Siirry pääsisältöön

Leukakipu



Leukanivelkipu naisilla tavallinen, syy tuskin on runsas puhuminenn

Leukanivel on elimistön eniten käytetty nivel. Se aukeaa ja sulkeutuu jopa 2000 kertaa vuorokauden aikana puhumisen, syömisen, juomisen ja kuorsauksen yhteydessä. Leukanivelvaivoja on enemmän naisilla kuin miehillä. Niinpä jotkut koiranleuat ovat vetäneet siitä johtopäätöksen, että vaivat johtuvat naisten vilkkaammasta keskusteluperinteestä. Tästä tuskin kuitenkaan on kysymys.

Suun avautuessa alaleuan pää kiertyy nivelkuopassa, ja sen jälkeen leukanivel liukuu eteenpäin. Nivelen välilevy helpottaa näiden liikkeiden suorittamista. Välilevy vaurioituu helposti, esim. voimakkaan purennan tai suoran vamman seurauksena.

Leukanivelen toimintahäiriö johtuu usein purennastan

Leukasärky voi johtua häiriintyneestä purennasta. Jos hampaat eivät purressa kosketa toisiaan symmetrisesti, syntyy leukaniveliin epätasaista rasitusta. Ajan mittaan se saattaa aiheuttaa leukojen vaivoja.

Yhtenä leukanivelongelmien syynä voi olla hampaiden voimakas yhteenpurenta yöllä. Tätä tottumusta henkilö ei itse edes välttämättä tiedä, jos hän asuu yksin tai asuinkumppani ei hienotunteisesti ole huomauttanut öisestä hampaiden narskuttelusta.

Leukanivelen toimintahäiriössä oireina saattaa olla kipu leukanivelen alueella tai ympäristössä sekä myös rutina tai naksuminen. Häiriöistä voi seurata päänsärkyä ja kipuja etenkin kaulan purennan ja nielemisen lihaksissa.

Tutkittaessa havaitaan usein, että leuka sulkeutuu epäsymmetrisesti. Asiaa voi itsekin tutkia peilistä tarkkailemalla suun avautumista ja sulkeutumista sekä seuraamalla etuhampaiden keskimmäisiä välejä. Niiden pitäisi ihannetapauksessa liikkua suoraviivaisesti koko liikkeen ajan, jotta ne osuvat lopuksi vastakkain.

Leukanivelissä havaitaan usein kipua ja ylimääräisiä ääniä. Alaleuan liikelaajuuksissa saattaa olla rajoituksia tai epäsymmetriaa. Röntgentutkimuksella voidaan kuvata leukanivelen luuosat. Jos on tarvetta välilevyn kuvantamiseen, niin se onnistuu magneettitutkimuksella.

Hoitotoimenpiteistä on ensisijalla purennan tarkistus ja kuntoon saattaminen hammaslääkärin vastaanotolla. Yöpurennan rasituksen keventämiseksi käytetään pehmeää purentakiskoa ja harkinnan mukaan lihasjännitystä laukaisevaa lääkitystä. Kipua ja ärsytystä voidaan vähentää kiputulehduslääkkeillä.

Fysikaalisessa hoidossa rentoutetaan purentaan osallistuvat lihakset hieronnalla ja lämpöhoidolla. Tämä voi yksistäänkin olla riittävä hoito. Joskus joudutaan leukaniveltä käsittelemään normaalien liikelaajuuksien palauttamiseksi. Akupunktiohoidolla on myös saatu hyviä tuloksia kivun lievityksessä.

Jos ylenmääräinen lihasjännitys on leukojen säryn takana oleva perusongelma, sitä voidaan yrittää lievittää biofeedback- tai hypnoosihoidolla. Joskus saatetaan harkita kortisonipistoksia. Leikkaustoimenpiteitä ei jouduta käyttämään kovinkaan usein.

Leukanivelen toiminta liittyy läheisesti yläniskan toimintaan. Niinpä leukanivelen toimintahäiriössä kannattaa tarkistaa yläniskan tilanne ja asentotottumukset sekä vastaavasti leukanivelen toiminta niskavaivoissa.

Pahimmassa kipuvaiheessa kannattaa syödä ruokaa, joka ei vaadi kovin voimakasta puremista. Tarvittaessa henkilö voi nauttia vain soseita tai nestemäistä ravintoa. Purukumin jauhaminen kannattaa lopettaa. Puhumista ei yleensä tarvitse rajoittaa. Jotkut lääkärit neuvovat keskittymään puheessa jonkin aikaa määrän sijasta laatuun.
Leukanivelvaivojen itsehoidossa voi käyttää ensiapuna reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä lyhyenä kuurina.

Kivun alkuvaiheessa on hyvä kokeilla kylmähoitoa. Jos se ärsyttää, lämpöpullolla tai sähkötyynyllä voi lämmittää varovaisesti leukanivelen kipualuetta ja hieroa kevyesti nivelen ympäristön lihaksia.

Leuan ääriasentoja pitää välttää. Tällaisia ovat leukaan nojaaminen, puhelimen puristaminen leualla olkaa vasten ja lukemista selällään maaten pää voimakkaasti etukenossa.

Leukaa kannatta pitää sellaisessa asennossa, että hampaat eivät kosketa toisiaan. Jos henkilöllä on taipumusta öiseen hampaiden narskutteluun, hänen kannattaa yrittää rentoutua illalla ennen nukkumaanmenoa, vaikkapa lämpimässä kylvyssä. Hammaslääkäri voi valmistaa muovikiskot, jotka pehmentävät yöaikaista purentaa ja vähentävät leukanivelen rasitusta.

Leukaniveltä voi varovasti rentouttaa jumpaten siten, että hampaat ovat rennosti erossa toisistaan. Alaleukaa voi työntää eteenpäin, vetää taaksepäin ja liu’uttaa sivusuunnassa. Suuta ei saa väkisin vääntää auki tai purra voimakkaasti hampaita yhteen.

Leuan sijoiltaanmeno, haukottelukin voi olla riskin

Leuka voi mennä sijoiltaan voimakkaasti haukotellessa, oksennuksen yhteydessä tai lyönnin seurauksena suun ollessa auki. Jos leuka ei mene itsestään paikalleen lääkäri saattaa vetää sen paikalleen painaen leukaa alaspäin. Tällöin lääkärin on järkevää suojata peukalonsa potilaan tahattoman puraisun varalta.


Lääkärissä käynti tarpeenn

Voimakkaampi päänsärky leukanivelvaivojen yhteydessä.
Suun aukaisemisen vaikeus.
Pitkittyneet leukanivelvaivat, jotka eivät kotikonstein rauhoitu.

Hammaslääkärissä käynti tarpeen

Huonot hampaat.
Hampaiden paikkauksen jälkeen alkaneet leukanivelvaivat.

Yleensä voi hoitaa itse

Lievät, ajoittaiset leukanivelvaivat.

Lisätietoa leukakivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli leukanivelvaivoista.
Purentaelimistön toimintahäiriöiden käypä hoito suositus.
Washingtonin yliopiston englanninkielinen esitys leukanivelen anatomiasta ja toiminnasta.

Kommentit

  1. Lääkäri kertoo,että minulla on nivelrikko leukaluussa.Leukaluu lonksahtaa paikaltaan äärettömän pienessäkin liikkeessä.Kun tuo lonksahdus tulee,kipu on valtava,vesi tulee silmistä ja sana tai syöminen keskeytyy.Elämän laatu on heikentynyt,vältän sosiaalisia tilanteita ja sen,minkä syön,syön yksikseni.
    Lääkäri kertoo,ettei asialle voi tehdä muuta kuin tulehduskipulääkettä ja leukaluun käytön rajoittaminen(pehmeä ruokavalio).Onko asia todella näin?Mitä tekevät leukakirurgit tässä vaivassa?Hammaslääkäri ei näe asiaa tarpeellisena?Olisiko viisasta hakeutua omasta toimesta leukakirurgin vastaanotolle?Olen todella onneton.

    VastaaPoista
  2. Ikävä, eikä kovin tavallinen ongelma. Melko lailla rajoittaa elämää. Kannattaa varmaan tosiaan kääntyä asiantuntijan puoleen.

    Yleislääkäri ehkä näkee tällaisen ongelman kerran elämässään joten kokemusta vaivasta kertyy huonosti. Itse en ole koskaan nähnyt, vaikka olin jonkin aikaa paikassa missä oli myös leukakiruginen yksikkö. Niinpä kirjaviisautta vain tarjolla.

    Leukakirurgi varmaan on sopiva henkilö arvioimaan tilannetta. Kohtuullisen kokenut lääkäri varmaan hyvä katsastaa. Periaatteessa leikkaustoimia tehdään. Kuitenkin myös kokenut fysioterapeutti, siis kokenut nimenomaan leukavaivojen hoidossa, voi ehkä auttaa. Lihasharjoittelulla voi olla mahdollista sijoiltaanmenotaipumukseen vaikuttaa. Joten heti leikkauspöydälle ei välttämättä joudu.

    Leukakirurgi varmaan pystyy myös kertomaan onko fysioterapiasta tai muista hoitotoimista odotettavissa apua. Ainakin yliopistokaupungeista löytynee leukakirurgien yksityisvastaanottoja. Tietysti ainakin kunnallisen puolen yliopistosairaaloissa on leukakirurgeja ja en näe syytä, miksei hoitava lääkäri voisi sinne lähettää. Helsingissä oli ainakin ennen hyvin kokeneita fysioterapeutteja leukakirurgien kanssa yhteistyössä.

    Toivotaan että vaiva saadaan kuriin. Mielellään kuullaan miten asiassa käy.

    VastaaPoista
  3. Kävin lohjenneen takahampaan korjauksessa syksyllä, eka kerran kymmeneen vuoteen hammaslääkärillä, jonka seurauksena samalla puolella alkoi outo oireilu takahampaiden sutuvilla. Paniikissa juurihoidatin hampaan, vaikka lääkäri ei ollut vakuuttunut juuren tulehtumisesta. Oireilu muuttui kivuksi, kovan flussan seurauksena poskontelotulehdus jne. Toinen puoli päätä kuukaus kaupalla turtana. Ja kivut sen kun lisääntyivat. Hälyytin lääkäriä moneen kertaa, ja hän viimein tutkikin kuvat tarkemmin, soitti ja sanoi välilevyn irronneen leukanivelestä ja luu-luuta vasten rahnaa. Akuuttilääkityksenä relaksanttia ja tulehduskipulääkettä. Kiskot teetettiin ja ne ovat auttaneetkin jonkun verran. Syödessä ja nukkuessa ei mitään vaivaa, ainoastaa normaalissa olossa pystyssä pakotus alkaa ja tuntuu ettei leuka ole paikoillaan. Sattumalta löysin voicemassagen, josta on huikea apu purenta- ja niskalihasten rentoutuksessa. Nyt kuitenkin kipu alkanut uudestaan. Mistä voi olla kysymys. Pitääkö hakeutua purentaan erikoistuneen hammaslääkärin vastaanotolle, voiko välilevy palautua, voiko sitä korvata jollain, meneekö vaiva koskaan ohi ???!!!

    t. ms

    VastaaPoista
  4. Vaikka leukanivel on pieni, voivat sen ongelmat aiheuttaa suurta kärsimystä. Mitä sitten voisi tehdä?

    Tietysti purennan saaminen tasapainoon voi olla tarpeen jos siinä suurempaa poikkeavuutta. Purentaa voi hienosäätää lähes loputtomasti ja siinä kannattaa pysytellä järkevyyden rajoissa. Purennan korjaaminen ei välttämättä yksistään oireita lopeta mutta voi olla edellytys muunkin hoidon pidempiaikaiselle teholle.

    Jos on taipumusta öiseen hampaiden narskutteluun niin puremalihasten rentoutus keinolla tai toisella voi lievittää oireita kun vähentää rasitusta nivelessä. Kiskot jo onkin hankittu.

    Tämän vaivan hoitoon perehtynyt fysioterapeutti voi myös saada harjoituksien avulla hyviäkin tuloksia aikaan. Kaikki fysioterapeutit eivät ole saaneet kokemusta tässä taudissa ja kokemus on tämän vaivan hoidossa erityisen tärkeää.

    Leukakirurgit ovat tämän ongelman parhaita asiantuntijoita. Kirurgisia hoitoja harvoin tarjotaan ensimmäisenä vaihtoehtona mutta on niitäkin tarjolla. Leukaniveleen voidaan pistää kortisonia, se voidaan tähystää ja asennonkorjausleikkaus ja keinonivelkin taitaa olla tarjolla poikkeustilanteita varten. Uutta välilevyä ei tietääkseni ole tarjolla ellei sitten tiede ole kovasti tällä alalla mennyt eteenpäin aivan viime aikoina. Näihin hoitoihin joita ei voi peruuttaa kannattaa suhtautua suurella varovaisuudella.

    Itse kävisin ehkä ensimmäisenä leukakirurgilla ja kuuntelisin hänen mielipidettään etenemisjärjestyksestä.

    VastaaPoista
  5. Tervehdys,

    olen kärsinyt jo pidemmän aikaa erinäisistä niska- ja hartiaseudun vaivoista + leukasäryistä. Koen olevani suhteellisen kuormittunut ja stressaantunut työni takia, ja oireet stressaantumisen myötä voimistuvat entisestään. Puren hampaita yhteen eritoten öisin ja usein myös päivisin "löydän" itseni keskittymässä töihin hampaat tiukasti yhteen purtuna. Muutamia kuukausia sitten podin todella kovaa kipua alaleuassa, oikealla sivulla. Nyt oireisto on siirtynyt aivan leuan etuosaan, keskelle leukaa. Myös leuanalus on kipeä ja kipu oireilee tai säteilee koko alaleukaan, kaulan lihaksiin jne.. Kipu on sellaista jomottavaa, kihelmöivääkin - todella häiritsevää. Voiko tämä todella johtua lihas- tai purentavioista - tai tästä hillittömästä puremistavastani? Minulla on ollut kisko, mutta sen käyttö on jäänyt ja nyt se ei ole enää edes suuhuni sopiva. Mietinkin että pitäisikö minun lähteä nyt uudelleen hammaslääkärin pakeille - vai mitä tulisi tehdä?
    Kiitos!

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa kovasti lihasjännitysongelmalta. Öinen hampaiden purenta tosiaan tämän tyyppisiä oireita pahentaa samoin kuin yleisempi jännitys ja stressi.

    Kipualue voi vaihdella paikka sen mukaan missä kovin lihasjännitys on ja tällä on harvoin mitään vaarallista syytä taustalla.

    Eli lihaksia pitäisi saada rentoutumaan jollain keinolla ja sen jälkeen onnistua estämään liiallinen jännitys jatkossa. Tavallisimmat hoitokeinot ovat pahimmassa vaiheessa lääkkeet, hieronta ja fysioterapia. Hypnoosia ja akupunktiota on myös käytetty jos ei muuten pärjätä.

    Kunhan pahimmat oireet ovat hallussa niin työn ergonomiset asiat hyvä miettiä eli jännittyvätkö työn tuoksinassa puremalihakset turhaan. Nukkuessa käytettyjen tyynyjen tarkistus on hyvä tehdä jotta niska ja purentalihakset olisivat mahdollisimman rennossa asennossa tällöinkin. Purentakisko voi keventää hampaiden kirskuttelun vaikutusta yöaikaan.

    Hammaslääkäriltä voi kysyä onko purennassa jotain huomiota vaativaa. Yksistään purennan korjaamisella harvemmin saadaan oireita kokonaan hallintaan jos perussyy on liiallinen lihasjännitys. Sitä voi olla vaikka purenta olisi ihanteellinenkin. Oma rentouttava jumppa ja rentoutusharjoitukset on usein tarpeellinen lisä pidemmällä tähtäimellä.

    Ongelma on yllättävän tavallinen. Apua siihen löytyy. Esimerkiksi yleislääkärillä voi alkaa pohtia mistä päästä lähtisi vyyhteä purkamaan.

    VastaaPoista
  7. Hei.Olen 29.v nainen ja tulin juuri reumalääkärini vastaanotolta Taysista. Leukanivelet kuvattiin ennen käyntiä ja lääkäri sanoi tulosten olevan huonot ja laittavan minut suu/leuktautien yksikköön . Vasen kondyli on tasoittunut kokonaan,nivelpinta sklerotisoitunut,,kondyli-angulus mitta vasemmalla selvästi oikeaa lyhyempi ja angulus prominentti.Vasen eminentia myös tasoittunut,oikealla tavanomainen. Oikealla kondyli lievästi tasoittunut,nivelpinnassa vähäistä skleroosilisää.Vasemman leukanivelen löydös viittaa artroosiin /artriitin jälkitilaan ,ei aktiiviin eroosioon viittavaa.(ala-asteella leukojani särki ja ne jäi auki lukkoon useita kertoja!Vanhemmat ei vieneet lääkäriin)
    Onko tilanne kuinka paha ? pelkään että joudun leikkaukseen leuoista.

    VastaaPoista
  8. Ei leikkaus yleensä ole ensimmäiseksi tarjottava hoitomuoto.

    Kun leukanivelissä ei ole aktiivista tulehdusta, niin hoidossa varmaan otetaan huomioon se miten paljon oireita on. Lääkehoidolla ja omalla jumpalla päästään usein pitkälle jos niihinkään on tarvetta.

    Hyvä tietysti on, että leuka-asioihin perehtynyt yksikkö tilanteen arvioi.

    VastaaPoista
  9. Hei. Olen reilu parikymppinen nainen ja minullaon kahdesti aijemmin tullut mätä pesäkä juurihoidettuun hampaan juureen, mikä on aiheuttanut hirveetä kipua leukaluussa, tämä on hammaslääkärini mukaan valitettavan yleistä trauma hampaille. Olen pari kertaa säikähtänyt kun vastaavia vihlaisuja on tullut leukaluuhun ja sännännyt hammaslääkäriin, mitäään kuitenkaan ei ole löytynyt. Minulla on paha purentavika ja puren öisin hampaita yhteen mikä tämän saman tyyppisen kipuilun on saattanut aiheuttaa, minulla on kuitenki purenta kisko ja nyt olin käyttämättä sitä muutaman yön ( en aina muutenkaan pidä sitä joka yö ) mutta nyt ehkä stressini on ollut suurempi kun aikoihin, nyt minulla taas alkoi järkyttävä leukakipu mikä ei ole kokoajan päälä vaaan tulee vihlasuina useasti päivässä, joudun ottamaan särkylääkettä jopa kipuun, onko kyseessä taas vain purennastani johtuva kipu vai jylläisikö siellä taas tulehdus? En viitsisi taas mennä hammaslääkäriin..

    VastaaPoista
  10. Valitettavasti ei oikein ole muuta varmempaa keinoa erottaa hammasperäistä ja muuta kipuoiretta kuin hammaslääkärin tutkimus ja harvemmin tarvittaessa kuvantamistutkimukset. Tietysti stressi voi pahentaa purentaongelmiin liittyviä kipuja kun yöllä jännittelee enemmän purentalihaksia. Tämä kuuluu vähän asiaan tässä vaivassa.

    Jos purentavaivat olisivat kyseessä niin lyhyt tulehduskipulääkekuuri, esim. 3-5 päivän ajan, voi tilannetta rauhoittaa vaikkapa hieronta ja rentoutusjumppa harjoittelujen ohessa.

    Tietysti muitakin syitä voi olla. Ientulehduskin joskus voi ilkeähköjä kipuja antaa. Jos tämä olisi mahdollinen, niin apteekista löytyy apua käsikauppapuolelta. Ienten harjaaminen pehmeällä harjalla on myös hyödyllistä tällöin.

    Jos ei rauhoitu ja ainakin jos vain pahenee niin hammaslääkärille vain taas. Minkäs teet, ei kivaa mutta pienemmän riesan tie kuitenkin. Täytyy itsekin varata aika. Hyvä, että tuli puheeksi.

    VastaaPoista
  11. Hei olen 17v tyttö ja en saa suutani kunnolla auki. Vasemmalta puolelta jumittaa jokin. Vaiva on ennenkin ollut kun joskus on aamulla herännyt mutta mennyt itsestään nopeasti pois. Tänään kuitenkin kun heräsin aamulla niin En saanut suuta auki ja En ole vieläkään saanut sitä auki. Jos painan leukaa niin se aukeaa mutta kun puren niin se menee uudestaan jumiin. Väkisin En viitsi suuta avata. Mitä voisin tehdä?

    VastaaPoista
  12. Lääkäriin vaan saman tien vaikkapa päivystykseen tänään tai sitten heti aamulla.

    Itse ei tosiaan väkisin kannata auki vääntää. Ruokailua ja juominen esimerkiksi pillillä.

    VastaaPoista
  13. Tervehdys,

    Olen 29-vuotias nainen. Minulla on avopurenta ja vaivoja leukojen kanssa on ollut jo yli kymmenen vuotta. Olen saanut purentakiskot ja kipuja ei ole ollut moneen vuoteen eli asia ollut ihan ok. Nyt kuitenkin sain viikko sitten iskun leukaan, jonka seurauksena korvan vieressä tuntuu kipua ja joskus koko leuka jomottaa todella paljon toiselta puolelta. Itse epäilen leuan välilevyn tulehdusta, joka on seurannut iskusta. Lääkäri määräsi viikon tulehduskipulääkekuurin, joka ei ole auttanut. Kipu on varsinkin iltapäivällä ja illalla niin kova, että minua oksettaa. Tämän lisäksi minulle on noussut kuume, joka voi olla myös tavallista flunssaa kuka tietää... Pitääkö vaan odotella ja syödä särkylääkkeitä? Onko kiinteän ruuan syömisestä ja urheilemisesta haittaa vai kärsiikö leukanivel entisestään ja pitää mahdollista tulehdusta yllä?

    VastaaPoista
  14. Hei!

    Välilevy voi hyvinkin olla ärtynyt tai vaurioitunut leukanivelessä. Sille pitäisi lepoa saada aikaan tässä vaiheessa.

    Rauhaa ympäristölle eli puhuminen vain tärkeimmistä teemoista jonkin aikaa, kiinteää ruokaa ja varsinkin kovia sattumia pakko varoa. Jotkut jauhavat ruoan ja käyttävät tarvittaessa pilliä jonkin aikaa. Suun ääriasentoja kannattaa myös välttää. Urheilu sinänsä ei yleensä ole haitallista mutta siinäkin voi lähes huomaamatta tulla hampaiden kiristelyä tai vastaavaa lihasjännitystä myös leuan seutuun. Joten treeniä vain korkeintaan rennosti, oireita seuraten ja uusia vammoja välttäen.

    Tuntuisi erikoiselta että leukanivel antaisi lämpöilyä, ei tietysti mahdotonta sekään. Kannattanee ainakin seurata. Jos on paikallisia oireita lisääntyen leukanivelessä turvotuksen tms. muodossa, niin lääkäriin ainakin silloin yhteyttä. Luonnollisesti flunssaan normaalia flunssahoitoa voi toteuttaa jos se on kypsymässä.

    VastaaPoista
  15. Minulla on taipumusta purra hampaita yhteen, purentakisko löytyy. Purentavika on korjattu lapsuudessa ja nyt purenta on hammaslääkärin mukaan hyvä. Minusta kuitenkin tuntuu usein, että leuka on "väärässä". Esim nukkumaan mennessä joudun asettelemaan leukaani, koska tuntuu, että se lähtisi muuten paikoiltaan. Leuat naksuu kun avaan suutani. Leuat on kuvattu pari vuotta sitten, eikä niissä erikoisempaa kulumaa näkynyt. Minulla on poskissa ja leukaperissä patteja, jotka on ultrattu kahteen otteeseen ja niiden sanottu olevan ylikehittyneet poskilihakset. Oireita on koko ajan ollut etenkin vasemmalla; kovaa kipua, puutumista, särkyä. Jatkuva särky tuntuu lisäävän migreenikohtauksianikin, jotka nekin ovat aina nimenomaan vasemmalla puolella päätä. Migreenin auraoireena minulla on kasvojen puutuminen toispuoleisesti, nyt kuitenkin on muutaman viikon ajan ollut yhtäjaksoisesti selvästi vasemmalta puolelta leuka puutunut. Välillä huuletkin tuntuvat kuin olisi käynyt hammaslääkärissä ja puudutettu. Lisäksi vasemmalla puolella on korvasärkyä, mutta korvassani ei näkynyt tulehdusta olevan. Leuka on vasemmalta puolelta niin kipeä, että löysän pipon päässä pitäminenkin sattuu. Nyt en ole muutamaan yöhön kyennyt nukkua vasemmalla kyljellä, koska se sattuu leukaan. Leukajumppaa, hierontaa ja relaksoivia lääkkeitä olen kokeillut. Työssä käyn särkylääkkeen voimalla, miltei päivittäin joudun ottamaan jopa Panacodia, koska kipu on niin kova. Työterveyslääkäri miettii korva- tai leukakirurgin jatkoja. Olisiko syytä mennä moiseen ja millaista apua tällaiseen vaivaan siellä sitten saisi?

    VastaaPoista
  16. Ei ole helppoa. Kyllähän vaivasi sopivat leukanivelten toimintahäiriöön. Ne voivat olla hyvinkin inhottavia. Leukakirurgille voisi tilannetta mielestäni näyttää. Vaiva on sen verran harvinainen, että varmaan vain leukakirurgeille siitä kertyy enemmän kokemusta. Se taas on kaiken onnistuneen hoidon perusta varsinkin vaikeammissa tilanteissa.

    Vaikka erikoisala onkin leukakirurgia, niin yleensä leikkausten tarve ja mahdollisuudet sekä mahdolliset haitat arvioidaan tarkkaan.

    Minulla on hyviä kokemuksia, tosin jo melko kaukaisia, tähän alueeseen perehtyneiden kokeneiden fysioterapeuttien hoitotuloksista. Tällä alueella ovat taitajat kiusallisen harvinaisia. Mahdollisesti leukakirurgilla voisi olla tästä tämän päivän kokemusta.

    VastaaPoista
  17. Hei!
    Sain 10vuotta sitten purentakiskon, kun oikean puolen leukanivel rupesi kipuilemaan ja naksui ja pakkui suuta avatessa. Minulla on tapana purra hampaita lujasti yhteen, mutta nuo oireet alkoivat ihan yhtäkkiä, kun leuat menivät kuin lukkoon ja siitä kaikki alkoi. Leuka kipuilee aina ajoittain enemmän ja silloin käytän kiskoa ja oireet helpottuu. Oireisiin kuuluu päänsärky ja niska- ja hartiakipu. Nyt kuitenkin pari viikkoa sitten oireet tulivat entistä voimakkaampana ja kiskoista ei ole ollut apua. Ja uusi oire on, että samanpuolen korva on lukossa ja humisee ja "jumputtaa". Sekä lievää huimaavaa oloa on myös ollut. Johtuuko nämä kaikki leukaperän ongelmista vai onko korvan oireilun syynä mahdollisesti joku muu? Olisiko oikea paikka hammaslääkäri vai yleislääkäri? Miten oireet yhtäkkiä noin pahenivat?

    VastaaPoista
  18. Voi tietysti olla vain leukanivelongelmaankin liittyvä pahenemisjakso. Niille on melko tyypillistä että oirekuva voi aaltoilla. Kuitenkin kun korvaoireita ollut, niin yleislääkärillä kävisin näyttämässä jos ei asetu. Korvatilanne olisi hyvä katsoa, ettei siellä ole mitään hoitoa vaativaa.

    Voi varmaan viikonlopun yli seurailla jos eivät oireet kovasti pahene ja muuten kohtuudella pärjäilee. Leukaa voi kevyesti jumppailla suu puolittain avoimena vieden alaleukaa eteen ja taaksepäin sekä sivusuunnassa. Ensi viikolla ajanvarauksen kautta esim. yleislääkärille jos ei rauhoitu. Jos pahoja kipuja tai huimauksen voimakasta pahenemista niin tarvittaessa aiemmin.

    VastaaPoista
  19. Hei!

    Leukani naksuvat todella paljon, hammaslääkäri todennut että löysät leuat. Nyt olen huomannut että kun avaan suuni, niin avautuminen on epäsymmetristä ja alaleuka hieman muljahtaa vasemmalle päin kunnes tulee taas keskelle. Myös ohimoiden kohdalla olevat "pallukat" avautuvat aivan eri aikaa. Ensin oikealla puolella näkyy tämä suun avautuminen, ja sitten vasta vasemmalla puolella.

    Myös jos painan kädellä alaleukaa oikealle päin, tunnen kovaa kipua ohimon ja korvan kohdalla. Jos työnnän alaleukaa kädellä vasempaan, ei tapahdu mitään.

    Harrastuksissani on kamppailulajit, ja nyt pelkäänkin että mitäköhän tapahtuu oikealle puolelle leukaani jos saan kovan iskun tähän, kun pelkkä kädellä leuan työntäminen sivuun aiheuttaa jo suurta kipua.

    Mistä tähän kannattaisi kysellä apua? Kaksi eri hammaslääkäriä suositellut vain purentakiskoja eivätkä ole kommentoineet mitään muuta.

    VastaaPoista
  20. Oireesi sopivat leukanivelen yliliikkuvuuteen tai toimintahäiriöön. Riski leuan sijoiltaanmenoon voi olla tavallista suurempi alueen vammojen yhteydessä. Toki leukanivel on suhteellisen helppo palauttaa paikalleen mutta eihän sijoiltaanmeno vaivoja ainakaan paremmaksi tee.

    Leukanivelen toimintaa voi pyrkiä parantamaan jumpalla. Tässä yhdet asiallisilta vaikuttavat ohjeet kotiharjoituksiin. Niitä voi kipua välttäen pikkuhiljaa nousujohteisesti varaten tulosten ilmaantumiseen ainakin pari kuukautta aikaa.

    http://lisamorrone.com/index.php/free-resources/tmj-home-exercise-program/

    On olemassa myös leikkaushoitoja joilla luisia rakenteita muokkaamalla ja/tai nivelsiteitä kiristämällä pyritään ongelmiin vaikuttamaan. Niiden käytöstä ymmärtävät käytännössä vain leukakirurgit. Luonnollisesti ei mikään toimenpide tee leukanivelestä iskunkestävää.

    VastaaPoista
  21. Hei! Olen 16 vuotias tyttö ja minulla on jo pari vuotta vasen leukanivel naksahdellut ja tuntuu kuin se hankaisi johonkin. Nyt myös oikea puoli on alkanut tuntua kipeältä. Minulla on siis ristipurentaa, niin voiko tämä johtua siitä?
    Mikä avuksi?

    VastaaPoista
  22. Hei!
    Kyllähän purennan ongelmat usein ovat leukanivelten oireiden takana. Jos ylä- ja alaleuan hampaat osuvat huonosti toisiinsa niin leukanivelet rasittuvat ja naksumista ja kipuja voi ilmaantua.

    Purennan kuntoon laittaminen on ensimmäinen toimi. Omalla hammaslääkärillä voi asiasta keskustella. Kaikki hammaslääkärit kyllä ymmärtävät asian päälle. Jos sieltä ei apua löydy niin on purentaan erikoistuneita hammaslääkäreitä, joilla on vielä syvällisempää tietoa ja kokemusta asiasta.

    VastaaPoista
  23. Moi! 38v tyllerö lähestyy leukaongelmin. 8-9 -vuotiaana oikea etuhammas katkesi keskeltä ja siinä on muovijatke (nykyinen pysynyt -92 lähtien). Tuon takia yleensä en haukkaa suoraan, vaan sivusta varoen etuhammasta, joka kenties osasyy ongelmiin. Minulla on myös yliliikkuvat nivelet ympäri kroppaa (esim. jalat niskan taakse jne). Purenta on ollut aina hyvä, eikä mitään oikomista tms ole tarvittu. Leuoissa on myös hyvin tilaa ja viisaudenhampaat saaneet pysyä matkassa.

    Olen kärsinyt leukakivuista etenkin oikealla puolella korvan alapuolella vaihtelevasti vuosia. Syödessä leuka on varoittamatta useasti tuntunut lonksahtavan sijoiltaan ja painamalla oikealta ja varovaisesti suuta liikuttaen olen saanut sen paikoilleen. Tätä tapahtunut joskus päivittäin, mutta yleensä on viikkoja tai kuukausiakin väliä. Muutama vuosi sitten oli parin viikon jakso, jolloin en tahtonut saada suuta auki edes sen verran, että saisi lusikan suuhun. Silloin jouduin syömään painaen joka avausta varten oikealta leuasta ja sittenkin suu avautui hitaasti ja oli selkeä lonksahdus liikkeessä. Nyt on vastaava jakso jatkunut muutaman viikon.

    Viimeksi olin hammastarkastuksessa vajaa 1,5v sitten ja silloin leuat kuvattiin (suu kiinni ja avoimena), eikä näkynyt mitään kulumaa tms. Sain lähetteen kiskoihin, koska leuat yleensä kipeämmät aamulla (en narskuta, mutta nukkuessa alaleuka menee ilmeisesti sivulle sen verran paljon, että pahentaa tilannetta). Sain kiskon viime syksynä, mutta en ole pystynyt pitämään sitä. Hammaslääkärin mielestä se on täydellinen, mutta olen tukehtua sylkeen ja kieli alkaa krampata. Koen myös pitäväni leukoja sen verran kaukana toisistaan yleensä, ettei kiskosta ole hyötyä (alahampaat eivät ole lähelläkään kiskoa, joten ei estä sivuttaisliikettä). Kovin montaa unetonta yötä en jaksanut sen kanssa viettää... Etuhampaan muovijatkeestani irtosi pieni kulma hampaita pestessä ennen joulua, joten en ole uskaltanut edes kokeilla kiskoa sen jälkeen.

    Tällä hetkellä jatkuva jomotus oikealla puolella leukaa. Pienikin suun avaaminen saa aikaan lonksahduksen. Lusikan saaminen suuhun tuntuu hankalalta. Syödessä tuntemus siitä kuin luut hankaisivat toisiaan. Yritän nukkuessa pitää kättä leuan alla, jotta pysyisivät leuat kohdakkain ja huomaan kielellä jatkuvasti myös tukevani leukojen asentoa.

    Pahoittelen pitkää kuvausta! Mikä auttaisi ja mikä on vialla? Olisiko jonkinlainen jumppa hyödyksi ja auttaisi poistamaan yliliikkuvuuden aiheuttamia ongelmaa? Pitäisikö kiskon kanssa yrittää uudelleen (ainakin kunhan etuhampaassa uusi muovijatke kunhan vanha irtoaisi - tai kenties pitäisi siinä olla jokin varmemmin pysyvä, jottei tarvitse kovia haukata vinosta)? Auttaisiko mahdollisesti hieronta, kipulääke, relaksantti vai olisiko niistä vain haittaa? Kiitos!

    VastaaPoista
  24. Hankalalta tosiaan kuulostaa. Yliliikkuvuus leukanivelessä voi hyvin olla ainakin osa ongelmaa.

    Jos ei nyt kunnolla saa suuta auki ilman lonksumista, niin itse kyllä näyttäisin leukakirurgille. Tietysti jumpalla voi pidemmällä tähtäimellä olla hyödyllistä vaikutusta mutta lienee mahdollista, että leukanivel tai välilevy menee osittain tai kokonaan sijoiltaan tässä pienessäkin avausyrityksessä. Tässä tilanteessa jumpasta tuskin on nopeaa helpotusta.

    Eli jos leukakirurgille yksityispuolelle mahdollista mennä niin sinne suosittelen. Jos tämä ei ole mahdollista niin yleislääkärille keskustelemaan miten ongelmassa edettäisiin.

    VastaaPoista
  25. Olen 46 v nainen, jolla kolmannet purentakiskot menossa. Purentaa myös päivällä, taitaa olla jo paha tapa.
    Hammaslääkäri totesi juurihoidin tarpeen johtuvan tod näk kovasta purennasta, se nyt menossa. Lisksi hän huomasi rtg-kuvissa leukanivelissä joko kehityshäiriön tai traumaperäisen vian, joka hänen mukaansa aiheuttaa leukanivelvaivat;rutinaa, rahinaa, pauketta, suu ei avaudu kunnolla, vaikea olla suu auki pidempään, kipuilua jne jne
    Mitähän nyt edessä?

    VastaaPoista
  26. Hei!

    Ei välttämättä ole tiedossa mitään sen kummempaa kuin aiemminkaan. Jos se on kehityshäiriö niin olet jo kohtuullisen ajan selvinnyt sen kanssa kuitenkin kohtuullisesti. Vähän sama vamman jälkitilan suhteen. Useat ihmiset pärjäävät näistä kuvantamisessa todetuista muutoksista huolimatta ihan hyvin.

    Leikkauksia ei tehdä pelkkien röntgen-muutosten perusteella. Mainitsemiasi oireita voi tulla tai olla tulematta. Turha niistä etukäteen huolestua. Laita vain juurihoito ja paikkaus kuntoon ja jatka elämääsi normaalisti. Jos oireita alkaa enemmän tulla niin sitten voi miettiä hoitotoimia. Tietysti jos purentarasitusta saa kevenemään niin leukanivelkin pääsee vähän helpommalla ja oireiden ilmenemisen riski pienenee.

    VastaaPoista
  27. Hei!
    Olen 17 vuotias tyttö ja minulla on satunnaisia ongelmia suuni avaamisen kanssa. Hammaslääkärikäyntejä pelkään leukani jumittumisen pelossa(näin kerran käynyt). En saa suutani kunnolla auki hammaslääkärissä ollessa, vaan avaamisyritys sattuu todella paljon oikealle puolelle alaleukaniveleen, eli oikean korvani edessä olevaan niveleen. Mistä tämä johtuu ja voiko hartioiden jumissa oleminen vaikuttaa asiaan?
    Terveisin ihminen, joka haluaisi mennä ilman jumituspelkoa hammaslääkäriin.

    VastaaPoista
  28. Voisi olla, että leukanivelessä oleva välilevy on vaurioitunut ja sen seurauksena normaali täysi avaus ei onnistu kunnolla. Lukkiintumistilanteessa ilmeisesti leukanivel on mennyt pois normaalilta paikaltaan tai välilevy jumiutunut nivelessä.

    Hartioiden lihasjännityksellä voi olla jonkin verran epäsuorasti vaikutusta vaivaan, mutta tuskin se on kuitenkaan perussyy. En myöskään usko, että pelkästään sitä hoitamalla asia korjaantuu.

    Näyttäisin yleislääkärille, jonka kanssa voisitte miettiä miten edettäisiin. Keskustele vaikka vanhempiesi kanssa mistä löytyisi sopiva lääkäri. Ymmärrän että vaiva on ikävä ja mielestäni kannattaa miettiä olisiko helpotusta saatavissa aikaan. Aina se ei ole valitettavasti aivan yksinkertaista. Elämää niin pitkään jäljellä, että tylsä sitä on suu kiinni viettää.

    VastaaPoista
  29. Olen 50-vuotias nainen. Kaaduin pyörällä 10-vuotiaana, jolloin löin leukani lujasti tiehen. Kasvoni paisuivat valtavasti ja en saanut suutani auki.
    Noin viikon kuluttua minut vietiin lääkäriin jossa lääkäri totesi äidilleni, että tämä lapsi olisi pitänyt tuoda heti lääkäriin, nyt on enää myöhäistä tehdä mitään. Sairastin kotona leukaani koko kesän, ravinnon imin pillillä pitkään. Terveydenhoitaja kävi kotona antamassa kipupiikin yms. Alaleukani jäi huomattavasti vasemmalle sivuun, joka näkyy selvästi kasvoissani niin että toinen poskeni on pyöreä ja toinen suora, eli kasvoni ovat erittäin epäsymmetriset alaosastaan, sivupurenta on melkoinen. En ole koskaan nähnyt ns. kohtalotoveria. Leukani toimii kyllä kunnolla, eli vaivani on vain kosmeettinen, mutta on "haitannut" elämääni kovastikin! Eli kysyisinkin mitä minun leuoilleni silloin oikein mahtoi tapahtua?

    VastaaPoista
  30. Voisi hyvin olla, että leukaluu on vammassa murtunut ja luutunut vähän huonoon asentoon. Ilmeisesi varsinaiset nivelet ovat säilyneet ehjinä, jos leuka nykyisin liikkuu ja aukenee normaalisti. Vamma lienee ollut melko suuri. Lapsilla luut eivät niin helposti murru, kun ovat joustavampia.

    Jos siihen on mielenkiintoa, niin periaatteessa lienee mahdollista vieläkin miettiä, olisiko leikkaushoidolla kosmeettista tilannetta korjattavissa. Tällöin leukakirurgi on oikea asiantuntija, jonka kanssa kannattaa asiasta keskustella

    VastaaPoista
  31. Hei!
    Minulla on ollut jo muutaman vuoden tämä vaiva, jossa oikeanpuoleinen leukalihas on kipeilevä. Korvan vierestä noin suun korkeudelle toisen puolen poskilihakset tuntuu olevan jumiutuneet. Suuta avatessa leuka raksuu.
    Välillä on helpompia jaksoja, jolloin en edes huomaa sitä, mutta välillä ihan jomottaa. Itse hieron lihaksia, mikä tuntuu vähän kiristystä auttavan. Olen myös venytellyt lihasta.

    Suuta avatessa kun tunnustelee sormilla, vasemmalla ("terveellä") puolella tuntuu selkeästi kun leukaluun pää liikkuu, mutta oikealla puolella sitä ei tunne.
    Tulisiko minun hakeutua lääkäriin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuisi että ei olisi estettä kokeilla omin toimin tehtyä jumppaa. Varmaan nivelessäkin on vaivaa mutta jos hyvä tuuri kävisi, niin tilanne voisi jumpalla helpottua. Alla olevan linkin takana olevalla sivulla ladattavana olevaa englanninkielistä jumppaohjelmaa voi kokeilla ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön materiaalissa on myös jumppaohjelma. Kannattaa tehdä ainakin 1-2 kk säännöllisesti ennen kuin voi arvioida tulosta. Lyhytaikaisella jumpalla tuskin ainakaan pidempiaikaista vaikutusta saadaan aikaan.

      http://lisamorrone.com/index.php/free-resources/tmj-home-exercise-program/

      http://www.yths.fi/filebank/961-Nakertaako_naskuttelu_hyvinvointiasi.pdf

      Poista
  32. Oon 19-vuotias nainen ja mulla on ollut leuoissa niin kauan ongelmia, kun muistan. Vuosia sitten muistan, että leuat on jäänyt kipeästi lukkoon, en ole joko saanut suuta avattua tai kunnolla kiinni. Alaleukani on hyvin vino. Usein vasen leukanivel kipeytyy ja rutisee, oikea lumpsahtaa joka kerta kun avaan ja suljen suun. Koska olin aika nuori, kun tätä tapahtui ensimmäisiä kertoja, kukaan ei ottanut mua vakavasti.
    Mulla on toispuoleinen purentavika, joka hammaslääkäri on huomannut kun olin nuori, mutta sanoi, ettei sille tarvitse tehdä mitään. Sain itse asiassa valita, otanko raudat vai en.En sitten ottanut, koska pelkäsin kiusatuksi tulemista. (Olin jo muutenkin.)
    Työni puolesta istun paljon tietokoneen ääressä ja vaikka kuinka olisin hyvässä asennossa, hartiat ja niskat tietenkin kipeytyvät ja leuka tulee todella kireäksi ja kipeäksi.

    Kannattaisiko mun kuitenkin jollekin lääkärille käydä sanomassa tästä vaivasta, kun se on jo yli kymmenen vuotta ollut? Hammaslääkäri ei huomioinut mitään mitä sanoin leuastani, kun olin pieni.

    VastaaPoista
  33. Kuulosta kovasti leukanivelten toimintahäiriöltä. Jos hammaslääkäri on sitä mieltä, että hampaiden puolella ei korjattavaa ole, niin leukakirurgi on sitten seuraava, joka voisi tilannetta arvioida jos siihen muutosta on halua saada. Tuskin tilanne itsestään tai omin keinoin suuremmin tulee muuttumaan ja kuulostaahan tilanne riittävän inhottavalta.

    Eli lääkäriin vaan. Jos itsellä on vaikkapa vanhempien tuella käydä yksityispuolella leukakirurgilla, niin se on nopein tapa saada asiaa eteenpäin. Yleislääkäri voi myös arvioida tilannetta ja niin harkitessaan lähettää leukakirurgille. Se on hieman enemmän aikaa vievä tapa ja lähettäminen riippuu lääkärin arviosta.

    VastaaPoista
  34. Hei! Olen nuori 18v nainen, ja pari vuotta sitten talvella kävi hassusti. Harrastin urheilua ja imin hammassuojiani erittäin lujaa, siis ilmaa vedin sisääpäin ja painoin kielellä suojiin, sitten naps! Järkyttävä kipu, ei pystynyt puhumaan ja itku tuli, hampaat jäi yhteen ja säikähdin sitä loksahdusta ja kipua ja en pystynyt liikuttamaan leukaani. Joten itsepäisenä ravistin lujaa päätäni ja leuat irtosivat samoin hampaat siis toisistaan ja kuului silloin loksahduksia, mutta se ei sattunut kun ne irtosivat. Mutta nyt tässä pari vuotta on mennyt niin, että kun avaa leukoja alaspäin, ne liikkuvat suoraan alas n. 3cm. Ja jäävät siihen ja tuntuu pientä painetta korvien alla. Jos haluan syödä tai avata leukoja enemmän, joudun oikean tai vasemman puolen kautta kiertämään leukani auki, jolloin ne venyvät ääriasentoon. Mutta ilman tätä kiertämistä en saa leukoja suoraan auki, että menevät alas suoraan, vaan joutuu ensin siirtämään oikealle tai vasemmalle ja sitten ne avautuvat. Oireita ei ole, mutta kun makaa ja nauraa niin alkaa särkeä ja tuntuu että leuat puutuu ja silloin nauraessa selällään järkyttävä kipu niin että ihankuin tunnoton ja pistelisi. Muita kipuja ei ole. Mitä pitäisi tehdä? Voiko olla haittaa jos leukani ns menevät paikoiltaan että saan ne auki? Olen jostain kuullut että leukaluut kasvavat 30 ikävuoteen asti niin voiko minulle tulla oireita tai muita hankaluuksia että pitäisikö mennä näyttämään?

    VastaaPoista
  35. Hei!

    Olisikohan ensimmäisessä lonksahdustapahtumassa leukanivelessä oleva välilevy luiskahtanut paikaltaan. Tämä ei välttämättä vaadi suurta voimaa tai vamma. Sen jälkeen on mahdollista että vaurioitunut välilevy estää leukanivelen normaalin liikkeen koko liikeradalla, ellei käytä kuvaamaasi vippaskonstia.

    Ei ole normaali tilanne, että et saa suuta auki ilman lisäponnistuksia ja se ei ole pidemmälläkään tähtäimellä hyväksi purentaelimistölle. Eikä ole kovin oletettavaa, että vaivat itsestään täysin häipyisivät kun jo pari vuotta on kulunut.

    Suosittelisin hakeutumista leukakirurgin vastaanotolle. Heillä on kokemusta suhteellisen harvoin tämän asteisena tavattavan vaivan hoidosta. Se ei aina ole yksinkertaista. Jos ei ole mahdollista käyttää yksityispuolen palveluja, niin terveyskeskuslääkärin kanssa voi aloittaa ongelman miettimisen. Varmaan vanhempien kanssa hyvä keskustella miten kannattaisi edetä.

    VastaaPoista
  36. Hei
    olen 15v tyttö ja mulla on jo jonkin aikaa ollut ongelma vasemman puoleisen leukaluun kanssa. Se usein jumittuu kun avaan suuta tai esim. Pesen hampaita,syön,joskus puhumisessa yms. Silloin joudun liikuttamaan leukaa että pystyn taas liikuttamaan suuta ja silloun leukaluu naksahtaa paikoilleen inhottavasti. Joskus se on todella häiritsevää. Onko tämä normaalia vai pitäisikö asialle tehdä jotain?

    VastaaPoista
  37. Hei!

    Onhan se melko lailla häiritsevää kun koko ajan joutuu päivittäisten toimien kanssa taiteilemaan. Jonkin näköinen toimintahäiriö leukanivelessä voisi hyvinkin olla.

    Tässä esitteessä on jumppaohjelma lähellä loppua. Kirjanen on tehty vähän toiseen vaivaan mutta jumppaa voisit kokeilla itsekin.

    http://www.yths.fi/filebank/961-Nakertaako_naskuttelu_hyvinvointiasi.pdf

    Tältä sivulta aukeavan linkin takana oleva ensimmäinen ohjelma voisi myös toimia. Se on vähän monimutkaisempi ja englannin kielellä.

    http://lisamorrone.com/index.php/free-resources/tmj-home-exercise-program/

    Jos nämä tuntuvat omin päin vaikeilta niin voit hyvin keskustella vanhempiesi kanssa ja käydä yhdessä vaikka yleislääkärille näyttämässä. Siellä voisi arvioida olisiko fysioterapiasta apua. Fysioterapeutin kanssa voi olla helpompi päästä alkuun. Jospa jumpalla hyvinkin saataisiin tilannetta parempaan päin.

    VastaaPoista
  38. Hei!
    olen 23- vuotias nainen. Huomasin yläasteikäisenä että oikea leukaniveleni naksuu kun syön ja leukavinelen toiminta tuntui erilaiselta kuin toisen puolen. Lisäksi minulla oli mm. pääkipua ja korvakipua. Menin hammaslääkäriin ja sain purentakiskot, joita käytin yöllä.

    Myöhemminkin olen käynyt eri hammaslääkäriellä, yksityisillä ja yleisillä, mutta eivät ole alkaneet mihinkään toimenpiteisiin.

    Tällä hetkellä leuka ei enää naksu syödessäni enkä ole jaksanut purentakiskojakaan käyttää kuluneena vuotena. Myöskään kipuja ei ole juuri laisinkaan.

    Ongelmani on kuitenkin se, että oikeanpuolen leukaluu on ainakin sentin alempana kuin toinen. Kasvoni ovat epäsymmetriset. En muista, että olisin saanut mitään iskua leukoihin. Enkä tiedä tarkalleen missä vaiheessa edes huomasin leukojeni epäsymmetrisyyden. Kuitenkin olen paininut tämän asian kanssa monia vuosia. Tämä vaikuttaa olennaisesti itsetuntooni, kätken leukaani huiveilla jne.. Joka päivä mietin leukaani ja sitä, että se on vino.

    Minusta tuntuu, että leukaongelmani on yhteydessä myös pääni asentoon, pään pitäminen suorassa ei onnistu kovin kaan helposti. Se voi johtua siitä, että jossain vaiheessa yritin peitellä leukani vinoutta pitämällä päätäni hiukan vinossa...

    Lisäksi oikeanpuoleinen korvakäytävä tuntuu "isommalta" kuin vasemmanpuoleinen. Sekä lisäksi en saa suutani kovinkaan isolle auki, tuntuu kuin oikealta puolelta jokin estäisi suun aukaisemista.

    Onko mitään tehtävissä?

    VastaaPoista
  39. Hei!

    Onpa kurja tilanne. Ei ole hauskaa kasvojaan koko aikaa piilotella.

    Pään asento kyllä vaikuttaa leukanivelten toimintaan. Sitä voi itse kokeilla sormien päillä samaan aikaan molempien leukanivelten liikkeistä kun avaa ja sulkee suuta ja ensin kallistaa päätä oikealle, sitten pitää päätä keskiasennossa ja sitten kallistaa pään vasemmalle niin pitkälle kuin menee. Eron huomaa helposti.

    Tämä kuitenkaan ei varmaan yksin nykytilannetta selitä. Tavataan esimerkiksi tilanteita, missä leukaluun pää ei ole nivelkuopassaan vaan on pysyvämmin siirtynyt siitä pois. Tällöin kasvojen anatomia ja luonnollisesti myös leukanivelen toiminta häiriintyy. Syynä voi olla esimerkiksi alun perin joustavampi ja suuremman liikkeen salliva rakenne nivelessä. Suurempaa vammaakaan ei välttämättä tarvita.

    Tilanne kannattaa selvittää ja leukanivelen tila tutkia. Yleislääkärin kanssa voi tämän aloittaa. Kuvantamistutkimuksilla on mahdollista tutkia leukanivelen ajankohtainen anatomia ja tämän pohjalta katsoa jatkoa. Leukakirurgit sitten hallitsevat tarvittavat toimenpiteet jos yllä olevan tyyppinen asia tai joku muu toimenpiteitä vaativa tilanne on kyseessä. Yleislääkäri voi heille tarvittaessa lähettää.

    Sen verran harvinainen tilanne, että jos jaksat asian selvittyä laittaa tietoa tänne tai suoraan minulle vaikka Ota yhteyttä! kaavakkeen kautta niin se olisi mukavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Löytyipäs samankaltaisuutta tässä viestissä omaan tilanteeseeni.
      Olen 40+ nainen ja kärsinyt koko elämäni vaikeasta ristipurennasta ja molempien leukojen naksumisesta.
      Kipuilua on ollut, mutta aina löydetty syy hampaasta (lohkeama, purenut juuren hajalle tms.)

      Nyt tammikuussa oikea poski turposi ja kipu oli kova, samaan aikaan huomasin, että oikean puolen naksuminen loppui kokonaan.
      Oikealla alhaalla minulla on tallessa vielä puhkeamatta yksi ehjä viisaudenhammas, ja sitä mietittiin taas kivun lähteeksi. Kuvissa viisarin kruunu oli kuitenkin ehjä eikä mitään tulehdukseen viittaavaa ollut.

      Kipulääkkeillä ja jumpalla sitten vaan mentiin tämä kevät, mutta suuta ei enää saa kunnolla auki, ja kipuja on vaikka en kuulemma öisin hampaita narskuttelekaan.

      Nyt lohkesi taas hammas, kun purenta muuttuu koko ajan, koska suu ei liiku entiseen tapaan.
      hammaslääkärissä jälleen todettiin hampaiden osalta tilanne olevan ok (paitsi se lohkeama ylähampaissa).

      Mitäköhän tässä nyt pitäisi tehdä, kun vaiva ei taida olla hammasperäinen.
      Perussairauksia on ja niska-hartiaseudun ongelmia vuosikymmenten ajalta.

      Arvaus - anteeksi- terveyskeskukseen meno ei houkuta, kun eivät varmaan apua osaa antaa.
      Noita jumppaohjeita on fysioterapeuteilta ja hammaslääkäriltä tullut vuosikymmenten ajan paljonkin, joten mietin enää sen puolen tehoa.
      Leukakirurgi, vai mikä?

      APUA!

      Poista
    2. Hei!

      Kyllä näissä tilanteissa missä suuta ei saa kunnolla auki voi käydä leukakirurgilla tilanteen arviossa. Ei välttämättä leikkaus ole kuitenkaan ensisijainen hoito mutta hyvä asiantuntijan mielipide saada jatkoelämänkin varalle.

      Poista
  40. Hei, Olen 22 vuotias mies. Sain vuosi sitten iskun jääkiekko pelissä leukaan ja sen jälkeen kivut olleet aaltoilevia vasemmassa leuka"nivelessä". Leuka jää jumiin ja kun se naksahtaa niin kipu on tajuton ja tuntuu siltä kuin korvaan valuisi verta/ lämmin olo sisäkorvassa ja silloinen syöminen/puhuminen keskeytyi täysin. Tätä jatkui taklauksen jälkeen n. 3-6kk, mutta nyt vaivat ovat vähentyneet.
    Enään ei leuka mene jumiin ja uskallan syödä näkkileipää ja kaikkee muuta kovempaa, mutta viimeviikolla kipu tullut takaisin ja kahta kauheampana. En pysty kunnolla puremaan kun se sattuu vasemmalle puolelle leukaan. En ole käynyt lääkärissä, koska en uskonut vaivan olevan tarpeeksi paha ja sain kuitenkin purtua ruokaa. Onko mitää ehdotuksia?

    VastaaPoista
  41. Välilevyongelmia leukaniveleen voi tulla tällaisten vammojen jälkeen. Noita ylempänä olevaa paria jumppaohjelmaa voi kokeilla tai hakeutua fysioterapeutilla oman jumppaohjelman laatimista varten.

    Jos vaiva kovin elämää haittaa, eikä näistä ole apua, niin sitten vaikkapa yleislääkärin kautta tai suoraan leukakirurgille asian pohdintaan.

    VastaaPoista
  42. Hei!
    Minulle kävi pieni "tapaturma" heinäkuun viimeisellä viikolla, eli alle 3-vuotias poikani hyppäsi melkoisella vauhdilla syliini ja hänen päänsä osui leukaani voimalla, jonka seurauksena kuului rasaus ja tunsin järkyttävän pistokivun oikealla puolella korvan vieressä. Aina kun liikautin leukaani kipu säteili korvan viereen. Kävin lääkärillä heti seuraavana päivänä. Hän koitti leukaani ja sanoi että vaikuttaisi notta leuka on napsahtanut paikoiltaan, mutta on jo sijoillaan. Sanoin että leuka ei voi olla kunnolla sijoillaan, koska en saanut purtua takahampaita yhteen, koska kipu oli käsittämättömän kova. Myöhemmin samana iltana leuastani kuului kova paukahdus ja tuntui että leuka olisi napsahtanut sijoilleen.

    Oikeastaan mitään ihmeellisempiä oireita ei ollut, paitsi että ruokaa syödessä oli vaikeaa purra toisella puolella mitään.

    Perjantaina 23.8 alkoi jonkin asteinen flunssa ja huomasin leukani olevan todella kipeä ja puutunut. Minulla oli vaikeuksia nukkua koska pään pitäminen tyynylläkin tuotti kipua. 1.9 kävin lääkärillä, koska en saanut purtua etuhampaita kunnolla yhteen, tällöin leukaperiin tuli painemainen kipu, eli tuntui kuin leuka räjähtäisi ja puhuminenkin teki kipeää. Lisäksi suutani avatessa, leukani avautui vinoon. Oireet helpottivat kuitenkin illalla. Lääkäri sanoi että ei ole lääkärin asioita tutkia tällaisia oireita, vaan ne kuuluvat hammaslääkärille. Hän määräsi panadol fortea, josta ei ole ollut mitään apua. Nyt aamulla puhelimessa puhuttuani leukani oli taas puutunut ja kipeä. Se puoli jonka heinäkuun loppuviikolla loukkasin klonksuu suuta availlessa. Lisäksi puren hampaita todella lujaa yhteen öisin ja paniikkihäiriön vuoksi teen sitä myös pitkin päivää. Leukaoireet ovat kuitenkin alkaneet näin pahana vasta nyt. Kesällä minulta poistettiin kolme viisaudenhammasta. Lisäksi kärsin niskavaivoista ja yli pari vuotta niskoista johtuvasta huimauksesta. Hampaitani olen kuitenkin purrut yhteen öisin jo vaikka kuinka pitkään, mutta ennen leukani ei ole oirehtinut näin...eli mikä voisi olla vikana? Onko siis niveleni mahtanut vaurioitua vai mahtaneeko kyseessä olla jonkin asteinen purentahäiriö kun viisaudenhampaat poistettiin...

    VastaaPoista
  43. Tuskin luisissa nivelen osissa on murtumaa tullut, mutta välilevyvaurio voi olla mahdollinen. Tällöin välilevy voi jumiuttaa leukanivelen liikkeen väärään kohtaan ja antaa oireita, jotka voivat vaihdellakin eri aikoina ja välillä olla poissa jos välilevy taas lipsahtaa normaalipaikalleen. Öinen hampaiden voimakas purentataipumus ei tietysti tee tilannetta helpommaksi. Viisaudenhampaiden poisto voi purentaan vaikuttaa ja lisätä riskiä tämän tapaisiin ongelmiin.

    Mitä sitten kannattaisi tehdä? Joskus on tosiaan vaikea sanoa mistä päästä kannattaisi vyyhteä lähetä purkamaan. Kun lääkärille olet jo tilannetta näyttänyt, niin ehkä voisi aloittaa tilanteen kartoituksella hammaslääkärin vastaanotolla.

    Lähinnä siellä voisi miettiä onko tilanteessa sellaista merkittävää poikkeavaa mikä pitäisi purennan mielessä laitaa kuntoon. Purennan hienosäätämisessä kannattaa pitää kohtuus mielessä, sitä voi jatkaa lähes ikuisuuksia. Hammaslääkäriltä voisi myös saada vinkkiä siitä miten paikkakunnalla olisi helpointa päästä leukakirurgin vastaanotolle, jos pelkkä purenta-asian kunnossa olo riitä vaivan rauhoitukseen.

    VastaaPoista
  44. Hei. Leukani vasemman puolen yläosa rusahti toissapäivänä ikävästi haukotellessa ja se on ollut siitä lähtien kipeä. Kipu tuntuu melkolailla koko ajan hieman, myös puhuessa. Leuan liikuttaminen koskee. Kipu hellittää, jos painaa leuan vasenta puolta vaikka kättä tai tyynyä vasten. Mitä voin tehdä? Minulla ei ole ennen ollut minkäänlaisia oireita leuassa.

    VastaaPoista
  45. Muutama päivä kannattaa rauhoitella, syödä pehmeää ruokaa, tarvittaessa juominen pillillä. Suun äärimmäistä aukaisemista ja voimakkaampaa purentaa voi välttää. Lyhyt kuuri reseptivapaata tulehduskipulääkettä saattaa auttaa.

    Jos alkaa asettua, niin voi hyvin seurailla. Jos pahenee, tai ei pidemmässään juoksussa kokonaan korjaannu, niin tarvittaessa lääkäriin. Mieluummin ajanvarausvastaanotolle.

    VastaaPoista
  46. Hei, olen 37-vuotias nainen. Löin ohimoni kovaa kaksi päivää sitten. Mitään aivotärähdykseen viittaavaa ei ole ollut, ei tajuttomuutta, ei pahoinvointia, ei päänsärkyä. Ainoana vaivana leukaani särkee kun avaan suuni oikein isosti ammolleen. Nyt kaksi päivää myöhemmin tunnen leuassani myös jotain muuta, luulen sen johtuvan siitä että jännitän lihaksia koska tiedän leukani olevani kipeä. Erehdyin lukemaan netistä hurjia juttuja aivovaurioista ja kallon sisäisistä veripahkoista ja tuli jo vähän vainoharhainen olo joka ehkä sai myös minut jännittämään leukaa. Tarvitseeko minun olla kovasti huolissani?

    VastaaPoista
  47. Hei!

    Ei kuulosta kovin huolestuttavalta. Leukanivel ja ehkä sen välilevy on saattanut samassa tällissä ärsyyntyä. Kun lihaksia jännittelee minkä tahansa pienenkin vamman jälkeen enemmän, niin pitkittyneenä tämä voi kipuja myös alkuperäistä vammaa lähellä olevilla kehon alueilla aiheuttaa.

    En stressaisi turhaan. Muutama päivä käsikaupan kipulääkkeitä voi käyttää, mikäli siihen on tarvetta. Jos kivut pikku hiljaa asettuvat, niin loppuelämän viettoon ilman murheita. Toki lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä jos kivut vain pahenevat tai ilmaantuu selviä uusia oireita.

    VastaaPoista
  48. Heippa! Jouduin kesäkuun alussa pahoinpitelyn kohteeksi ja sain kovan iskun juomalasista suoraan suulle, poskiin/leukoihin kohdistui kovaa kipua . Sanoin hammaslääkärille että tuntuu että leuat olisi vähän mennyt pois paikoiltaan, että purenta tuntuu muuttuneen ja hän otti hampaista röntgenit ja sanoi ettei leuoissa näy mitään muutoksia (mutta näkeekö hammaslääkärin ottamissa röntgeneissä edes leuat?) Aika pian toinen vasen puoli parani, mutta oikea puoli jäi kipeäksi, enkä saanut suuta kunnolla auki varmiskaan aamuisin, hammaslääkärini sanoi että kyllä toinenkin puoli varmasti paranee ajan kanssa kun toinenkin on parantunut. N.kuukauden päästä tuntui että vähän helpotti myös tämä oikea puoli, mutta alkoi melkein heti uudestaan. Samoihin aikoihin kun oikean puolen leukakipu/jäykkyys alkoi uudestaan, alkoi myös koko kropassa kovat nivel kivut ja jäykkyydet joita alettiin tutkia reumana. Kipu ja jäykkyys
    tuli syyskuussa takaisin myös toiseen poskeen/leukaan ja niin pahana etten saanut aamulla hammasharjaa edes suuhun, päivän mittaan sain vähän enemmän suuta auki. Reumalääkäri ultrasi leukanivelet kun sanoin etten tiedä johtuvatko kivut siitä iskusta vielä vai liittyykö siihen kun muutkin nivelet kipeänä. Leukanivelissä havaittiin nestettä, niinkuin muissakin nivelissä. Aloin syömään sisäisesti kortisonia, en tiedä vaikuttiko tämä sitten siihen, mutta kivut leuoista katosi ja pystyin melkein normaalisti avaamaan suun ilman kipuja, pientä rohinaa/naksunaa silti kuului oikean leukanivelen kohdilta. Mutta nyt taas tullut kipua oikeaan leukaan, suun saan kyllä aika hyvin auki mutta avatessa poskessa rohisee edelleen. Ja huomasin vielä että kun avaan suun niin alaleuka vetää vähän oikealle (en tiedä onko näin ollut aina koska en ole ennen kiinnittänyt asiaan huomiota , vai johtuuko tämä nyt tästä iskusta ja sen aiheuttamasta jäykkyydesta leuassa). Eli kysymykseni kuuluukin, että mahtavatkohan nämä oireet nyt liittyä siihen saamaani iskuun vai mahdolliseen reumaan(tutkimukset kesken). Ja jos johtuu iskusta niin parantuuko ajan kanssa? Vai voiko mennä pahemmaksi tai aiheuttaa tulevaisuudessa toimenpiteitä. Vai pitäiskiö vielä kuvata vai vaan odottaa ja seurata? Mistä se rohina mahtaa johtua? Kauhiasti kysymyksiä, mutta toivottavasti osaat auttaa, kun tuntuu ettei hammaslääkärit eikä tavalliset lääkärit osaa sanoa asiaan mitään.

    VastaaPoista
  49. Hei!

    Onpa jännittävä historia. Ei kovin tavallinen tilanne.

    Jos ajatellaan yksistään leukavaivaa, niin se sopii leukanivelen, todennäköisesti välilevyperäiseen, toimintahäiriöön. Rohina ja naksunta ovat tavanomaisia, kiusallisia mutta eivät vaarallisia oireita tässä tilanteessa. Tätä ongelmaa arvioimaan ja hoitotoimia miettimään on leukakirurgi paras ammattimies.

    Mitä sitten tulee reumatautiin joka on alkanut leukavaivojen jälkeen, niin tuskin niillä on syy-seuraussuhdetta tähän vammaan vaikka ajallisesti näin sattuivatkin olemaan. Leukanivelvaiva ei valitettavasti suojaa reumalta vaikka näin kohtuulliselta voisi tuntuakin.

    Tutkimusten mukaan valtaosalla reumapotilaista löytyy tulehdusmuutoksia myös leukanivelissä. Kuitenkaan ei ole tavallista, että nivelreuma alkaisi ensimmäisenä nivelenä vaivata kehittyvässä nivelreumassa.
    On varmaan järkevää suorittaa reumatutkimukset loppuun. Sitten voi hoitavan lääkärin kanssa miettiä olisiko leukavaivan suhteen syytä leukakirurgia konsultoida. Onneksi usein leukanivelen vaivoilla on kohtuullisen hyvä paranemisennuste itsestäänkin, joten toivoa ei kannata vielä heittää.

    VastaaPoista
  50. Heippa! Kaaduin kovaa vauhtia kovalle alustalle suoraan leuankärjelle. Sen myötä leuankärjessä on todella kipeä kohta ja jonkin verran turvotusta myöskin. Myös kovaa päänsärkyä, korvien edessä kipua, suun aukaiseminen ja kiinni laittaminen tekee kipeää. Purenta tuntuu muuttuneen ja alaetu hampaat ovat arat, mutta ei liiku. Eli pitäisikö minun odottaa muutaman päivän josko menisi kivut ohi vai käydä näyttämässä lääkärillä tai suoraan hammaslääkärillä?

    VastaaPoista
  51. Hei!

    Kaikkea sitä elämässä sattuu. Varmaan voi muutaman päivän seurata tilannetta, ellei sitten päänsärky vain jatkuvasti pahene tai muutu kovin voimakkaaksi. leukanivelet korvien edessä ilmeisesti myös ärsyyntyneet tällissä.

    Käsikaupan kipulääkkeitä voi ottaa ja kipupaikkoja haudella kylmäpakkauksella 20 minuuttia kerrallaan ohuen pyyheliinan läpi useamman kerran päivässä. Kovaa puremista vaativaa ruokaa kannattaa vältellä ja leukaa voi kevyesti vetrytellä jumpalla ainakin muutaman kerran päivässä. Jos pitkittyy tai koko ajan vain pahenee niin lääkäriin näyttämään.

    VastaaPoista
  52. Hei! Minun leukanivelvaivani alkoi kesällä ja jatkuu yhä. Toukokuun lopulla söin pari sitkeähköä irtokarkkia, ja siinä yhtey- dessä tuntui jotakin outoa oikeassa leukanivelessä ja sinä iltana oli nivelen seudussa hiekkainen, rahiseva tunne ja vielä hetkittäin parina päivänä. Sitten ei mitään, mutta kesäkuun lopulla alkoi oireilu sillä tavalla, että niellessä sattui o. puolelle kaulaa (selvästi tunsin että lihaksistoon). Parin päivän sisällä alkoi tuntua alaleaun seudussa kipua syödessä, esim. ruisleipä oli liian tiivistä. Kävin parillakin tk- lääkärillä sekä tk- hammaslääkärillä; kaikkien mielestä oireeni olivat tosi mystisiä. Ulkona tuuli lisäsi heti oireita.

    Sitten törmäsin entiseen hammaslääkäriini, joka muisteli, että mulla on löysät leukanivelet ja analysoi, että irtokarkin syönnissä olisi leukanivelen välilevy venähtänyt. Kävin varoiksi kaulan ultraäänessä - kaikki ok. Söin muutaman viikon tulehduskipulääkettä ja elokuun alussa pääsin Tampereelle purentaan erikoistuneelle hammaslääkärille. Purentani hioittiin kuntoon, yökiskolle ei lääkäri kokenut tarvetta (enkä minäkään, sillä aamut ei mitenkään erityisen oireisia). Lämmitetty kaurapakkaus poskella on aina helpottanut oiretta. Hionnan jälkeen en ole syönyt kipulääkettä ja viikkojen mittaan oireilu vähentyi. Syys- ja lokakuussa oli joitakin täysin oireettomia päiviä ja joinakin päivinä oli lieviä tuntemuksia lähinnä poskipään seudussa.

    Olen aika tarkasti valikoinut syömiseni, etten äsyttäisi purentalihaksistoa vielä liikaa. Reilu viikko sitten söin kuitenkin Kotzonen (=kaksinkerroin taitettu pizza): sitä syödessä kun paljon piti pureskella, tuntui jo enemmän oireita ja tuntuu, ettei se oikein ole rauhoittunut vieläkään. Kaulan lihaskin taas pitkästä aikaa oikealta puolelta kiristänyt, kun nostan leukaan ylöspäin. Eilisilta tuulisen kävelylenkin jälkeen oli tosi tympeä, mutta lämpöpakkaus taas hiljalleen helpotti.

    Kyselen nyt lähinnä sitä, että nämä leukanivelvaivat ilmeisesti voivat kestää tosi pitkään, olla välillä lievempioireinen ja nivelside tavallaan venähtää uudelleenkin? Voiko vielä vaan odotella ja antaa ajan parantaa, vai olisiko jo tarvetta käydä esim. leukakirurgilla?

    VastaaPoista
  53. Hei!

    Kuulosta ihan järkeenkäyvältä. Eriasteisia välilevyongelmia leukaniveliin voi tulla. Ne voivat olla pitkäikäisiä. Vaurioituneen välilevyn paranemistaipumus on valitettavan huono.

    Kun nyt hionta on laitettu kuntoon ja itse olet oppinut puruvoimaa säännöstelemään sopivaksi, niin en usko, että kannattaa leikkaustoimia harkita ainakaan tässä vaiheessa, tilanne kuulostaa kuitenkin hyvältä.

    Purentaongelmiin perehtyneen fysioterapeutin kanssa voi tietysti vielä liikeharjoitteita käydä läpi ja päivittäisen jumppaohjelman laatia purentalihasten kunnon ylläpitämiseksi. Siitä voi olla apua pitkässä juoksussa.

    VastaaPoista
  54. Hei,

    Olen 25-vuotias nainen. Olen huomannut ihan epäsäännöllisesti narskuttelevani hampaita jo vuosia, mutta olen aina tajutessani lopettanut sen eikä asia olekaan häirinnyt sen kummemmin. Nyt olen parin viikon ajan usein saanut itseni kiinni puremasta hampaita yhteen ihan päiväsaikaan. Samalla pureminen on muuttunut hieman aristavaksi ja tuntuu, kuin hampaat eivät enää osuisi kunnolla "kohdalleen". Tuntuu myös kuin alaetuhampaat hankaisivat yläetuhampaita viedessä hampaat yhteen. Niskani ovat päätetyöstä usein jäykät, joten en osaa sanoa, liittyvätkö tämän hetken jännitystilat yleiseen ergonomiaan, purentaan vai päinvastoin purenta jännitystiloihin.

    Hampaiden yhteenpurentaa olen nyt onnistunut vähentämään ihan kiinnittämällä siihen huomiota päivisin, mutta öisestä tilanteesta en osaa sanoa. Olen kokeillut tehdä päivittäin joitakin leuan jumppaliikkeitä, ja ne eivät tuota kipua, enemmänkin rentouttavat. Olen yrittänyt helpottaa tilannetta myös kevyellä omatoimisella poski- ja niskahieronnalla.

    Kannattaisiko ensin yrittää hoitaa ongelmaa rentouttamisella ja jumpalla, vai uskotko että jo tässä vaiheessa kannattaisi käydä hammaslääkärin /muun spesialistin juttusilla?

    VastaaPoista
  55. Kyllä rentoutusta voi hyvin tehdä omatoimisesti. Hieronnassakin voi käydä, tai itse sitä harrastaa. Ei siitä haittaa ainakaan ole. Hammaslääkärillä voi käydä jos ei näillä riittävästi asetu. Sitten voi purentakiskoa yöksi harkita ja tarkistaa ettei purennassa ole suurempaa häiriötä mikä edesauttaisi tällaisten oireiden jatkumista. Valitan vastuksen viivästymistä. Ilmoitukset kysymyksistä eivät ole jostain syystä kulkeneet normaalisti.

    VastaaPoista
  56. Hei,

    Taustaa:
    Olen 48- vuotias mies. Olen viimeaikoina käynyt viruksen vuoksi antamassa verikokeita kahteen kertaan ja ottamassa EKG:n ja keuhko röntgenin. Todettu virusperäiseksi taudiksi, kurkussa on räkää normia enemmän ja kaulan alus on vähän arka. Toissa aamuna koin ensimmäisen kerran elämäni aikana, että molemmat leuanpielet olivat kipeät. Olen kuullut, että narskuttelen jonkin verran hampaitani nukkuessa, en tiedä onko tämä minulla miten jatkuvaa (sinkku).
    Virusperäinen tauti päällä (lääkärin toteama):
    Vähän huolestuttaa, kun sairastelut kestänyt jo (jälkitauti) 02.02 lähtien tähän päivään, liikuntaa jota muuten harrastanut melko aktiivisesti keskimäärin n. 10h/vko. Nyt harrastaminen ei onnistu, koska sykkeet nousevat jo pienestä rasituksesta.
    Onko tämä jonkinlainen domino efekti, eli aikani kuluu pääosin löhöillen virustaudin takia :(

    Eli leukapieli vaivojeni arkuudesta, suositteletko minua hankkimaan hammaskiskot, jotta pääsen näistä vaivoistani eroon?

    VastaaPoista
  57. Ennenkuin hammaskiskoja hankkiin niin luulisin, että kannattaa katsoa mikä on leukanivelten tilanne kunhan virustulehdus rauhoittuu. Mikä tahansa nivel voi yleisen tulehduksen yhteydessä olla ärtyneempi. Ei ole mahdotonta että oire hellittää leukaperissä kun tauti muutenkin rauhoittuu.

    Oman lääkärin ohjeiden mukaan kannattaa edetä rasituksen noston aikataulun suhteen. Kiirehtiminen omin päin ei vaikuta järkevältä tässä tilanteessa.

    VastaaPoista
  58. Hei, olen n. 40-vuotias nainen, kärsinyt hampaiden kiristelystä n. 15 vuotta. Pelkään lääkäreitä ja lääkärillä käyntejä.
    Kipu alkoi aikanaan yhtäkkiä oikealla puolella kasvojani ja oli vuoden ajan joka päivä erittäin kovaa kipua - sen kaltaista kuin olisi turpaan tullut - eli olisiko sana "jomottavaa". Mistään lääkäreiltä en saanut apua silloin. Sitten kipu hellitti ja olen nämä vuoden selvinnyt OMT-fysioterapeutin avulla eteenpäin, eikä kipu ole ollut niin häiritsevää että lääkkeitä olisi tarvinnut syödä. Kiskoja olen käyttänyt n. 15 vuotta ja niistä aavistuksen saan apua.

    Nyt viikko sitten kipu alkoi yllättäen oikealla puolella kasvojani(ollessani tietokoneella) leukanivelen kohdalta josta säteili ylä- ja alahampaisiin sekä oikealle puolelle kasvojani. Kipu oli vihlovaa, aivan kuin joku puukolla viiltäisi, eli toisentyyppistä kuin 15 vuotta sitten. Mitkään lääkkeet eivät ole auttaneet kipuun, olen kokeillut: Tramal 50mg, Voltaren Rapid 50mg, Lyrica 75mg, eli siis noita erillisinä kertoina - mitään apua kipuun ei näistä ole ollut.
    Mikä olisi kipulääke joka auttaisi tähän?

    Oireita pahentaa selvästi tietokoneella pitkään olo, ulkona viima/tuuli, kovien ruokien/karkkien pureskelu, stressi. Hieman helpotusta olooni sain lämpöpeitosta kun sen laitan kasvojani vasten. Yöt nukun tosi hyvin. Yksityisellä korva- ja nenätautilääkärillä kävin keskiviikkona ja hän totesi että minulla on "morbositates articulationis tempotomandibularis" (en tiedä mitä tarkoittaa.) Ja sanoi että hänellä jatkuvasti on näitä leukavaivaisia vast.otolla.

    Aiemmin v. 2005 kun minua OMT-fysio tutki, niin hänen lausuntonsa oli "tilanne toiminnallisesti hyvä, oikeassa leukanivelessä tod.näk. lateraalinen osittainen diskuksen dislokaatio. Bruksismi ja yleinen jännitystila pahentaa päänsärkyoireita., Dg. oikean leukanivelen diskuksen dislokaatio."

    Nyt eilen ja tänään kipua ei ole enää ollut, olen syönyt aivan kaiken sosemuodossa mikä on selvästi rauhoittanut tilannetta. Lisäksi olen levännyt, ollut lämpöpeiton alla ja yrittänyt olla stressaamatta(vaikeaa), ja olen taas alkanut tekemään leuan rentoutusliikkeitä joita OMT-fysio aikanaan antoi minulle.
    Lähinnä pelottaa että jos kipu joskus tulee uudestaan niin mikä lääke auttaisi? Esim. on kurja jos etelän matkan aikana särky tulee ja paikalliset lääkärit eivät puhu kunnolla englantia niin en saa apua ja kipu on kuitenkin sen verran ikävää että sängyn pohjalla menisi loppuloma :(
    Eilen myös illalla nukkumaan mennessäni otin Diapamia(5kg) 3kpl, koska se rentouttaa kasvolihaksiani enkä aamulla ole niin "jumissa". Oudosti ovat myös oikean puolen ylä- ja alatakahampaat olleet kosketusarat tämän takia, tänään tilanne tosin parempi.

    Kiitos palstastasi, täällä on paljon kohtalotovereita, ja oireet täsmäävät hyvin moniin korvien jumputusta myöten.

    VastaaPoista
  59. Hei!

    Kipulääkkeistä on mahdoton etukäteen sanoa mikä puree mihinkin vaivaan eikä ole erikseen esimerkiksi parasta polvi- tai leukanivelvaivan lääkettä. Kokeilemalla asia voi selvitä. Niin hämmästyttävää kuin se onkin, niin käsikaupassa myytävä ibuprofeeni on useissa tutkimuksissa parhaiden joukossa kivunlievitystehossa.

    Morbositates articulationis tempotomandibularis tarkoittaa leukanivelen häiriötä, ei mitään sen juhlavampaa vaikka kaikki kuulostaakin komeammalta ulkomaan, tässä tapauksessa Vatikaanin, kielellä.

    Äkillisissä voimakkaissa kivuissa täytyy sitten toimia vain tilanteen mukaan. Ulkomailla löytyy lääkkeitä ja saatetaan käyttää tuhdimpiakin troppeja kuin mitä Suomessa on tapana. Toki ulkomailla lääkäriin hakeutuminen voi olla vähän hankalampaa mutta onnistuu se sielläkin jos tarvetta on.

    VastaaPoista
  60. Kiitos vastauksestasi ja suomennoksesta!
    Nuo lääkärin kirjoittamat sanahirviöt kuulostavat aina niin hirveiltä, kun ei niitä ymmärrä.
    Kiitokset myös vinkistä kokeilla ibuprofeenia, ei olekaan koskaan tullut mieleeni! Ehdottomasti tarvitsee kokeilla vastaisuudessa jos nämä kipukohtaukset vielä uusiutuvat.
    Aurinkoista kesän odotusta!

    VastaaPoista
  61. Hei!

    Olen 20-vuotias nainen, jonka leuat tekevät hammaslääkärin mukaan kierron sulkeutuessaan ja mm. purkansyönti on pannassa. Taannoin minulla on ollut lieviä leukakipuja harrastuksesta johtuvien iskujen vuoksi (menneet siis suhteellisen helposti sijoiltaan, kun kyse ei ole ollut kontaktilajista).

    Bulimiaa, tai jotakin siihen viittaavaa olen sairastanut jo useampia vuosia, ja siksi epäilenkin, että tämän hetkinen leuka- ja päänsärky johtuu oksentamisesta. Ryhdyin nyt buranakuurille ja kylmägeeliin kipuja lieventääkseni, sillä myös korvan tyvessä korvanipukan kohdalla on kosketusherkkä "patti", samoin leuan alla. Myös suun avaaminen tekee hieman kipeää, vaikka onnistuukin.

    Onko itsehoitoni mistään kotoisin vai tulisiko minun siirtyä terveysasemalle?

    Kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
  62. Hei!

    Oma hoito-ohjelma kuulostaa ihan järkevältä. Suuta ei kannata väkisin vääntää auki vaan antaa tilanteen vain rauhoittua. Kevyttä leuan jumppaa voi tehdä kipurajoissa ja ääriasentoja välttäen.

    VastaaPoista
  63. Hei!
    Olen 40+ nainen ja leukani ovat aina naksuneet, koska täydellinen ristipurenta.
    Kipuilua ollut vuoden aikana etenkin oikealla alhaalla, jossa vielä yksi viisaudenhammas asustaa puhkeamatta.

    Kuvattu on ja kruunu ehjä ja ei viittausta tulehdukseen.

    Tammikuussa 014 järkyttävä kipu ja turvotus oikella alhaalla ja sen puolen leuan naksuminen loppui. Uutena oireena se, että ei saa suuta enää auki kokonaan, kuin liuúttamalla toiseen suuntaan.

    Hammaslääkärikäynti tuolloin ja nyt, mutta ei taaskaan mitään hampaisiin viittaavaa. Pahin kipu rauhoittui tammikuussa kipulääkkeillä, nyt tarkistusta samalla hoidettaessa lohjennutta hammasta (se kamala ristipurenta).

    Oikea poski edelleen turpoilee eikä suu aukea kunnolla. Ei pitäisi olla öistä narskuttelua ja rentoutan ja pidän hampaita normaalisti koko ajan erillään suun kiinni ollessa (olen opetellut). Öinen kipu kuitenkin taas lisääntyy, etenkin nukuttaessa oikealla puolella.

    Nyt alkaa olla ideat vähissä... fysioterapiaan, leukakirurgille, vai mistä aloittaa tämän asian purkaminen?
    Perussairauksia on, ja niska-hartiaseudun ongelmia kymmenien vuosien ajalta.

    Onko ideoita mistä lähteä vyyhtiä purkamaan, kun vika ei taida noissa hampaissakaan nyt olla?
    Se arv...terveyskeskuskäynti ei oikein houkuta :D

    VastaaPoista
  64. Hei.

    Onpa leuka käynyt kovasti kenkkuilemaan.

    Jos tilanne on se, että suuta ei saa kunnolla auki, niin itse kävisin leukakirugilla. Vaikka ei välttämättä käydäkkään leikkaamaan, niin on hyvä saada asiantuntijan arvio tilanteesta vastaisuudenkin varalle.

    VastaaPoista
  65. Hei!
    Minulta hoidettiin syöpä pari vuotta sitten sytostaatti-ja sädehoidoilla. Samalla aloitettiin Eksemastan 25 mg,x 1 pv:ssä, jota syön vielä kolme vuotta. Lääkkeen aloittamisen jälkeen leukanivelet on alkaneet lonksumaan ja naksumaan, varsinkin oikealta puolelta. Suu ei aukea kunnolla, ja nivelet jumittaa ja ovat kipeät. Syön päivittäin D-vitamiinia. Voiko ko. lääkitys tehdä nivelvaivat, kun oireet pahenee koko ajan. Samoin on tullut myös kyynärpäähän ja nilkkaan epäsymmetriset ihottuma-alueet. Hampaiden oikomishoito mulle on tehty n. 25 vuotta sitten.
    Olisin kiitollinen neuvoista mitä teen?

    VastaaPoista
  66. Hei!

    Kaikilla lääkkeeillä on sivuvaikutuksia. Samoin lähes kaikilla ihmisillä on monia oireita näinkin pitkän hoitojakson aikana jotka eivät johdu lääkken sivuvaikutuksista. On usein vaikea tai mahdoton sanoa yhden ihmisen kohdalla kummasta tilanteesta on kysymys.

    Hyvin yleisinä haittavaikutuksina (yli yhdellä henkilöllä kymmenestä) ilmoitetaan lääkkeellä esiintyvän lihas- ja nivelkipuja (mukaan lukien nivelrikko, selkäkipu, niveltulehdus ja niveljäykkyys)

    Leukanivelvaivoja on USA:ssa ilmoitettu sivuoireina kyseisellä lääkkeellä vuodesta 2004-2012 1 ihmisellä, eli melkolailla harvoin. Ilmoituksen perusteella on siis lisäksi vaikea arvioida miten todennäköistä on, että oire johtuisi juuri tästä lääkityksestä. Esiintyyhän sitä muutenkin.

    http://medsfacts.com/study-EXEMESTANE-causing-TEMPOROMANDIBULAR%20JOINT%20SYNDROME.php

    Kuitenkin jos oire huolestuttaa niin hoitavan lääkärin kanssa siitä kannattaa keskustella. Hän pystyy parhaiten arvioimaan mitä kannattaisi tehdä.

    VastaaPoista
  67. Hei! Itseä huolestuttaa myös oman suun käyttäytyminen.. kyse on oikean puolen poskesta. Eli mielestäni oikean puolen purulihas tuntuu ja onkin suurempi kuin vasemmalla puolella. Sinne juilii ja tuntuu muutekin jatkuvasti epämukavalta. Minulla on yönarskuntaa ja joskus poski naksuu oikealla puolella kun syön tai haukottelen. Minulla löytyi myös poskenalussylkirauhasesta kalkkeuma patti, joka oli n.1cm kokoinen. Voiko tämä liittyä jotenkin poskessa outoa tunnetta aiheuttaneeseen kohtaan? Vai voiko kyse olla vain purulihaksesta joka on esim. Suurempi kuin toisella puolella?

    VastaaPoista
  68. Hei!

    Vaikutelma suuremmasta purulihaksesta oikealla todennäköisesti johtuu siitä, että leukanivelissä on jostain syystä epäsymmetriaa. Tavallisin on lekanivelen toimintahäiriö esimerkikisi välilevyn jonkinasteisen ongelman seurauksena. Tuskinpa lihaksissa itsessään on niin suurta eroa kuin miltä silmämääräisesti näyttää.

    En pidä kovin todennäköisenä, että leuanalusrahasen kalkkeutuma antaisi kuvaamaasi oireita. Tietysti oma lääkärisi varmaan jo jonkin kannan asiaan on sanonut ja hänellä on paremmat mahdollisuudet arvioida tilannetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Joo ainahan tuollainen huolestuttaa. Mutta lääkärillä käytävä vielä näyttämässä

      Poista
  69. Itselleni tuli yhden yön aikana (viime yönä) kipeä melko iso patti korvan juureen leukanivelen kohdalle. Huomasin herätessäni, että purin hampaita yhteen ja luulen, että olen yön aikana myös narskutellut hampaitani. Luin jostain, että juuri narskuttelusta voi tulla tuollainen kipeä patti juuri tuohon kohtaan, minkä pitäisi mennä itsestään ohi.

    Niskani ja hartiani ovat olleet myös kipeät viime aikoina ilmeisesti huonon nukkumisasennon takia. Usein hartia- ja niskakipu jäävät melkein kokonaan pois jumpan myötä, nyt on ollut taukoa, koska olin vatsataudissa.

    Onko syytä huoleen tuon patin kanssa?

    Minulla on myös 3 viisaudenhammasta tallella, ilmeisesti nekin voivat niskakipuja ja narskuttelua aiheuttaa?

    Kiitos jo etukäteen.

    VastaaPoista
  70. Hei!

    Olisiko se patti sitten todellakin leukanivel. Voi olla mahdollista. Nivel voi ärsyyntyä tai tulehtua ja leukaluun pää voi jäädä huonohkoon asentoon kuopassa vakkapa tämän voimakkaamman narskuttelun seurauksena. Tällöin voi syntyä vaikutelma patista koska leukanivelen päällä ei ole kovin paljoa kudosmassaa, joten pienetkin muutokset näkyvät helposti myös ulkoisesti. Myös leukanivelen liikkeet on helposti tunnettavissa ominkin sormin kun hellästi aluetta tunnustelee ja leukaa avaa ja sulkee.

    Eivät viisaudenhampaat yksistään niskakipuja eikä narskuttelua aiheuta.

    Sinänsä kaikki uudet patit on hyvä selvittää lääkärillä jos ei muuten järkevää syytä niille löydy.

    VastaaPoista
  71. Kiitos vastauksestasi! Patti on jo pienentynyt ja "katoaa" suuta avattessa leukanivelen taakse (tai jotenkin noin, en ole varma meneekö termit oikein). Luulen, että kyseessä on korvasylkirauhanen, mikä ainakin muutamien muiden kertomusten mukaan on juuri narskuttelusta ärtynyt.

    Patti myös muljuaa, kun sitä kokeilee ja on jo tosiaan puolet pienempi kuin aiemmin.

    VastaaPoista
  72. Moi. Minulla on jo muutama viikkoa ollut ongelmia leuan kanssa. Yhtenä aamuna heräsin ja leuka narskui ja rätisi. Nyt se ei ole sitä enää tehnyt kuin satunnaisesti, mutta siitä asti kun tämä alkoi, niin minun on pitänyt venytellä leukaa. Ennen ei ollut mitään tällaisia ongelmia, mutta nyt pitää säännöllisesti avata suu pyöreäksi ja venytellä leukaa. On vähän typerän näköistä touhua julkisilla paikoilla tehdä sitä, niin haluisin sen paranevan. Iltaisin alkaa leuka olla jo ihan puuduksissa, kun on koko päivän leukaa venytellyt. Pitäisikö käydä näyttämässä lääkärissä/hammaslääkärissä? Olen tässä odotellut, että menisi itsestään ohi, mutta ei tunnu menevän.

    VastaaPoista
  73. Hei!

    Tuollaiseksi leukanivelen välilevyongelmaksi voisi sopia noin ensikuulemalta. Aiemmissa vastauksissa olleiden jumppalinkkien ohjeita voi kokeilla. Parempi vielä jos löytyisi leukanivelongelmiin perehtynyt fysioterapeutti joka voisi henkilökohtaisesti ohjelman laatia. Jumpparille luonnollisesti tarvittaisiin lääkärin lähete.

    VastaaPoista
  74. Hei!

    Olen 35-vuotias mies. Minulla on vuosia ollut ajoittaisia ongelmia oikean leuan puolella, lähinnä lonksahduksia purtaessa jotain. 2 vuotta sitten minulta paikattiin hampaita, jonka jälkeen purentani ei osunut lainkaan oikein ja oikea leuka kipeytyi. Ajattelin sen johtuvan paikoista, ja menin hammaslääkärille joka hioi paikkoja. Se ei auttanut mutta tavalaan parin viikon aikana "pakotin" leukani sopeutumaan uuteen purentaan, ja pikkuhiljaa kivut häipyi ja purenta meni paremmin kohdalleen. Viime talvena suuni juuttui auki muutaman kerran, hetkellisesti. Ne oli muutaman sekunnin pituisi jumittumisia. Vaiva kuitenkin helpotti itsestään.

    Viime viikolla minulta poistettiin viisauden hammas. Sen seurauksena kävi taas niin että purenta ei osunut lainkaan kohdalleen. Aamuisin puernta on ollut kohdallaan eikä paljoa oireita mutta päivän aikana purenta muuttuu niin että hampaat ei mene kohdalleen, lisäksi leuka kipeytyy työpäivän aikana. Puhun työkseni 6-7 tuntia päivässä, joten vuosien varrella varmaan joutunut koville nivel. Oikea leuka on tuntunut aina hiukan erilaiselta kuin vasen. Suu ei myöskäään aukea kunnolla, nyt haammaslääkärikin totesi että suu aukeaa rajoittuneesti. Ei silti tutkinut leukaa tarkemmin. Parin viikon kuluttua olen menossa taas hammaslääkärille, tarkoituksena poistaa taas vielä viimeinen viisaudenhammas.


    VastaaPoista
  75. Hei!

    Purennan asianmukaiseksi laittaminen on leukanivelten ongelmien kanssa usein ensimmäinen välttämätön askel. Joskus se yksistään riittää, joskus tarvitaan lisätoimia. Toivotaan että sen jälkeen ajan kanssa alkaa rauhoittua.

    VastaaPoista
  76. Hei! Minulla on varmaan teini iästä asti ainakin ollut ongelmia leuan kanssa. Se menee aina välillä jumiin ja naksahtelee ikävästi. Koskaan se ei ole ollut kauhean kipeä, mutta nyt on kipeytynyt oikein huolella. Öisin narskutan unissani hampaita. Päivisin huomaan että aina kun tulee kiire töissä tai jotain tarkkaa tai kovempi tempoista hommaa pitää tehdä puren lujaa hampaita yhteen. Nyt varsinkin pitkällisen stressin elämän tilanteen takia homma on pahentunut. Tuntuu kuin korvien yläpuoleltä jostai leuan yläpuolelta pää olisi turvoksissa ja myös korvia vihloo aika ajoin. Varsinkin iltaisin kipu on pahimmillaan. Mistähän tähän saisi apua? Itse olen jo täällä pirua manaillut seinille, että nyt se on varmaan jo joku aivokasvain jne. :)

    VastaaPoista
  77. Hei!

    Voisi ajatella että rentouttamistyylisillä toimenpiteillä ja hoidoilla olisi mahdollista saada helpotusta aikaan. Leukavaivoihin perehtynyt fysioterapeutti voisi olla sopiva henkilö katsastamaan tilannetta ja miettimään miten voisi edetä. Onnistuneen hoidon jälkeen omalla jumppaohjelmalla voisi sitten hyvällä onnella pärjätä paremmin. Fysioterapeutille on hyvä olla lääkärin lähete.

    VastaaPoista
  78. Hei! Minulla oli noin vuosi sitten kaksi korvatulehdusta peräjälkeen, joihin sain asianmukaiset antibiootit ja kipu helpotti. Kipu alkoi kuitenkin uudelleen, mutta tulehdusta korvassa ei enää ollut. Olen käynyt hammaslääkärillä sekä korvatautien erikoislääkärillä, mutta syytä kipuun ei ole löytynyt. Nyt huomaan, että vasemmassa korvassani ( kipu oikeasta korvasta kadonnut?!) tuntuu voimakasta ja pistävää kipua, kun liikutan leukaani sivusuuntaan ja taaksepäin tavanomaisen korvakivun helpottamiseksi. Voiko olla mahdollista, että leuka olisi ärsyyntynyt korvatulehdusten vuoksi ja säteilisi kipua korviin?

    VastaaPoista
  79. Hei!

    Toki korvatulehdus voi antaa kipuja leukanivelenkin seudussa. Jos ei kuitenkaan tulehdusta nyt ole, niin on todennäköisempää että leukanivelessä on toimintahäiriötä. Kun leukaluun kautta molempien leukanivelten toiminta on yhteydessä, niin on melko tavallista että oireita voi olla puolta vaihtaenkin.

    Leukakirurgille voi tilannetta näyttää niin saa siihen selvennystä jos jatkuvasti vaivaa. Hammaslääkärillä ilmeisesti jo purenta-asiat on tarkistettu.

    VastaaPoista
  80. Hei! Olen 23-vuotias nainen ja minua häiritsee vino leukani. Leuan vinouden kaikista todennäköisin aiheuttaja on vanha urheiluvamma (n. viiden vuoden takaa). Sain salibandypeleissä kovan taklauksen kyynärpäästä oikealle puolen leukaani, suu sattui olemaan törmäyshetkellä vieläpä aavistuksen raollaan. Leuasta kuului iso naksahdus ja siihen sattui, todella. Tapahtumahetkellä silmissä pimeni. Juoksin kuitenkin vain hetkeksi vaihtoon ja päätin pelata pelin loppuun. Ottelun jälkeen pukuhuoneessa tarkastin nopeasti, ettei leuassa näy verta eikä muutakaan näkyvää ruhjetta. Vasta muutaman viikon kuluttua järkytyksekseni huomasin, että leuan kärki oli selvästi vinossa vasemmalle päin. Ujouden vuoksi läkärissä käynti kuitenkin jäi, ja nyt, monta vuotta myöhemmin sätin edelleen nuorempaa itseäni tuosta tyhmästä ratkaisusta. Leuan vinouden tuoma esteettinen haitta naamataulussa on alkanut vuosien mittaan häiritä yhä enemmän. Voikohan näin vanhalle vammalle tehdä enää mitään, ja näkyyköhän leuan (jo aikoja sitten) luutunut mahdollinen murtuma enää edes röntgenkuvassa? Epäilen itse, että alaleukani murtui tapaturman yhteydessä ja luutui sitten hoidon puutteessa jonkinlaiseen virheasentoon. Purenta on hammaslääkärin mukaan kohdallaan, mutta suuta avatessa ja sulkiessa hampaat tekevät pienen "mutkan" sivulle ennen kuin osuvat taas yksiin. Olisin todella kiitollinen jos joku ottaisi kysymyksestäni kopin. :)

    VastaaPoista
  81. Hei!

    Ei leuassa välttämättä ole kuitenkaan ollut murtumaa. Luulisi että se olisi ollut alkuvaiheessa muutaman viikon kipeämäpi jos murtuma olisi ollut kysessä. Murtuma kyllä voi näkyä röntgenkuvissa myöhemminkin, jos sitä halutaan selvittää.

    Välilevyongelmat voivat antaa tämän tyyppistä vaivaa. Leukanivelen välilevy voi vaurioitua ja tällöin koko leuan asento muuttuu pitkäaikaisestikin. Tuskin muutosta saadaan aikaan ilman kirurgisia toimia. Arvion saamiseksi tästä leukakirurgilla käynti selvittää asiaa.

    VastaaPoista
  82. Hei! Minulle tehtiin hammaslääkärissä muutama vuosi sitten juurihoito jonka yhteydessä laitettiin ainakin kolme puudutusta kun eivät alkaneet vaikuttaa. Sen jälkeen leuat olivat korvan edestä ja alta kipeät muutamia viikkoja. Siitä asti leuka on alkanut naksua. Opiskelen laulua yliopistossa ja tästä on todellakin haittaa opiskeluissa.

    Kun avaan leuat ja suun kunnolla auki niinkuin laulutekniikka vaatii, leuka aina naksahtaa oikealta puolelta, ja samalla tekee pienen mutkan vasemmalle. Niinkuin oikealla puolella olisi joku este. Leuan saa joskus auki naksahtamatta kun hitaasti vasenta kautta kiertää auki sen. Naksahtaa myös joskus kun syön jotain sitkeää karkkia, lihaa tms.

    Minulla ei koskaan ole ollut purennassa mitään ongelmaa, eikä hampaiden narskutusta tai muuta sellaista. Kovia särkyjä ei kuitenkaan ole ollut mutta suuta on vaikea avata tarpeeksi isoksi ja haittaa opiskeluja. Mikä neuvoksi?

    VastaaPoista
  83. Hei!

    Haittaahan leuan naksunta tietysti laulua. Vaikuttaa leukanivelen välilevyperäisestä vaivalta. Suosittelisin leukakirurgilla käyntiä tilanteen arvioimiseksi.

    VastaaPoista
  84. Hei.

    Olen yli 50 mies. Talvella 2013 sattui aamiaisella tapaturma. Mysliä syödessä purin jotain kovaa ja vasemman puoleiset yla- ja alahampaat lohkesivat. Leukaniveleen sattui myös.
    Hedelmämysliin oli joutunut pähkinän kuoren puolikas.
    Hammaslääkäri sai hampaat kuntoon, mutta leukanivelen vaiva on jatkunut tähän saakka.
    Onko vielä jotain tehtävissä?

    Vakuutusyhtiöstä tuli juuri lausunto, jonka mukaan kaksi viikkoa tapaturman jälkeen otetuissa röntgenkuvissa näkyy ikään liittyvää kulumaa. Sen vuoksi katsovat, ettei tapaturma aiheuttanut vaurioita, vaan leukanivelen hoito olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin. Aikaisemmin ei ollut kylläkään mitään vaivaa suun avaamisen suhteen. Näin en osannut edes epäillä leukanivelessä olevan jotain hoidettavaa.

    Nyt suuta ei pysty avaamaan kokonaan, leukanivel tuntuu menevän sijoiltaan. Kuuluu ritiinää ja naksumista suuta/leukaa liikutettaessa. Särkyä on jatkuvasti.
    Vaiva haittaa syömistä, ei pysty haukottelemaan, ei pysty haukkaamaan mitään. Nukkuessa kyljellään, leuka vääntyy ja herään kipuun. Tämä haittaa nyt jo normaalia elämää.

    Kirurgissa erikoislääkäri suositteli purentakiskoa. Olisiko siitä apua?
    Jos jotain on tehtävissä, olen valmis mihin tahansa, jotta saan normaalit ihmisen toiminnot takaisin.

    Onko vamman syy-yhteys lääkärin todettavissa?

    VastaaPoista
  85. Hei!

    Onpa ikävä tilanne. Kun luuosissa ei ole suurempia muutoksia, niin voisi ajatella että leukanivelen välilevyssä voisi olla syy oireisiin. Puremakiskoa voi hyvin kokeilla. Siitä voi odottaa oireiden helpottamista jos hyvä tuuri käy. Se voi pehmentää yöaikaisen purennan vaikutusta leukaniveleen ja muuttaa jonkin verran rasitusta joka leukaniveleen kohdistuu. Jos ei siitä ole apua, niin näyttäisin tilannetta leukakirurgille. He ovat näiden ongelmien parhaita asiantuntijoita.

    Lääketieteessä ei ole tällaisessa tilanteessa keinoja joilla voisi osoittaa syy-seuraus suhdetta täydellä varmuudella. Vaikka oireet ovat tulleet tapahtuman jälkeen, niin se ei yksinomaan riitä. Ongelmana on se, että lähes kaikissa nivelissä, jänteissä ja muissakin elinjärjestelmissä tapahtuu rappeutumamuutoksia iän mukana. Vakuutukset usein kattavat vain niin suuret vammat, että ne voisivat aiheuttaa rappeutumattomassakin kudoksessa vaurion. Lisäksi vapaaehtoisissa vakuutuksissa voi olla rajoituksia vammojen tyypin, vamma-alueen, hoitoon hakeutumisen ajankohdan tai korvausmäärien suhteen. Ne selviävät yleensä vakuutusehdoista jos niitä jaksaa tarkasti lukea. Lääkäri toki ilmaisee mielipiteensä syy-seuraus suhteesta parhaan tietämyksensä ja kokemuksensa mukaan.

    VastaaPoista
  86. Heippa. Minulla on jo kauan aikaa vihlonut hampaita syödessäni jotain sokerista ja olen ajatellut sen johtuvan huonosta kiilteestä, koska reikiä minulla ei ole. Olen huomannut kuitenkin, että öisin puren hampaita yhteen ja aamulla posket on kipeänä, usein huomaan päivisinkin purevani hampaita lujasti yhteen, kun ajatuksissani touhuilen jotakin. Voisinkohan saada tai auttaisivatko purentakiskot minua tässä inhottavassa ongelmassa?

    VastaaPoista
  87. Hei!

    Purentakisko voi vähentää yöaikaisen purennan aiheuttamaa rasitusta myös suoraan hampaisiin ja tätä kautta ehkä lievittää vihlomisongelmaakin. Kokemusta eiheesta ei itsellä ole. Ei varmaankaan ole estettä kokeilla.

    Tässä hampaiden vihlomisesta artikkeli.

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00811

    VastaaPoista
  88. Hei,

    olen 22-vuotias poika ja minulla on ollut jo pitkään leukaongelmia. Varsinkin oikean puolen leukanivel tuntuu olevan jatkuvasti ”jumissa”, ja siinä tuntuu sellainen paine, jonka saa laukeamaan vain ikään kuin naksauttamalla leuan auki, yleensä avaamalla suuta tarpeeksi isolle, jotta siellä lonksahtaa. Kun suun laittaa kiinni, niin leukanivel tuntuu jumahtavan jälleen. Lonksuminen ja naksahtelu on todella kovaäänistä, mutta ei niinkään kivuliasta, vaan ennemminkin epämukavaa. Tietysti tuon ”paineen” tunteminen voi joskus koitua vähän hankalaksi, kun helpotus on vain tuo lonksautus, ja kun sitä tekee liikaa, niin alkaa jo vähän sattumaankin. Tämän vaivan kanssa on tullut elettyä jo jonkin aikaa, eikä minulla ole muistikuvaa, milloin se on alkanut. Toisinaan se haittaa syömistä ja harrastan myös laulamista, jota en voi täysin vapautuneesti tehdä suun ja leuan rajoittaisen liikkeen vuoksi. Suhteellisen nuori pojankloppi on tässä kuitenkin kyseessä, niin sillä vähän mietiskelen, että mitenhän sen saisi kuntoon.

    Kävin alkuvuodesta hammaslääkärillä, joka teki minulle purentakiskon. Pidin ensimmäistä kiskoa sen tarvittavan parin kuukauden verran, eikä eroa ilmennyt. Lääkäri kohotti kiskoa ja tätä uutta kiskoa pidin sitten myöskin useamman kuukauden päivät, eikä tuntunut tehoavan. Nyt olen käyttänyt sitä satunnaisesti, kun lääkärin mukaan ei ole tarvetta sitä aktiivisesti käyttää, jos se ei auta. Sain hammaslääkäriltä lähetteen sairaalaan sitten jollekin asiantuntevammalle(?) leukalääkärille, joka oli ilmeisen ymmällään ongelmastani, ja totesi lopulta, ettei halunnut tehdä asialle mitään (esim. leikkausta), kun kipua ei varsinaisesti ole. Kuvissakaan ei tuntunut näkyvän mitään poikkeavaa, jos oikein ymmärsin. Tästä lääkärikäynnistä on jo puolisen vuotta aikaa, ja vaiva on edelleen läsnä, niin mietin, että pitäisikö käydä uudestaan lekurin luona, vai löytyisikö tähän jotain muuta ratkaisua? Paitsi fyysisesti, niin myös psyykkisesti alkaa jo tämä vaiva hieman häiritsemään.

    VastaaPoista
  89. Hei!

    Ei kertomasi perusteella minulla synny sellaisia ajatuksia, joilla omin toimin voisi olettaa tilanteen laukeavan. Vaikka tilannetta on jo arvioitu, niin kyllä minä palaisin asiaan.

    Jos on mahdollista yksityispuolelle varata leukakirurgin vastaanotolle aikaa, niin se varmaan olisi nopein tapa edetä. Toisaalta eihän kyseessä ole mikään hätätilanne. Kokeneen leukakirurgin vastaanotolle jollain keinoin kuitenkin hakeutuisin.

    VastaaPoista
  90. hei!

    voiko leukanivel aiheuttaa satunnaisesti erittäin kovan kivun vasempaan korvaan joka säteilee silmään asti kestää muutaman minuutin ja alkaa helpottaan saattaa tuntua myös vähän kylmältä korvan ympäristössa on tullut välillä mieleen että puhkesiko joku verisuoni.olen 47 vuotias mies minulla on tullut näitä kipu kohtauksia muutaman kerran parin vuoden aikana.onko syytä huolestua?

    VastaaPoista
  91. Hei!

    Kyllähän leukanivelen vaivat voivat olla yhteydessä erilaisiin kipuoireisiin lähiympäristössäkin. Toki kuvaamisi oireisiin voi olla muitakin syitä. Tämä ehkä myös todennäköistä jos ei itse leukanivelessä ole mitään oireita. Tuskin kuitenkaan uhkaavaan verisuonen puhkeamaan liittyy. Ei kuulosta kovin vaaralliselta.

    VastaaPoista
  92. Hei!
    Muutama viikko sitten minulta hiottiin koko hammaskalusto kun on kuulemma purentavika.Tämän käsittelyn jälkeen on tullut kaulan alueen särkyä ja jäykkyyttä.Mahtaako kuulua asiaan ja miten kauan saattaa kestää.Aiemmin ei tällaista ole ollut.Kaikki lähti siitä kun menin lohjennutta takahampaan paikkaa korjauttamaan.Paikka oli korkea ja menin sitä mataloittamaan ja vielä toisenkin kerran jolloin lääkäri totesi tämän purentavian.Olen 53v nainen ja nyt ollaan jo asentamassa ns.yökiskoa.Lisäksi ko.hammas on alkanut jomottaa.

    VastaaPoista
  93. Hei!

    Ensimmäiseksi pitäisi luullakseni varmistaa, että lohjenneen paikan korjaus on kunnossa eikä enää korota. Joskus paikkaa ei voi enempää mataloittaa ja silloin voidaan joutua hiomaan vastakkaista puolta matalammaksi. Käsitykseni mukaan kunnolla paikatun hampaan ei pitäisi alkaa kummemmin jomotella. Toki voi olla tilanteita jolloin joudutaan laajemmin puuttumaan purennan ongelmiin. Tällöin yökisko voi olla hyvin perusteltu ratkaisu.

    Kun purenta muuttuu, niin lihasten rasitus jonkin verran muuttuu mikä voi väliaikaisesti antaa oireita. Ne yleensä sitten ajan kanssa häipyvät.

    En oikein osaa antaa neuvoa mitä kannattaisi tehdä. Aina voi kysyä toisen hammaslääkärin mielipidettä jos tuntuu, että asiat eivät etene oikeaan suuntaan.

    VastaaPoista
  94. Hei!

    Minulla on leukanivelen välilevy tuhoutunut oikealla puolella, vasemmalla puolella on palautumaton diskusdislokaatio. Koko vasemman puolen päätä särkee. Sain juuri magneettikuvan tulokset ja niveliä voisi yrittää leikata, mutta lopputulos voisi olla pahempi. Leukanivelet ovat pahoin vaurioituneet. Kuulemma sama asia kuin molemmat polvikierukat olisivat tuhoutuneet. Leukanivelleikkaukset ovat kalliita, joten vaarmaankin siksi päädyttiin seuraamaan tilannetta. Miten ihmiset elävät tällaisten vaivojen kanssa? Olen 46-vuotias perusterve työelämässä oleva nainen. Onko edessä surkea vanhuus ja ennenaikainen eläkkeelle jääminen? Kipu on laaja-alaista, tulehduskipulääkkeitäkään ei voi ajatella syövänsä joka päivä. Minulle on määrätty myös panacodia, en kuitenkaan suostu syömään huumeita nivelrikkoon. Vasen korva on kipeä ja sekä korvan edessä että takana on patti.
    Minulle on tehty purentakisko, mutta se pahentaa kipua. Tarvitsen kyllä purentakiskoa, sillä paikat eivät tahdo pysyä hampaissa. Minulla on myös todettu selvä purennan muutos. Olin 20-vuotias kun minulle kerrottiin, että hampaani tulevat kulumaan. Sanoivat myös, että alaleuka voi romahtaa.
    Näin on todellakin käynyt. Minulle sanottiin, että tällaiset vaivat ovat aika yleisiä. Minun oli vaikea saada apua, lääkärikin oli yllättynyt leukojeni kamalasta tilanteesta. Miten leuan nivelrikkojen kanssa voi elää?

    VastaaPoista
  95. Hei!

    Kylläpä on hankala ja vaikea tilanne. Lääketiede on joskus vähän voimaton eikä aina apua löydy. Kuitenkin näin hankalassa tilanteessa pyrkisin saamaan alan parhaiden ja kokeneimpien asiantuntijoiden arvion tilanteesta. Olisiko kuitenkin jotain leikkauksella tehtävissä. Riskejä siihen aina tietysti sisältyy.

    Jos ei keinoja ole, niin sitten on pakko vaivojen kanssa pärjätä päivä kerrallaan. Minkäs teet. Silloin olisi hyvä olla joku asiasta ymmärtävä lääkäri, jonka kanssa voisi aina tarvittaessa ja helposti hoitotoimia, lääkityksiä yms. miettiä.

    VastaaPoista
  96. Hei! Olen 22-vuotias nainen ja olen viimeiset viisi vuotta kärsinyt leukanivelongelmista. Vaiva alkoi niin että leukani naksui aina aamupalaa syödessä mutta päivällä vaivaa ei enää ollut. Yhtenä aamuna en enää saanut suutani ollenkaan auki enkä pystynyt laittamaan edes lusikkaa suuhun. Tämän jälkeen menin hammaslääkäriin ja sain hammaskiskot. Minulle sanottiin että puren öisin voimakkaasti hampaita yhteen, en kuitenkaan varsinaisesti narskuttele niitä. Niihin aikoihin naksunta oli todella voimakasta ja jopa muut pystyivät kuulemaan sen selvästi. Kiskot helpottivat vaivaa huomatavasti ja sain suuni taas kunnolla auki ja myös naksunta helpotti hieman. En pysty kuitenkaan nukkumaan edes päiväunia ilman kiskoja, joten ne olevat todella tärkeät minulle. Minua siis vaivaa lähinnä oikean puoleinen leukanivel, joka kipeytyy heti jos nukun ilman kiskoja.

    Välillä on aikoja jolloin en ajattele koko leukanivel vaivaa eikä kipuja juurikaan ole. JOskus on kuitenkin ollut päiviä että en pysty edes muuta ajattelemaan ja muuhun keskittymään vaan itken kivun takia. Kipu säteilee kasvoille, päähän ja korvaan. Joskus tuntuu että luu painaa korvaa. En myöskään saa suutani avattua symmetrisesti vaan joudun tekemään mutkan että se aukeaa. Myös alaleuan työntäminen eteenpäin vähentää naksahduksia suuta avatessa. Olen yrittänyt rentouttaa leukaa myös erilaisilla liikeharjoituksilla ja kevyesti hieromalla.

    Tällä hetkellä minulla ei myöskään ole ylä etuhammasta vaan käytän irtoproteesia. Minulle tehdään hammasimplanttia ja saan sen muutaman kuukauden päästä. Hammas jouduttiin poistamaan haljenneen juuren takia. Taustalla on tapaturma kymmenen vuoden takaa jolloin etuhampaani katkesi ja omaan juureen istutettiin kruunu. Olen myös kaatunut kerran todella pahasti jossa löin oikean puolen päästäni, luulen että leukanivel ongelmaan on saattanut vaikuttaa myös se.

    Kävin näyttämässä lääkärille leukaniveltäni ja hoidoksi ehdotettiin, että niveleen pistettäisiin kortisonia ja jotakin suolaliuosta. Sovimme, että katsomme tilannetta sitten muutaman kuukauden päästä kun olen saanut hammasimplantin. En kuitenkaan haluaisi tätä pistos hoitoa, koska olen kuullut että kortisoni haurastuttaa luita.

    Minulta otettiin vasta myös röntgenkuvat leuasta ja siinä näkyi miten oikean puoleisen leukaluun pää oli kulunut erimalliseksi vasemman puoleiseen verrattuna. Välillä olen hyvin ahdistunut pelätessäni että ulkonäköni tulee muutumaan radikaalisti. Pelkään, että luu kuluu huomattavasti lyhyemmäksi kuin toinen ja että leukanivelongelmat alkavat näkyä päälle päin. Onko tämä mahdollista, pelkäänkö turhaan? Lisäksi pelkään että tilanne tulee muuttumaan entistä pahemmaksi ja kivusta tulee jatkuvasti sietämätöntä, saattako näin käydä? Kuinka todennäköistä on, että joudun joskus vaivan takia leikkaukseen?

    VastaaPoista
  97. Hei!

    Onhan siinä ongelmaa kerrakseen nuorelle neidolle. Kyllähän leukanivelen ja leuan vammat voivat edesauttaa tällaisia vaivoja. Toivotaan että uusi etuhammas vähän korjaisi tilannetta.

    Hyvä, että purentakisko on tehty ja että siitä on ainakin jonkin verran apua. Kortisonia voidaan käyttää rauhoittamaan pahempaa ärsytystä nivelessä. Pidempiaikaisesti siitä ei valitettavasti aina ole hyötyä.

    Onneksi hankalammatkaan leukanivelvaivat eivät yleensä vaikuta merkittävästi ulkonäköön. Ihminen on aina vähän epäsymmetrinen. Sitä voi testata laittamalla kasvojen toiselle puoliskolle peilin ja katsomalla omaa kuvaansa peilistä. Se on yleensä hieman eri näköinen kuin ilman peiliä. Leukanivelten mahdollinen pieni ulkoinen epäsymmetria tähän kyllä häviää.

    Ihmisen elimistö on hyvin sopeutuvainen ja kaikenlaisten vaivojen kanssa totutaan elämään, kunhan jaksaa säilyttää reippaan asenteen. Se on kieltämättä ajoittain raskasta. Leikkauksia ei tehdä kovin usein. Ja jos asiaa tunteva erikoislääkäri sitä ehdottaa, niin ei siinä sinänsä ole mitään pelättävää. Kirurgi käy siinä tilanteessa mahdollisen hoitotuloksen ja ongelmat läpi. Leikkauspäätös jää joka tapauksessa omaan harkintaa, kukaan ei väkisin veitsen kanssa leukan käy käsiksi.

    VastaaPoista
  98. Olen vajaa 40v nainen ja kärsinyt nyt 6 viikkoa leukakivuista, jotka saivat alkunsa alatakahampaan paikkauksesta. Paikkausta seuraavana päivänä alkoi hirveä kipu, jonka hammaslääkäri tulkitsi kipupiikiksi paikkauksessa tehdyn laajan johtopuudutuksen ja leuan venyttelyn seuraksena. Vahvoilla kipulääkkeillä ja relaksanteilla kivut helpottivat viikossa ja olin muutamia päiviä lääkkeittä, mutta sitten kipuilu alkoi uudelleen. Seuraavaksi määrättiin kiskot, joita olen nyt käyttänyt reilun viikon, suuremmitta tuloksitta. Kipu vaihtelee: joinain päivinä selviän lääkkeittä, välillä vain hampaissa tuntuu jomottelua, toisina kipu on jo aamupalan jälkeen sietämätön, säteilee koko vasemmalla puolella kasvoja, hampaissa, leuassa, korvissa, poskessa ja olo on vahvoista lääkkeistä huolimatta puolikuntoinen. Yöt ovat sentään rauhallisia, joten tuntuu että kipu todennäköisesti liittyisi leuan käyttöön. Haluaisin kuitenkin olla varma, että kyseessä ei ole hermovaurio tai hampaassa yhä jotain mitä pitäisi hoitaa. Voiko oirekuvan perusteella sulkea muut vaihtoehdot pois ja keskittyä leukanivelen hoitoon ja kuntouttamiseen ja pitäisikö asiaa tutkia tarkemmin, kuvauttaa luustoa tms? Hammaslääkäri on tutkinut leukaperäni tunnustelemalla vain kerran, heti paikkauksen jälkeen, muutoin konsultoinut asiaa vain puhelimitse.

    VastaaPoista
  99. Hei!

    Hampaan tilasta paikkauksen jälkeen on mahdollista saada tietoa röntgenkuvauksella. Jos hammaslääkärin työ on sujunut normaalisti, niin tämän perusteella hammaslääkäri kyllä pystyy arvioimaan onko sitä tarvetta vielä kuvata. Yleensä melko harvoin kuvantamistarvetta paikkauksen jälkeen on. Hammaslääkäri kyllä työnsä kuluessa pystyy näkemään tuleeko hoito hyvin toteutetuksi.

    Laaja puudutus ja hampaan sekä leukanivelen käsittely hoidon aikana voi antaa erilaista hermojen jälkiärsytystä. Ei varmaan ole pystytty ylimääräisiä hermoja katkaisemaan. Toki juurihoidossa, jos sellainen tehtiin, poistetaan suoraan hampaan hermot juurikanavista ja siinä liikutaan lähellä terveitäkin hermoja. Sen seurauksena voi kipuoireita toimenpiteen jälkeen olla.

    Jos leukaa on jouduttu kovasti venyttelemään, niin voi tietysti ajatella jonkinlaista hermoärsytystä voitavan saada aikaan esim. leukaniveltä hermottaviin hermoihin. Käsitykseni mukaan se on hyvin harvinaista.

    En lähtisi lisäkuvantamisiin kovin herkästi. Hoitava hammaslääkäri on kuitenkin paras toimija jatkonkin suhteen, ellei nyt sitten luotto ole matkan varrella kokonaan loppunut. Tällöin tietysti on vapaus kääntyä ulkopuolisen hammaslääkärin puoleen toisen mielipiteen saamiseksi.

    VastaaPoista
  100. Hei!

    Minun leukaniveleni on tutkittu erikoissairaanhoidossa. Olen ollut magneettikuvassa, hampaat ja nivelet on röntgenkuvattu. Kefalometriakin on otettu. Minulla on vasemmalla puolella kasvo- ja korvakipua. Kivut ovat kroonistuneet. Purentafysiologi on tehnyt minulle hienon purentakiskon. Olen kruunuttanut hampaitani. Tällä hetkellä purennan pitäisi olla kunnossa.
    Minulla on mahdollisuus mennä leukanivelen artoskopiaan, saan itse valita menenkö. Se tehdään tähystyksenä. Suu- ja leukakirurgi ei suosittele sitä, se voi pahentaa kipua. Sain lähetteen kipupoliklinikalle. Molemmat leuat ovat diskusdislokaatiossa. Molemmat välilevyt ovat vaurioituneet. Oikealla puolella on nivelrikko, vasen puoli on oireillut pahasti neljän vuoden ajan. Haluan uskoa suu- ja leukakirurgia, mutta toisaalta haluan olla itsepäinen potilas. Mitä minun kannattaisi tehdä?

    VastaaPoista
  101. Hei!

    No onpa hankala tilanne. Onneksi ainakin asianmukaiset tutkimukset on tehty. Aina joskus ei sitten niidenkään jälkeen pystytä varmuudella sanomaan mitä olisi paras tehdä. Tilastollista tietoa on jonkin verran olemassa. Yhden ihmisen kohdalla ennustaminen jää siitä huolimatta valitettavan epävarmaksi ja hoitopäätöksen valinta lopullisesti on kuitenkin ihmisellä itsellään.

    Ymmärrän, että pitkällisten vaivojen jälkeen tuloksia haluaisi saada nopeasti. Voi kuitenkin rauhassa katsoa mitä kipuklinikalla saadaan hoitotoimin aikaan. Leukanivelvaivoihin perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolla olisi varmaan myös hyvä käydä ennen leikkauspäätöstä. Joskus niilläkin keinoin saadaan hyviä tuloksia aikaan.

    Kyllä kokeneen leukakirurgin mielipidettä kannattaa kuunnella. Ainakin kaikki muut keinot olisi hyvä käydä läpi ennen kuin ylimääräistä riskiä ottaa. Itsepäisyys ei ole välttämättä huono piirre omaan terveyteen liittyvissä asioissa.

    VastaaPoista
  102. Hei! Mulla on nyt n.3kk naksunut oikea leukanivel suuta avatessa. Jos nojailen leukaan huonossa asennossa se jumiutuu tilapäisesti. Tunnen nivelessä myös kipeähkön patin aina silloin tällöin (naksuminen on yleensä tosin kivutonta). Patti on nyt päivän kaksi ollut isompi ja kipeämpi kuin yleensä ja se tuntuu selkeästi kiinnittyvän nivelen seudulle. Yleensä se menee ohi noin kolmessa neljässä päivässä. Myös leuan liikerata (?) kaartuu oikealle suuta avatessani. Suun avaaminen tuntuisi luonnollisemmalta jos alaleuka olisi edempänä kuin yläleuka (en osaa selittää, etupurenta tuntuisi helpommalta kuin tämä normaali missä hampaat osuu hyvin yhteen ?). Voiko tässä olla kyse jostain purentaviasta?
    Olen myös usein lattialla huonossa asennossa nojaamassa leukaani ja katsomassa netflixiä. Voisiko sen lopettaminen auttaa asiaan?

    VastaaPoista
  103. Oireet hyvin sopivat leukanivelen toimintahäiriöön. Mukana voi olla myös välilevyn ongelmaa. Purentavika voi edesauttaa vaivan syntymistä tai päinvastoin leukanivelen toimintahäiriö voi edesauttaa purennan poikkeamiin.

    Leukanivel ei ole suunniteltu painoa kantavaksi niveleksi joten leukaan nojaaminen ei ole hyvä ajatus. Sitä kannattaa välttää.

    Tässä linkki yths:n narskutteluohjeisiin. Siellä myös jumppaohjeet.
    http://www.yths.fi/filebank/2265-Narskuttelu_2013_pdf.pdf

    Tässä englanninkielinen esite missä myös jumppaohjeet joita voi kokeilla.
    http://lisamorrone.com/wp-content/uploads/2010/09/TMD.pdf

    VastaaPoista
  104. Hei!
    En tiedä onko vaivani korva - vai leukaperäinen, mutta se tuntuu olevan pahenemaan päin ja erittäin kiusallinen. Leukaa avattaessa ja pyöriteltäessä oikeanpuoleisessa korvassa raksuu, ja jos täytän posket ilmalla, oikealla korvassa tai korvan alapuolella leuassa tuntuu kuin jokin liikkuisi. Kuulen myös outoa rutinaa samalla, eli aina ilmaa puhallattaessa ääni kuuluu. Minulla on samanaikaisesti särkyä oikealla puolella päätä korvassa, otsassa ja joskus poskessa, sekä takaraivossa. Mistä voisi olla kysymys? Tätä on jatkunut jo kuukauden verran. En oikein tiedä mille lääkärille olisi järkevintä ensimmäiseksi hakeutua.

    VastaaPoista
  105. Hei!

    Vaikea on tosiaan sanoa varmuudella missä oireiden syy olisi. Korvaperäiset vaivat olisi kuitenkin mielestäni hyvä ensimmäiseksi sulkea pois.

    Aloittaisin yleislääkäriltä. He joutuvat paljon korvaperäisiä ongelmia näkemään ja kokemusta kertyy varsinkin vuosien kuluessa. Joskus syy voi olla helpostikin todettavissa. Aina voi sitten tarvittaessa erikoislääkäreille ongelmaa näyttää, jos ei tilanne muuten selkene.

    VastaaPoista
  106. Näkyykö aivojen ja niskan magneettikuvassa jos kasvojen/ leuan alueella on murtuma tai joku paha sijoiltaanmeno? Molemmissa leukanivelissä välilevyt pois paikoiltaan ( palautuvat ilmeisesti suun sulkeutuessa) magneettikuvalla leukanivelet kuvattu.leukanivelien puhdistusoperaatio tehty jossa ilmennyt nesteilyä leukanivelen tulehdusta ja kiinnikkeitä.elämän aikana tullut iskuja pään ja leukojenkin alueelle ehkä joskus. Seurana päivittäinen päänsärky, suu ei aukne kunnolla ja avausliike vääntää sivulle, tuntuu kuin leuat olisi jatkuvasti väärässä asennossa aiheuttaen kallonpohjan ja ohimoiden särkyä. Mitäköhän seuraavaksi pitäisi tehdä? Tinnitusta on myös toisessa korvassa.

    VastaaPoista
  107. Hei!

    Kasvojen tai leukaluun murtuma ei yleensä näy aivojen tai niskan magneettikuvauksessa. Sillä ei liene kuitenkaan suurempaa merkitystä. Kasvojen luiden ja leukaluun murtumat harvoin jäävät huomaamatta. Murtuman syntymiseen tarvitaan sen verran voimakas vamma, että sen kyllä yleensä huomaa.

    Leukanivelen ongelmat riittävät vaivat selittämään ilman murtumiakin. Olet ilmeisesti jo ollut leukakirurgin hoidossa. Neuvoisin kääntymään uudelleen leikanneen kirurgin puoleen. Hänellä on paras käsitys ongelmasta ja sen hoitomahdollisuuksista.

    VastaaPoista
  108. Hei!
    Minulla kipeytyi paikkauksen jälkeen vasen leukanivel. Oireet olivat tuttuja muutaman vuoden takaa, jolloin kipeytyi oikea leukanivel. Viimeisen vuoden olin pitämättä yökiskoa, joka oli varmaan virhe.
    Kolmen viikon kipuilun jälkeen minulla oli akupunktiohoito, jossa olen käynyt muista vaivoista. Edellisenä päivänä ja myös akupunktion jälkeen hieroskelin käypähoito- ohjeiden mukaan puremalihaksia posken päältä sekä suun sisäpuolelta (oli hirvittävän arkoja kohtia). Seuraavana päivänä alkoi posken limakalvo antaa kummallisesti aistimuksia: sen tunsi koko ajan ja välillä siinä oli "heruttava" tunne, mutta ei syljen eritys todellisuudessa lisääntynyt. Oire alkoi posken takaosan limakalvolta ja siirtyi parin viikon jälkeen suun etuosaan, melkein kulmahampaan kohdalle. Jossain vaiheessa limakalvotuntemusten lisäksi oli iholla suupielessä pientä kihelmöintiä sekä suun sisällä posken ja huulen rajamailla lievää tuntohäiriötä. Nuo tuntemukset ovat nyt loppuneet. Kun olen tutkinut ja painellut posken limakalvoja tai varoen hieronut poskea päältä, niin limakalvo on isommalta alueelta ärsyyntynyt ja tuntunut jopa karvastele-valta päivän ajan. Suun sisäisten tuntemusten lisäksi ajoittain on aiemmasta tuttujakin oireita eli tuuli aiheuttaa välillä lievää jäytämistä leukaperään lähelle suuta.

    Lääkärin mukaan sylkirauhaset ja limakalvot ok. Hammaslääkärin mukaan oireilu liittyisi leukanivelvaivaan. Iso hammaskuva otettu eikä siinä mitään erityistä.Merkillistä on, että leukakipu loppui tuohon akupunktioon, mutta tämä oire on nyt jatkunut 7 viikkoa, jonkun verran lieventyen. Itse olen epäillyt, että akupunktio yhdessä hieronta-käsittelyni kanssa olisi jotenkin ärsyttänyt limakalvoja/ kudoksia, koska ajallinen yhteys näillä oli niin välitön. Akupunktiohoitaja ei ollut sitä mieltä eikä myöskään hammaslääkäri. Toki tiedän, että kolmoishermo ärsyyntyy leukanivelen toimintahäiriössä ja hermottaa myös posken limakalvoja. Tämä vain tuntuu niin kummalliselta ja alkaa ahdistaa, kun vain kestää ja kestää.

    VastaaPoista
  109. Hei!

    Minkä tahansa hoitomielessä tehdyn käsittelyn jälkeen on mahdollista saada erilaisia jälkivaivoja. Niiden tarkkaa syytä on usein mahdotonta varmuudella sanoa. Millään koneellisilla tutkimuksillakaan harvoin saadaan mitään erityistä selville.

    Pääasia että vaiva on paranemaan päin. Varsinkin jos jotain hermoärtyneisyyttä ollut mukana, voivat oireet kestään kiusallisen pitkään.

    En kuitenkaan alkaisi miettiä uusia aktiivisia hoitotoimia vaan antaisin ajan kulua niin kauan kuin mennään parempaan suuntaan. Jos vaiva alkaa selvästi pahentua tai hidaskin parempaan suuntaan meno loppuu, niin sitten uudestaan lääkärille näyttämään. Tilannetta kannattaa arvioida esim. kerran viikossa koska oireet väistämättä jonkin verran aaltoilevat.

    VastaaPoista
  110. Hei
    Pari vuotta taaksepäin paikattiin etuhammas ja lohjennutta takahammasta oikealta korjailtiin. Heti paikkauksen jälkeen etuhammasta vihloi ja oli hankala purra mitään. Tätä jatkui muutaman kuukauden verran, kunnes meni ohi. Hammasta on kuitenkin vihlonut tuon tuosta ja nyt on oireet seuraavanlaiset: Hammasta vihloo kovaa, on kosketusarka ja kipualueita kitalakeen mentäessä, välillä tykyttävää kipua. Painelemalla hampaan kohdalta kasvoja sieraimeen asti kipua. Oikea poskilihas kipeä. Samalta puolelta myös nivel kipeytynyt, säteilee leukaan. En oikein tiedä mikä johtuu mistä. Taipumusta on purra hampaita yhteen, mutta etuhampaan vihlonta joka on samanlaista kuin paikkauksen jälkeen tuskin johtuu nivelvaivoista tai purentalihaksista. Kävin päivystävällä, joka ei osannut antaa mitään apua. Kerroin että syön burana 800mg ja panadol 1g komboa eikä niistä ole mitään apua. Rentoutusliikkeitä olen tehnyt. Röntgenkuvia otettu hampaista, ei nähtävissä mitään. Onko kuitenkin mahdollista että paikkauksen yhteydessä joku aiheuttanut tämän? Tuntuu että hammaslääkärit eivät kuuntele, mitä voin tehdä?

    VastaaPoista
  111. Hei!

    Kyllä hammasperäinen ongelma helposti tulee mieleen oireistasi. Toki sitten voi olla ikenissä, hampaan kiinnityskohdan kudoksissa tai poskionteloissa ongelmia jotka antavat kipuja. Joka tapauksessa hammaslääkärin tehtäväalueeseen ensisijaisesti kuuluu.

    Menisin ajavarausvastaanotolle toiselle hammaslääkärille. Uskoisin että ongelmaan syy löytyy.

    VastaaPoista
  112. Moi!

    Kun pidän huulista kiinni ja pullistan poskia ilmalla niin korvan seudulla leuan sisällä alkaa tuntumaan sellaista ritinää ja tuntuu kuin ilmaa menisi jostain sieltä läpi ja sen jälkeen alkaa koskemaan leuan lihaksiin. Mistä ihmeestä se voisi johtua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välikorva on yhteydessä nieluun. Tämä putki ei ole aina auki. Kun pullistaa poskiaan, niin paine suun ja nielun puolelta lisääntyy ja putki aukeaa. Tällöin ilmaa pääsee kulkemaan nielusta välikorvaan ja tämä voi antaa erilaisia tuntemuksia. Niistä on todennäköisesti nytkin kyse. Ne ovat normaaleja ilmiöitä eivät yleensä ole sairauden merkki.

      Tässä linkki kuvaan seudun anatomiasta.

      http://www.refluksi.fi/124

      Poista
  113. Auta mua, please. Mulla on todettu diskusdislokaatio eli välilevyn sijoiltaanmeno jota on hoidettu purentakiskolla (ei apua), jumpalla (ei apua) ja leukanivelen huuhtelulla (ei apua). Nivelen välilevy on jatkuvasti väärässä paikassa ja aiheuttaa kovaa kipua minkä vuoksi en ole syönyt kiinteää ruokaa puoleen vuoteen enkä pystynyt harrastamaan suuseksiä. Olen masentunut vaivan takia ja jouduin aloittamaan mielialalääkityksen. Olen vasta 24v. Mitä teen? Kortisonipistoksia eli piikkejä leukaani en suostu ottamaan niiden kivuliaisuuden vuoksi enkä myöskään botoksia. Ne eivät myöskään korjaa vaivaa vaan lievittävät vain oireita. Eikö välilevy tulisi kirurgisesti asettaa paikoilleen?

    VastaaPoista
  114. Onpa hankala tilanne. Hoitoja on jo kokeiltu eikä apua ole ollut.

    Kyllä välilevyn vaivoja leikataankin. Leikkausten tulokset eivät aina ole niin hyviä kuin toivoisi, joten leukakirurgit niitä harkitsevat huolella ennenkuin tarttuvat veitseen. Sellaista leikkausta missä välilevy saataisiin pysymään oikealla paikallaan ei välttämättä ole tarjolla.

    Kokenut leukakirurgi on keskustelukumppani joka osaa arvioida onko leikkauksesta odotettavissa todennäköisemmin apua kuin oireiden pahenemista. Eli vastaanotolle käymään.

    VastaaPoista
  115. Minulta revittiin hammas numero 25 kolme viikkoa sitten. Heti seuraavana päivänä alkoi pyörryttää ja tätä jatkui muutaman päivän. 4 päivää hampaanpoiston jälkeen aloin tuntemaan kipua yläetuhampaissani, vähän niin kuin paineentunnetta. Kipu pahenee iltaan mennessä, aamulla enkä öisin tunne mitään. Tunsin jo parin päivän jälkeen ettei purenta ollut kohdillaan myöskään. Korvissa soi, oli palantunnetta kurkussa yms. Myös korvien lähellä on kipua. Oma lääkäri ajatteli johtuvan stressistä. Kävin myös hammaslääkärissä näyttämässä koloa, joka oli huonosti parantunut ja päätettiin putsata ja koko rumba alkoi uudestaan. Huomaan öisin heräävän hampaat tiukasti yhdessä. Olen saanut jo kahdet antibiootit.

    Kysymykseni kuuluukin: Jos kyseessä olisi joku reikä, tulehdus ym. kipuja olisi yöllä myös? Öisin en tunne mitään onneksi ja voin hyvin. Päivän mittaan kipu pahenee ja suun aukominen ja hymyileminen sattuu(olen vielä vastaanottovirkailija). Alan olla jo epätoivoinen enkä tiedä mitä tehdä. Hammaslääkäri haluaa tutkia ikenet seuraavalla kerralla ja tehdä hammaskivenpoiston(luulee että kivut johtuu siitä). Mitä olet mieltä?

    VastaaPoista
  116. Hei!

    Hampaan poisto ei ole mikään pieni toimenpide. Sen jälkeen on avoinna suora yhteys herkkiin luun sisäisiin hermoihin ja muihin rakenteisiin kunnes se umpeutuu. On ymmärrettävää että poiston jälkeen voi olla erilaisia ongelmia. Tulehdus lienee tavallisin niistä. Muista voisi mainita poskiontelo- ja hermoperäiset vaivat.

    Pelkän oirekuvan perusteella on vaikea arvioida kivun aiheuttajaa. Hammaskiveä pitäisin melko epätodennäköisenä ongelman aiheuttajana. Ajan kanssa voi useimmin paranemista odotella, ainakin niin kauan kun mennään parempaan suuntaan.

    Aina voi kysyä toisen lääkärin mielipidettä jos tilanne ei tunnu asettuvan. Päivystyspalvelut ovat käytettävissä jos tilanne äkillisesti huononee.

    VastaaPoista
  117. Hei. 4 viikkoa sitten minulla oli kova hammassärky oikean 5-6 alahampaan kohdalla. Päivystyksessä röntgen kuvattiin eikä mitään niissä näkynyt, 5. hammas hiottiin ja laitettiin fluorilakka. Kipu vain yltyi ja seuraavana päivää 5. hammas juurihoidettiin. Sen seurauksena poski turposi ja leukaluuhun tuli luumunkokoinen kova patti. Antibiotista huolimatta turvotus ja patti eivät laskeneet ja seuraavana päivänä hammas juurihoidettiin uudestaan ja sain lisäantibiootin. Turvotus ja patti pysyivät ennallaan ja seuraavana päivänä poistivat 5. hampaan, vaikka hammas ei ollut kipeä, vaan ongelmana turvotus, patti ja tunnottomuus. Hampaan poistosta ei ollut apua ja parin päivän päästä laitettiin dreeni poskeen. Dreeni oli viikon ja siinä ajassa turvotus poskesta laski ja patti pieneni, mutta ei poistunut ja tunnottomuus jäi. Nyt on kulunut 4 viikkoa, patti on edelleen samanlainen, melko pieni, mutta kova. Lisäksi tunnottomuus jatkuu ja syöminen ja juominen ei onnistu oikella puolella normaalisti, vaan suu menee vinoon. Hammaslääkäri sanoi, että jos pahenee, tule uudestaan. Ei ole pahentunut, mutta tilanne ei ole parantunut ja varsinkin suun toispuolinen toiminta ja vinous häiritsee. Mistä voi olle kyse? Hammaslääkäri sanoi, että leukaluussa on ehkä hematooma, joka pitäisi parantua 2-3 viikossa eikä nähnyt tarvetta ottaa magneettikuvaa. Nyt on kulunut 4 viikkoa ja tilanne ollut ennallaan 2 viikkoa. Johtuuko toispuolisuus ja tunnottomuus poistetusta hampaasta vai patista? Oliko hampaan poisto väärä toimenpide ja vaurioituiko siinä jotain? Voiko tilanteeni jäädä tällaiseksi vai saanko suuni vielä normaaliksi? Mitä seuraavaksi? Minulla on jo pitkään ollut leukanivelongelmia ja puren hampaita yhteen, olen käyttänyt purentakiskoa 10 vuotta.

    VastaaPoista
  118. Hei!

    Inhottava tilanne tottavie. Juurihoito ei ole helppo toimenpide ja sen jälkeen esiintyy myös ongelmia. Juurihoitoa ja hampaan poistoa tuskin on tehty ilman perusteita. Joskus ongelmia tulee vaikka toimittaisiin normaalien linjojen mukaan.

    Itse näyttäisin tilannetta toiselle hammaslääkärille, niin saisi ulkopuolisen mielipiteen. Ei ainakaan tarvitsi miettiä yksin ja saisi myös kannanoton hoitovirhe mahdollisuuteen.

    VastaaPoista
  119. Moi, vastaatkohan vielä tänne?

    Purin hampaitani kovasti yhteen jonka jälkeen tuli kipua oikean leuan nivelen kohdalle, en saa suutani kunnolla auki koska se särkee / tuntuu epämiellyttävältä. Syöminen sattui hirveästi. Nivelen alueelta voi myös kuulua "rahinaa" tai naksutusta kun liikuttelen leukaani. Purenta on mitä on.

    Näin on kuitenkin käynyt ennenkin ja samasta syystä (mutta ei muuten). Tavanomaisesti en kuitenkaan pure hampaitani yhteen voimakkaasti enkä narskuttele hampaitani. Kipu ja "jumitus" on kuitenkin ollut väliaikaista ja lähtenyt itsestään. Mistä tämä voi johtua?

    VastaaPoista
  120. Hei!

    Kyllähän tuo leukanivelen vaivaan hyvin sopii. Olisiko välilevyyn tullut vaurio tai mennyt huonoon asentoon nivelpintojen välissä.

    Kipulääkettä voi jonkin aikaa käyttää. Kannattaa siirtyä ruokaan, mikä ei vaadi pureskelua. Tarvittaessa puuro- ja keittolinjalle joksikin aikaan. Leukaa voi varovaisesti jumppailla kivuttomalla alueella. Ääriliikkeitä on syytä välttää jumpassa ja muutenkin.

    10. tammikuuta 2016 vastauksessani pari linkkiä, missä myös jumppaohjeita. Niitä varovaisesti aluksi ja vain kevyenmpiä liikkeitä.

    Jos ei parissa viikossa ala asettua, niin ainakin sitten lääkärille näyttämään. Tarvittaessa aiemmin. Esim. yleislääkäriin, jolla on kiinnostusta tukielinvaivoihin.

    VastaaPoista
  121. Nyt on viikon päivät käyny kipeää vasemmalle puolen korvan alle leukaluuhun, et syöminen käy kipeää ja nyt on alkanut myös samalle puolen kurkkuun koskemaan. Olen ottanut 1g banadolia ja 600 mg buranaa ja kun teho lakkaa, niin tuntuu taas kipua. Särkyä ei ole, mutta suuta liikuttaessa tuntuu. Hammaslääkäri pelko on kova, joka takia käynnit on jääny kokonaan. Vasemmanpuolen takimmaiset hampaat pieniä tynkiä. Turvotusta ei ole ollenkaan. Mitä tässä nyt pitäis tehdä?

    VastaaPoista
  122. Hei! Onpa ikävä tilanne.

    Vaikka hammaslääkärin pelko onkin suurta, aloittaisin kuitenkin laittamalla hampaat kuntoon. Muissa tutkimuksissa tai hoidoissa ei ole suurta mielekkyyttä niin kauan kun hampaat ovat huonolla tolalla.

    Hammaslääkäreiden työmenetelmät, koneet ja laitteet ovat kovasti kehittyneet. Aina voidaan puuduttaa hoidon ajaksi jos se muuten on hankalaa. Hammaslääkärit ottavat myös pelon entistä paremmin huomioon kun hoitoa toteuttavat. Siitä kannattaa myös mainita hammaslääkärille, niin hänen ei tarvitse asiaa arvailla.

    Eli reippaasti vain vastaanotolle. Tuskin tilanne itsestään korjaantuu.

    VastaaPoista
  123. Leuan säryt, kivut, epäsymmetriset liikkeet ja lukot hoitaa Arto Tapio, Helsingissä. Itselläni oli vuosilymmeniä leukavaivoja ja leuka sijoiltaan. Aiheutti mm. Tinnitusta sekä päänsärkyä. Kävin luonnollisesti lääkärissä, hierojilla, purentalihashieronnassa, korvalääkärillä etc. Kaikkialla. Sitten löytyi Arto. Kipu lähtee kivulla sanoo Arto. Ja nyt ymmärrän todellakin mitä sillä tarkoitetaan. Hoidossa ei hipsutella eikä silitellä. Leuka laitetaan paikalleen ja lukot avataan, lopullisesti. Ei kymmenen kerran sarjakortteja. Kerta pari riittää ja saat laadukkaan elämäsi takaisin. Olkaa hyvät.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä