehkäistään vakavien tilanteiden syntyminen.
Virtsatulehdus asettuu yleensä hoidolla
Alempien virtsateiden ja virtsarakon vaivojen seurauksen voi olla kipu alavatsassa häpyluiden seudussa, nivustaipeissa tai sukuelimissä. Useimmiten on muitakin virtsaamiseen liittyviä oireita, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä tai virtsaamisvaikeuksia.
Kirvely virtsatessa voi johtua virtsarakon, eturauhasen tai virtsaputken ongelmasta. Virtsaamisen alkuvaiheessa tuntuva kipu liittyy usein virtsaputken vaivoihin ja syntyy kun virtsa alkaa virrata kipeälle alueelle. Lopun kipu aiheutuu usein tulehtuneen virtsarakon kokoonpainumisesta tyhjentymisen yhteydessä.
Tavallisin vaiva on virtsatietulehdus. Sen diagnoosi selviää virtsanäytteestä. Hoitona käytetään yleensä antibiootteja. Myös tippuri, klamydia ja eräät lääkeaineet, kuten tolfenaamihappo voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa.
Itsehoitona täytyy huolehtia nesteiden riittävästä nauttimisesta. Tämä edesauttaa bakteerien poistumista elimistöstä. Virtsaa hapattavia aineita voi käyttää estämään bakteerikasvua. C-vitamiinia ja puolukka- ja tyrnimehua on suositeltu tähän tarkoitukseen.
Ennaltaehkäisynä kannattaa rakko tyhjentää ennen yhdyntää ja yhdynnän jälkeen. Pyyhkiminen ulostamisen jälkeen on hyvä suorittaa edestä taakse päin, jotta bakteerit eivät leviäisi ulosteesta virtsateihin.
Vatsakipu, mahdollisen vaaran merkkejä
Vatsakipu, joka on niin voimakas että on mahdotonta olla paikallaan.
Vatsakipu, joka on niin voimakas, että pakottaa kumartumaan kippuraan.
Voimakas, koko ajan paheneva vatsakipu.
Salamannopeasti alkanut, voimakas vatsakipu.
Vatsakipu, joka pahenee yskäisystä.
Vatsakipu, jossa vatsa on voimakkaan arka kaikelle kosketukselle.
Vatsakipu, johon liittyy puristava tunne tai kipu rintakehällä.
Vatsakipu, johon liittyy jatkuva oksentaminen.
Vatsakipu, johon liittyy vatsan turpoaminen.
Ylävatsakipu, johon liittyy veristä oksentelua.
Vatsakipu. johon liittyy verinen ripuli
Vatsakipu, johon liittyy verinen virtsa.
Vatsakipu, johon liittyy verenvuotoa emättimestä.
Alkoholin käytön jälkeinen kipu syvällä vatsalla säteillen vyömäisesti selkään.
Vatsakipu ja aiemmin makuuasennossa poistuneen nivuspullistuman jääminen esiin makuullakin.
Vatsakipu, johon liittyy ihon tai silmän valkuaisten kellertämistä.
Lääkärin tutkimus tarpeen
Vatsakipu, johon liittyy lämpöilyä.
Vatsakivut, joihin liittyy ulosteen värin muuttumista vaaleaksi tai aivan mustaksi.
Vatsakivut, joihin liittyy virtsaoireita.
Pitkittyneet vatsakivut missä tahansa vatsan alueella.
Vatsakipu ja pullistuma tai kyhmy jossain vatsan alueella.
Ylävatsakivut, joihin liittyy nielemisvaikeutta.
Yleensä voi hoitaa itse
Ohimenevät vatsavaivat ylensyönnin yhteydessä.
Ummetus.
Ilmavaivat.
Vatsaflunssa.
Lisätietoa vatsakivuista:
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli vatsakivuista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli mahan sisällön noususta ruokatorveen.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli mahahaavasta.
Gastrolabin kuvasarja mahahaavasta.
Gastrolabin kuvasarja pohjukaissuolihaavasta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sappikivistä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli haimatulehduksesta.
Wikipedia virtsakivitaudista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli umpilisäkkeen tulehduksesta.
Potilaan Lääkärilehti suolistotulehduksista.
HUS ohjeita ummetuksesta.
Gastrokirurgi Kyhälän artikkeli nivustyristä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli virtsatietulehduksista.
Kommentti on siirretty aiemmasta kipu.net palvelusta (PP)
VastaaPoistaNimimerkki: Pelästynyt Turusta
kysymys: Viime aikoina on paljon ollut puhetta syövästä ja minua pelottaa itseäni vaivaava outo vaiva.
Juttu alkoi noin viikko sitten, kun ulostaessani tunsin sulkijalihaksen tienoilla kipua. Huomasin lopetettuani, että vedessä oli verta. Kipu tuntui selvästi, kun jännitti sulkijalihasta. Epäilin, että lihakseen tai sen lähelle olisi tullut pieni repeämä tai ehkä peräpukama. Kipua ei nyt enää, noin viikkoa myöhemmin tunnu, mutta edelleen ulostuksen yhteydessä sulkijalihaksen tienoilta tippuu veripisaroita ja ulostuksen jälkeen sulkijalihas on hieman arka. Ulosteessa itsessään ei ole verta, vaan veri tippuu pisaroina jolo sulkijalihaksen tienoilta tai sen sisältä.
Vatsa toimii muuten hyvin ja uloste on kiinteää. Minkäänlaisia vatsakipuja ei ole esiintynyt, eikä syöminen tai ulostaminen aiheuta muutenkaan mitään tuskaa.
Itse lukemani perusteella tämä kuulostaisi joko peräpukamalta tai sulkijalihakseen tulleelta pieneltä haavalta, mutta pakostakin silti pelottaa kun on puhuttu niin paljon syövistä.
Divertikuliitti tulehdus
PoistaVATSAKIVUT
VastaaPoistaKommentti on siirretty aiemmasta kipu.net palvelusta(PP)
Nimimerkki: Nana
Hei!
Minun varsinaiset kivut alkoivat sappikivi leikkauksen jälkeen. Sitä ennen kärsin "katarista" useita vuosia, ja olenkin syönyt erillaisia lääkekuureja siihen.
Kun sappikivet löydettiin, huokasin helpotuksesta että leikkauksen jälkeen alkaisi uusi elämä ja mitä vielä kivut tulivat entistä kovempana ja useammin. Kivut eivät enään liity ruokailuun tai mihinkää muuhunkaan tiettyyn tapahtumaan. Kivut alkavat pienillä "varotus äänillä", eli lievillä kivuilla ja yleensä yöllä pamahtavat koviksi, jolloin kävelen ympäri asuntoa ja yritän kestää. Kohtauset kestävät 6-24tuntia kerrallaan ja kun kipu helpottaa alan oksentamaan, sen jälkeen koko kunto romahtaa pariksi päiväksi. Sitten on pari normaalia päivää ja sit koko rumba alusta. Kivut ovat niin kovia että hengitys lamaantuu, hiki valuu otsalta ja huohotan tai mumisen ja kiroilen. Kivut tuntuvat pallean kohdalla, maksan seudulla, ja pahimmillaan kyljet ja selkääänkin säteilee. En pysty makuu asennossa olemaan ollenkaan, joten kävelen tai istuen heijaan itseäni. Kivun lievitykseen olen saanut Tramal 50 mg, joka ei välttämättä auta kipuihin lainkaa, pistää vaan pään sekaisin ja jalat löysiksi!
. Parhaimmillani olen ottanut 8
kpl Tramalia/ vrk.
Minua on tutkittu varmaan kaikilla kapistuksilla mitä löytyy, on otettu vatsan TT, tähystetty ylä-ja alapäästä, magneettikuvatx2, isotoopikuvaus, on rassattu sappitiehyet jne. Välillä on ehdoteltu,että onko pään sisällä vikaa tai olenko narkomaani,joka hakee vain kipulääkettä sairaalasta. 10 vuotta sitten sairasti B-hepatiitin, jonka sain sukupuoliteitse, mutta tuntuu että tämä sairaus leimaa minut narkkariksi.
Olen 29-vuotias, kahden lapsen yksinhuoltaja(7 v. ja 1,5-v.), en pääse lähetemään sairaalaan aina silloin kuin olisi tarve, joten yritän vain kestää kotona ja hoitaa lapsiani parhaimman mukaan. Viime keskiviikkona minulta otetiin maksan koepala ja nyt odottelen vastausta, jonka saan kolmen viikon kuluttua. Minulla aloitettiin koe mielessä Adalat 2x20 mg/vrk, joka on sydänlääke, sillä perusteella että sappitiehyiden ympärillä on lihaksia ja epäillään, että ne kramppaisi. Toistaiseksi niistä ei ole ollut apua, koepalan otto laukaisi karmivat tuskat, enkä saanut edes liikua vaan piti makaa paikoillaa, ettei aiheuta enää enempää hallaa maksalle.Maksassa ei ole mitää erikoista näkynyt tähän mennessä. Haluaisin apua ja ainakin voimia tähän tilanteeseen. Inhoan Tramalin tuomaa oloa, mutta pakko saada jostain edes vähän helpotusta. Toivotan kaikille teille muille voimia ja toivottavasti saatte jostain apua vaivoihinne.
VATSAKIVUT
VastaaPoistaNimimerkki:Viivi
Kommentti on siirretty aiemmasta kipu.net palvelusta(PP)
Kesällä minulla alkoi vatsakipu oikealla puolella alavatsassa. Huolestuin kovasti ja uskoin lääkärin tutkimuksista huolimatta kyseessä olevan kasvain tms. Aloin tarkkailla itseäni entistä enemmän ja samalla aloin tuntea myös erilaisia sydänvaivoja, päänsärkyä, puutumista ja muita oireita. Luultavasti jatkuva ahdistus sai aikaan paniikkihäiriön, joka minulla todettiin syksyllä. Paniikkihäiriön ja lääkityksen myötä kipuni joka puolella kehoa lisääntyivät ja pienikin oire sai minut lähes hysteerisesti pelkäämään etenevää, parantumatonta sairautta. Etenkin illat ja yksin oleminen on vaikeaa. Kipuni on sekä henkistä että fyysistä ja maksaisin mitä vain, jotta se loppuisi. Haluan elää taas normaalia elämää ilman jatkuvaa pelkoa, ahdistusta ja ruumiillista kipua. Jos jollakin on kokemuksia samankaltaisesta "luulotaudista", kirjoitelkaa!
Heippa!mulla on aikalailla samanlainen ku sulla et jos joku tulee kipeäksi eikä ole ennen ollut niin pelko tulle että onko vakavaa ja selviänkö ja tuntui kohta että kipu leviää joka puolelle kehoa ja kaikki loppuis ja just illat on kaikista pahimpia ku yrität nukkua niin tulee mieleen kaikki pahat asiat ja pelot
PoistaVatsakivut
VastaaPoistaNimimerkki: uneton
Kommentti on siirretty aiemmasta kipu.net palvelusta(PP)
kysymys: Olen 29-vuotias , kahden lapsen äiti.Vaivani alkoi vuosia sitten "vatsakatarina" ja sitä hoidettiin usealla vatsakatarri-kuurilla. Jouluna-00 sain kovan kipu kohtauksen, kipu tuntuu vatsalaukun kohdalla ja vetää molempiin kylkiin ja alaselkään.
Jouduin tähystykseen ja minulta löytyi palleatyrä, johon sain lääkekuurin. Kivut vain jatkuivat ja koventuivat. Kävin vatsan ultraäänessä ja minulta löytyi sappikiviä, pieniä ja paljon. Leikkausjono oli pitkä ja laihduin parin kuukauden aikana n.7 kiloa. Sappikivet poistettiin-01 alussa ja luulin päässeni kivuista. Kivut kuitenkin jatkuivat kovempina kuin ennen leikkausta, jouduin käymään päivystävässä sairaalassa useamman kerran kevään aikana. Olin myös kirurgisella osastolla pari yötä, jolloin sain siihen menessä kovimman kipukohtauksen. Minulle meni Litalginia tiputuksella ja sain Tramal-piikejä lihakseen sekä tramal-supon, sekä Oxanest-piikin lihakseen. Mikään ei auttanut kipuun.Sitä kesti 6 tuntia putkeen. Kipu on aaltomaista eli hetken lievempiä hetkiä on. Tämän jälkeen minulle on tehty magneetikuvaus, vatsa UÄ, tähystys sekä "sappitiehyiden rassausaa"(ERCP?). Mitään ei ole löytynyt. Olen ollut myös vatsan CT:ssä.
Olen sairastanut B-hepatiitin-90 (ei huumeiden käyttöä ikinä), siitä olen parantunut ja maksan arvot ovat ollet ihan ok ennen tätä kevättä.Tänä keväänä ollut asat 114, alat 114, pari viikon kuluttua asat ja alat normaali, mutta GT 84. Kaikki muut veriarvot ok. Umpisuoli leikattu-79. Kivut tulevat yleensä joka viikko kestävät nykyään 24 tuntia. Kipu tuntuu palleassa ja lähinnä oikeassa kyljessä. Myös alaselkää jomottaa. Kipu ei liity ruokailuun tai ruoattomuuteen. Alkoholia käytän normaalisti eli silloin tällöin, en viikoittain. Nykyään kipu on pahimmillaan niin kovaa, että hengitys salpaantuu. En pysty olla makuullaan ollenkaan kivun aikana, en istumaan vaan kävelen ympäri asuntoa. Välillä tuntuu, että pyörryn kipuun, mutta näin ei ole vielä käynyt.Tuskan hiki valuu otsalta ja iho kutisee, ( en tiedä johtuuko kutina Tramadinista). Kipu on siis aaltomaista. Enään en lähde päivystykseen, koska olen saanut huonon vastaanoton. Päivystyksessä ollaan vihjaitu, ettei vikaa olisi vats!
assa vaan päässä. Ja välillä minua kohdellaan kuin narkomaania, ihankuin olisin tullu hakemaan vain kovia kipulääkkeitä.Olen käynyt myös psykiatrilla keskustelemassa psykosomaattisesta vaihtoehdosta kivun aiheuttajana, psykiatri oli sitä mieltä ettei kivut voisi johtua mielenterveydellisistä syistä.(Olen kärsinyt aikoinaan monen vuoden masennuksesta, joten erotan masennuksen ja kivun.) Sain kotiin Tramadin 50mg, joiden avulla olen nyt jotenkin kutenkin pärjännyt. Pahimpiin kipuhin ei täysin auta vaikka ottaisin 100mg Tramadinia kerralla. Elämä tuntuu kurjalta, olen nyt kodihoitovapaalla ja haluaisin etsiä pikkuhiljaa töitä, mutta en voi mennä töihin ja olla joka toinen viikko pari päivää pois. Tramadinit tekevät sen etten voi nukkua, kun olen niitä ottanut. Eli kun 24 tuntia kipua, uneton yö, 6-9 Tramadin 50 mg, ei lapsien-ja kodinhoito oikein luonnistu hyvin. Tämä kipu on pahempaa kuin synnytyskivut. Toivoisin löytäväni tähän kipuun jonkun syyn, jota voisi hoitaa, vaikka se s!
yy löytyisi korvien välistä.Olisiko ehdotuksia?
( Lapset syntyneet v.-94,-00.)
Kommentti on siirretty aiemmasta kipu.net palvelusta(PP)
VastaaPoistaNimimerkki: sähläri
terve,
Tuossa kesän jälkeen on ollut ongelmia alavatsan kanssa.
Pelaan innokkaasti salibandyä ja lenkkeilen; ko kivut ilmenevät
jurri urheillessa. Elikkä salibändin aikana ja sen jälkeen alavatsa on
jonkin verran arka. Myös kun tekee vatsalihasliikkeita niin kivun tuntee.
Se kohdistuu navan alapuolelle ja ehkä jonkin verran vasemmalle puolen.
Myös kun makaa selällään ja nostaa vasenta koipee niin jonkinasteista kipua
aistittavissa nivusen kohdalla.
Syitä voi olla tietenkin
useita: ite epäilen jotain urheilusta tullutta vammaa, juoksin elokuun aikana
pitkästä aikaa kovia vesivetoja ja olisko mahista, että silloin olis jokin
paikka voinut revetä ja nyt ei vaan parane koska en malta levätä.
Toisaalta ko kipu on hiukan vaikuttanut myös yleiseen olotilaan jonkin verran.
Välillä olo tuntuu hiukan huteralta.
Hei!
VastaaPoistaMinulla oikealla puolen aivan häpyluun vieressä kipupiste, johon sattuu jos siihen painaa kevyesti.
Lisäksi minulla on kipuja vasemmassa kyljessä ja jenkkakahvan seudulla, ja aivastaessa sinne vihlaisee. Kyljen venytys sattuu myös mutta mielestäni juuri sillä tavalla kun lihasta venytettäessä kuuluukin. Ei lämpöä, eikä oksetuta. Joskus minulla käy hetken ajan kuvotus, mutta se menee aina ohi.
Kuukautiseni ovat yleensä epäsäännöllliset, mutta viimeiset 3 olivat ajallaan ja ihan viimeisimmät tulivat noin viikon etuajassa ja loppuivat reilu viikko sitten. Pitäisikö minun olla huolissani??
Pelkään kovasti että joutuisin tähystykseen tai mikä pahempaa leikkaukseen. Voitko pliide vastata :o
Ystävällisin terveisin
Ellu
Hei !
VastaaPoistaJos ei suoliston vai virtsaelinten toiminnassa ole mitään poikkeavaa niin ei ainakaan ensikuulemalta synny vaikutelmaa, että tähystyksiä olisi tulossa. Jos ei mitään pullistumaa edes pystyasenossa ole alavatsan kipukohdassa, niin tyrää ei näin kaukomietinnässä voi pitää syyllisenä.
Yksi mahdollisuus ovat tietysti lihas-jänneperäiset kiputila. Häpyluun seutuunhan kiinnittyy myös lihaksia, joiden kiinnittymiskohdat voivat ärtyä. Tätä mahdollisuutta tukisi se jos olet ennen vaivan alkamista aloittanut tai tehostanut jumppa tai liikuntapuuhia, joissa lonkkien, vatsan tai reisien alueitten lihakset joutuneet kovemmalle rasitukselle. Samoin vammat tai venähdystyyppiset tilanteet voivat tämän tapaisten vaivojen syntymistä edesauttaa.
Kävisin kuitenkin lääkärille asiaa näyttämässä niin ei tarvitse asian kanssa stressata. Lähinnä tyrän poissulkemiseksi. Tietysti samalla lääkäri voisi gynekologisen puolen tarkastaa mutta ei sen puolen vaivat tule ykkösvaihtoehdoksi.
Hei taas! Kiitos kovasti vastauksestasi. Se rauhoitti mieltäni hiukan. Virtsaamis ongelmia minulla tosiaan ei ole, ei ainakaan mitään kirvelyä. Suoliston toimintahäiriötä kyllä arvelisin itsekin, sillä en mielestäni ole harrastanut mitään rajua liikuntaa lonkkien tai reisien aluella. Olen kyllä kova vatsalla stressaaja. Seuraan tilannetta vielä päivän ja hakeudun sitten lääkäriin jos pahenee tai nousee lämpöä tms.
VastaaPoistaKiitos vielä.
Ystävällisin terveisin
Ellu
Hei!
VastaaPoistaMinulla on todettu toiminnallinen vatsaoire, mutta itselläni on välillä aina ihmeellistä polttelua ja kipuakin alavatsalla etenkin vasemmalla ja myös ehkä vähän oikealla puolella. Myös ummetusta on vähän. Tämä siis poikkeaa normaalista vastan oireilusta. Urheilen paljon, joten epäilen, että onko alavatsan lihaksissa joku vikana vai mitähän siellä voisi olla?
Tietysti vatsalihaksetkin voivat antaa kipuoiretta. Tämä ei ole kuitenkaan kovin tavallista ja se yleensä silloin liittyy vatsalihasten suurempaan rasitukseen, uuden urheilulajin tai vatsalihasten lihasharjoittelun aloitukseen tai vanhan ohjelman koventamiseen tai vastaavaan. Tällöin myös pitäisi levon tilanne rauhoittaa. Suoliston toiminnan muutoksia ei vatsalihasvaivoihin myöskään periaatteessa liity. Vatsalihasvaivat eivät yleensä ole mitenkään vaarallisia. Jos alavatsalla ei ole pullistumia seisoessa näkyvissä niin tuskin tyräkään kyseessä.
VastaaPoistaTodennäköisempänä pitäisin kuitenkin toiminnallisten vatsavaivojen osuutta. Kun vaivaan kuuluu suoliston toiminnan vaihtelu, niin ylimääräisistä lihassupistuksista, kaasun kertymisestä suolistoon ja ummetuksesta voi epämukavuutta ja kipujakin aiheutua. Ravinto on luonnollisin hoitokeino. On vaikea antaa kovin konkreettisia ohjeita asian suhteen. Yleensä on hyväksi ravinto missä riittävästi kuituja, jotka antavat suolistolle kohtuudella työtä. Säännölliset ruoka-ajat, ylensyönnin ja liiallisen stressin välttäminen eivät myöskään haittaa. Ruokavaliota voisi käydä konkreettisella tasolla läpi asiaan perehtyneen terveyden- tai sairaanhoitajan kanssa jos ei kotipaikkasi terveyskeskuksessa ole erikoistuneempaa ravintoneuvojaa.
Jos vatsaoireet muuttavat pysyvämmin luonnettaan tai jatkuvasti lisääntyvät, niin voi hyvin käydä hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta keskustelemassa. Toiminnalliset vatsavaivat kuitenkin helposti vaihtelevat oirekuvaltaan, joten pieniin lyhytaikaisiin muutoksiin ei yleensä liikaa kannata kiinnittää huomiota.
minulla on kipuja navan vieressä vasemmalla...ei jatkuvaa, mutta paikka on siinä
VastaaPoistaetovaa oloa on ollut jopa viikonkin ajan, nyt väistynyt ja tulee vaan ajoittain
ehkä ajoittain on ollut turvotustakin, mutta en tunne sitä jatkuvasti
mikä neuvoksi
Vaikea on kaukodiagnoosia tehdä näillä tiedoilla ja antaa tarkempia neuvoja.
VastaaPoistaJos puhutaan omasta vatsasta niin navasta vasemmalla samalla tasolla ja siitä alaspäin on paksusuolen laskeva osa, joka päättyy peräsuoleen ja peräaukkoon. Se voi antaa oireina esim. ilmavaivoja, ulosteen kiinteyden muutoksia löysyyden tai liiallisen kiinteyden suuntaan jne.
Ylävatsalla vasemmalla on vatsalaukku joka voi antaa esim. pahoinvointia, röyhtäilyä ja muita usein nopeasti ruokailun jälkeen tulevia oireita. Nämä voivat riippua esim. ruoan laadusta tai määrästä tai nälän asteesta.
Koska kuitenkin vatsassa on monia muitakin mahdollisia elimiä ja etova olokin voi tulla muustakin syystä kuin vatsaongelmista niin ei oikein voi antaa muuta neuvoa kuin käydä lääkärissä. Kannattaa kirjata itselle ylös vaivan konkreettiset kestot ja oireet ja mahdolliset tekijät jotka voisivat omasta mielestä asiaan vaikuttaa.
Hei! Minulla on ollut samanlaisia oireita jo kolme kertaa kolmen ja puolen viikon sisään. Ensimmäisellä kerralla epäilin asiaa vain normaaliksi mahataudiksi (oksentamista ja kovia vatsakramppeja 7h putkeen, ripulia, kuumetta) ja oireet menivät ohi muutamassa päivässä. Vajaa viikko tuon jälkeen minulla alkoi kuitenkin kova yskä ja yskiminen tuntui oikein keuhkoissa. Yskä kesti reilun viikon ja yskäviikon lopulla aloin taas yksi yö oksentamaan, kuume nousi nopeasti 38.5 asteeseen ja pelästyin niin paljon että lähdin päivystykseen. Päivystyksessä epäiltiin keuhkokuumetta, mutta sitä ei kuitenkaan loppujen lopuksi todettu - eivät ottaneet verikokeita tms, todella suppea tutkimus (asun belgiassa maaliskuuhun asti ja tuona vklp olin amsterdamissa käymässä joten päivystys oli siis amsterdamissa).
VastaaPoistaNo, oireet menivät taas ohi, mutta olo pysyi heikkona ja väsyneenä. Nyt maanantai-iltana paha olo alkoi taas kasvamaan ja lopulta oksensin useamman kerran, ripuli tuli ja kuume nousi taas nopeasti reiluun 38 asteeseen, mutta laski yön aikana itsestään 37:n. Menin sitten lääkäriin heti seuraavana päivänä ja tämä tutki kunnolla ja otti verikokeet (tulokset vasta viikon päästä), mutta ei päässyt oikein selville, mikä on vaivan nimi. Ylävatsa on kipeä ja samoin alaselkä. Alaselkäkivun perusteella epäili mahdollisesti munuaistulehdusta tms, mutta kaikki oireita siihenkään minulta ei löydy.. Lääkäri määräsi kuitenkin antibiootit ja tosiaan viikon päästä selviää enemmän..
Mutta ylävatsakipuni vain pysyy ja luin ettei särkylääkkeitä siihen kannattaisi ottaa. Mitään ei tee mieli syödä eikä juoda, muutamia näkkäreitä olen vaivalla nakerrellut. Pelkään jotain haimatulehdusta, koska luin siitä netistä, voisiko tämmöinen olla mahdollista?? Jos oireeni eivät muutaman päivän kuluessa hellity, uskoisin, että olisi parasta soittaa lääkärille uudelleen vai?
Halusin vain kysyä, että onko teillä jotain ehdotusta siihen, mihin nämä oireet (jotka menevät ja tulevat) voisivat viitata? Jokin tulehdus on selvästi kyseessä kun joka kerralla tulee kuumetta ja oireet ovat toistuneet lähiaikoina niin usein..
Ongelmaa kerrakseen. Mahdoton on kyllä arvioida mahdollista syytä. Tulehduskipulääkkeet eivät varmaan ongelmaa ratkaise ja ylävatsavaivoissa varsinkin voivat tilannetta huonontaakin.
VastaaPoistaVaikea arvioida elinjärjestelmääkään mistä oireet tulisivat. Todennäköisesti kuitenkin sisätautilääkäri voisi olla oikea erikoislääkäri jos ei yleislääkärillä tilanne selviä.
Lääkärille vain rohkeasti uudestaan jos ei entisillä konsteilla tilanne helpota. Tarvittaessa päivystykseen jos tilanne huononee.
Minulla on ollut jo 3 viikkoa alavatsa ja alaselkä kipuja plus tiheytyny virtsan tarve( ei kirvelyä virtsatessa eikä valkovuotoa. Sitä on hoidettu yhdellä antibiotilla virtsatientulehdusta hoitoon, vaikka labra kokeessa ei ollu virtsassa bakteeria vaan glu-solut oli vähä koholla.Kaikki muut veri näytteet ja jotka viitta muihin tauteihin olivat negatiiviset. Kävin uudelleen lääkärisssä ja sain nyt kahta eri antibiottia Fragyl ja Kefexin jotka ei ole tehonneet, ja kivut jatkuu.Mikä mua vaivaa olen todella huolissani?
VastaaPoistaHei !
VastaaPoistaEn vielä kuitenkaan liikaa stressiä ottaisi. Jos olet vasta saanut uuden kuurin niin oireiden lieveneminen voi kestää yli 3 vuorokautta lääkityksen aloittamisesta.
Kovastihan virtsatietulehdus kuitenkin oireiden perusteella tulee mieleen. Tietysti gynekologiset ongelmat voivat hyvin saman tyyppistä kiusaa antaa.
Tietysti jos kivut voimakkaasti äkillisesti pahenevat niin tarvittaessa pikaisesti lääkärille näyttämään. Samoin jos oirekuva ei ala asettua.
Vatsakipuja voivat aiheuttaa kovin monet seikat jotka parhaiten selviävät lääkärin tutkimuksessa. Yleensä diagnoosiin päästään yleislääkärin vastaanotolla. Sama lääkäri on paras vaihtoehto koska jo tutustunut vaivaan.
Jos ei siellä ongelma ratkea niin gynekologi, tai sisätautilääkäri jos ei gynekologista ole apua, varmaan saa tilanteen haltuun.
moikka. minulla on semmonen vaiva ku, vasemmalla puolella kyljessä kipua ei satu ku seisoskelen taikka kävelen mutta ku istun taikka olen paikoillaa sitten sattuu. 2 päivää kestänyt. rintojen ala puolella ole va kipu, säteilee vasemmalle puolelle selkää keskille, osaisitkos auttaa? minulla on myös napatyrä oisko se siihen liittyvää, ku välillä sattuu myös oikeelle puolellekkin??
VastaaPoistaVoisi olla esim. rintarangan ongelmaa. Joskus nikamajumiutumat siellä voivat tämän tyyppistä oiretta antaa. Ei oikein napatyrään liittyvältä vaivalta kuulosta.
VastaaPoistaItse voi kokeilla varovaisesti seuraavaa. Ensin tarvitaan jotain joustamatonta kangasta. Esim. lakana rullattuna reilun nyrkin kokoiseksi rullaksi on sopiva. Tämän päälle käydään makuulle selälleen kovalle alustalle, esim. lattialle niin, että rulla on jonkin verran alempana kuin se kohta mihin kipu selässä säteilee. Tässä sitten rentoudutaan rullan päällä. Jos tämä tuntuu hyvältä, niin voi painaa rankaa alaspäin rullaa vasten. Sitten voi siirtää rullan vähän ylemmäksi ja toistaa saman. Näin voi käydä läpi koko sen rangan alueen mikä mukana vaivoissa. Myös jumppa selän ojennussuuntaan eli taaksepäin on yleensä turvallista.
Jos ei ala helpottaa, niin yleislääkärille näytille. Avun uskoisi löytyvän.
kiitos. kokeilen tuota. minulla on 7kk tyttö ja sitä joudun päivittäin nostelee et vaiva on varmasti rintarangan ongelmaa. ja minulla on skolioosi selässä, hiukan paha. hoitovirhekkin minulle tehtii kun minun esikoinen syntyi 2006 vuonna sektiolla, unohtivat laittaa mun vatsalihakset kiinni tai jotain. ja sitten tuossa 2011 vuonna sektiossa toistivat virhettä mun vatsalihakset eivät ole paikalla vaan niin sanotusti revenneet . sen vuoksi minulla on kookas maha, näytän siltä että olen raskaana edelleen 7-8kk :( monet ihmiset on kyselleet oonko raskaana heh heh :/ mutta kirurgit eivät suostu minua leikata koska minulla on synnynnäinen sydänvika 2 sydänleikkausta tehty. läppä on vaihdettu. ja minulla on marevan hoito. siinä syy minkä takia ne ei uskalla laittaa kuntoo munmahaa. mutta ilmeisemmin mulla on rintarangan ongelma. olen menossa fysioterapiaa 26.4.2012.
VastaaPoistaOk, toivotaan että saadaan kuntoon.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaMinulla alkoi tossa 4 päivää sitten sattumaan vatsaan, aluksi luulin, että se johtui syömisen puutteesta. Syötyäni myöhemmin kipu oikeastaan paheni entisestään. Kipu kohdistuu navan seudulle tai alavatsaan. Seuraavaksi epäilin hetkellistä vatsatautia, mutta minulla ei ole kuumetta, en oksenna ja uloste on normaalia. Joksikin tuntuu, että ruokailusta parin tunnin sisään pitää mennä vessaan.
Välissä oli yksi päivä jolloin ei ollut mitään oireita ja seuraavana päivänä söin noin kello 15 aikaan ja kipu iski noin 18 maissa, aikaisemmin kipu iski aikalailla 20min sisään syömisestä. Kipua helpottaa makuulleen meno. Tuntuu hieman, että olisi veto pois. Onkohan jo syytä mennä lääkäriin vai odottaa, että ongelma katoaisi itsestään.
Hei!
VastaaPoistaVatsakipujen diagnoosi on käytännössä mahdotonta etätyönä ja usein vaikeaa lähempääkin. Jos katsoo pelkästään kivun syntymisen aikaa, niin vaikuttaisi mahdolliselta, että ongelma olisi suolistokanavan alkupäässä eli vatsalaukun, pohjukaissuolen tai miksei sappirakon tai -tiehyeiden ongelmien aiheuttamaa.
Tyypillisimmillään kivut ovat tällöin ylävatsalla tai navan tasolla, vatsalaukun ongelmat enemmän vasemmalla ja sappirakon oikealla. Vatsalaukussa ja pohjukaissuolessa voi olla ärsyyntymistä, sappirakossa voi olla kiviä tai se voi myös olla ärsyyntynyt. Sappirakon vaivat helpommin tulevat esiin rasvaisten ruokien yhteydessä.
Kotihoitona voi kokeilla happoa sitovia valmisteita eli antasidejä, joita saa apteekista myös ilman reseptiä tai sairaanhoitajan reseptillä. Tasainen ruokailurytmi on yleensä hyväksi. Jos kivut pitkittyvät tai tulee niiden äkillistä pahenemista niin lääkäriin voi hyvin mennä käymään.
Näyttäisi siltä, että tämä saattaa ollakkin vain normaali vatsatauti. Soitin tänään sairaalaan ( asun Yhdysvalloissa niin kynnys sinne menemiseen on hieman suurempi kuin Suomessa vaikka vakuutukset onkin kunnossa ). He sanoivat, että voin mennä päivystykseen tai odottaa muutaman päivän ja katsoa mihin tämä tästä etenee.
PoistaTänään ei ole ollut samanlaista kipua syömisten jälkeen kuin aikaisemmin. Aamupala ja päivällinen pysyi hyvin sisällä, mutta illallisen jälkeen tuli kiire vessaan. Jos tämä jatkuu tälläisenä niin voin sen varmaan olettaa olevan vatsatauti mikä vain ilmoitteli tulostaan hieman ennakkoon ?
Kuulostaa järkevältä ajatukselta. Tavallisissa vatsataudeissa aiheuttaja tulee itsekseen ajan kanssa ulos normaalireittiä.
VastaaPoistaHei! Olen synnyttänyt kuukausi sitten, synnytyksen jälkeen on ollut antibiootti virtsatietulehdukseen ja sen jälkeen kohtutulehdukseen. Oireet ovat kuitenkin vieläkin jatkuneet vähän lievempänä. välillä pahempana ja välillä taas parempana. ihan alaselässä keskiosassa tuntui kipua ensin vain maatessa mut nyt sitä särkee kokoajan. Samalla ihan alas alavatsaan käy kipeetä..Liitos luiden väliselle alueelle. Olen vienyt montakertaa terveyskeskukseen virtsanäytteen mutta se on ollut puhas vaikka olen itse epäilly virtsatie tulehdusta. Aina virtsaamisen jälkeen jää sellainen tunne ettei kaikki tullut pois. Minulla on aina välissä ihan normaali olo ja sitten taas tulee parin päivän päästä kuumeinen olo, mutta ei ole ollut kuumetta. Mistähän tämä voi johtua..?
VastaaPoistaSynnytyksessä varsinaisten sukuelinten lisäksi lantion pohjan rakenteet, mukaan lukien virtsatiet, joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi ja kärsimäsi tulehtukset vielä lisäävät sitä. Tämän tyyppiset vaivat eivät ole kovin harvinaisia jälkikiusoina. Virtateiden ja rakon vaivoja on hyvä syy epäillä. Rakko voi olla ärtynyt vaikka bakteereja ei virtsassa löydykään.
VastaaPoistaVarmaan asian tutkiminen on paikallaan. Rohkeasti vain aihepiiristä kiinnostuneen yleislääkärin vastaanotolle ja jos ei asia siellä selviä niin gynekologille tarkistukseen. Olen vakuuttunut että ongelma saadaan hallintaan.
Moikka!
VastaaPoistaSivustosi oli erittäin mielenkiintoinen ja päätin itsekkin sitten ottaa yhteyttä. Minulla on lapsesta asti ollut ongelmia vatsan kanssa. Syntyessään minulla oli napatyrä ja olen alkanut miettiä että johtuuko vatsakipuni siitä. Vuosiksi minulla vatsakipu katosi mutta viimeisen 5 vuoden aikana vatsakipuni on palannut takaisin. Olen huomannut, että vatsakipuni liittyvät jotenkin ruokailuun. Jos syön kevyesti vatsaani tulee järkytöntä kipua niin ylä ja alavatsaan. Vatsani voi välillä myös krampata niin ettei pysty sängystä nousemaan ja hengittäminenkin pahentaa kipua. Jos taas syön normaaleja määriä ruokaa vatsani turpoo järkyttäväksi, välillä niin suureksi etten pysty edes pullistamaan vatsaani yhtään kun vatsa ei veny enään, kun "raja" on tullut vatsaan. Tällöin kun olen turvonnut kipu siirtyy lähemmäksi kylkiini. Ummetusta minulla on melkein päivittäin mutta siihen olen yrittänyt käyttää apteekista saatavia ummetuslääkkeitä. Minun suvussa on muillakin naisilla vatsaongelmia ja äidilläni on keliakia. Minulla on testattu tietyn välein keliakiaa ja olen myös vatsatähystyksessä käynnyt. Mitään vikaa ei ole löytyny. Kipuni ovat melkein päivittäisiä enkä tiedä mitä oikeen tehdä. Olen saannut vatsaani hieman helpotusta pellavansiemen rouheesta ja levolakista. Olen vähentänyt turvottavien ruokien syömistä kuten pasta, juusto, vaalealeipä yms. Mutta silti kipuni ovat päivittäisiä söisi mitä vain. Lääkäreiltä en ole saannut mitään vastausta vaikka testejä on tehty. Mistäköhän kipuni voisi johtua?
Hei!
VastaaPoistaTuskinpa napatyrällä on kuvaamiisi vaivoihin suurempaa osaa. Paikallista oiretta tietysti tyrän seudussa voi olla.
Tarpeelliset tutkimukset tuntuukin jo tehdyn. Oman lääkärin kanssa voi keskustella olisiko kilpirauhaskokeet syytä tarkistaa. On hyvä tietää että ei ole mitään elämää uhkaavaa sairautta olemassa. Kun vaiva on ollut lapsuudesta saakka niin jos sen takana olisi etenevä sairaus, se olisi kyllä jo suurella todennäköisyydellä tullut esiin. Suolisto on yksi niistä alueista joka voi ärtyä ja alkaa kenkkuilla vaikka mitään vaikeampaa anatomista muutostakaan ei olisi. On myös esitetty että suoliston kipukynnys voisi näissä tilanteissa olla alentunut.
Tehtävä on sitten löytää sellaiset keinot millä oireet voi pitää kohtuullisessa hallinnassa. Nämä ovat yksilöllisiä ja vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä.
Ravinto on tärkeä osa hoitoa. Täytyy tarkkailla mikä lisää oireita ja mikä lievittää. Ruokailun pitäisi olla säännöllistä ja kerralla kohtuullista. Usein runsaasti ilmaa kehittävät aineet kuten kaali, herneet jne. voivat lisätä oireita kuten oletkin jo huomannut.
Kuitupitoisen ravinnon osuutta muuten olisi hyvä pikkuhiljaa kasvattaa. Nopea lisääminen voi aluksi pahentaakin vaivoja. Kahvi ja alkoholi pitäisi pitää kohtuudessa. Liikunnan lisäämisellä voi myös olla oireita lieventävää vaikutusta.
Suoliston sisältöä lisäävien ulostelääkkeiden eli ns. bulklaksatiivien käytöstä voi olla hyötyä. Suolistoa toimintaa yksinomaan kiihdyttävistä lääkkeistä voi tulla ongelmiakin pidempiaikaisesti käytettynä. Suolistokaasuja pilkkova lääkitys voi myös joskus hillitä oireita.
Kannattaa hankkia oma lääkäri tai hoitaja jonka kanssa ravintopuolen asiat saadaan parhaaseen mahdolliseen tasapainoon oireiden kannalta. Yleensä siinä kohtuudella onnistutaan vaikka täyttä oireettomuutta ei taida uskaltaa luvata.
Hei minulla on sellainen ongelma että kun käyn nukkumaan tuntuu siltä kuin en ns. osaisi hengittää, mutta kun nukahdan niin kuulemma hengitän ihan normaalisti. olen 35v minulla refluksi ja palleatyrä
VastaaPoistaEi kuulosta miltään vaaralliselta ja en oikein keksi järkevää yhteyttä vatsavaivoihinkaan ainakaan jos ei ole tapana syödä kovin tukevaa ateriaa juuri ennen nukkumaanmenoa.
VastaaPoistaJoskus jotain periaatteessa harmitonta oiretta voi jäädä liikaa kuuntelemaan ja ihmettelemään. Kun sitten odottaa tiettyyn aikaan tai tilanteeseen liittyen sen tulevan, niin tuleehan se. Joka kerta kun oiretta odottaa ja sitten se tulee, niin elimistö niin sanotusti ehdollistuu ja seuraavalla kerralla toistuminen on entistä todennäköisempää.
Yrittäisin vain unohtaa koko jutun ja keksiä nukkumaanmenoa edeltämään jonkun rauhoittavan rutiinin, kirjan lukemisen, hyvin kevyen jumpan jonkin aikaa ennen nukkumaanmenoa tsm. Tällöin ehkä unohtuisi tuntemuksen odottelu pikkuhiljaa.
moikka moi... löytyisikö vastausta ongelmaani. itsestäni päin katsottuna navan vasemmalla puolella,hieman napaa alenpana olen havainnut kipua. joka kerta kun yskäisee kovemmin tai yrittää nousta makuuasennosta ylös, väärä kiertoliike seistessä. kipu on riipivää yskiessä ja tuntuu kuin joku haluisi ulos vatsasta, vatsallaan makuulla tuntuu painetta . muutoin vatsani ei ole kipeä ei syödessä juodessa , ulostaessa tai millään muullakaan lailla. kerroin asiasta lääkärille joka sanoi että vatsalihas saattaisi olla revennyt, mietin kuitenkin että mikä syynä kun en ole tehnyt mitään niin rasittavaa.kipu on edelleen (melkein 1,5 viikkoa) ja olen ottanut kipulääkettä , auttaa hieman, siis mikä neuvoksi, voisikohan se olla jotakin muuta ?
VastaaPoistaAlavatsalla vasemmalla kulkee mm laskeva paksusuoli matkallaan peräsuoleen ja sitä kautta ulos. Ummetus ja ilmavaivat voivat erilaisia tuntemuksia antaa, myös jonkin asteista kipua. Nämä ovat tavallisia vaivoja ja hoituvat usein itsehoidollakin esim. ruokavaliolla ja apteekin neuvoin.
VastaaPoistaRankavaivat ja miksei vatsalihasongelmatkin voivat kipuja antaa. Rankavaivoihin sopisi se että rangan kierto vaikuttaa kipuun. Ranka on teknisesti vähän huono rakenne ja antaa kremppaa usein ilman selvää syytäkin.
Luonnollisesti on hyvä, että lääkäri alueen tutkii koettelemalla jos vaiva on pysyvämmän luonteista eikä suoliston toiminnan optimointi asiaa muuta.
Moro , Minulla on ollut 14 vuotiaasta 16 vuotiaaseen ikäviä vatsakipuja ( jos syön 6 jälkeen mitä tahansa ) kipu on voimakas ( ylävatsa keskellä , selässä ) lääkärrissä käynyt useita kertoja ja minulle on vain sanottu että se ei ole mitään. silti epäillään että jotaiha siel olis
VastaaPoistaJos itseä huolestuttavia vaivoja on jatkuvasti, niin ilman muuta kannattaa pyrkiä tilanteeseen jossa sitä ei tarvitsisi koko aikaa miettiä. Huolehtiminen syö paljon energiaa ja voi oirekuvaa pahentaakin kun aihetta mielessään pyörittelee.
VastaaPoistaSinänsä tässä iässä vatsavaivat ovat tavallisia ja niiden takana on harvoin vaikeampia sairauksia. Esimerkiksi kasvaimet ovat nuoruusiässä todellisia harvinaisuuksia tällaisten oireiden syinä.
Tässä hyvä artikkeli aiheesta. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00101
Jos vaivaa ei ole mielestäsi tutkittu tai selitetty sinulle riittävän perinpohjaisesti, on tietysti mahdollista näyttää tilannetta yksityispuolella erikoislääkärille. Sisätautilääkäri tai gastroenterologi eli vatsaelinsairauksien erikoislääkäri voisi olla sopiva erikoisosaaja. Tästä väistämättä jonkin verran kustannuksia syntyy. En usko että kunnallinen erikoissairaanhoito on innostunut lisäselvityksiin, jos asiaa miettineet lääkärit eivät ole tätä pitäneet välttämättömänä.
Jos sinulla on lääkäri jonka sanaan luotat ja jonka kanssa tulet hyvin toimeen, voisi olla hyvä alku keskustella tilanteesta hänen kanssaan. Tällöin kannattaa kertoa, että tilanne huolestuttaa sinua, vaikka aiemmin jo tilannetta tutkittukin ja että toivoisit siihen jotain apua.
Hei! Olen 22 vuotias nuori nainen..Mulla on ollu mahakipuja 3 vuotta alhaalla keskellä vatsaa..Kivut tuntuu yleensä ennen kuin alkaa ulostaa.. Tulee sellaisia kouristumaisia kipuja ja ulostetta tulee paljon kerrallaan.. sekä ulostaminen myös sattuu..Olen käynyt suolen tähystyksessä sieltä ei löytynyt mitään.. Mikään ruoka ei ainakaan anna näitä kipuja eikä maito.. Pelkään vaan että mulla on syöpä..
VastaaPoistaSuoliston kasvaimet ovat ikääntyneempien ihmisten ongelmia. Esimerkiksi paksusuolen syöpään sairastuneiden keskimääräinen ikä toteamisen hetkellä oli vuosina 2000–2003 Yhdysvalloissa 71 vuotta. Vain 0,9 % sairastuneista oli 20–34-vuotiaita, vielä nuorempia oli 0,0 %.
VastaaPoistaJos lähisukulaisillasi ei ole suolistosyöpää eikä tähystyksessä ole todettu poikkeavaa niin tilastollinen mahdollisuus on minimaalinen siihen että oireiden takana olisi syöpä. Sen sijaan esim. ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, sitä esiintyy 3–4 naisella kymmenestä ja oireet hyvin siltä pohjalta selittyvät.
Ymmärrän, että tästä huolimatta tilanne huolestuttaa ja huolestuminen voi muodostua ihan omaksi ongelmakseen. Tässä ei oikein ole muuta keinoa kuin yrittää löytää lääkäri tai esim. terveydenhoitaja, johon luottaa ja jonka kanssa voi asiaa rauhallisesti ja tarvittaessa useamman kerrankin käydä läpi.
Tässä vielä terveyskirjaston artikkeli ja Mayo klinikan kokoelma aiheesta jos haluat Amerikan kieltä harjoitella.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068
http://www.mayoclinic.com/health/irritable-bowel-syndrome/DS00106
Hei,
VastaaPoistaMinulla on oireena ylävatsakipu ja rintakipu. Lääkärit ovat epäilleet närästystä (yhdessä vaiheessa oli muitakin oireita; palantunnetta kurkussa, lisääntynyttä syljeneritystä, kuvotusta). Sain ohjeeksi syödä viikon omepratzolia. Söin ja oireet siksi ajaksi hävisivätkin. Muutaman päivän päästä lopettamisesta ne alkoivat uudestaan ja aloin uudestaan syödä omeprazolia. Nyt olen syönyt sitä taas jo viikon, mutta se ei tunnu yhtään auttavan rintakipuun eikä ylävatsakipuun, kipu tuntuu pääasiassa vasemmalla. Tänäänkin tuli erittäin syvältä viiltäviä kipupiikkejä, jotka alkoivat ylävatsasta ja säteilivät ylemmäs välillä rinnan puolelta, väliltä selkärankaa pitkin. Tämän jälkeen alkoi myös kuvotus, joka vähän helpotti ruokailun jälkeen. Minulla on myös suolisto-ongelmia, en tiedä liittyykö samaan asiaan, mm. ulostamisvaikeuksia, satunnaista kipuilua alavatsalla sekä -selässä, vaihtelevaa ulostuksen koostumusta (välillä kovaa ja terävää, välillä löyssä). Vertakin tuli ulosteesta kerran viime viikolla. Kolonoskopia tehty muista syistä 3 vuotta sitten. Mikä neuvoksi?
Hei!
VastaaPoistaEi oikein voi mitään järkevää sanoa näin etädiagnostiikkana. Taitaa olla viisainta varata aika esimerkiksi yleislääkärille.
Vatsavaivojen syyt yleensä tutkimuksin selkenevät ja nykyisin hyviä lääkityksiä kyllä löytyy.
Hei!
VastaaPoistaOlen 18-vuotias nuori nainen ja olen huomannut, että fyysisen rasituksen jälkeen alavatsassani alkaa tuntua varsin voimakasta kuukautiskipuja muistuttavaa särkyä. Niin käy tosin vain silloin, kun kuukautiset ovat alkamassa muutaman päivän sisällä (tämä on siis hyvä vihje siitä, että ne alkavat pian). Olen alkanut harrastaa kevyttä juoksua (1-1,3 km 8-10 min. sisään nyt noin viikon ajan), ja tänään ensimmäistä kertaa alavatsakipu alkoi heti juoksun jälkeen, vaikka kuukautisten ei pitäisi alkaa vielä pariin viikkoon. Voisiko tällainen yhtäkkinen liikunnan aloittaminen vaikuttaa kuukautisten rytmin sekoamiseen?
Haluaisin myös tietää, onko normaalia, että fyysinen rasitus aiheuttaa alavatsassa tällaisia kuukautiskipua muistuttavia oireita.
Ei aivan omaa alaani joten vain kirjaviisautta tarjolla.
VastaaPoistaFyysinen harjoittelu voi vaikuttaa hormonitasapainoon ja sitä kautta kuukautisrytmiin. Kertomasi harjoittelumäärät eivät kylläkään ole kovin suuria joten tätä ei odottaisi. Nämä ovat kuitenkin yksilöllisiä asioita, joten ei tätäkään mahdollisuutta voida sulkea pois. Tilanne varmaan selvenee seurannassa tältä osin.
Kuvaamasi tyyppiset alavatsakrampit eivät ole ainulaatuisia. Syy jää usein epäselväksi. Jos niillä olisi yhteyttä suoliston toimintaan, niin on kuvattu ongelman helpottumista wc käynnillä ennen lenkkiä. Samoin muutaman minuutin kävelyä krampin iskiessä voi kokeilla ja palata juoksurytmiin kun kipu hellittää.
Vaivan jatkuessa ilman helpotusta kotikonstein, gynekologin tarkistusta voi hyvin harkita. Juokseminen on hieno laji ja sen antamaa adrenaliinipotkua huonosti korvaa mikään muu. Olisihan sääli hyvä harjoitusmuoto lopettaa.
Minulla on ollut kk verran päivittäistä ripulia, joka vain pahenee. Viime päivinä kaikki mitä on laittanut suuhun, on hetken kuluttua tullut ulos. Kävin lääkärissä joka diagnosoi vatsakatarrin. Minua kuitenkin kiinnostaisi tietää onko ripuli edes katarrin tyypillinen oire. Mitään kovia vatsakramppeja minulla ei ole. Enemmänkin painon tunne ylävatsalla ja rinnan seudulla koko ajan. Ripuli ei ole veristä ja on normaalin väristä. Onko tässä nyt kyse kuitenkin syövän mahdollisuudesta, että täytyisikö toimia jotenkin muuten kuin syömällä lääkekuuria neljä viikkoa?
VastaaPoistaPainon tunne ylävatsalla sopii hyvin vatsalaukun ärtymysoireeksi. Ripuli ei välttämättä selity vatsalaukun vaivoista käsin mutta ihminen, mukaan lukien ruoansulatuskanava, toimii kokonaisuutena ja vatsakatarri ei suojaa muun suoliston ärtymykseltä. Oireesi ei mitenkään erityisesti viittaa syöpään.
VastaaPoistaKun olet lääkärin hoidossa ja seurannassa niin kannattaa annettujen ohjeiden ja hoidon mukaan mennä. Jos ei vaiva annetulla hoidolla ala asettua, niin oman lääkärin kanssa on helppo asiaa pohtia uudelleen. Kun käyt seuraavan kerran lääkärilläsi, niin on hyvä kertoa että sinua huolestuttaa syövän mahdollisuus. Uskon että tämä huolen aihe saadaan tällöin pois päiväjärjestyksestä.
Hei!
VastaaPoistaOlen 17-vuotias tyttö ja minun vatsavaivani ovat kestäneet noin kuukauden ajan. Välillä minulla saattaa olla ripuli, ja välillä ei. Tosi usein on myös ilmavaivoja, sekä närästystä. Välillä kun painan ylävasastani keskeltä, tunnen siellä kipua. Välillä tunnen painetta taas alavatsassa ja kokovatsassani on outo tunne. Oireet eivät ole ihan jokapäiväisiä, mutta jokaviikon aikana minulla esiintyy oireita useen otteeseen.
Syön e-pillereitä säännöllisesti ja olen aina ottanut pillerin oikeaan aikaan. Kuukautiseni ovat aina tulleet normaalisti ja kestäneet 4-5 päivää, mutta nyt kuukutiseni kestivät vain päivän ajan. Tein raskaustestin ja se näytti negatiivista. Vatsavaivani vain jatkuvat eikä loppua näy. Olen hirveän stressaantunut, että mikä minulla on. Mikä neuvoksi?
Oireesi voivat johtua monenlaisista syistä. Vatsa reagoi herkästi erilaisiin ulkoisiin tekijöihin. Jos et ole käynyt lääkärissä vaivoistasi ja huolestasi kertomassa niin sitä suosittelisin. Ei niin, että olisi kovin todennäköistä että takana olisi mikään vaarallinen etenevä sairaus. Hyvä on kuitenkin saada ainakin tarpeettomat huolet pois päiväjärjestyksestä. Kun asioita yksikseen pohdiskelee, niin oireilla on valitettava taipumus lisääntyä.
VastaaPoistaVaivat voivat hyvin selittyä esim. ärtyneen suoliston perusteella. Tässä linkki artikkeliin, joka kertoo tästä vaivasta enemmän. http://www.gastrolab.net/ksarty.htm
Jokaisen ihmisen elinjärjestelmissä tuntuu olevan joku heikompi lenkki, joka reagoi muita alueita herkemmin. Joillain se on lihakset, toisilla pää, kolmansilla uni ja monilla vatsa. Kaikkialla elimistössä esiintyy erilaisia ns. toiminnallisia vaivoja, jotka antavat erilaisia inhottavia ja pelottaviakin vaivoja ja tuntemuksia. Nämä ovat aivan todellisia eivätkä mitään kuvittelua.
Onneksi kuitenkin valtaosassa tämän tyyppisten oireiden takana ei tutkimuksissa löydy mitään vaikeaa sairautta, joka uhkaisi terveyttä pidemmällä tähtäimellä. Kun vaiva on lääkärin toimesta arvioitu, se antaa paremman mahdollisuuden oireiden asettumiselle. Lääkäreillä on lisäksi erilaisia troppeja ja muita konsteja joilla vaivoja voidaan saada hallintaan jos siihen on tarvetta.
Eli reippaasti yleislääkärille kertomaan vaivoistasi ja stressaantumisestasi. Turha yksin kärvistellä, apua varmaan löytyy.
Moiih, olen 13 vuotias tyttö
VastaaPoistaMinulla on ollut ummetusta koko elämäni ajan, usein käyn siis vain kerran viikossa tällä isommalla hädällä
Joskus uloste on niin kovaa tai liian paksu, että joudun auttamaan sormilla että se tulisi ulos.
Tunnen myös välillä vasemmassa alavatsassa luultavasti suoliston ja sen sisällä ulostetta :o
otan/juon/syön joka toinen päivä pegorionta puoli pussia :D Ennen söin joka päivä puoli pussia, ja silloin ei ollut aina näin pahaa ummetusta, joten vähensin määrää, mutta nyt olisi ehkä taas tarvetta käyttämään sitä enemmän
Mikä tähän voisi auttaa?
Hei!
VastaaPoistaIhmisen suolistokin on yksilöllinen ja toisilla se on hitaampi kuin toisilla. Onneksi taustalla on harvoin mitään vaikeampaa sairautta vaikka oire kiusallinen voikin olla. Käyttämäsi valmiste sitoo vettä, jolloin suolen sisällön vesimäärä lisääntyy ja ulostemassa pehmentyy. Sitä ei kuitenkaan suositella itsehoitona ilman lääkärin ohjeita käytettäväksi pidempiä aikoja.
Hoitotoimista oletkin jo varmaan tutustunut suolen sisällön lisäämiseen sopivan ravinnon tai muiden tuotteiden avulla. Lisäksi liikunnan lisäämisellä voi olla suotuisaa vaikutusta vaivaan. Tässä on kaksi artikkelia aiheesta.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_osio=&p_artikkeli=dlk00533&p_haku=
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00092
Suosittelisin että kävisit keskustelemassa aiheesta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai sairaanhoitajan kanssa. Siellä voisi käydä ruoka-asiat läpi hyvin konkreettisella tasolla ja miettiä niihin sinulle sopivia muutoksia. Eli ihan ateriakohtaisesti mitä syöt jne. Myös ajoittain muutama seurantakäynti hoitajalla voisi olla hyvä ajatus, jotta voitaisiin olla varmoja että ongelma alkaa hoitua.
Aikaa jonkin verran aina vaaditaan joten joka päivä ei uutta ruokajärjestystä kannata aloittaa. Yleensä kuitenkin näihin ongelmiin ratkaisu löytyy. Rohkeasti vastaanotolle. Hoitajat osaavat tässä auttaa.
Minulla vatsavaivoja on ollut useamman vuoden, mutta aiemmin olivat niin lieviä etten viitsinyt lääkäriin turhasta mennä.
VastaaPoistaNoin vuosi sitten vaivat lisääntyivät, kipu ilmestyy aina samaan kohti eli keskelle ylävatsaa heti kylkiluiden alapuolelle. Mitään happoja ei suuhun nouse, kipu on poltemaista ja joskus se tuntuu myös hivenen vasemmalla, mutta samalla korkeudella heti kylkiluiden alla.
Muutamat kipukohtaukset alkoivat olla sen verran kovia, että niiden aikana voin vain kyyköttää vessassa ja oksentaa. Niinpä kävin puolivuotta sitten työterveyslääkärillä ja hän määräsi ensiavuksi Somac kuurin.
Se oli puolentoista kuukauden kuuri eikä auttanut vatsavaivoihin juurikaan.
Suppea verikoe otettiin samalla, maksa- ja tulehdusarvot normaalit,eikä helicoakaan verikokeissa näkynyt.
Mitään muuta ei tutkittu koska työpaikkalääkäri ei sen kummempia tutki eikä edes tähystyksiä tee.
Itse epäilen sappea ja olen yrittänyt jonkin verran ruokavaliota noudattaa, rasvaiset ja kovin etikkaiset/mausteiset ruuat minimiin. Alkoholia en myöskään käytä.
Viime aikoina oireita on silti tullut lisää, vatsan turvotus on lisääntynyt ja samoin on tullut pahoinvointia useammin. Ennen oksensin satunnaisesti , muutamana yönä kipukohtauksen tullessa, tai jos olin syönyt liian raskaan aterian.
Nyt pahoinvointia on useammin ja se on erilaista, ei enää vain kipuun liittyvää vaan oksettava olo tulee fyysisessä rasituksessa silloin, jos joudun ponnistamaan vatsalihaksia.
En voi tehdä vatsalihasliikkeitä kauaa kun jo on pakko lopettaa pahoinvoinnin takia.
Mitä ihmettä tämä voisi olla ?
Aion toki mennä lääkäriin uudelleen, pyydän ultraamaan sappikivet ja jos sellaiset löytyy huokaisen helpotuksesta, kun vaivan syy selviää.
Onko sappikivissä tuollaisia oireita vai liittyisivätkö johonkin muuhun vaivaan ennemmin ?
En ole vatsalla stressaaja ja muutenkin hermoni ovat hyvät , joten en usko että kyseessä on vain psykosomaattiset oireet.
Työnikin on helppoa ja varsin stressitöntä..
Ensimmäisenä tulee kertomuksestasi mieleen kuitenkin mahalaukun vaivat. Koska tavalliset vaivat ovat tavallisia niin mahatulehdus tai mahahaava, erilaiset ruoansulatusvaivat ja harvemmin palleatyrä voisivat olla ongelman takana.
VastaaPoistaSappivaivat ja muutkin ruoansulatuskanavan elimet voivat myös antaa tämän tyyppisiä kipuja. Sappivaivoissa rasvaisen ruoan tehokas kivun aiheutus joskus antaa vihjettä syyllisen suuntaan. Pelkästään sappikivien löytyminen esim. ultraäänessä, ei osoita kuitenkaan varmaa syyllisyyttä kipuihin.
Pelkästään oirekuvauksella ei ole mahdollista päästä tarkkaan diagnoosiin vaan siihen vaaditaan tutkimuksia. Nykyisin kohtuullisen helposti suljetaan pois tutkimuksilla, laboratoriokokeilla ja erilaisilla kuvantamismenetelmillä vaikeammat, tehokkaampaa hoitoa vaativat sairaudet. Aina ei varsinaisia sairauksia löydy ja hyvä niin. Oireisiinkin on mahdollista vaikuttaa vaikka se voi vaatia ruokavalio ja elämäntapamuutoksia jotka harvoin ovat kellekään helppoja.
Eli uudestaan lääkäriin. Yleislääkäri tai sisätautilääkäri voi ongelmaa selvitellä. Työterveyshuolto ei tosiaan yleensä ainakaan kaikki kustannuksia kustanna.
Hei.
VastaaPoistaMinulla on ollut ylävatsakipukohtauksia teini-iästä saakka. Ensimmäiset tulivat stressaavassa elämänvaiheessa. Yhdistin ne myös kahvin juontiin ja suolapähkinöiden syöntiin. Kivut olivat niin kovia että haukoin vaan henkeä kaksinkerroin ja kipukohtaus laukesi molemmilla kerroilla kun olin jo lähtenyt lääkäripäivystykseen. Kipupiikkejä ei ehditty antaa.
Olen nyt 30-vuotias ja kauan poissa olleet kivut palasivat kun minulle puhkesi yllättäen refluksitauti. Tähystyksessä näkyi pieni palleatyrä, sekä väljä sulkija. Manometriassa selvisi, että ruokatorveni toimii laiskasti. Ph-mittauksessa refluksia näkyi ihan kohtuullisia määriä, ei siis mitenkään kauhean pahana. Kaasua nousee jonkin verran, ilman nielemistä havaittiin.
Kipukohtaukseni eivät tunnu olevan yhdistettynä suoraan refluksiin. Kohtaus on erittäin kova, tuntuu ylävatsalla pallean kohdalla. Tuolloin tunnen pahoinvointia, mutta en oksenna. Kipu säteilee pahana ollessaan myös selän puolelle.
Kohtaukset tulevat aika satunnaisesti ilman että osaan yhdistää muuhun kuin silloin tällöin ruokaan, etenkin jos olen syönyt suuren annoksen kerralla.
Kahvin ja mausteiset ruuat olen karsinut ruokavaliostani pois jo aikaa sitten.
Pahimman kipukohtauksen olen saanut kun minulle annettiin Panacodia yskään. Tuolloin kyseinen lääke aiheutti pian sen ottamisen jälkeen niin suurta kipua, ettei voi sanoin kuvailla. Vääntelehdin ja huusin suoraa huutoa. Tuolloin sain sairaalassa suoneen kipulääkettä, sekä suuhun nestemäistä Diapamia. Nukahdin ja herättyäni kipu oli poissa.
Suvussani on sappikiviä. Minut kuitenkin on ultrattu kahdesti, eikä kiviä löydetty.
Kirjoitan siksi, että nyt olen ensimmäisellä kuulla raskaana, ja pelkään kovasti noita kipukohtauksia. Litalgin kenties auttaa heti kohtauksen alussa otettuna, mutta raskaana en voi niitä syödä.
Parhaillaankin ylävatsaani kiristää ikävästi, mutta kipu ei ole kova.
Mistä ihmeestä kipukohtaukseni voivat johtua? Tuntuu että lääkäritkin ovat ihan ymmällään ja jättäneet minut kipuineni oman onneni nojaan. Toinen gastrokirurgi veikkasi kolesteroloosi sappea, ja toinen sanoi ettei se voi aiheuttaa noin kovia kipuja. Minulla oli lähete myös kolonoskopiaan, mutta raskauduin sitä odotellessa, joten aika peruttiin.
Kiitos paljon jos jaksat vastata.
Menee vähintäänkin arvailuksi kun asiaa paremmin ymmärtävät lääkärit ovat asiaa jo lähituntumassa miettineet. Uskoisin että lääke, jota yskään on määrätty on ollut joku muu kuin Panacod. Sitä harvoin köhään määrätään, kipuihin kylläkin. Olisiko ollut Codesan comp? Kummassakin on kodeiinia.
VastaaPoistaKun en muuta keksinyt, niin katsoin kodeiinin vaikutuksia ruoansulatuskanavan alueella. Sappitiehytspasmit niissä tulevat esiin. Se on myös mainittu Panacodin vasta-aiheena.
http://www.inchem.org/documents/pims/pharm/codeine.htm#SubSectionTitle:9.4.4 Gastrointestinal
Sappiteiden kivuliaita supistutiloja voi olla ilman kiviäkin ja ne voivat olla voimakkaita. Hoitona sama ruokavalio kuin sappikivissä on tärkeä. http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Sappikivitauti
Lääkehoidossa Litalgin tyyppisiä valmisteita on käytetty. Raskauden aikaisesta lääkehoidosta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.
Eli sappiteiden vaivojen ylle nousee jonkinlainen epäilyksen varjo. Ruokavaliolla yrittäisin eteenpäin. Varmaan joku varalääke raskauden ajaksi olisi hyvä olla olemassa jos sellaisen oma lääkäri keksisi.
Kyllä lääke oli Panacod. Olin sairastunut tuolloin keuhkokuumeeseen ja olin siis jo valmiiksi sairaalassa. Panacodia sain yöksi, vain sen ainoan kivuliaan kerran. Sen jälkeen lääke vaihdettiin yskänlääke & nukahtamislääke yhdistelmäksi että saisin öisin nukuttua.
VastaaPoistaOmalääkärini terveyskeskuksessa myös veikkaili sappiteiden supistuksia. Mistäköhän ne voivat johtua? Ovatko yhtälailla perinnöllisiä, kuten sappikivetkin? Onko tähän olemassa minkäänlaista leikkaushoitoa? Ja voiko sappiteiden supisteluja jotenkin todentaa lääketieteellisesti, että voitaisiin varmentua sen olevan aiheuttaja?
Otan asian puheeksi neuvolassa, ja toivon pääseväni vielä asiaa selvittelemään.
Soitin teratologiseen tietopalveluun, ja siellä sanoivat että Litalginia voi käyttää alkuraskaudessa satunnaisesti. Myöhemmillä viikoilla vieläkin varovaisemmin, ja vaan jos on pakko. Lääke voi kuulemma vaikuttaa lapsen munuaisiin ja lapsiveteen.
Mielenkiintoinen yskänlääkevalinta. Tietysti kodeiini tässäkin muodossa yskää hillitsee ja jos oli kipuja niin lyödään kaksi kärpästä yhdellä tropilla.
VastaaPoistaLeikkausta tuskin kannattaa miettiä. Sappiteitä ei voi poistaa ja niiden muu sorkkiminen tuskin tilannetta ainakaan parantaa.
Käsittääkseni myöskään mitään kliinisesti käyttökelpoista tutkimusta ei ole tarjolla, jolla voitaisiin varmistaa tai poissulkea tätä ongelmaa varmuudella.
Perinnöllisyyden osuudesta en tiedä, ei taida olla siitäkään varmistettu tietoa.
Eli epävarmuutta syystä tullee jäämään. Tämähän on monessa muussakin ongelmassa tilanne. Tällöin joudutaan kokeilemaan eri keinoja, tässä tapauksessa varmaan ruokavalion ja tarvittavan lääkityksen yhdistelmää. Jos sen kanssa pärjätään, niin siihen taitaa olla pakko tyytyä. Varsinkin kun jo ilmeisesti on riittävästi varmistettu että mitään etenevää, pahempaa sairautta ei ole. Luonnollisesti jos oireet muuttuvat tai pahenevat niin uusi lääkärin arvio on paikallaan.
Hei, löysin nämä mielenkiintoiset sivut etsiessäni mahdollista syytä mahakipukohtauksiini. Toivoisin, että osaisit auttaa ja keksisit mahdollisesti jotain uutta, mitä lääkärit eivät ole vielä ymmärtäneet ajatella. Mahakipukohtaukseni alkoivat muutama päivä sen jälkeen, kun tein positiivisen raskaustestin. Aluksi kipukohtauksia tuli ainoastaan ilta- ja yöaikaan, mutta nykyään kohtauksia tulee myös muihin vuorokauden aikoihin. Mieheni on päätynyt jo soittamaan ambulanssinkin ja vaivaa on tutkittu lääkärissä useaan otteeseen.
VastaaPoistaTyypillinen kipukohtaus alkaa kovalla kuukautiskiputyyppisellä kivulla alamahalla, joka voimistuu muutaman minuutin kuluessa niin kovaksi, että kipu pakottaa minut makaamaan lattialle. Lattialla tärisen, ulisen, huudan, itken, meinaan oksentaa, olen hiestä märkä (tai vaihtoehtoisesti ihan jääkylmä), yksinkertaisesti kipu on niin voimakasta, etten pysty olemaan aloillani. Kipu tuntuu alamahalla, mutta aivan tarkkaa paikkaa en pysty osoittamaan, sillä kipu on niin kokonaisvaltaista. Kohtaus kestää yleensä noin 15-30 minuuttia. Joskus kohtaukseen liittyy tarve ulostaa. Kipukohtauksia on tullut nyt jo 1,5 viikon ajan.
Minulta on diagnosoitu endometrioosia, mutta viimeisin laparoskopia tehtiin 4 vuotta sitten, eikä sen jälkeen oireita ole ollut. Raskauteni on aivan alussa, todennäköisimmin viikolla 5-6. Laboratoriokokeissa ei ole löydetty mitään, kaikki arvot ovat kohdallaan, eikä tulehdusarvotkaan ole osoittaneet edes pientä nousua. Alamahani on ultrattu ja siellä kaikki ok viikkoihin nähden. Virtsatiet ultrattiin, eikä mahdollisia virtsatiekiviä löytynyt ja munuaiset olivat kunnossa. Ultrauksen yhteydessä todettiin paksusuolen sigmasuolta lähinnä olevassa osassa pieni seinämän paksuuntuminen, kuitenkin lääkärit samaan otteeseen totesivat menetelmän olevan epäluotettava suolen tutkimiseen. Kipulääkkeistä käytän päivittäin Paratabsia ja Panacodia, jotka eivät ole lievittäneet kipuja ollenkaan.
Olen lukenut keskustelupalstoilta muutamista samantyyppisistä tapauksista, jossa alkuraskaudessa on ollut samanlaisia kipuja, jotka ovat hävinneet raskauden edetessä viikolle 8. Onko tämä mahdollista ja jos on, niin mikä tämäntyyppiset kivut selittää?
Olisin enemmän kuin kiitollinen, mikäli osaisit sanoa asiaan jotain.
Hei!
VastaaPoistaOmat hoitokokemukset ovat kovin niukat tältä alueelta. Yritin katsastaa kirjallisuutta mutta en mitään hyvää lääkärin kirjoittamaa artikkelia tai yleiskatsausta tms. löytänyt. Syistä en löytänyt mitään perusteltua tietoa. Joissain arveltiin, että aiemmista endometriosin aiheuttamasta arpeutumisesta tms voisivat kramppien suurempi voimakkuus johtua. Tämä siis arvelujen tason keskustelua.
Useilla englanninkielisillä asiallisilla keskustelupalstoilla aiheesta löytyy mielipiteenvaihtoa. Mielipiteitä ja omakohtaisia kokemuksia näkyi olevan siitä, että endometriosissa joillain ensimmäisen kolmannekset krampit voivat olla voimakkaita, ilman että siitä haittaa raskauden kululle tai synnytykselle. Samoin yleinen kokemus näytti olevan, että alkuvaiheen jälkeen kramppien voimakkuus vähenee.
Jos haluaa googlessa englannin tai amerikan kielistä keskustelua katsastaa ja kieltä harjoitella niin esim. kirjoittamalla "early pregnancy cramps endometriosis" niitä näyttää löytyvän.
Tämän verran tietoa löysin. Tämä siis toisen käden, lähinnä netistä haettua tietoa, omakohtaista hoitokokemusta ei ole. Varmaan oman lääkärin seuranta joka tapauksessa hyvä järjestää. Toivotaan että alkaa asettua kunhan aikaa vähän kuluu.
Hei, minulla on ollut jo pidemmän aikaan vatsakipuja. Öisin nukkuessani vatsa kipeytyy jos makaan selälläni ja kipu helpottaa kun siirryn kyljelleni..vatsaa särkee myös päivisin..osaisitko kertoa mikä voisi olla syynä?
VastaaPoistaJos vaivaan ei liity muita ruoansulatuskanavan oireita kuten ripulia, ummetusta, ilmavaivoja, kivun vaihtelua ruokailusta riippuen tai muuta tämän tyyppistä, niin myös rankavaivat täytyy pitää mielessä kivun mahdollisena syynä. Suolistovaivoissa kivun vaihtelu makuuasennon mukaan ei ole kovin tyypillistä, rankavaivoissa taas kuuluu usein kuvaan. Ilmavaivoissa tietysti kaasu voi jossain asennossa enemmän oiretta antaa.
VastaaPoistaSelän asennon vaikutusta voi testailla laittamalla pienen tyynyn kipualuetta vastaavan rangan alueen alle. Jos tällä olisi vaikutusta, niin ajatus saa tukea. Tällöin voi selkäjumpalla illalla, ennen nukkumaanmenoa koettaa saada oiretta kuriin. Tyynyjä voi yöksi asetella jos ne kivun saavat pysymään poissa.
Oli niin tai näin, joka tapauksessa varmaan lääkärillä kannattaa käydä jos ei oire ala asettumaan omin keinoin.
Hei, minulla on ollut useamman vuoden vatsakipuja. Tarkemmin ottaen lähes koko ammattikorkean ajan eli 4 vuotta. Alkaen vuodesta 2008. Kipu on jokapäiväistä ja tuntuu stressivatsalta, puristavalta tunteelta ylävatsassa, mutta ei närästykseltä. Enemmänkin kuin käsi puristaisi sisältä päin tuota ylävatsan kohtaa ja muuttuu ajan kanssa erittäin kivuliaaksi. Kipu yltyy silloin kun stressaan, mutta se voi laueta hyvin pienistäkin tekijöistä pitkin päivää. Minua myös närästää herkemmin kuin ennen.
VastaaPoistaOlen saanut Mirtatzapinia yöksi, jotta kipu ei veisi yöuniani. Nyt olen alkanut kokeilemaan erilaisia vatsanhyvinvointiin vaikuttavia tuotteita, kuten probriootteja ja maitohappobakteereita. Probriooteista en ole saanut minkäänlaista apua, mutta maitohappobakteerit ovat tuntuneet vaikuttavan lieventävästi kipuun. Toinen asia, mikä lievittää myös jonkin verran kipua on se, että vedän keuhkot täyteen ilmaa ja pidätän henkeä ja jännitän samalla vatsalihaksiani. Tosin tämä lievittää kipua vain sinä kyseisenä hetkenä ja kipu palaa sen jälkeen. Osaisitko kertoa mistä tässä voisi olla kyse?
- milla
Kyllähän niin sanotut toiminnalliset vatsavaivat riittävät vaivat selittämään. Stressi niitä tyypillisesti pahentaa. Tässä yksi linkki missä lisää tietoa aiheesta.
VastaaPoistahttp://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00776
Kuitenkin olisihan se hyvä saada niihin helpotusta aikaan, oli syy mikä tahansa. Periaatteessa tämä hyvin mahdollista vaikka aina ei oireettomuutta pystytäkään takaamaan. Siihen usein tarvitaan vähän pitkäkestoisempaa yhteistyötä vatsavaivoista kiinnostuneen lääkärin kanssa.
Ensin on hyvä miettiä onko ongelmaa riittävästi tutkittu ja sitten kun tämä tehty, niin voidaan paremmin miettiä hoitoa. Voi olla että tarpeelliset tutkimukset jo tehtykin, aina ei niin monimutkaisia tarvita eivätkä oireet kuulosta mitenkään erityisesti viittaavilta vaikeisiin sairaustiloihin.
Säännöllinen seuranta ainakin jonkin aikaa on tarpeen ja hyvä jos on mahdollista myöhemmin ottaa samaan lääkäriin yhteyttä. Kun hoito kunnossa niin olo on turvallisempi ja sekin osaltaan voi rauhoittaa oireita. Eli reippaasti etsimään yleislääkäriä, jonka kanssa tulisit hyvin juttuun ja jaksaisit ongelmaan hakea helpotusta. Terveyskeskuksesta voi hyvin aloittaa.
Hei! olen 23 vutias nainen.. Minulla on ollut ylämahakipuja jo noin 7 vuotta..Keskellä aina tunnen sellasta viiltävää kipua välillä.. Sitten on ruvennut tiputtelee kirkasta verta..Kävin lääkärissä veren takia ja sanoivat ettei ole ainakaan peräpukama vaivaa..nyt on suunnitelmissa että tähystetään mahalaukku.. kaikki veriarvo testit, keliakia ja lakstoositon testit on otettu ja kaikki on hyvin niissä testeissä.. Mutta nyt suurin pelkoni on että voisiko tämä olla vatsasyöpään liittyvää ku tulee verta silloin tällöin.. Sekä uloste on välillä löysää ja välillä todella kovaaa.. Mitä tämä voisi olla? Uloste on välil sellasta kuin tulis pupun papanoita..
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaJos ulosteen mukana tulee kirkasta verta, niin se ei viittaa vatsalaukun tai muun ruoansulatuskanava alkupään syöpään. Verta erittävän kohdan on pakko olla melko lähellä peräaukkoa jotta se pysyy veren näköisenä ulos tullessaan. Jos verta erittyy vatsalaukkuun, niin se muuttuu toisen väriseksi pitkällä matkallaan ulkoilmaan.
Jos uloste on kovaa, niin pientä vauriota ja sitä kautta veren tihkuntaa voi syntyä pukamista tai ilman niitäkin, kun sitä ponnistelee ulos. Pukamia voi olla vähän syvemmälläkin, eikä vain aivan pinnassa. Sieltä ne eivät ole niin helposti näkyvissä. Tarpeelliset tutkimukset on hyvä tehdä loppuun oman lääkärin suunnitelmien mukaisesti kuten on jo aloitettukin.
Hei!
VastaaPoistaOlen kärsinyt nyt tammikuusta asti erilaisista vatsakivuista ja -vaivoista. Päällimpänä oireena on kipu. Aluksi kipua oli lähinnä kyljissä, mutta myöhemmin myös muualla vatsassa. Vaihdoin kokeiluna laktoosittomiin tuotteisiin, jolloin ainakin osa kivuista hieman helpottui, ei kuitenkaan kadonnut kokonaan. Nyt vaivaa lähinnö navan seudun kipu. Jotkuin päivät menevät lähes täysin kivuitta, mutta toisina päivinä navan ympäristöön koskee enemmän tai vähemmän. Joskus pistää suoraan itse napaan, toiste taas joko navan oikealla tai vasemmalle puolelle taikka ylä- tai alapuolelle. Joskus kipu on vihlovaa, joskus enemmän puristavaa tai lihaskipumaista. Kipu on aaltomaista, eli minuutin koskee, minuutin ei, minuutin koskee. Kiputilat painottuvat enemmän iltaa kohden, joskus niitä kuitenkin esiintyy myös päivemmällä.
Vatsantoiminnassa ei juuri ole tapahtunut muutoksia, minulla on aina ollut herkkävatsa, joka menee suht helposti vähän sekaisin. Joskus siis uloste hieman löysää, puuromaista, ei kuitenkaan mitään vesiripulia. Ilmavaivojakin on, mutta niistäkin olen koko ikäni kärsinyt. Verta ulosteessa huomasin muutaman kerran, mutta siihen syy löytyi peräaukon melko suuresta, selvästä haavaumasta, johon nyt lääkekuuri menossa ja vaiva onkik hellittänyt jo lähes kokonaan. Verta ei hoidon aloittamisen jälkeen ole näkynyt tippaakaan. Haavaumakin on vanhempi vaiva, joka nyt saatiin hoidettua.
Lääkäri paineli vatsaa ja kuunteli suoliääniö, eikä mitään merkittävää huomannut. Suositteli laktoosittoman ruokavalion jatkamista. Vaikka muut vatsavaivat onkin hieman helpottaneet, navanseudun kivut jatkuvat ajoittain. Myös aivan alavatsalla, häpyluun päällä tuntuu silloin tällöin vihlovaa kipua. Raskauden mahdollisuutta olen muutamaan otteeseen miettinyt ku viime viikkoina kuvaan astui myös pienoinen etova olo, vaikka ehkäisy on kunnossa. Olen menossa gynekologille vielä varmistamaan alavatsavihlonnan syytä. Mikä voisi olla syynä navan seudun kipuun? Olen varannut lääkäriajan kuukauden päähän, voinko odottaa sinne asti?
Oireesi sopii toiminnallisiksi vatsavaivoiksi eikä kuulosta sillä tavalla kiireelliseltä tai huolestuttavalta, että ei kuukautta voisi seurata. Ainahan päivystykseen pääsee jos tilanne menee mahdottomaksi.
VastaaPoistaVoi olla hyödyllistäkin seurata oireita jonkin aikaa niin lääkärin voi olla helpompi arvioida tilannetta. Jos jaksaa, niin oireista voi pitää päiväkirjaa ja sitä kautta katsastaa mikä voisi helpottaa ja mikä pahentaa oireita.
Kerronpa omasta vatsavaivastani. Minulla ollut vuosia ripuli joka muuttunut nyt aktiivisemmaksi niin että 1-2 ripuliton pv välissä. Verikokeet ei vielä valmiit, ulosteviljely, keliakia ei myöskään vielä valmis mutta otettu. Helico koe otetaan kohtapuolin. Laktoosikoe oli negatiivinen.Ilmeisesti ultra otetaan ja paksusuolen tähystys. Eniten minua vaivaa se että pahin kipuarkuus on oikean rinnan alla. Tunne kuin olisi joku iso möykky ja kiristävä rautavanne. Pitkällään vaikea löytää asentoa ettei koskisi, muutoinkin koskee. Sappirakko leikattu n.10v sitten tähystyksellä. Miettinyt palleatyrää,kasvainta, syöpää, divertikkeleitä, maksaa, haimaa ym... Jos tilaan ajan päivystykseen ja näytän lääkärille niin näkeekö hän kipukohdan vian painelemalla. Lääkäriaika vasta 3vk kuluttua enkä millään siis jaksaisi pitää tätä kipua. Närästysvaiva on ollut muutaman vuoden ja 4kk joka pv lääke mutta helicokokeen takia nyt 2vk katkolla. Tähystykset vatsa ja paksusuoli tehty yli 10v sitten.
VastaaPoistaEn lähtisi päivystykseen, ellei sitten tilanne muutu sietämättömämpään suuntaan kipujen tai muiden oireiden suhteen. Päivystyksessä lääkärillä tuskin on aikaa tai mahdollisuuksia syvällisemmin asiaan paneutua. Pelkästään painelemalla en pidä todennäköisenä, että diagnoosi selkenee.
VastaaPoistaHei! Kirjoitin huhtikuun alussa vatsaoireistani, pääasiassa navan seudun kivusta. Lääkärillä olen käynyt pariinkiin otteeseen, otettiin koko vatsan ultra, lukuisa määrä verikokeita sekä perusteellinen gynekologinen tutkimus ultroineen. Mitään ei löytynyt. Lääkärit päätyivät pitämään vaivaa toiminnallisena ja suosittelivat kiinnittämään ruokailuun huomiota, kuten lisäämään kuituja. Kuitulisän seurauksena vatsan toiminta on normalisoitunut täysin, löysiä ulosteista ei enää ole. Kipu navan seudulta ei silti ole lähtenyt pois. Silloin tällöin kipua on muuallakin vatsassa sekä alavatsassa oikealla. Huomasin myös että vatsalihaksia venyttämällä tuntuu hieman kipua kipukohdissa. Olen ennen urheillut aktiivisesti, mutta nyt reilun vuoden ollut toimettomana ja samalla liikakilojakin on kertynyt jonkin verran.
VastaaPoistaLääkäri totesi ettei jatkotutkimuksia tarvita. Olisiko minut kuitenkin pitänyt tähystää? Mielessäni kummittelee suolistosyöpä ja pelko siitä, että se kerkeää levitä ellei sitä löydetä ajoissa. Olen koittanut hakea mielenrauhaa pariltakin eri lääkäriltä, mutta he ovat olleet sitä mieltä että pelko on aiheeton ja jatkotutkimukset tarpeettomia. En silti saa mielenrauhaa vaikka kivut eivät arkielämää millään tapaa haittaa. Tuntuu että kannan jatkuvaa syövän/kuoleman pelkoa harteillani. Kerroin lääkärille peloistani ja hän suositteli niiden unohtamista ja keskittymään johonkin muuhun elämässä. Pelko on kuitenkin alkanut hallita elämääni. En enää tiedä kenen puoleen asian kanssa kääntyä. Olen siis 20 vuotias tyttö.
Totta on, että kaikin puolin vaivasi hyvin sopii toiminnalliseksi varsinkin kun oireet ovat asettuneet. Suolistosyövän ilmenemisikä, keskimäärin 65 vuotta, on myös täysin toista luokkaa kuin sinun ikäsi. Se on vanhempien ihmisten, ei nuorten neitojen sairaus.
VastaaPoistaLääketieteessä löytyy aina lisää tutkimuksia. En kyllä itsekkään suosittelisi niiden tekoa tässä tilanteessa. Lääketieteellisistä toimenpiteistä kannattaa pysytellä kaukana, ellei niihin ole selvää tarvetta. Kaikissa on aina oma riskinsä ja mielenrauha ei välttämättä kaikkienkaan suorittamisen jälkeen palaa, pelko kun on vaikea voittaa.
Mitä pelolle sitten voisi tehdä. Itseään on vaikea pakottaa unohtamaan jotain ja itsensä huijaaminen ja manipulointi on vaativaa kun sitä toimii sekä manipuloijana että kohteena. Jos yrittää pakottaa itsensä unohtamiseen, niin voi käydä päinvastoin, asia pyörii koko ajan mielessä. En tiedä löytyisikö jostain keskustelukumppaniksi kohtalontoveria, joka olisi päässyt pelon yli.
Eräs potilaani käytti aikoinaan vähän toisenlaiseen tilanteeseen itsehoitona menetelmää jota hän kutsui "liuuttamiseksi". Sen ajatus oli se, että hän ei päättänyt olla ajattelematta asiaa mutta oli ajattelematta jos se kunakin hetkenä onnistui. Antoi siis tilanteen ikään kuin liukua siihen, että ei ajatellut asiaa. Näin hän kertoi päässeensä vaivansa yli. Kuulostaa vähän hassulta mutta mielestäni siinä on ideaa. Ei varmaan tietysti toimi kaikilla.
Lääkäreistä on psykiatreilla eniten kokemusta pelkotilojen voittamisesta vaikka mikään varsinainen psykiatrinen sairaus ei olekaan kysymyksessä. Heidän kanssaan kannattaa keskustella jos tilanne tuntuu liian inhottavalta yksin sietää pidemmällä tähtäimellä.
Hei! Olen 37vuotias diabeetikko. Minulla on kolme lasta. Kaksi normaali synnytystä ja yksi keisarinleikkaus. Minulla on hormoonikierukka, ollut jo nelisen vuotta. Nyt minulla on tullut ihmeellinen vatsakipu. Ensimmäisellä kerralla kävin polilla, mutta mitään syytä kivulle ei löytynyt. Maha on kuin tulisilla hiilillä jokusen tunnin ja sitten se menee ohi. Mutta kipu on niin voimakas että olen joutunu vuoteeseen. Ja näitä on ollut nyt kaksi kertaa, kuukausi kipujen välissä. Vähän kuumeiluakin on ollut havaittavissa. Voisiko kipu liittyä kuukautisiin? Minulla on ollut aiemmin jokusen kerran sellainen kova alapääkipu, joka on todettu johtuvan kierukasta ja siitä kun munasolu irtoaa. Millä tätä kipua voisi hoitaa? Polilla kehotettiin ostamaan apteekista mahalle tarkoitettu kipulääke, mutta nimeä en enää muista.
VastaaPoistaKysymys menee vähän parhaan tietoalueeni ulkopuolella. Jos vaiva tulee jollain säännöllisyydellä kuukautisiin verrattuna niin hyvin voi ajatella että hormonikierrolla olisi osuutta asiaan. Varsinkin jos aiemmin ollut vaivoja, joiden on uskottu syntyvän samantapaisesta syystä.
VastaaPoistaLääkkeenä on ehkä tarkoitettu parasetamoli valmisteita.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Parasetamoli
Jos jatkuvasti vaivaa niin gynekologilla voi hyvin käydä.
hei! Olen 16-vuotias tyttö. Eilen illalla alkoi olemaan vatsa kipeä kylkiluiden välistä. En saanut edes millään unta. Toivoin että kipu olisi aamulla poissa mutta ei... Pelkään mahatautia ylikaiken, joten toivottavasti se ei mahatauti olisi :S
VastaaPoistaVatsatautien hyvä puoli on se, että yleensä sen aiheuttaja suhteellisen nopeasti poistuu luonnollista reittiä. Väliaika tietysti voi olla vähän tylsää. Kyllä se siitä.
VastaaPoistaMoikka!
VastaaPoistaOlen 21vuotias nuorimies. Perusterve kaveri, mutta astma on todettu jo ala-asteella.
Minulla on ollut pari päivää kipuja (ei pistelevää) vatsassa kuin myös alaselässä.
Kivut ovat alkaneet haitata normaaleja päivä askareita esim. Tiskaamista tai Koiran kanssa lenkillä käymistä ym...
Tänään on myös ilmennyt pientä hengenahdistusta.
Vatsakivut alkoivat "kostean" viikonlopun (Pe-La) jälkeen, missä alkoholia käytin runsaasti. Alkoholi kuuluu elämäntapaani joka viikonloppu,+rasvainen ruoka.
En ole kauheasti yrittäny nyt syödä mitään muuta kuin vaaleaa/ruisleipää+juonut vettä. Nämä kaikki tulevat ulos ripulin muodossa.
Pitäisikö mennä jo lääkäriin? vai katsella jos oireet menisivät pois pelkällä levolla ja kotikonstein?
Jos alkoholin käytön jälkeen on pitkittyneitä vatsakipuja, niin niitä hyvä näyttää lääkärille. Jos ne vain lisääntyvät seurannassa niin tarvittaessa päivystykseen.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaMulla on ollut järkyttäviä kipuja alavatsan/ peräaukon tietämillä jo melkein vuoden verran, aina silloin tällöin, ehkä noin kerran kk. Kipukohtaus kestää noin puoli tuntia ja se on sellainen, etten pysty liikkumaan ja pakko olla kyyryssä tai maata jalat suorina. Se tulee yht äkkiä, enkä osaa oikein yhdistää sitä mihinkään. Kipu tuntuu alavatsassa siltä kuin vatsaa vääntäisi oikein kovin ja tylppää kipua peräaukon/peräsuolen tuntumilla, sekä välillä kovia vihlaisuja siellä. Kipu saattaa vaihdella myös emättimen puolelle. Vessaan meneminen ei helpota, vaan pahentaa kipuja. Tuntuu kuin olisi jokin suolitukkeuma ja aina vihlaisee ja sattuu kun yrittää vaikka päästää ilmaa ulos, eikä mitään tule.
2 vuotta sitten minulla todettiin vestibuliitti(vulvodynia) ja se hoidettiin fysioterapialla, sekä kipurasvalla. Sain parantuneen diagnoosin tammikuussa -13. Vuoden -12 jouluna kipu oli näin kova ensimmäistä kertaa. Olin juuri aloittanut rautavalmistekuurin ja luulin kivun johtuvan ummetuksesta, ja fysioterapeuttinikin sanoi sen johtuvan siitä. Vaihdoin rautaa, muttei kipu loppunut. Nyt en ole syönyt rautavalmisteita laisinkaan ja kipu on edelleen läsnä. Viimeksi tänään ja eilen. Ummetusta en myöskään tämän usko olevan koska olen ulostanut viimeksi tänään ja eilenkin. Soitin tänään lääkärille ja sain ajan vasta parin viikon päähän. Hoitaja sanoi kipujen voivan johtua kuukautisista tai ummetuksesta. kk minulla loppuivat juuri ja tänäänkin oli kipuja. Olen yrittänyt juoda paljon, sekä syödä esim. luumuja. Mitäköhän tämä on??? Kiitos jo etukäteen!
Maria
Jonkinlainen paksunsuolen spasmitaipumus voisi tämän tyyppistä aiheuttaa. Kun lihakset äkillisesti jostain syystä kramppautuvat, niin kipu voi olla voimakaskin.
VastaaPoistaSyistä on vaikea sanoa. Usein ei oikein mitään suorasukaista syytä edes löydy, jolloin parasta mitä on tarjolla, on omat kokeiltu siitä mikä voisi pitää oireet kurissa. Tietysti suolen säännöllinen toiminta ja ummetuksen välttäminen on olennaista.
Hoitokeinoista kipulääkitys on yksikertaisin ratkaisu. Käsikauppalääkkeitä voi kokeilla. Erilaisia lämpökäsittelyjä kuten lämpöpakkauksia, lämpimiä puolikylpyjä jne. on kokeiltu joskus hyvälläkin menestyksellä. Vasemman alavatsan hellää poikittaishierontaa voi myös kokeilla.
Lääkärillä käynnillä varmaan mietitään lisäkonsteja ja onko joitain tutkimuksia tarpeen tehdä.
Hei! Olen 12 vuotias tyttö. Minulla o ollut 5 päivää nyt löysä vatsa vaikka syön melkein kokoajan banaania, kaurapuuroa ja mustikkakeittoa. Sitten juon myös ja syön maitohappotabletteja, sekä riisiä että perunaa. Mitä minun oikei pitäisi tehdä, en lääkäriin kuitenkaan haluaisi...
VastaaPoistaLöysä vatsa voi liittyä esimerkiksi jonkinlaiseen pöpöön suolistossa, ravintoasioihin tai suoliston ärtymiseen esim. stressin yhteydessä. Jos on kyseessä oikein ripuli, niin apteekista saa käsikauppalääkettä, jolla voidaan tilannetta rauhoittaa.
VastaaPoistaPöpö tulee yleensä aikanaan pois luonnollista reittiä. Tätä odotellessa on tärkeää juoda riittävästi. Muulla syömisellä ei muutamaan päivään ole niin väliä.
Jotkin ravintoaineet voivat aiheuttaa suolisto-oireita ja myös vatsan löysyyttä. Tätä voi selvittää kokeilemalla, vaikka se ei olekaan käytännössä kovin helppoa.
Stressin ja jännityksen osuus selviää myös seurannassa. Jos vatsa on aina löysä jotain jännittävää tilannetta odotellessa, niin tämä antaa vihjettä sen suuntaan.
Joka tapauksessa vaivan pitkittyessä on hyvä keskustella vanhempien tai esim. koulun terveydenhoitajan kanssa tilanteesta.
Hei! Olen 15 vuotias tyttö. Minulla on aika lailla sama ongelma kuin aikaisemmalla tytöllä.
VastaaPoistaMinulla on ollut noin kuukausi löysää ulostetta, ei siis mitään ripulia. Välillä se on ollut normaalia, kun taas välillä löysää. Olen jättänyt lihan pois, syön kanaa kuitenkin. Aluksi se oli mustaa, kun söin mustikoita. Nyt yhteen päivään en ole syönyt mustikoita, ja nyt se on beigen väristä? Mitä minä tekisin, minäkään en haluaisi mennä lääkäriin vielä. Mitään vatsakipuja ei ole. Ilmavaivatkin ovat lisääntyneet näinä parina päivänä... Menee hermo tämän kanssa! Ja sitten on kokoajan vessahätä(iso)... Help!
Tämän tyyppiset vaivat ovat melko yleinen ongelma ja harvoin on takana mitään vaikeita sairauksia joilla olisi pidemmällä aikavälillä mitään suurempaa merkitystä toimintakykyyn.
VastaaPoistaRavinnon tyypillä saadaan aikaan suoliston toiminnan, ulosteen laadun ja värin muutoksia. Näin sen kuuluu ollakin. Yleensä monipuolinen ravinto missä on riittävästi kuituja mukana, on suolistonkin kannalta hyvä valinta.
Jos et halua käydä lääkärillä, niin ehkä voisit jutella vanhempiesi kanssa. Heillä voi hyvinkin olla kokemusta tämän tyyppisistä vaivoista. Tai sitten voisit keskustella koulun tai terveyskeskuksen terveydenhoitajan kanssa. Heiltä saa myös hyviä neuvoja ja voitte käydä tarvittaessa yksityiskohtaisemmin syömisasioita läpi ja jutella voisiko jännitystyyppinen tekijä olla mukana tilanteessa.
Apua on varmaan joka tapauksessa löydettävissä.
Olen sama 15 vuotias tyttö vielä. Uloste on edelleen aika löysää, on siinä siis muotoa, mutta löysempää kuin normaali ulosteeni. Mitä minun kannattaisi syödä, ja voinko syödä punaista lihaa? Kun illalla yöeensä syön activia mustikka jogurtin, mahaani kertyy ilmaa. Ja eilisaamuna söin suklaariisimuroja maidon kanssa tietty, niin tänään se oli taas löysempää? Mitään kipuja ei edelleenkään ole, mutta suurin epäilyni on laktoosi-intoleranssi, tai miten se nyt kirjoitetaankaan. Mutta jäätelöstä tai suklaasta ei mielestäni ole tullut oireita. Olen vielä alipainoinen, ja nytkun olen jättänyt ruokia pois, laihdun vielä enemmän. Mutta mitä oikein uskallan syödä?
PoistaJa edelleen vessahätä koko ajan( anteeksi lisäykseni)
PoistaOn kovin vaikea antaa yksityiskohtaisia ravintoneuvoja netin välityksellä eikä se oikein ole parasta osaamisaluettanikaan. Juttele vanhempiesi kanssa. Jos ei heiltä löydy apua, niin sitten koulun tai terveyskeskuksen terveydenhoitajan vastaanotolle.
PoistaHei. Kysyisin vatsakivuista. Olen n. puolen vuoden ajan kärsinyt erilaisista vatsavaivoista, pääasiassa vatsakivuista sekä löysähköistä ulosteista. Kipuja oli muutamassa eri kohdassa vatsassa. Huomasin eri ruokien aiheuttavan löysiä ulosteita, esimerkiksi rasvaiset pikaruuat. Lääkärillä, useallakin, käytyäni minulla epäiltiin toiminnalista vatsaa, ärtyvää suolta. Tutkimuksia tehtiin verikokeita, virtsanäyte ja ultraääni. Kävin myös gynekologisissa tutkimuksissa, missä myös ultrattiin. Monet oireeni tuntuvatkin sopivan toiminnalliseen vaivaan, mm. inhottava tunne alavatsalla, joka helpottuu heti vessakäynnin jälkeen.
VastaaPoistaKoin kesän aikana oireiden helpottuvan ruokailun sekä lisääntyneen liikunnan avulla. Vatsan toiminta on rauhoittunut paljon eikä kipujakaan ole ollut kunnolla vähään aikaan. Kuitenkin oikealla, ihan alavatsalla tuntuva kipu ei ole loppunut. Kipu ei tunnu noudattavan mitään säännönmukaisuutta taikka kuukautiskiertoa. Gynekologilla kipuun ei löytynyt mitään selittävää, vaan kaikki näytti täysin normaalilta ultrassa. Hän epäily kipua suolistoperäiseksi, mutta voiko suolistoperäinen kipu tuntua niin alhaalla, hieman alushousujen reunan alapuolella?Lisäsin kesällä liikuntaa radikaalisti ja muiden oireiden ohella myös tuo alavatsa kipuilu väheni jonkin verran, näin jälkeenpäin ajateltuna. Nyt olen ollut pari viikkoa flunssan kourissa ja liikuntaan tullu paussi, jonka aikana alavatsakivut ovat muistuttaneet itsestään jälleen. Voi tietysti olla täysi sattuma, että alavatsakipuilu alkoi samaan aikaan kun liikunta lakkasi.
Kysynkin siis, että onko tuo alavatsakipu ärtyneeseen suoleen liittyvää vai jostain erillisestä johtuvaa? Se alkoi samoihin aikoihin muiden oireiden kanssa, mutta ei ole vähentynyt yhtä radiakaalistu kun muut oireet. Lääkärit eivät nähneet tarvetta lisätutkimuksille, mutta tulisiko niitä vielä tehdä, esim. suolen tähystys?
Kiitos vastauksesta!
Hei!
VastaaPoistaMinunkin mielestäni oireet sopivat ärtyneeseen suolistoon. Sisäelimistöstä tuleva kipu paikallistuu huonosti ja voi hyvin olla kuvaamallasi alueellakin.
Toki syitä voi olla muitakin. Ei kuitenkaan oikein tule mitään muuta, kovin todennäköistä, koko tilannetta selittävää vaihtoehtoa mieleen. Jos ajattelee vain yhteyttä liikuntataukoon niin lonkan koukistajalihasten kireys ja sitä kautta lievä hermon ärsytys voisi tulla kysymykseen. Siinä tosin kipu ja puutumisalue tuntuvat yleensä enemmän reiden etupinnalla kuin alavatsalla. Katso kohta "Nivustaipeen hermopinne" lonkkakipu sivusta.
Nivustyrä tietysti voi myös antaa tämän tapaista mutta silloin liikunnan pitäisi loogisesti ajatellen pahentaa oireita eikä niinkään helpottaa.
En näe välttämättömyyttä kertomuksesi perusteella tähystystutkimuksiin. Luonnollisesti tästä päätätte yhdessä oman hoitavan lääkärisi kanssa. Jos oireet huolestuttavat niin hänen kanssaan kannattaa käydä keskustelemassa asiasta.
Hei! Olen 15-vuotias tyttö ja minulla on ollut nyt kolme päivää alavatsa hiukan kipeä oikealta puolelta. Se ei ole jatkuvaa, vaan se ilmaantuu parikertaa päivässä. Hyppiessä ei satu, eikä ole ainakaan vielä ilmaantunut kuumetta, pahoinvointia eikä ripulia. Äiti ja terveydenhoitaja ovat sanoneet, että ne olisivat kuukautiskipuja, mutta kuukautisia ei ole ainakaan vielä näkynyt. Yleensä ne ovat viikon tai pari myöhässä...
VastaaPoistaEn uskalla mennä lääkäriin, kun pelkään että se on jotain vakavaa...
Mitä se voisi olla?
Tylsää, että olet joutunut kipuja miettimään. On selvä että uudet kivut ovat aina vähän pelottavia. Kertomasi perusteella ei tule sellaista vaikutelmaa, että takana olisi joku vaikeampi sairaus tai muu uhkaava tilanne.
VastaaPoistaÄitisi saattaa hyvin olla oikeassakin. Kipuja voi olla vaikka varsinaisia kuukautisia ei vielä ole tullutkaan. Seurailkaa rauhassa äitisi kanssa tilannetta. Suurin osa tämän tyyppisistä vaivoista rauhoittuu ajan kanssa. Kaikenlaista pöpöäkin on liikkeellä. Toki jos vaiva pitkittyy, niin voitte äitisi kanssa käydä lääkärissäkin, jottei asia paina mieltä.
Kiitos vastauksestasi. "Pelkokin" helpotti. Kiinnitin vain tänään huomiota, että kipu on ollut kovinta liikunnan jälkeen, joten kyseessä voisi olla varmaan revähdys. Tahtia hidastamalla ja lepoa lisäämällä vaiva toivonmukaan menee ohi. Aika näyttää... :)
PoistaMoikka! Olen 13 vuotias tyttö ja minun tauti on kestänyt pian viikon. Aluksi tosin ripuloin n. viikon, aina yhtä ateriaa kohti piti käydä ainakin kolme kertaa vessassa. Sitten tuli kuumetta ja kurkkukipua. Nyt on kuume hellittänyt, mutta yskin vielä. Aina kun olen makuulteni ja yskin, alkaa pallean kohdalle sattumaan. Kun hengitän sisään kipu helpottaa, ja puhallan ulos se palaa. Toivottavasti osaaat auttaa!
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaIkävää että syksy näin menee sairastaessa. On kovin vaikea näillä tiedoilla sanoa mitään varmaa asiasta.
Ei sinänsä kuulosta mitenkään vakavalta mutta kun pöpö jo viikon verran mylläännyt niin kyllä lähiaikoinan lääkärissä voi käydä näyttämässä jos ei selvästi ala kunto kaikin puolin kohenemaan.
Hei! olen 44-vuotias nainen. Olen kärsinyt n, neljä vuotta vatsavaivoista. Ne yleensä alkavat loppukesästä ja loppuvat myöhemmin syksyllä. Muina vuosina olen liittänyt ne kesän rasvaisiin grilliruokiin ja lisääntyneeseen viininjuontiin. Tänä kesänä en tehnyt kumpaakaan ja oireet pahenivat syksyllä. Nyt herään joka yö vatsakipuihin. Päivällä ne eivät vaivaa. Tänä yönä jo kolme kerta... Säännöllinen vessassakäyminen aamulla on loppunut ja joudun hieromaan vatsaa päästäkseni vessaan, Jonkinasteista ummetusta? Minulla on myös olo etten jaksa ponnistaa suolta tyhjäksi. Kärsin myös toistuvista masennusjaksoista. Lääkkeillä pysyy kurissa. Tosin tämä unettomuus alkaa aiheuttaa taas uupumusta....Ärtyvän suolen oireyhtymä? Stressiä? Lääkäri määräsi kilpirauhastesteihin ja keliakiatesteihin. Riittääkö vai pitääkö vaatia rankempia tutkimuksia. Kun ei haluaisi vielä kupsahtaa kun on pienet lapsetkin:)
VastaaPoistaVastauksia vailla
VastaaPoistaKyllähän ummetus yksistäänkin voi tällaista kärsimystä aiheuttaa. Vatsan toiminta on joskus vähän ongelmallinen selvitettävä. Aina ei selkeää syy-seuraussuhdetta löydy ravinnon, elämäntilanteen ja muiden mahdollisten vaikuttavien tekijöiden välillä. Lääkkeetkin voivat vatsan toimintaan vaikuttaa.
VastaaPoistaJoka tapauksessa yrittäisin ensin saada ummetuksen normalisoitumaan ennen kuin alkaisin monimutkaisempia tutkimuksia harkita. Kun ummetus on poistunut, niin näkyy poistaako se ajan kanssa näitä oireita. Sekin on mahdollista.
Ei varmaankaan vielä ole lähdön aika tämän vaivan pohjalta. Elämää on edessä vaikka syksysateet voivat yhden jos toisenkin mieltä vetää vähän apeampaa suuntaan.
Olisiko mahdollista, että on saanut jonkun parasiitin ruoasta tai jostain muualta (maata tonkimalla kasvimaalla, espanjanreissulta, tm.), joka tukkii ohutsuolta. Sellaiset on ilmeisesti aika yleisiä sen perusteella mitä olen googlannut. Näkyykö tämmöiset verikokeessa vai onko ainoa tapa diagnosoida tutkimalla uloste? Olen pyytänyt, mutta eivät ole suostuneet terkkarissa, mistä olen vähän pettynyt ja vatsakivut jatkuu vaan. On kuin suolisto olisi tukossa, vain selällään makailemalla lähtee mahan sisältö kuristen eteenpäin ja joskus tuntuu kuin olisi tosi tukos oikealla ylävatsassa.
VastaaPoistaKyllähän ihan Suomestakin voi saada suolistoonsa siellä mukavasti eleleviä vieraita. Lapa- eli heisimato oli ennen kohtuullisen tavallinen. Ei taida kuitenkaan olla tapauksia että se olisi varsinaisen suolitukoksen aiheuttanut vaikka suureksi saattaakin kasvaa.
VastaaPoistaSe kuluttaa ihmisen B 12 vitamiinivarastoja ja aiheuttaa sitä kautta veriarvojen muutoksia. Ne voidaan sattumaltakin havaita verikokeessa jos se muuten asustelee hiljakseen aiheuttamatta oireita, kuten se usein tekee.
Ulkomaalaisten suolistoelävistä ei minulla ole kokemusta mutta eihän se mahdotonta ole, että sieltä niitäkin voi saada. Eivätköhän ne kuitenkin pääosin tule elimistöön ruoan mukana jos ovat tullakseen. Toki muitakin tarttumistapoja voi olla.
Jos suolistossa joku asustelee, niin ulostenäytteessä madon munia tai muita merkkejä vieraasta voi löytyä.
Toki kuvaamisi oieisiin on todennäköisempiäkin syitä kuin suolistoloiset. Voi olla, että kannattaa niihin pyrkiä ensin vaikuttamaan.
Hei minulla oli pari paivaa sitten ripulointia jonka jalkeen maha on ollut tosi arkana ja kouristelee kivuliaasti, myos selkaan koskee ja kurkku on arkana! Mika neuvoksi? Onkohan vakavakin sairaus kyseessa?
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaEi kuulosta kovin pahalta. Olisiko joku flunssa iskenyt. Pari päivää lepoa ja kevennettyä ruokailua tai aluksi vain nesteitä niin voisi asettua. Jos kovin kivut lisääntyvät niin tarvittaessa lääkäriin.
Moikka! Olen 19-vuotias tyttö ja minulla on nyt vuoden sisällä ollut pari aika pahaa kipukohtausta ylävatsassa, oikealla puolella heti kylkiluiden alla. Ensimmäinen kohtaus tuli n. vuosi sitten ja hakeuduinkin lääkäriin, sieltä ohjattiin vain kotiin närästyslääkkeiden kanssa (kohtaus olikin mennyt jo ohi, joten en tiedä auttoivatko lääkkeet, veikkaan että ei). Nyt onkin tullut pari kivullista yötä syksyn-talven ajalla. Vatsa tuntuu turvonneelta ja mikään asento ei ole hyvä, kipu säteilee myös selkään. Ruoka ei luonnollisestikaan maistu, vaikka pahaaoloa ei ole, eikä muita vatsataudin oireita. Olen tottakai suunnitellut uudestaan lääkärille hakeutumista, sillä usean tunnin kohtaukset ovat erittäin kivuliaita ja epämiellyttäviä.
VastaaPoistaOsaisitko kuitenkaan veikata näin perustiedoilla sieltä käsin, mistä voisi olla kyse? Kiitos jo etukäteen!
Hei!
VastaaPoistaJos ihan oirekuvan ja kipupaikan suhteen yksi veikkaus sallitaan niin sappitievaivat tulevat mieleen. Tosin ne eivät ole kovin tavallisia sinun iässäsi joten muitakin mahdollisuuksia on.
Tavallisesti sappiperäinen kipukohtaus tulee 1-3 tunnin kuluttua ruokailusta, rasvaiset ruoat, omena, kurkku jne. voivat edesauttaa kohtauksen syntymistä.
Tässä yksi linkki missä lisätietoa tästä vaihtoehdosta.
http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00074
Joka tapauksessa lääkäriin varmaan kannattaa mennä uudelleen käymään ainakin jos kipukohtaukset vain toistuvat.
Hei,
VastaaPoistaolen 54 v nainen.Mnulla alkoi eilen iltapäivällä tuntua oikealla puolella vatsaa,noin navan korkeudella viiltävää kipua .Kipu ei tunnu koko aja .Yöllä kipu tuntui aina asentoa vaihtaessa ja vasemmalla kyljellä ei voinut olla yhtään.Oikea puoli on myös kosketusarka,tuntuu että hellä kohta on isontunut eilisestä.Minulla on päällä lääkitys virtsatietulehdukseen.Kuumetta ei ole mutta päänsärkyä on myös ollut tänään.
Hei!
VastaaPoistaAinakin jos kipu muuttuu pysyväksi tai kokoajan pahenee niin kipin kapin lääkäriin. Tietysti voi liittyä virtsatietulehdukseen tai johonkin uuteen vatsatautiinkin. Lääkärin tutkimus kertoo sitten enemmän jos sinne on tarvetta mennä. Etätyönä on vatsakipujen diagnostisointi mahdotonta.
Kärsin päivittäisistä nipistävän tuntuisista vatsakivuista, jotka eivät tunnu yhtään kun herään, pahenevat vähitellen oikealla puolella ylävatsaa ja säteilevät kylkeen. Kylki on myös arka ja siihen tulee helposti täyttymisen tunnetta. Joskus ateria iltapäivällä voi vähentää kipua. Helikobakteeria ei ole löytynyt ja mielestäni kipu alkoi silloin, kun olin syönyt varsin runsaan aterian. Alavatsastani on poistettu pieni verisuonipatti, jonka jälkeen tämä vaiva paheni. Minulla on näköhäiriöitä, mustia pisteitä näkökentässä jos vatsaa painaa esim. pitkään istuessa. Vuosi sitten ainakin maksani oli hyvässä kunnossa eikä sapesta löytynyt kiviä ultratutkimuksessa. Kaikki on vähitellen mennyt vain pahemmaksi, joskus liikunta voi helpottaa oloa. Minulla ei ole keltaisuutta ja joskus alkoholi jopa auttaa kipuun. Pitkän aikaa se, että kun painon tunne kyljessä alkoi lisääntyä, menin selälleni ja painelin alavatsaa vasemmalta, sai mahan kurisemaan ja kivun hellittämään melkein kokonaan. Kuvittelen joskus, että kovasti sipulia tai vahvoja mausteita ruoassa pahentaisivat, en ole varma siitä. Yritän parhaani mukaan vältellä kipulääkkeitä. Syön aika runsaasti ja liikun vähän tämän kivun vuoksi. Mitä voin tehdä, että päivittäiset vaivat helpottuisivat? Olen ihan hirmuisen peloissani, syöpä ym. kummittelee mielessä.
VastaaPoistaHaluaisin lähettää vielä lisäyksen joku hetki sitten kirjoittamaani kysymykseen.
VastaaPoistaMinulla on myös ylävatsassa oikealla pieni kyhmy, joka aristaa. Sen palpoiminen itse lisää kipua ja voi vaikuttaa niin, että se lisääntyy koko päiväksi. Kipu lisää myös sydämentykytyksiä ja olen aiemmin saanut eräänlaisia "kohtauksia", jotka muistuttavat sydämen lisälyöntejä tai jonkinlaista paniikkikohtausta mutta ne ovat vähän helpottuneet, samoin yskäisyys erit. yöaikaan. Astma on testattu, sitä ei ole eikä muutakaan löytynyt, sydän on myös EKG- tutkittu ja paksusuoli tähystetty. Minun pitäisi siis lääkärien mielestä olla täysin terve ja tutkittu, mutta yltyvä kipu on päivittäinen riesa. Juon melko paljon kahvia ja aika usein punaviiniä, voiko nämä olla syitä. Minulla oli kuparispiraali, joka poistettiin äskettäin ja sitäkin olen epäillyt.
Hei!
VastaaPoistaOnpa ikävät vaivat. Ikävyyttä ennestään lisää se, että ei olla päästy oikein selvyyteen vaivojen syystä. Tämä ei valitettavasti ole kovin harvinaista kun vatsan alueen vaivoista puhutaan.
Ymmärrän että syöpä ja muut kauheudet kummittelevat mielessä. Kuitenkin jos vaivoa on tutkittu eikä mitään sen suuntaista ole todettu, niin tilannehan on hyvä. Tällaisia patteja löytyy monelta kun oikein tarkaan itseään tutkii. Terveenkin kudoksen käsittely usein aiheuttaa kipua, joten sen perusteella ei voi pahanlaatuisena pitää.
Kannattaa ehdottomasti hankkia oma lääkäri, jonka kanssa vaivoja aluksi tarpeellisessa määrin tutkitaan ja sitten seurataan järkevän aikataulun mukaan. Aina ei vaivoja saada tarkaan kohdistettua yhteen elimeen ja suoliston oireet ovat hyvin monimuotoisia. Vain pidemmässä seurannassa lääkäri voi saada edes kohtuullisen kuvan vaivoista ja ihminen itse voi rauhallisemmalla mielellä elää vaivojen kanssa, vaikka niitä ei kokonaan saataisikaan loppumaan. Yleensä oireisiin ainakin jonkin verran lievitystä on mahdollista saada. Samoin kohtuullinen varmuus siitä, että ei ole kyseessä henkeä uhkaava sairaus voi myös oloa helpottaa.
Hei! Löysin tämän palstan etsiessäni vastauksia kipuihini. Olen kärsinyt lähes vuoden vatsakivuista. Aluksi ne eivät olleet kuin satunnaisia mutta nyt kivut ovat pikkuhiljaa kasvaneet. Epämääräistä vatsakipua tuntuu enemmän alavatsan kohdalla ja keskellä vatsaa, mutta välillä kipu säteilee myös kylkiin ja pahimmissa kipukohtauksissa jopa lapaluiden lähettyville. Vatsan toiminta on ummetus painotteista, mutta satunnaisesti myös vähän löysempää. Uloste on usein papanamaista ja vähän limaista. Verta ei ole koskaan. Tuntuu kuin suoli ei tyhjenisi kunnolla. Ilmavaivat ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana, mutta varsinaisesti niistä ei ole kiusaa liiallisella määrällä, paitsi aiheuttavat omalta osaltaan vatsakipua jos joutuu pidättelemään. Välillä on päiviä jolloin vatsaani ei koske ollenkaan mutta kipua on silti viikoittain. Muutaman kerran on ollut niin paha kipukohtaus, että aloin vapisemaan ja laitoin vatsan päälle lämpöpussin, joka sitten auttoi yhdessä levon kanssa. Olen käyttäny säännöllisiä kuureja maitohappobakteereja joiden olen huomannut auttavan. Myös laktoosittomien tuotteiden käyttö auttaa huomattavan paljon. Vatsan oireet tulevat nimenomaan ruokailun jälkeen, menee noin tunti tai enemmän kun oireita alkaa ilmaantua. Olen epäillyt keliakiaa ja laktoosi-intoleranssia, ärtynyttä suolta ja suolistosyöpääkin. Lääkäriin en uskaltaisi mennä, koska pelkään että joudun tähystykseen, ja koen oireeni vielä niin noloiksikin etten kehtaa puhua niistä. Viimeisimpänä oireena on parin kuukauden sisällä ilmaantunut vatsan kurina ja muu erilainen ääntely. On todella kiusallista istua oppitunneilla kun vatsa ääntelee. Tunnen sen että suolistossani liikkuu jotain ja se kurisee usein niin kovaäänisesti että muutkin kuulevat. Kurina ja ääntely eivät johdu nälästä, päinvastoin olen alkanut olemaan syömättä että kurinaa ei olisi. Ilmavaivatkaan eivät kurinaa aiheuta. Ruokavalioni on terveellinen ja katson tarkasti mitä syön, koska olen pitäny päiväkirjaa oireista, ruuasta, liikunnasta ja wc käynneistä, niin olen saanut selville mitkä ruuat ainakin sopivat. Olen myös miettinyt että voikohan vatsaoireeni johtua monesta antibioottikuurista joita jouduin ottamaan hammastulehduksiin noin vuosi sitten, koska oireita ei ole niitä ennen ollut. Olen aina ollut herkkävatsainen mutta en koskaan ole joutunut välttämään sosiaalisia tilanteita tai tarkkailemaan liiemmin ruokavaliota. Liikuntaakin harrastan päivittäin ja olen aloittanut joogaamisenkin, että jos vatsa rauhoittuisi sen avulla. Tästä tuli pitkä teksti, mutta toivon että voisit lukea tämän ja kertoa mielipiteesi kannattaako mennä kiireesti lääkäriin ja onko jotain vakavaa. Vaikka ei olisikaan vakavaa, niin surullisen paljon tämä kyllä rajoittaa elämääni:(
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaOletpa joutunut kiusalliseen vatsavaivakierteeseen. Ensi kuulemalta ei kuitenkaan synny vaikutelmaa että olisi kyseessä jokin vaikea ja elämää uhkaava sairaus. Vaiva kuitenkin sen verran hankala sinulle, että varmaan jonkin verran energiaa kannattaa käyttää oirekuvan rauhoittamiseksi ja normaaliin elämään pääsemiseksi takaisin.
Ensin vaivan noloudesta. Lääkärit näkevät kaikenlaista ja vaivasi ei ole mitenkään noloa vaan näitä tavallisia vaivoja, joita lääkärit setvivät työaikansa ilman sen kummempia nolousarvioita. Jos vaivastaan ei puhu, niin vain ajatuksenlukija voi mahdollisesti auttaa. Niitä on terveydenhuollossa kovin vähän.
Periaatteessa antibioottihoito voi muuttaa suoliston bakteerikasvustoa ja sitä kautta aiheuttaa oireita. Tätä on vaikea millään tutkimuksella arvioida.
On mahdollista että oireisto tulee jopa kokonaan tällaisten suoliston toiminnallisten ongelmien pohjalta. Ehdottaisin että pyrittäisiin ensin säännöllistämään suoliston toiminta ja katsottaisiin miten se vaikuttaa oireisiin. Jos hyvin kävisi, niin ne voisivat lieventyä tai jopa asettua. En lähtisi ensisijaisesti tähystyksiin tai muihin rasittavampiin tutkimuksiin.
Voisit käydä vaikkapa terveydenhoitajalla tai muulla ravintoasioihin perehtyneellä ammattilaisella. Lääkärit eivät välttämättä ole kovin hyviä ravintoasioissa ja lääkärin neuvot voivat jäädä yleisluonteisiksi ja tässä varmaan tarvittaisiin hyvin yksityiskohtainen mietintä. Voisitte käydä hyvin konkreettisesti läpi koko ruokavaliosi ja miettiä miten sitä lähtisitte muuttamaan pikkuhiljaa ja asteittain. Ruokavaliomuutokset ja niiden vaikutusten näkyminen vievät oman aikansa mutta usein niillä pystytään vaikuttamaan toimintarytmiin, ilmavaivoihin ja muuhun tähän liittyvään.
Toki sitten jos ruokavaliomuutoksin ei päästä eteenpäin niin lääkärille voi tilannetta näyttää. Uskoisin kuitenkin että kunhan suoliston toiminta saadaan normaalistumaan niin elämä näyttää valoisammalta.
Kiitos todella paljon vastauksesta ! Tuli heti parempi mieli, kun ei ole välttämättä vakavia oireita. Ensi viikolle onkin jo aika terveydenhoitajalle.:)
PoistaMoi,
VastaaPoistaLöysin sivuston etsiessäni syitä pitkään jatkuneelle kivulle kyljessäni. Olen 37-vuotias mies, ja minulla on nyt parin viime kuukauden aikana ollut pientä kipua navan korkeudella oikella kyljessä, ja joskus alaoikealle noin kymmenen sentin päässä navasta. Kipua esiintyy noin 1/3 valveillaoloajasta. Kipu ei siis yleensä ole kovaa, enemmänkin häiritsevää "jomotusta". Pari kertaa kipu on kuitenki äitynyt isoksi, yhden kerran heräsin tällaiseen kipuun yöllä ja pelkäsin jo että joudun tilaan ambulanssin. Kipu kuitenki meni ohi. Kipupaikkojen painelu ei satu. Painoindeksini on 26 ja ruokavaliossani ei ole mitään erikoista. Minulla on ollut vuosia selkäranganreuma johon olen saanut lääkkeeksi Pronaxenia ja jota otan kerran päivässä.
Yleensä kohauttaisin tällaisille kivuille olkapäitäni ohimenevinä vaivoina, mutta koska kipu esiintyy koko ajan samoissa paikoissa, olen alkanut huolestumaan.
Hei!
VastaaPoistaJos yksinomaan kivun paikkaa katsoo niin sappiteiden ja sappirakon vaivat tulevat mieleen. Toki rankaperäiset jo monet muutkin syytä ovat mahdollisia. Tässä sivu missä on myös kivun paikan mukaan yleisiä syitä. Kuitenkin täytyy muistaa, että vatsa-alueen kivut ovat vaativia diagnoosin suhteen ja pelkän paikan mukaan ei voi tehdä diagnoosia.
http://www.tabletsmanual.com/wiki/read/abdominal_pain
Jos kivut jatkuvat, niin ehdotan lääkärillä käyntiä.
Hei! Kirjoitin helmikuussa ja ihmettelin kivuliasta mahaani, jota on jo tullut kärsittyä vuosia. Syöpä tuskin siis on meneillään.. Vihdoin viimein pääsin kokovartalon skannaukseen ja - mitään ei löytynyt. Olen siitä hiukan pettynyt, koska oudot kivut kuitenkin ovat luonani päivittäin eikä helpotusta ole näkyvissä. Kipujen luonne on myös aika paljon taas muuttunut. Tällä hetkellä on usein rintakipua ja yskää, yhteys löytyy sen kanssa miten päin makailen. Jos makaan selälläni, maha alkaa kurista, kuin jotain olisi ollut jumissa. Kun en ole vähään aikaan syönyt, alkaa oikeaa kylkeä painaa ja sattua, mitä pidempään olen syömättä sitä enemmän tuntuu. Kun syön, se menee ohi melkein heti. Jos harrastan liikuntaa (kerran kävelin reippaasti portaita 5 kerrokseen kun olimme vesipuistossa muutaman kerran), ylös oikealle vatsalihakseen ilmestyy kipeä "nappula". Olen jatkuvasti voimaton ja tärisevä. Oikealla kyljellä en voi makailla, koska sydän alkaa laukata kovaa vauhtia. Miksi tämän aiheuttaja ei näy skannissa ja mikä se tällaista voi aiheuttaa, mahahaavan alku? Pitäisikö käskeä lääkäriä vielä tutkimaan ne kuvat kertaalleen? Olen kyllä niin lopussa kohta tämän vaivaisuuden kanssa, että menee usko olisiko elämällä mitään mukavaa enää ikinä tarjolla kohdallani..
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaSe on tosi hienoa, että tarkassa kuvantamisessa ei ole löytynyt mitään pahanlaatuista tai muuten vaikeaa sairautta. Siitä kannattaa iloita. Pitkäänkään elämään ei ole sairaudesta estettä. Yleensä ei kuvien uudelleen katselulla saavuteta mitään.
Miten sitten loppuelämä olisi onnellisempaa onkin vaikeampi kysymys. Luulen että yksi tärkeä tekijä olisi sellaisen oman lääkärin löytäminen, jolla olisi aikaa ja mahdollisuus tutustua riittävästi vaivoihin ja johon voisit luottaa. Melko usein on tilanteita jolloin vaivoista on paljon kärsimystä vaikka kuoleman vaaraa ei olekaan. Näissäkin tilanteissa apua on mahdollista saada. Yleensä se silloin vaatii enemmän molemminpuoleista kärsivällisyyttä ja aikaa, eikä kukaan pysty takaamaan vaivojen häipymistä kokonaan. Yrittää kuitenkin kannattaa.
Aivan, alkaa usko mennä, että voisi tulla enää normaaliin kuntoon. Onneksi tämä viimeisin lääkärin jonka tapasin, lähetti sinne skanniin. Meneillään on kilpirauhasen tarkistus, mutta olen siitä aika skeptinen. Enemmänhän tuo viittaisi mahan alemman portin ja pohjukaissuolen ongelmiin, eikö vain? Mietin vain että näkyisikö sellainen sitten kuvauksessa. No tämä lääkäri on ehkä sellainen joka voisi toimia. Paremmat päivät kyllä kantavat eteenpäin ja se, että kykenen edes johonkin arjessani. Väsymys iskee vain kovemmin kuin olisi luvallista ja huonoina hetkinä, kun on monta päivää ollut todella hankalaa kivun kanssa (enkä uskalla edes särkylääkettä napata), sitä toivoo vain kovasti, että jotain ratkaisevaa tapahtuisi ja joku keksisi vian, jonka korjata.
PoistaEi suolistovaivoja pysty diagnostisoimaan pelkästään oireiden perusteella vaikka nekin tietysti tärkeitä, Hyvä että on löytynyt lääkäri jonka kanssa voitte ajan kanssa saada tilanteen selvemmäksi ja ainakin siedettäväksi. Sekin on joskus ihan tavoiteltava saavutus.
VastaaPoistaHei.
VastaaPoistaOlen 27-vuotias 5 lapsen äiti. Minulla on alkanut tuntumaan kuukauden sisällä painetta/painontunnetta vasemmalla kylkiluiden alapuolella ja välillä vasemmalla kylkiluiden alla. Tuntuu kuin jotain olisi "välissä" tai väärässä paikassa. Etenkin se tuntuu makuulla ja istuessa. Kipua ei ole. Paine välillä helpottaa ja en sitä huomaa..mutta tuntuu pian uudestaan. Minulla on aina ollut lievä skolioosi selässä joka on ehkä nyt pahentunut. Lantio minulla on vino ja vasen suoliluu on selvästi ylempänä. Kävelykin on alkanut tuntumaan vinolta ja vasen jalka tuntuu lyhyemmältä. Minulla on myös rintarangan kohdalla nikama kääntynyt ja toinen puoli rintakehästä on makuulla ylempänä. Myös alaselässä on paha notkoselkä ja kylkiluutkin ovat työntyneet notkoselän takia ulospäin..
Paine tuntuu makuulla vasemman pallean luona alimpien kylkiluiden alla Istuessa enemmän kyljessä. Alaselkä on jumissa,etenkin vasemmalla puolella. Minulla on ajoittain myös suolisto-oireita. Uloste on välillä koava ja välillä taas löysää. Joskus harvoin närästää. Vatsan alueella on välillä ennen ruokailua "kylmä/tyhjä olo. Vatsan alue on myös usein turvoksissa.
Mitä tuolla voi olla? Onko syytä hakeutua ihan lääkäriin? Tai lääkäriin nyt joka tapauksessa jos vaiva ei helpota.
Hei!
VastaaPoistaOn hyvinkin mahdollista, että vaiva voisi olla suolistoperäinen. Paksusuolen häiriöissä suolistokaasuja voi kertyä suoliston mutkakohtiin ja antaa oireita. Usein tämä paikka on paksusuolen vasen yläkulma, mikä on sen korkein kohta seisoessa ja istuessa. Se sijaitsee vasemmalla kylkikaaren alla kuten näistä kaavakuvista voi nähdä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_anatomia#Suolisto
http://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-intestines
Tätä tapahtuu kohtuullisen usein ärtyneessä suolessa ja muissa toimintahäiriöissä. Toki rankaperäiset vaivat voivat myös tilanteeseen antaa oman kuvansa. Ainakin jos ei vatsan rauhoittamisella saada tuntemuksia asettumaan voi lääkärille tilannetta näyttää.
Tässä yksi linkki mistä voi olla apua.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00022
Hei, olen 37-vuotias mies ja oireena on jo kolmisen vuotta kestänyt oikeanpuoleinen vatsakipu . On ultrassa todettu olevan kaikki ok, ja peräaukon tähystys kanssa ok. Verikokeet kanssa ok. Uloste on löysähköä ja tulee pari kertaa päivässä. Uutena ongelmana on myös oikeanpuoleinen kaulakipu. Voiko olla yhteyttä vstsaongelmiin? Taitaa yksityinen puoli kutsua pikkuhiljaa...
VastaaPoistaSappirakon ja -tiehyeiden vaivoissa on kuvattu myös oikeanpuoleisia niska-, hartia ja olkaseudun kipuja. Toki paikalliset syyt ovat tavallisempia mutta vatsaperäinenkin on mahdollinen. Tässä anatomista selitystä englanniksia asiaa sivuten, vähän toisessa tilanteessa.
VastaaPoistahttp://www.telegraph.co.uk/health/healthadvice/kristianwoodjointclinic/3850486/Joint-Clinic-Could-the-pain-in-my-shoulder-be-referred-pain-from-my-gall-bladder.html
Hei, Olen 54 vuotias nainen ja minulla on ollut kohta 3 vuotta ihmeellistä alavatsakipua. Vatsasärkyä on vain kun olen makuuasennossa. Istuessa ja seistessä ei särje ollenkaan, mutta kun menen makuuasentoon tai ns. löhöilen esim. sohvalla niin jonkun ajan päästä alkaa särky. Makuuasennossa auttaa hieman kun laitan tyynyt reisien alle, Heräilen usein yöaikaan tähän kipuun.
VastaaPoistaMinua on tutkittu aika perusteellisesti, mutta mitään ei ole löytynyt. Seuraavat tutkimukset on tehty: TT-kuvat alavatsasta, Kolonoskopia, Kystoskopia, alavatsan ultra sekä 3 kertaan gynekologilla sekä tarvittavat veri ym. Kokeet.
Kesällä työpaikkalääkärini kertoi, että tämä voisi olla ehkä hermovauriokipua. Tähän sain lääkityksen joka ei mielestäni auta. Nyt en tiedä miten tästä jatkaa eteenpäin.
Hei!
VastaaPoistaHyvä että perinpohjaiset tutkimukset on jo tehty ja suoliston puolelta vaikeammata sairaustilat ilmeisesti pois. Huonoa tietysti että kivut edelleen jatkuvat.
Syinä suoliston puolelta ummetus ja ilmavaivat tulevat mahdollisuutena kuitenkin vielä mieleen. Jos on ummetustaipumusta, niin sen pyrkisin hoitamaan kuntoon ruokavalion tai esim. suolen sisältöä lisäävin valmistein. Jos tällä vaivat rauhoittuisivat, niin viittaisi siihen, että syy oli tässä.
Selkävaivat ja esim. lonkkien koukistajien lihaskireydet voivat myös antaa oireita. Tähän voi lonkkien koukistajien tehostettua venyttelyä parin viikon ajan kokeilla. Jos auttaa niin hyvä.
Tässä yksi venytystapa.
http://www.yhteishyva.fi/viihde-ja-vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu/helpot-perusvenytykset/0218010-75787
Olen 54-vuotias nainen. Olen saanut silloin tällöin hyvin voimakkaan kivun ylävatsaan aivan keskelle rintalastan alapuolelle. Sappirakkoni on poistettu 2000-luvun alussa, joten sappikohtauksesta ei pitäisi olla kyse. Kerran tällainen kipu tuli otettuani asperiinin. Nyt hiljattain otin selkävaivoihihin yhden Panacodin, ja kipu tuli tunnin sisällä tabletin ottamisesta. Istumaan nouseminen saa kipua hiukan hellittämään. Muita tietämiäni sairauksia minulla ei tuon poistetun sapen jälkeen ole ollut, kuin todettu ja Thyroxinilla hoidettava kilpirauhasen vajaatoiminta. Onko joitain kipu- tai särkylääkkeitä, jotka eivät sovi sappirakon poiston takia tai kilpparin vajaatoiminnan vuoksi? Sydämeni lyö aivan tasaisesti tuollaisten kipukohtausten aikana..
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaValitettavasti sappirakon poisto ei aina vapauta sappiteiden kipuoireista. Sappiteihin voi edelleen kertyä pienempiä hiekkayyppisiä muodostelmia ja ne voivat aiheuttaa kipuja. Joissain tutkimuksissa on myös havaittu suurentunutta riskiä kehittää vatsalaukun ongelmia sappirakon leikkauksen jälkeen. Tähän sopisi kipusi paikkakin.
Panacodin sisältämä kodeiini ei sovi jos on sappitiehyeiden ongelmia. Kun on lääkärin vastaanotolla niin asia kannattaa mainita. Lääkepakkauksissa on myös seloste mistä sivuvaikutukset ilmenevät.
Jos kpukohtaukset jatkuvat niin lääkärille niitä voi hyvin näyttää.
Moi! Mikähän voi olla syynä, kun ulostamisen jälkeen käy vatsan vasemmalle puolelle koskemaan, ei mitään erityisen voimakasta kipua, mutta kuitenkin. Joskus helpottaa kun käyn uudelleen kakkosella. Painelemalla tuntuu säteilevää kipua. Kipu on suunnilleen siinä paikkeilla missä on paksusuolen se alamutka. Kipu hellittää kyllä ajan kanssa, mutta tätä on viikon jatkunut. Eilen se alkoi vasta illan vessakäynnin jälkeen, muuten koko päivä mentiin ilman kipua!
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaVoisi hyvin tosiaan tulla paksunsuolen alueelta. Yksinkertaisin syy voisi olla ummetus ja kova uloste, jolloin suolen kovahko sisältö antaa merkaanista ärsytystä suoleen. Jos tämä voisi olla selityksenä, niin ruokavaliolla ja tarvittaessa suolen sisältöä lisäävillä valmisteilla voi vatsan toimintaa koettaa normaalistaa ja sisältöä pehmittää.
Toki sitten paksusuolessa on erilaisia sairauksia, joiden diagnostisointi ei ole kovin vaikeaa tarvittaessa tähystyksen avulla. Joten jos vaivat jatkuvat pitkään, niin lääkärille näyttämään. Turha yksin asian kanssa kärvistellä.
Moi! Olen 18-vuotias tyttö. Minulla alkoi reilu viikko sitten tuntua etovalta ylävatsan kohdalla , jonka tulkitsin vatsataudiksi. Tunne katosi hetken kuluttua, seuraavana päivänä tuli saman lainen olo. Tätä on jatkunut nyt siis reilun viikon. Ylävatsassa alkaa erittäin lievä kipu, tai ehkä pikemminkin epämiellyttävä tunne, joka katoaa jonkin ajan kuluttua. En ole huomannut, että olisi mitenkään kytköksissä ruokailuun, saattaa siis alkaa milloin vain. Voiko tämä johtua huonosta ruokavaliostani?
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaVoi hyvinkin olla mahdollista että ruokavaliolla on osuutta asiaan. Omaa vatsaansa kannattaa kunnioittaa, etkä tunkea sisään mitä ja mihin tahtiin vain. Ruokailuajat ja rytmitys ei ole syntynyt sattumalta, vaan monen sukupolven kokemuksen kautta.
Toki suoliston virustulehdus tai muu pöpö voi tämän tyyppistä aiheuttaa. Ei nyt ensi kuulemalt kuulosta kovin vaaralliselta. Jos pitkittyy tai kovasti pahenee niin voi vaikka terveydenhoitajan kanssa vaivasta keskustella. Miksei lääkärinkin jos on mahdollista helposti vastaanotolle päästä.
Hei, mistä tiedän onko ulosteessa oleva veri peräisin suolistosta vai purkamista/haavaumista? Ulostaminen usein on kivuliasta ja vatsakin kipuilee usein (ilmavaivoja). Pitääkö kivuista huolestua nyt veren takia? Veri on kirkasta tai vaaleanpunertavaa ja yleensä pitää ihan pällistellä että veren huomaa..
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaMitä lähempänä peräaukkoa veren lähtöpaikka on, sitä enemmän sen väri on samanlaita kuin esim. tuoreesta haavasta. Jos vuoto on ylempänä suolistossa, niin veri muuttuu väriltään tummaksi tai täysin mustaksi ennen kuin tulee ulos.
Tavalliset syyt ovat tavallisia. Peräpukamat lienee tavallisin syy pieniin verijälkiin ulosteessa. Ummetus ja ulosteen kovuus voi lisätä ongelmaa. Tilanne on helposti tarkistettavissa lääkärin vastaanotollakin.
Moikka!
VastaaPoistaOlen yrittänyt miettiä mikä minua vaivaa. Vaikka syön terveellisesti ruokavälit huomioiden (3-4 h välein) minulla on jatkuvaa nälän/tyhjyyden tunnetta vatsassa ja vaikka söisin kuinka paljon tunne ei mene pois. Jokaisella aterialla on hyvää rasvaa, proteiinia ja hiilihydraatteja ja kasviksia/hedelmiä/marjoja/vihanneksia.
Olen myös ajoittain noin muutaman kerran kuussa tuntenut peräaukon tietämillä nopeita vihlaisevia ja henkeä salpaavia kipukohtauksia sekä saatan ulostaa 3-4 kertaa päivässä. Uloste on normaalin kiinteää eikä sen mukana tule verta.
Mistä tällainen voi johtua?
Hei!
VastaaPoistaOn vaikea sanoa mitään varmaa oireesi perusteella. Runsas hapon eritys mahalaukussa voi antaa nälän tunnetta. Mahahaavan perinteisiin oireisiin on kuulunut nälän tunne jo muutama tunti ruokailun jälkeen. Kokeilemalla happoa sitovia lääkkeitä voisi olla mahdollista testata tätä ajatusta. Niitä varten tarvitaan sairaanhoitajan tai lääkärin resepti. Reseptin kirjoittaja tietysti päättää itsenäisesti, onko tällaisessa kokeessa järkeä vai ei.
Peräaukon kipuihin en keksi mitään ehdotusta syistä.
Mikä voisi olla vialla, eilen alkoi kevyt kuumeilu ja kipuilua ylävatsassa. Ripulia ei ole ja oksentamassakin kävin eilen vain kerran siinä toivossa, että helpottaisi. Tänään kuume on hiissannut koko ajan ylöspäin (nyt 38.0) ja vatsalaukku on kipeä ja aristava. Kipuilu saattaa rauhoittua lähes olemattomaksi, kun olen paikallani, mutta alkaa taas kun vähänkin vaihdan asentoa. Olen tänään syönyt varovasti hedelmiä ja juonut sokerilimsaa ja kaikki kyllä pysyy sisällä. Virtsa on normaalin väristä. Salmonella?
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaJonkinlainen vatsaflunssa voisi olla kyseessä. Rauhallista elämää, riittävästi nesteitä ja sen verran kevyttä ruokaa kuin maistuu, niin tilanne yleensä rauhoittuu.
Oirekuvan perusteella ei voi tehdä tarkempia päätelmiä aiheuttajasta. Yleensä ripuli kuuluu oirekuvaan. Pitäisi olla vielä jokin järkevä tartuntalähde mistä se olisi tullut: Yleensä ruoan tai juoman kautta tapahtuu.
Heippa! Olen 20-vuotias, 155cm pitkä ja paino 50kg. Minun vatsaoireeni alkoivat toukokuussa antibioottikuurin jälkeen. Maitohappobakteerivalmisteet eivät auttaneet ja maha on ollut sekaisin. Tuolloin huomasin,että ulosteen mukana tulee sulamatonta ruokaa, pieniä ruoan palasia... vessassa joudun käymään 2 kertaa päivässä. Välillä uloste on isoa ja puuromaista kun taas toisinaan tulee vain pieniä papanoita. Yleensä uloste on ruskeaa,välillä todella tummaa. Nyt muutama viikko minulle on tullut vatsan polttelua ja kipua,etenkin öisin. Aamulla saatan herätä kun vatsa a polttelee. Olen käynyt verikokeissa,mitään tulehdukseen viittaavaa ei ollut. Ei mitään lisäkokeita,vaikka itse olisin halunnut. Tuntui ettei lääkäri ottanut tosissaan ja sanoi minulle että kärsin ärtyneen suolen oireyhtymästä. Nyt myös huomasin,että navan ympärillä ja alla on jotain todella kovaa..en tiedä onko se ulostetta vai mitä,mutta sitä ei ennen siinä ole ollut. Minua pelottaa,jos kyse on jostain vakavemmasta.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaKyllähän antibioottikuuri voi suoliston toiminnan saada pitkäksi aikaa sekaisin. Osa suoliston hyvistä bakteereista on kuollut ja muut ovat vallanneet epätavallisen paljon alaa ja sen seurauksena vatsan normaali rytmi ja sulatustoiminta on häiriintynyt.
On hyvä, ettei mitään tulehduksen merkkejä ole verikokeissa ollut. Navan ympäristön muutoksista en osaa sanoa mitään. Tuskin pystyt suolistoa tai ulostetta kuitenkaan tältä alueelta omin käsin tuntemaan. Vatsalihakset ja muu etuseinämä voi toki olla jännittyneempi ja koetellessa kovemman tuntuinen kun on vatsakipuja. Ei kuulosta miltään pahanlaatuisen sairauden merkiltä.
Yleensä ajan kuluessa bakteerikanta tasoittuu ja suoliston toiminta samoin. Jos tilanne pitkittyy tai pahenee, niin uudestaan lääkärille näyttämään.
Hei. Minulla alkoi tänään vatsakipu jo herätessä tuolla oikealla puolella alavatsassa. Eikä minulla ole ollut mitään muita kipuja tai veristä virtsaa/ulostetta. Se sattuu vain kun liikun ei muuten. Mikä avuksi?
VastaaPoistaLääkäriin näyttämään. Jos on kovaa, jatkuvaa tai pahenee niin tarvittaessa päivystykseen.
VastaaPoistaHei.Minulla on ollut vuosia vatsakipuja ja outoja tuntemuksia:painetta,kiristystä,pistelyä,polttelua.Tutkimuksia on tehty 2013-2014 ja ensin sanottiin että minulla on etäpesäke maksassa,mutta tt-kuvauksessa se ei ollutkaan.Paksusuoli ja mahalaukku tähystetty.Verikokeet normaalit.Gynen puoli tutkittu.
VastaaPoistaVaivat jatkuu ja pahenee,olen äärimmäisen stressaantunut,vaikea elämäntilanne ja jatkuva pelko mahasta.Kipuja on erityyppisiä ja jokapuolella,ylämahalla polttoa ja täyden tunnetta sekä epämääräistä pahaa oloa.
Navan kohdalla ja alla sekä sivulla pistelyä ja koko skaala käytössä.
Yleiskunto hyvä,lenkkeilen paljon.
Nyt olen alkanut pelätä haimasyöpää ja muita jotka ei olisi tulleet esille.Elämäni on pilalla tämän vuoksi ja olen erittäin ahdistunut.Kivut ja tuntemukset ei liity ruokailuun.Reflux typpistäkin on välillä',pieni lievä sentyppinen muutos löytyi.
Tk lääkäri laittoi pisteen tutkimuksille.Lisäksi on sydämen tykyttelyä,levottomuutta,hermostuneisuutta ja toivottomuutta.Joskus jos sattuu pieni hetki ettei tuntemuksia tai kipuja ole,mieliala on iloinen ja normaali.
Eli vuosi sitten oli tuo tietokone kuvaus.Mitä minä teen,viittaako nämä kuitenkin vakavaan sairauteen,joka ei tullut ilmi.Olen jatkuvasti jännittynyt koko kropasta,paitsi rankan liikunnan jälkeen.Tuntemukset ja kivut ovat niin moninaisia että kai tässä hulluksi tulee.
Koko ajan näitä vaivoja,täden tunnetta ylämahalla,painetta.Ruokailu ei vaikuta.Mulla on varma tunne että tämä on jotain kauheaa:(Olen 48 v nainen.Mistä saisin mielenrauhaa.
Ei ole mitenkään tavatonta, että pelkotila jää päälle jostain oireesta. Sinulla on ilmeisesti tehty kaikki asianmukaiset tutkimukset, joita nykyisen käsityksen mukaan on tarpeen tehdä. Kun ei ole löytynyt vaikeampaa sairautta, niin se on hieno asia. Oireet ovat toki kiusallisia mutta vielä inhottavampaa olisi jos olisi todettu joku raskaita hoitotoimia vaativa henkeä uhkaava tauti.
VastaaPoistaStressi on siitä inhottava vaiva, että pystyy aiheuttamaan erilaisia kehon oireita ja kun niistä huolestuu, stressi pahentaa oireita ja kierre on valmis.
Lääketieteessä on käytännössä rajaton määrä erilaisia tutkimuksia, joilla voidaan ihmisiä kiusata. On hyvän lääkärin merkki kun pystyy sanomaan että ei kannata tehdä enempää.
Mitä sitten pitäisi tehdä. Sinun pitäisi löytää lääkäri, johon luotat ja hänen kanssaan miettiä miten tilannetta pitäisi hoitaa. Usein aiemmin hoitanut lääkäri on paras, koska tuntee pidemmältä ajalta kuin ihan uusi lääkäri. Näin ei ainakaan toista tarpeettomasti samoja asioita. Uusi lääkäri voi aloittaa kerimään vyyhtiä samasta päästä uudestaan ja siitä harvoin on hyötyä.
Hei. Olen taistellut n. 5v ylävatsavaivojen kanssa, vaiva tuntuu ylävatsalihasten jatkuvana jännitystilana ja etenkin istuessa tuntuu että jokin painaa kylkiluita ja miekkalisäkettä, tämä aiheuttaa huonoa oloa ja sekoittaa vatsan toimintaa. Ulostamisen tunne on usein ja oloa helpottaa kun käy tyhjentämässä suolen.
VastaaPoistaLisänä ajoittaista närästystä ollut jo 10v. On tutkittu ylävatsaultrat,röntgen kuvat ja käyty kiripraktikolla ym. jäsenkorjaajilla. mitään ei ole vielä löytynyt. aina vaan tarjottu närästys lääkkeitä tai rauhoittavia. rauhoittavilla saa huonon olon pois mutta itse tunne tuntuu ylävatsassa.
Vaiva alkoi kun tein 2vk PEF puhallusta kotona ja ehkä väärällä tekniikalla. ylävatsalihakset olivat kuin tulessa/maitohapoilla yhenä paivänä kun tein vatsalihaksia eikä tunne enää ikinä helpottanut. vaiva paheni heti kun joutui käyttämään vatsalihaksia kovemmin. nyt olen oppinut että kun laittaa keuhkot täyteen vatsalihasliikkeen puristus vaiheessa niin vaiva ei pahene. eli jotain edistystä.
Itsellä olisi epäillys että jokin vatsalihas hermotus olisi puristuksissa tai mahdollinen pallea tyrä painaisi jotain hermoa.
Tämä vaiva on niin outo lääkäreille ettei apua ole saanut mistään. vielä ajattelin viimeisenä keinona mangneettikuvauksia ja ehkä letkun nielemistä mitä en haluaisi mistään hinnasta tehdä kun minulle ei ole kipuja. tämä jatkuva huono olo/outo vaiva ylävatsassa pilaa elämää...
Tämä jos olisi normaalia närästystä niin närästyslääkkeillä ja ravinnolla saisi paljon aikaan jonka olen jo tehnyt.
Hei!
VastaaPoistaEi ole mahdotonta että vaivasi voisivat johtua vatsaontelon etuseinän vatsanpeitehermon pinne kuten itse ajatteletkin. (ACNES eli anterior cutaneous nerve entrapment syndrome.) En oikein keksi parempaakaan selitystä. Toinen vaihtoehto voisi olla kylkiluiden välisen hermon ärsytystilanne joka säteilisi ylävatsalle.
Tässä pari artikkelia aiheesta kolmannella kotimaisella.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3710944/
http://www.aafp.org/afp/2001/0801/p431.html
Tauti ei ole erityisemmin hyvin tunnettu. Se voi olla tavallisempi kuin nykyisin uskotaan. En muista tosin itsekään ikinä törmänneeni sen tyyppiseen tilanteeseen. Voisit käydä vaikkapa fysiatrilla näyttämässä tilannetta.
Moi!
VastaaPoistaEn ole voinut moneen vuoteen pukeutua esim. sukkahousuihin, koska joka kerta kun joudun jännittämään vatsalihaksia samalla kun nojaan eteenpäin, iskee voimakas kramppi ylävatsan seudulle ja putoan polvilleni haukkomaan henkeä ja puristamaan ylävatsaa. Ei ole kuulemma tyrää, on tutkittu. Olisi kivaa tietää mistä tämä johtuu ja onko vakavaa! Minulla on divertikuloosa. Nyt tähän ongelmaan on tullut lisäksi myös voimakas närästys.
Hei!
VastaaPoistaKiusallinen tilanne totta vie. Tyrätyypiset ongelmat tulevat tosiaan ensimmäisenä mieleen. Monenlaiset suolistovaivat voivat toki olla myös oireiden takana.
Vatsaontelon sisältö voi pullistua pallean läpi rintakehän puolelle. Yleisin tässä luokassa on palleatyrä, jolloin mahalaukku työntyy pallean aukosta vatsaontelosta rintaonteloon. Tavallisin tapaus on että ruokatorven ja mahalaukun liitoskohta on liukunut rintaontelon puolelle. Myös osa mahalaukun isosta kaarroksesta voi työntyä rintaonteloon. Närästystä oirekuvaan voi kuulua kun vatsalaukun hapanta sisältä pääsee tarpeettoman helposti ruokatorveen. .
Vatsaontelon sisältöä voi pyrkiä myös etuseinämän kautta vapaammille vesille. Ylävatsalla voi olla ns. epigastumin alueella pieniä tyriä, jotka voivat olla kivuliatakin.
http://hernia.tripod.com/types.html
Vatsan etuseinän hermopinne saattaa aiheuttaa kipuja, joiden syy ei lääkärille välttämättä heti selviä. Vaikka tilanne ei ilmeisesti ole mahdottoman harvinainen, en ainakaan itse usko kertaakaan törmänneeni kyseiseen vaivaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anterior_cutaneous_nerve_entrapment_syndrome
Jos ei muualla vaiva selviä, niin vatsaelinkirurgin vastaanotolle menoa voi harkita. Heillä on käsittääkseni eniten kokemusta tämän tyyppisistä vaivoista.
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/vatsaelinkirurgia/Sivut/default.aspx
Hei!
VastaaPoistaOlen 36 vuotias nainen ja olen 3 lapsen äiti. Syön terveellisesti nopeita hiilihydraatteja välttäen.
Olen viimeisen 2kk kuunnellut vatsavaivoja jotka tuntuvat nyt tulevan tiheämmin.
Alussa alavatsaa vihlaisi kipeästi ja tuntui että tulee kylmä hiki. Sitten maha alkoi toimimaan ja kävin ulostamassa. Uloste oli pehmeää ja samalla alavatsaa vihloi niin että ponnistaminen oli kivuliasta. Tämän jälkeen peräsuoli oli kipeä ja istuminen sattui sen loppupäivän ajan. Maha kipeä jatkui mutta lievempänä seuraavaan päivään.
Maha kipuili lievemmin tämän jälkeen noin viikon välein.
Seuraava kipukohtaus alkoi niin että ensin peräsuolessa tuntui kipua ja sitten maha toimi niin että olin vesiripulilla ja kävin noin 6 kertaa vessassa. Mahakipu jatkui lievänä lopun päivää.
Nämä pahimmat kipukohtaukset ovat tulleet juuri kuukautisten aikaan.
Tämän jälkeen mahassa on tuntunut kipua useammin, ainakin kerran viikossa. Nyt kipuja ollut usean päivän ja niiden voimakkuus vaihtelee, myöskään aina tähän ei liity ulostamista. Kipu tuntuu vaihtelevasti koko vatsan alueella, ei aina noin rajuna mutta tuntuu kumminkin. Myös peräsuolessa tuntuu ajoittain, ei niinkään kipua mutta epämiellyttävyyttä.
Lääkärissä kävin ja otettiin verikokeita mutta ne oli ok. Uloste näytteessä calprotektiini oli lievästi koholla, se oli 80. Lääkäri aikoi konsultoida sairaalan erikoislääkäriä asiasta että tarvitseeko tähystystä.
Tässä odotellessa sieltä kuuluvaksi ajattelinkin kysyä sinun neuvoasi.
Hei!
VastaaPoistaOn mahdotonta pelkästään oirekuvan perusteella antaa tarkempaa arviota kuin hoitava lääkäri oman tutkimuksensa jälkeen. Hyvä että olet saamassa myös erikoislääkärin arvion lisätutkimusten tarpeesta. Sinänsä oireet voivat selittyä vaikkapa ärtyvän suolen oireyhtymän pohjalta. Kuitenkin on hyvä että asia on oman lääkärin kanssa hoidossa, niin saat tilanteen selväksi ja todennäköisesti yhden huolenaiheen vähemmäksi.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068
Hei! Olen 27 vuotias nainen ja 6 vuotta ollut mahakipuja.. Olen käynyt erillaisissa verikokeissa muutama vuosi sitten, silloin ei ollut mitään häikkää niisssä ja olen käynyt myös paksusuolen tähystyksessä sekä myös mahalaukun..Niissäkään ei löytynyt mitään.. Yhä vain vatsakivut haittaa ja syöpä pelko suuri.. Vatsa on kipee navan kohdalta ja ulosteessa aina ihan sulamatonta ruokaa ja veteläää.. Ulostetta ei olla tutkittu.. Olisiko sekin hyvä tutkituttaa? Mikähän tämä vaiva voisi olla.. Nämä mahakivut tulee aina yllättäen yhtäkkiä ja turvotus on myös suuri ja paljon piereskelyä myös tulee.. Tuntuu vain että nämä pahenee nämä kivut... Sekä tääl mun paikkakunnalla vaikee saada lääkäri aikaa.. Olen ajatellut itse olisiko tämä ärtyvän suolen oireyhtymää.. Mut syöpä pelko suurin kummiskin..
VastaaPoistaVatsaoireesi voivat hyvin sopia ärtyvään suoleen. Mitään sellaista erityistä mikä viittaisi pahanlaatuisuuteen, ei vaikuttaisi olevan. Ikäkin puhuu sitä vastaan.
VastaaPoistaKoska kuitenkin vaivat huolestuttavat, on parempi käydä esim. yleislääkärillä ajanvarausvastaanotolla näyttämässä tilannetta. Siellä kannattaa kertoa että syöpä pelottaa, niin lääkärin kanssa tulee asiaa puitua. Ei kannata vaivan kanssa yksinään kärvistellä. Siitä vaivat voivat saada uutta puhtia.
Hei!
VastaaPoistaMikä patti voi muljahdella oikealla puolella kylkiluiden alapuolella hieman navasta ylöspäin. Lähes 10cm patti ja melko kovakin josta melkein saa otteen jos käytän molempien käsien sormia mutta sitten se taas karkaa. Patti ei kuitenkaan tunnu hirveästi maaten vaan puolikylki/makuuasennossa tai seisten. Painelu aiheuttaa pistelyä ja hieman kipua.
Ultrassa on käyty eikä löydetty mitään pattia miatään, olisi kyllä pitänyt ehdottaa ultraamksta seisten jolloin todennäköisimmin näkyisi. Mutta mikä patti voi ilmestyä tuohon vatsan keskelle seisoessa? suolen toimintaan se ei liity koska on jatkuvasti nyt ollut vuoden ajan siinä.Verikokwet on otettu kahteen otteseen eikä ole mitään moitteita, luulisi että kasvaimet/syövät ilmenisivät jotenkin verikokeissa tai muutoin kuin satunnaisena pistelynä tai muljahteluna?
Fysioterapeutti kertoi kelluvasta munuaisesta joksi arveli sitä, mutta ihmettelen mikseivät lääkärit ole sellaisesta puhuneet.Olisi kiva myös tietää mitä oireita sellainen voisi aiheuttaa tai pitäisikö sellaiselle tehdä jotain. Jos se edes on sitä.
Ikää 27, paino 75 ja pituus 178, nainen.
Hei.
VastaaPoistaJokin rakennelma siinä tietysti tuntuu. Mikä se sitten olisi ja olisiko kyseessä jokin sairaus, onkin vaikeampi kysymys. Ainakaan nopeammin suurenevat kasvaimet eivät vaikuta kovin todennäköiseltä, koska se on vuoden ajan pysynyt samankokoisena. Toki ympäri kehoa voi muodostua kystia ja muita hyvänlaatuisia patteja.
Vatsan etuseinän heikon kohdan läpi voi tunkeutua vatsaontelon sisältöä, jolloin muodostuu tyrä. Nämä pullistumat voivat ilmaantua vain jossain tietyssä asennossa, yskiessä tai kun vatsaontelon sisäinen paine muuten kohoaa.
Vaelteleva munuainen ei välttämättä anna mitään oireita. Syöpä ei myöskään aina aiheuta tyypillisiä muutoksia verikokeissa. Useat kohdat elimistössä voivat antaa lievää kipuoiretta jos niitä toistuvasti tunnustelee.
Erilaisilla kuvantamiskeinoilla on mahdollista selvittää anatomista tilannetta. Vähintään yhtä tärkeää on että lääkäri kopeloi huolellisesti ongelmallisen alueen. Tietysti mieluusti sellaisessa asennossa että muutos tulee esiin.
Lääkäriin vaan uudestaan jos tilanne huolestuttaa.
Itellä on tänää ollu sellsta jännää vatsakipua,ihan kuin vatsataudissa, mutta se ei satu kokoaikaa, tuntuu niinkuin "polttavalta"? "Rasittavalta"? (En osaa päättää) Se ei myöskään tunnu navan kohdalla, mutta sen sijaan kylkiluiden alla/ylävatsassa. Ei tunnu kokoaikaa ja rauhoittuu kun ei liiku,istuu tai makaa. Ihan yllättäen tuli. Ruoka maistuu, mutta tuntuu että kohta tulee yrjö (sitten tuleekin vain röyhtäys) Odottelenko sitten huomiseen ohimenoa vai kuinka?
VastaaPoistaLiittyisikö jouluajan ruokiin? Kevyemmillä eväillä muutama päivä, niin eiköhän se siitä.
VastaaPoistaLaskiaisena tuli vedettyä kaksi ISOA lautasellista hernekeittoa. Voiko niistä mennä vatsa sekaisin, kun on nyt vatsassa kaamea paineentunne ja kipuilu. Pierutkin haisee hirveälle :D Varmistan vaan.
VastaaPoistaVastauksena kyllä voi. Et ehkä ole käynyt armeijaa :D ?
VastaaPoistaHi there, just wanted to tell you, I liked this post.
VastaaPoistaIt was helpful. Keep oon posting!
situs kuliah