Siirry pääsisältöön

Synnytyskivut

Synnytyskivut

Arvellaan, että raskaus nostaa kipukynnystä mm. lisäämällä endorfiinien, elimistön omien kipulääkkeiden, eritystä. Tästä huolimatta ensimmäistä kertaa synnyttävistä on 65 %:lla ja toista tai useampaa kertaa synnyttävistä lähes puolella kovia kipuja synnytyksen yhteydessä.

Alussa kipu aiheutuu kohdun suun avautumisesta ja kudosten venytyksestä. Myöhemmin sikiö painaa lantion kipuherkkiä alueita ja hermoja sekä ulos tullessaan aiheuttaa pehmytkudosten vaurioita.

Ensisynnyttäjillä on synnytyksen alkuvaihe pidempi ja myöskin kivuliaampi. Jos synnytys tapahtuu myöhemmällä iällä tai synnyttäjällä on ollut kuukautiskipuja, on synnytyskin yleensä kivuliaampi.

Jos synnyttäjä tietää synnytyksen kulun ja luottaa hoitohenkilökuntaan ovat kivutkin yleensä paremmin hallittavissa. Nykyisin on moninaisia keinoja synnytyskipujen lievittämiseksi.

Äitiysvalmennuksella ja rentoutuksen opettelulla on tärkeä osansa synnytyskipujen ehkäisyssä. Kipuhoidoista voidaan käyttää synnytyksen alkuvaiheessa esim. TNS sähkökipuhoitoa. Myös ilokaasua on käytetty kipujen helpottamiseen.

Kipulääkkeitä käytetään harkiten lähinnä peläten niiden vaikutuksia sikiön hengitystoimintaan.

Ns. epiduraalipuudutus ja selkäydinpuudutus ovat tehokkaimat synnytyskivun hoitomenetelmistä. Siinä annostellaan puudutinainetta lannevälistä asetetun katetrin avulla ja saadaan aikaan rajoittuneella alueella puudutus. Sen avulla synnytyskivut poistuvat.

Lisätietoa synnytyskivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli synnytyskivuista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelun jäl

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisältö v

Polvikipu

Raju urheilu aiheuttaa usein ongelmia Polvien toimintakyky on tärkeää kaikille ihmisille, koska ne kantavat ihmisen painon kävellessä ja juostessa. Polvet joutuvat ottamaan vastaan iskuja kun ihminen hyppii tai kantaa raskaita taakkoja. Lisääntynyttä rasitusta niihin kohdistuu myös kyykistyessä, noustessa ylös istumasta ja portaissa kulkiessa. Ihmisen elämänpiiri ja toimintakyky voivat huomattavasti rajoittua pahojen polvivaurioiden takia. Polvessa on kolme toiminnallisesti erilaista niveltä. Ensimmäinen on kantava nivel, jossa yläpintana toimii reisiluun ja alapintana sääriluun nivelpinta. Toinen on polvilumpion ja reisiluun välillä. Kolmas muodostuu sääri- ja pohjeluun välille sekä luiden ylä- että alapäissä. Reisiluu ja sääriluu muodostavat sarananivelen joka on etupuolelta lumpion suojaama. Kantavan nivelen sisällä toimivat pehmikkeinä nivelten rustot ja puolikuun muotoiset sisempi ja ulompi nivelkierukka. Ne ovat rustoisia rakenteista nivelpintojen välissä, jotka toimivat erä