Hengitysteiden tulehdukset tuntuvat usein rintakehällä
Useiden hengityselinten tulehdusten yhteydessä voi olla lievää kipua rinnassa tai kyljessä rintakehällä. Yskimisen seurauksena rintaan voi tulla lihaskramppeja, joskus jopa kylkiluiden murtumia.
Jos tulehdusten yhteydessä ilmaantuu pidempiaikaista kipua rinnassa, tilanne on hyvä selvittää, jotta lääkäri voisi sulkea pois keuhkokuumeen, keuhkopussin tulehduksen ja muut hoitotoimenpiteitä vaativat sairaudet. Tilanne selkenee yleensä keuhkojen röntgenkuvauksella.
Itse voi käyttää tavanomaista flunssahoitoa. Tärkeätä on saada riittävästi juotavaa ja lepoa. Oireiden lievitykseen voi käyttää reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä tai flunssan lievitykseen tarkoitettuja valmisteita.
Sepelvaltimotauti, miehen ja nykyisin naisenkin vaarallinen seuralainen
Tärkeä rintakipujen syy ovat sydänperäiset vaivat. Yleisin kipuja aiheuttava sydänsairaus on sepelvaltimotauti. Siinä sydämen verisuonet eivät pysty toimittamaan valtimonkovettumataudin aiheuttaman sepelvaltimon ahtauden vuoksi riittävästi verta sydänlihakseen. Tämä saa aikaan hapenpuutetta ja seurauksena on kipu rinnassa.
Se tuntuu useimmiten rintalastan takana tai rintakehällä. Kipu on luonteeltaan tyypillisimmillään voimakasta ja puristavaa. Tyypillisesti kivut ilmaantuvat rasituksen yhteydessä. Ne kestävät vain lyhyen aikaa rasituksen jälkeen. Pidempään kuin 15-20 minuuttia kestävä kipu voi olla merkki sydänveritulpasta. Tullessaan kipu rinnassa yleensä pysäyttää ihmisen liikkumisen mutta levossa se voi mennä nopeasti ohi. Kivut voivat säteillä vasempaan olkaan tai käteen, selkään, ylävatsalle tai kurkkuun. Oireet saattavat olla voimakkuudeltaan heikkoja tai vahvoja.
Usein varsinkin naisilla sepelvaltimotauti voi olla myös täysin oireeton. Kipujen sijaan voi tauti ilmetä ahdistuksen tunteena, uupumisena, huonovointisuutena tai pahoinvointina ruumillisen rasituksen yhteydessä. Ylävatsan vaivat ovat joskus vaikeita erottaa sydänperäisistä vaivoista.
Jos kipu on tulee vain levossa, on terävää luonteeltaan, liittyy hengityksen liikkeisiin ja asentoon tai jatkuu päiväkausia on syy usein jokin muu kuin sepelvaltimotauti. Tällöinkin tilanne voi olla hyvä selvittää lääkärissä.
Sen mukaan tuntuuko rintakipu oikealla vai vasemmalla, tuleeko se aamulla vai illalla ei voi tehdä mitään ehdottomia päätelmiä sen vaarallisuudesta tai vaarattomuudesta.
Sepelvaltimotaudin tyyppiset rintakivut vaativat lääkärin selvittelyä. Jo henkilö epäilee sydänveritulppaa, hänen kannattaa hakeutua päivystykseen. Tarvittaessa voidaan tehdä rasituskoe. Siinä seurataan sydänfilmiä ja samanaikaisesti poljetaan lisäämällä asteittain rasitusta. Sydänfilmissä voidaan havaita verenkierron huononemisen muutoksia. Jos tilanne jää epäselväksi, diagnoosi voidaan varmistaa varjoainekuvauksella.
Hoitona käytetään lääkkeitä, jotka eri mekanismeilla tekevät sydämen verenkiertoa taloudellisemmaksi ja vähentävät veritulpan riskiä. Usein oireet saadaan rauhoittumaan nykyaikaisilla lääkkeillä. Jos ne eivät saa aikaan riittävän hyvää toimintakykyä, voidaan jatkaa leikkaustoimia (esim. pallolaajennusta) ja harkita ohitusleikkausta.
Itsehoitona kannattaa pyrkiä normaaliin painoon. Ruokavalio on hyödyllistä käydä konkreettisesti läpi ja tehdä tarvittavat kevennykset. On hyvä vähentää rasvoja, varsinkin eläinperäisiä, syödä enemmän kasviksia ja hedelmiä sekä vähentää suolan käyttöä. Kun syö vähemmän kuin kuluttaa, paino väistämättä putoaa.
Jos tehdään rasituskoe, potilas voi keskustella sen tehneen lääkärin kanssa, minkälaisella pulssitasolla liikuntaa voi harrastaa. Kannattaa opetella mittaamaan pulssia tai käyttämään pulssimittaria sekä rasittaa itseään säännöllisesti, mutta sopivalla tasolla.
Järkevää on lopettaa tupakointi ja kahvin juonti sekä muiden piristävien aineiden käyttö. Niitä ovat kolajuomat, tee ja laihdutuslääkkeet.
Sydänpussin tulehdus vaikeuttaa hengitystä
Äkillinen sydänpussin tulehdus eli perikardiitti voi aiheuttaa oirekuvaltaan sydänveritulppaa muistuttavan kivun. Erotuksena sydäninfarktista tämä kipu voi helpottua istuttaessa etukumarassa. Hengityksen vaihe ja ihmisen asento vaikuttaa kipuun. Sydänpussin tulehdusta voi edeltää hengitysteiden tulehdus.
Tulehduksessa nestettä kertyy usein sydänpussiin. Tämä voi lisääntyä nopeastikin ja johtaa sydämen täyttymisen estymiseen. Seurauksena on kuolema, ellei hoitotoimia päästä toteuttamaan nopeasti.
Lääkärin tutkimuksessa stetoskoopilla voidaan kuulla tulehduksen aiheuttama hankausääni tai sydänäänten heikkeneminen. Laboratoriokokeissa on yleensä lasko- ja valkosolujen määrä kohonnut. Sydänfilmissä nähdään tähän vaivaan sopivia muutoksia ja röntgenkuvassa voi sydän näyttää suurentuneelta.
Pikainen hakeutuminen päivystykseen on välttämätöntä, koska hoito tapahtuu sairaalassa. Siinä pyritään aluksi kivun lievitykseen ja vaivan aiheuttajan löytämiseen. Tulehduksen syynä voi olla mm. tuberkuloosi, reuma, sydäninfarkti tai märkäinen tulehdus. Perustauti on luonnollisesti hoidettava.
Keuhkoveritulppa lähtee alaraajoista
Keuhkoihin kulkeutuu veritulppa eli emboli useimmiten alaraajan tai lantion laskimotukoksista. Oireena esiintyy hengenahdistusta, ärsytysyskää ja rintakipua.
Pahimmillaan voi tauti olla nopeasti kuolemaan johtava. Lievimmillään pieni embolia on lähes oireeton ja saattaa aiheuttaa ainoastaan lyhytaikaisen hengenahdistuksen.
Keuhkoembolia ja sen epäily vaatii aina käyntiä sairaalan päivystyksessä.
Toiminnalliset sydänvaivat haittaavat yöunia
Joskus rintakipuja tutkittaessa ei löydy sepelvaltimotautia tai muuta vaivaa selittävää sairautta, vaikka kipuoire saattaa olla hyvinkin haittaava. Tällöin kyseessä voivat ns. toiminnalliset sydänvaivat.
Tämän tyyppiset kivut ovat usein lyhytaikaisia ja toistuvia, luonteeltaan viiltäviä tai kouraisevia. Niitä esiintyy usein illalla raskaan päivän jälkeen ja ne voivat haitata uneen pääsyä.
Vaivoihin voi liittyä jännittyneisyyttä ja väsymystä sekä erilaisia ruoansulatuskanavan oireita. Usein vaivoista kärsivät sietävät huonosti saunomista, alkoholia, kahvia ja tupakkaa.
Näissäkin vaivoissa on perusteellinen tutkimus tärkeää. Kun vaivat on kunnolla selvitetty, ei ainakaan tarvitse pelätä henkeä uhkaavaa sairautta.
Hoitona voidaan käyttää erilaisia lääkkeitä oirekuvasta riippuen. Usein on hyödyllistä jättää pois kahvi, tupakka, kolajuomat ja tee sekä liiallinen alkoholi. Kannattaa myös pyrkiä normaaliin painoon.Toiminnallisissa sydänvaivoissa ei ole mitään estettä kovallekaan rasitukselle, jos siihen ryhdytään asteittain. Usein näiden vaivojen oireet helpottavat, kun fyysinen kunto kohenee.
Rintojen kasvaimet, naisten yleisin syöpä
Rinnoissa voi olla ohimeneviä kiputiloja, jotka liittyvät hormonitasapainon vaihteluun. Jokaisen naisen on tärkeää opetella itse tutkimaan rintansa ja tehdä se säännöllisesti, on niissä oireita tai ei. Rintojen ikäryhmäkuvauksiin kannattaa osallistua. Nykyisin suositellaan yli 40 täyttäneille säännöllisesti tehtäviä mammografiatutkimuksia, vaikka mitään vaivoja ei olisikaan.
Jos rintoihin ilmaantuu kyhmyjä, jatkuvaa kipua, ihomuutoksia, nännin sisäiänvetäytymistä tai niistä tulee veristä eritettä, tutkimukset ovat paikallaan. Rintojen kudosten tila voidaan helposti tutkia mammografialla.
Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpä. Mitä nopeammin se löydetään ja hoidetaan, sitä paremmat ovat hoitotulokset. Valtaosa kasvaimista löydetään naisen itsensä suorittaman tunnustelun perusteella.
Rintatulehdus syntyy mm. imettäessä
Imettämisen yhteydessä syntyy melko usein rinnan tulehduksia. Tällöin yleensä imettäessä huomataan aristava alue rinnassa, lämmönnousua ja mahdollisesti myös imusolmukkeiden turpoamista.
Tulehduksen aiheuttaja tulee yleensä ulkoa päin iholta, hoitohenkilökunnasta tai lapsen suusta. Tulehdus leviää rintarauhasen tiehyitä pitkin. Maito on ihanteellinen kasvualusta bakteereille.
Hoitona käytetään antibiootteja. Terveen rinnan puolelta voi imettämistä jatkaa, sairastuneen puolen voi tyhjentää pumpun avulla. Jos nännissä on haava, pitäisi se hoitaa bakteereja tuhoavalla salvalla.
Rintaruston kiputila, syytä kipuun ei tunneta
Joskus rintakehän etupuolelle ilmaantuu ilman erityisempää syytä kiputila kylkiluun ja sen rintalastaan kiinnittyvän jatkeen, kylkiruston liitosalueelle. Syytä tähän Tietzen syndroomaksi nimettyyn ilmiöön ei tunneta.
Diagnoosi perustuu kipualueiden paikallistamiseen tunnustelemalla. Röntgentutkimuksessa ei yleensä todeta mitään poikkeavaa.
Hoitotoimenpiteinä voidaan käyttää kipulääkitystä. Fysikaalisista hoidoista tai kortisonipistoksista ei useimmiten ole merkittävää hyötyä. Yleensä vaiva ajan mittaan rauhoittuu, vaikka se voi kestää pitkänkin aikaa.
Itsehoitona voi käyttää reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä ja salvoja. Kannattaa myös kokeilla kipualueen hautelua kylmällä. Jos se tuntuu ärsyttävältä, mahdollista on kokeilla lämpöpulloa tai tyynyä. Alkuvaiheessa on hyvä välttää rintakehää rasittavia liikkeitä.
Rintalastan alaosa, ns. processus xiphoideus, voi joskus tuntemattomastakin syystä ärtyä. Tällöin oireena on rintalastan kipu ja arkuus paikallisesti rintalastan alaosassa. Hoitona voidaan käyttää samanlaisia toimia kuin rintaruston kiputiloissa.
Rintakipu, mahdollisen vaaran merkkejä
Pitkittynyt rintakipu.
Äkillinen rintakipu ja hengenahdistus.
Äkillinen rintakipu ja sydämen rytmin epätasaisuus.
Ensimmäinen rintakipukohtaus, joka nostaa kylmän hien ja säteilee vasemmalle käsivarteen
Rintakipu, joka tulee tiheämmin, jo levossa tai aiempaa pienemmässä rasituksessa.
Rintakipu, johon nitro ei tällä kertaa auta.
Hengityselintulehdus, jonka yhteydessä kipua rintakehällä.
Rinnan kiputila ja lämmön nousu.
Lääkärissä käynti tarpeen
Toistuvat rintakivut rasituksessa.
Ajoittaiset rintakivut, jotka eivät kotihoidolla asetu.
Rintojen kiputilat ja muutokset rintarauhasissa niitä tunnusteltaessa.
Yleensä voi hoitaa itse
Rintatuntemukset lievien flunssien ja hengitystietulehdusten yhteydessä.
Kylkiluiden ja kylkivälilihasten kiputilat.
Toiminnalliset sydänvaivat
Lisätietoa rintakivuista:
Käypähoito suositus keuhkoputken tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli keuhkokuumeesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sepelvaltimotaudista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sydänpussin tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sydänlihastulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli keuhkoveritulpasta.
Rintasyöpäyhdistyksen sivut rintasyövästä.
Wikipedia miesten rintasyövästä.
Imetyksen tuki ry tiehyttukoksesta ja rintatulehduksesta.
Eorthopod.comin englanninkielinen artikkeli solisluun ja rintalastan välisen nivelen ongelmista.
Anatomy.usn kuva processus xiphoideuksesta.
Kommentti on siirretty aiemmasta kipu.net palvelusta(PP)
VastaaPoistaNimimerkki: JKK
kysymys: Kipu!
Olen kärsinyt rintakehään rintalastan alueelle sijoittuvasta kivusta. Olen ollut EKG:ssä sekä sydämmen rasitustestissä ja varjoainekuvauksessa.
Näissä toimenpiteissä on ollut tarkoituksena pois sulkea sydänperäiset taudit. Kipu alkoi vuonna 1997 illalla ennen nukkumaan menoa. Kipu oli poissa noin 1/2 vuotta tullakseen uudelleen. Olen v 1998 laukannut lääkäriltä toiselle, on otettu sydänfilmejä noin 15 - 20 kertaa ilman negatiivisia tuloksia.
Minulla on lapaluiden seutuvilla vanha iskuvamma joka tuntuu hieman ja selkä naksuu siitä kohdin. Olen käynyt akupunktiossa ja hieronnassa joista on ollut hieman apua, olen syönyt särkylääkkeitä ( Tramal, Panacod, Burana 800, jne.. ) Huomasin v2000 saadessani kovaan hammassärkyyn tramal+burana 800mg kipu heltisi vähäksi aikaa. Kipu vie yö unet ja siten aiheuttaa rasitusta on huomioitavaa ettei kipu tunnu selänpuolella. En ole huomannut aamujäykkyyttä ja veriarvot ovat normaalit joskin pientä tulehdusta on havaittavissa. Olen siis tutkituttanut sydämen, vatsaan on tehty tähystys noin 5 vuotta sitten.
Itse olen huomannut että kipu ei tunnu fyysisesä rasituksessa vaan illalla nukumaan mentaessä.
Jos jollakin olisi hieman tietoja olisin erittäin kiitollinen avusta.
minua vaivaa erinäinen nivel -ja lihaskipu.Nivelet jotka eniten vaivaa ovat nilkka,polvi-ja lisäksi niska kipeä joka todennäköisesti aiheuttaa pää kipua.
VastaaPoistaVaivat eivät ole jatkuvia vaan ne ilmaantuvat jaksottain ja vaivojen alkamisen jälkeen/aikoihin minua vaivaa koko kropan väsymys tämä on alkanut häiritsemään kun olen melko kova kuntoilemaan ja oireilun alettua on kunto tipahtaa taas lähtö tasolle.Oireilu kestää yleensä noin 1-2 vkoa on pää kipeä,väsymys -sekä nivel -ja lihas kipua.Tämä ei johdu ylikunnosta ,koska olen kokeillut olla ilman liikuntaa ja oireet toistuvat.Olisko kenelläkään antaa neuvoa miten minun tulisi toimia ,jotta saisin vaivani selville?
Syitä voi olla monia. Käydään niitä vähän läpi.
VastaaPoistaJos sinulla ei ole ikinä ollut missään nivelissä selviä turvotuksia tai kuumotuksia niin nivelreuma ei tunnu kovin todennäköiseltä. Tietysti on sitten joukko reumaattistyyppisiä vaivoja joiden mahdollisuutta näin niukkojen tietojen perusteella on mahdoton arvioida.
Jos nivelet ovat väliajat täysin oireettomat ja ulkoisesti aina tavalliset, niin niiden nivelrikkokaan ei oikein tuntuisi uskottavalta.
Yksi mikä voisi hyvinkin vaivasi selittää on fibromyalgia. Kts. kohta Laaja-alaiset kivut.
Tietysti jos nämä väsymysoireet ovat toistuneet voimakkaina niin varmaan olisi hyvä lääkärillä tilanne arvioittaa ja ehkä joitain laboratoriokokeita ottaa, jos ei niitä ole jo katsottu.
Väsymys voi olla hyvin monen sairauden, myös yleissairauden, oireena vaikka tosiaan esim. suhteellisen vaaraton vaikkakin kiusallinen vaiva, fibromyalgia, voi sen selittää.
Turha asiaa itsekseen pohtia. Vaikkapa terveyskeskus- tai työterveyslääkärille kannattaa varata aika. Yleislääkärin vastaanotto on hyvä paikka aloittaa. Varmaan asia siellä selviääkin.
moikka minulla on vasemmanpuoleinen rinta kipeenä. kävin lääkärissä sanoi että vois olla jumissa kun sieltä tulee pistävää kipua ja kouristavaa kipua. kipu on koko ajan mutta ei satu hengittäessä. vasenpuoleinen kaulalla tikkuiilee ja on todella jäykkä. minulla on synnäinen sydänvika ja mut on leikattu vuonna 87 ja 07 vaihdettiin mekaaninen läppä. sydän etsyymit on ok. ja ekg :ssä kauheesti ollut poikeavaa. osaisitkos auttaa mua mikä mua vaivaa? minulla on 9kk tyttö ja 5v. poika. T:stina
VastaaPoistaMenee vaikean kaukodiagnostiikan tai oikeammin arvailun puolelle.
VastaaPoistaEi ensimmäiseksi kuulosta kuitenkaan sydänperäiseltä. Kun läppäleikkaus on onnistunut ja tähän asti hyvin toiminut, niin ei sen uskoisi tämän tyyppistä oiretta antavan.
Varmaankin lääkäri on tutkinut rinnat ja mammografian tarve on mietitty.
Jos kaula- tai rintarangan tai pään liikkeet tai asennot vaikuttavat kipuun, niin ei liene mahdotonta, ettei voisi olla rankaperäinenkin ongelma. Usein rankaperäiset vaivat voivat tuntua enemmän jos ensin kiertää rankaa ja sitten vielä taivuttaa taaksepäin. Tämä on tietysti kovin viitteellistä. Yleensä rangan liikkeet kuitenkin jotain kipuun vaikuttavat. Jos kipu tuntuu rinnassa, niin rintaranka, eli lapojen välialue on epäilyksen kohde ensimmäisenä. Kylkivälihermon ja -lihasten ärsytys samoin kuin kylkiluun ruston kipeytyminen on tietysti hyvä mahdollisuutena pitää mielessä.
Jos olisi jumiutumaa, niin hoitona voidaan käyttää fysioterapiaa ja jumppaa yhdistettynä mahdollisesti nikamankäsittelyyn jos ei kuvantamisessa tälle esteitä. Jos kipu tuntuu koko ajan, niin kannattaahan asia selvittää. Todennäköisesti sille ainakin jotain on mahdollista tehdä.
Tukielinvaivoista kiinnostunut yleislääkäri varmaan voisi olla asian miettimisen ensimmäinen etappi. Siellä voi yhdessä miettiä miten asiaa olisi paras viedä eteenpäin.
moikka rintakipu lähti yön aikana pois, nyt on sitten tikkuilee kaulalla ja kasvoissa ja hiukan huimaa :/ oisko mahdollista et ois paikat jumissa? verenpaineeni oli 128/70 pulssi 85. en polta enään olen vuosi sitten lopettanut polttamisen . INR oli hiukan kohollaa syön marevaania. INR oli 4,0 hoitotaso on 2,5-3,5. kiitos avusta T:stina
VastaaPoistaSaattaa hyvinkin olla paikat juntturassa. Voi kuitenkin miettiä oman lääkärin kanssa miten oireita voisi pidemmälläkin tähtäimellä pitää kurissa. Hyvä että pahin tilanne asettunut.
VastaaPoistaHellou taas. kävintänään omalla lääkärillä hän sanoi ettää ei oo sydänperänen vaiva onneksi :) hän sanoi että arvio kivun johtuvan revähdyksystä mutta ei sanonut varmaksi. hän laittoi lähetteen ultraan ja katotaan mitä sieltä löytyy. tänään koitan soittaa sen ultra ajan. siinä asia on outo niiku hän sanoi ku en oo tehnyt semmosta liikettä mistä semmonen vois tulla. rintakehällä ei oo kyhmyjä eikä patteja. hän eka epäröi kipua ruusuksi mutta ruusussa tulee ihottuma ensin ennenku kipu. se ei ole se ainakaa. kun siitä kipualueelta painaa niin se on ihan kosketusarka. no mutta katsotaa mitä ultrasta löytyy vai löytyykö mitää. että tämmöstä tänään. kipu on tullut takas :/ mutta lievempänä. T:stina
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaMistä mahtaa johtua äkillinen kiputila, joka alkaa n. rintalastan kohdalta, nousee kurkkuun, tuntuu jopa hampaissa, ei kipuna vaan "outona" olona. Leviää siitä molempiin käsiin, vie voimat ja samalla kädet turpoavat todella voimakkaasti. Kestää 5-10min. Ja alkaa sitten helpottaa. Välillä uusiutuu muutaman minuutin päästä, kun taas välillä voi olla pitkiäkin aikoja, ettei mitään oireita ole.
Kun ensimmäisiä kertoja kyseinen oireilu alkoi, olin sydänfilmissä, missä kaikki näytti olevan ok. Nyt taas oireita tullut useammin.
Vaikea sanoa. Ei ihan tyypillinen oire. Tietysti aina rintatuntemuksissa täytyy tarkistaa että sydänperäiset vaivat eivät ole sen takana.
VastaaPoistaJos vaivoja on lisääntyvästi, niin lääkärille vain käymään.
Mulla nyt noin vuoden ajan ollut tosi harvakseltaan vasemmassa rinnassa, aluksi ehkä sydämen alla noin 2 kk välein pari kolme kertaa pistävä/painava noin 1-2 sekuntia kestävä todella voimakas kipu, sitten nyt oli äsken vasemmalla puolella ehkä alimman kylkiluun melkein ihan vasemmassa reunassa samanlainen kipu, nyt oli rasituksen yhteydessä. Sattui Todella paljon. Mulla on suht korkea verenpaine ollut nuoresta iästä huolimatta jo ainakin 4 vuotta ja just oli aikamoinen juhannuksen ryyppyputki (to-su) takana ja on tullut juotua aika usein muutenkin. Tupakanpolton lopetin reilu pari vuotta sitten, poltin 13 vuotta. Aika hyvä kunto mulla on, joskin hieman ylipainoa. Jo intissä epäiltiin jotain rasitusastmaa tai vastaavaa kun oli vaikeuksia saada happea kun hengitin. Tehtiin testejä paljonkin, ekg:t jne, muttei mitään ongelmaa ole koskaan löytynyt. Ikää vähän yli 30. Talossamme (ilmeisesti kuitenkin melko lievä) sisäilmaongelma. Alkaa vähän nimittäin kuumottamaan kun tämän ikäisenä on jo tälläisiä rintakipuja.
VastaaPoistaJos ehdotan itselleni hoidoksi perus verenpaineen kotihoidot eli suolat pois jne, painon alennus, alkoholin käyttö vaikka korkeintaan 15 annokseen viikossa, niin riittääköhän? Eli voiko johtua ihan vaan liiallisesta ryyppäämisestä yhdistettynä korkeaan verenpaineeseen?
Ei verenpaine eikä ryyppääminenkään sinänsä selitä rintakipuja. Syitä kipuun voi olla paljon alkaen vatsalaukun ärsytyksestä, kylkiruston kiputilaan ja sepelvaltimotautiin. Jos niitä toistuen on tullut, niin ei ole mitenkään liioittelua käydä lääkärillä miettimässä asiaa. Armeija-ajan tutkimukset eivät kerro mitään nykytilanteesta. Jos löytyy verenpainetta tai muita tauteja niin ne kannattaa hoitaa kuntoon ja seurata lääkärillä tilannetta. Visiitillä kannattaa kertoa kaikki asiaan vaikuttava, myös ryyppäämispuoli.
VastaaPoistaHienoa jos elämänmuutoksia on suunnitteilla. Se kuulostaa järkevältä ja on hyvä alku. Kun 30 iässä on tilanne tämä, niin kannattaa miettiä millainen elämä on 40 ja 50 vuoden iässä jos samaa menoa jatkaa. Varmaan esimerkkejä on nähtävissä jos ympäristöä vähän tarkkailee.
Eli yleislääkärille näyttämään vaikkapa terveyskeskukseen missä yhdessä mietintään tarvittavat elämänmuutokset ja uutta elämää uudella otteella reippaasti niskasta kiinni.
Rintaani sattuu, melkolailla keskelle, mutta kuitenkin hieman enemmän vasemmalle nyt toista päivää hengittäessä sisään ja liikkuessa. varsinkin vasemman käden käyttö tuntuu rinnassa kipuna. Makuuasennossa selällään hengitys tuntuu vaikealta ja sydän ikäänkuin muljahtelee ja tuntuu kuin siirtyisi alemmas jyskyttämään.
VastaaPoistaKesän aikana minulla ollut selittämättömät tuskat vasemmassa nilkassa ja oikeassa ranteessa, ensin nilkka n viikon, sitten kolmen viikon kuluttua ranne, n viikon. Kipulääkkeitä meni valtavat määrät. Levolla ja tulehduskipulääkkeillä molemmat viikossa ohi. Nyt n kolme viikkoa kulunut ranteen oireista ja nyt tullut tämä rintakipu.
Lääkärit miettivät streptokokki-bakteerin aiheuttamaa niveltulehdusta nilkan ja ranteen kohdalla, mutta lasko ja crp eivät olleet kohollaan, valkosoluarvot kylläkin. Voisiko kyse silti olla tällaisesta jälkitaudista? Voisiko tämä tulehdus olla nyt siirtynyt sydämeen? Toukokuussa minulla oli kaksi streptokokki a bakteerin aiheuttamaa nielutulehdusta joihin söin kaksi eri antibioottikuuria.
Ei ole mitenkään mahdotonta että paikkaa vaihtelevat kivut liittyisivät jonkun tulehduksen jälkioireisiin. Joskus ilmaantuu hyppeleviä kipuärsytyksiä eri puolelle kehoa ilman selvää edeltävää tulehdustakaan. Usein tällöin oireet sitten ajastaan poistuvat kokonaan tai lievittyvät niin etteivät haittaa normaalielämää. Toki jos nivelissä on selviä tulehdusmuutoksia, kuten silmin havaittavaa turvotusta tai värimuutoksia, on lääkärin arvio jatkossakin tarpeen. Samoin jos kipujen kanssa ei yksin pärjää.
VastaaPoistaKun vasemman käden käyttö tuntuu rinnassa kipuna niin tukielinperäinen vaivakin, esim. rintaruston ärsytys tms. voi olla kuvaamasi oireen takana. Rintakivuissa lääkärin arvio on kuitenkin hyvä aina tarvittaessa tehdä vaikka oireesi eivät kuulostakaan tyypillisiltä sydänlihastulehdukselle.
Hei! Olen jo jonkin aikaa, epäsäännöllisin väliajoin kärsinyt erilaisista rintakivuista sekä pääkivuista. Rintakivut alkoivat muistaakseni jo noin vuosi sitten, ja niitä on esiintynyt sen jälkeen joskus useita kertoja päivässä, joskus on pitkäkin jakso ilman mitään tuntemuksia. Kivut ovat yleensä joko sekunnin tai pari kestäviä pistoksia, vaihdellen kummallakin puolella kehoa ja lähes aina eri paikassa. Keskellä rintakehää, kylkiluiden päällä (tai välissä), rintojen kohdalla, rintojen alla jne. Joskus tuntuu myös painava tunne ihan keskellä rintakehää; tuntuu, että jokin painaa tai ahdistaa, mutta hengitys kulkee kuitenkin ihan normaalisti. Jos vetää syvään henkeä, ei kipua tunnu yleensä missään, joskus harvoin pistä jonnekin puolelle.
VastaaPoistaOlen 31 -vuotias nainen, ja olen tupakoinut noin 15 vuotta. Poltan keskimäärin 10 tupakkaa päivässä. Liikun paljon, lähes päivittäin, eikä liikunnan aikana esiinny rintakipuja eikä hengenahdistusta tai muitakaan oireita. Olen normaalipainoinen ja (tietääkseni) perusterve.
Olen käynyt lääkärin puheilla pariin kertaan rintakipujen takia, EKG on ollut normaali, eikä lääkäri ole keksinyt muuta syytä, kuin rintarangan tai lihasten jumit.
Viime vuonna kävin myös mammografiassa, jossa ei havaittu mitään poikkeavaa.
Lähiaikoinan on alkanut toinenkin vaiva, joka esiintyy sekä yksinään ilman rintakipuja että joskus samana päivänä rintakipujen kanssa. Nimittäin päänsärky. Sekin vaihtelee tyypiltään todella paljon; joskus vihlaisee todella ikävästi jommaltakummalta puolen päätä, joskus jomottaa pitkään yhteen kohtaan, joskus tuntuu, että tiukka vanne puristaa päätä. Päänsärkyyn on aina auttanut särkylääke (esim. Burana 600 mg), mutta huolestuttaa, että erilaisia kipuja on pään alueella nyt lähes päivittäin.
Mietin, voisivatko nämä molemmat oireet johtua pelkästään niska- ja hartiaseudun lihasjumeista, tukirangan ongelmista tai esim. istumatyöstä? Lähinnä kai huolestuttaa, että voiko kyseessä olla esim. keuhkosyöpä tai muu vakava sairaus, joka oireilee näin?
Yskää, hengenahdistusta, pahoinvointia tai huimausta ei ole ollut.
Lääkäriin ei jaksaisi mennä enää, kun vastaus on siellä sen enempää tutkimatta aina sama; "mitälie". Asia kuitenkin painaa mieltä ja olisin kiitollinen jonkinlaisesta mielipiteestä täällä!
Oireesi eivät ole mitenkään tyypillisiä vaikeammille sairauksille kuten lääkärisikin ovat arvelleet. Kun vielä ottaa huomioon iän ja naissukupuolen niin suurempi huolehtiminen vaikuttaa energian haaskuulta. Kuvaamasi paikkaa vaihtuvat kivut ovat tyypillisiä hyvälaatuisissa lihas-, jänne ja nivelvaivoissa. Näitähän istumatyöntekijöillä riittää. Pääkipusi sopii myös hyvin lihasjännitys tyyppiseksi.
VastaaPoistaTukielimistö pitää toiminnasta missä lihakset supistuvat ja sitten rentoutuvat, jänteet joutuvat kohtuulliselle rasitukselle ja nivelet liikkuvat niissä rajoissa jota varten ne ovat kehittyneet. Nykytöissä lihakset eivät joudu lainkaan kunnolla supistumaan, jänteiden rasitus on yksipuolista, jos sitä on lainkaan, ja niveliä käytetään vain pienissä rajoissa. Paperin tai omien käsien kannattelu näppäimistöllä ei vaadi suuremmin voimaa. Lihaksissa on sen sijaan pieni pingotus koko ajan ja tätä elimistö kestää huonosti.
On välttämätöntä kehittää toimintaa missä varsinkin oireilevia alueita käytetään tehtävissä missä niille tulee lihaksia supistavaa ja rentouttavaa toimintaa. Esim. kuntosalilla tai jumpparyhmissä tämä onnistuu. Rohkeasti henkilökohtaisen trainerin tai fysioterapeutin puheille ohjelman laatimista varten 2-3 kertaa viikossa tapahtuvaa harjoittelua varten. Jos on jo liikuntaharrastusta sitä kannattaa muokata niin, että oireileviin alueisiin kiinnitetään huomiota ja mietitään miten niille saataisiin sopiva ohjelma missä luonnollisesti myös harjoittelun jälkeinen rentoutus ja venyttely on tärkeässä osassa.
Hei! Mulla on on ollut rinnassa jo pari päivää ahdistava kivun tunne. Ei siis mitenkään todella tuskallinen, vaan tuntuu kuin jokin painaisi rintaa keskeltä ja vasemmalta puolelta. Joskus harvoin tuntuu repäisevää kipua joka kestää n. sekunnin ja menee sitten ohi. Välillä sydämenlyönnitkin ovat raskaan oloisia, tuntuu kuin sydän jättäisi osan lyönneistä välistä. Olen 18 vuotias perusterve tyttö enkä ymmärrä mistä tämä voisi johtua...
VastaaPoistaTähän on vaikea sanoa mitään kovin järkevää matkan päästä. Käy lääkärissä näyttämässä niin tilanne selkenee.
VastaaPoistaMoikka! Olen ollut jo lähes kuukauden putkeen kipeänä ja tosiaan syönyt jo kahdet antibiootit(toiset "rintalihas spasmiin" ja toiset poskiontelontulehdukseen).. koko homma lähti siitä kun sain salikortin ja kävin siellä kahdenviikon ajan joka päivä enkä ollut urheillut sitä ennen kunnolla lähes viiteen kuukauteen. oireena ovat todella kovat rinta- ja ylävatsa kivut jotka säteilevät selkään ja tuntuu samalla että sydän pumppailisi aika kovaan tahtiin(haittaa mm. erittäin paljon unen saantia ja keskittymistä) ..muutaman kerran ollaan jouduttu ambulanssi soittamaan kun on alkanut lisäksi puutumaan joku raaja mutta oireet todettu aina paniikkihäiriön tapaisiksi. verikokeet ym. ekg otettu pariin otteeseen+keuhkoröntgen eikä mitään ole löytynyt. myös kova yskä ja räkäisyys on kiusannut sen koko kuukauden ajan.. voisiko olla että rintalihakset ja muut rasittuneet eka treenailusta ja yskä vaan pahentanut hommaa ? .ps. lääkärilläkään jaksaisi joka viikko ravata kun ei siellä löydy ikinä mitään uutta. t.17-vuotias normaalin painoinen ja normaali terve tyttö
VastaaPoistaVarmaan on ollut vähän liian tiivis aloitus. Ymmärrän kyllä säästäväistä luonnetta. Mutta ei se mitään, seuraavalla kerralla vähän rauhallisemmin.
VastaaPoistaKun aloittelee tauon jälkeen, niin voi hyvin harjoitella esimerkiksi vain joka toinen päivä tai harvemmin. Rasitustasoa yhden kerran aikana kannattaa myös tasaisesti nostaa eikä aloittaa suinkaan heti maksimista tai siitä mitä normaalisti tehnyt säännöllisen harjoittelun aikana. Voi hyvin aina jää tunne, että olisi kiva vielä hieman tehdä lisää. Motivaatiokin säilyy tällöin hyvänä. Jos ottaa liian rankasti niin uni voi häiriintyä ja kaikenlaista muuta kremppaa tulla.
Mitä sitten nyt kannattaisi tehdä. Kun useamman kerran tutkittu, eikä pahempia sairauksia ole todettu niin keskittyisin oireiden mukaiseen hoitoon. Jos bakteeri- tai virustulehdukseen viittaavia oireita on, niin niihin tarvittaessa tietysti lääkärin arvio voi olla tarpeen. Niin kauan kuin pahempaa yskää ja räkäisyyttä on, niin rankempaa harjoittelua kannattaa välttää. Ja jos se pahenee niin lääkäriin näyttämään. Poskiontelotulehdukset voivat olla sitkeitä ja muhiessaan tämän tyyppisissä vaivoissa oireita synnyttämässä ja pahentamassakin.
Lihaskipuihin voi kokeilla parasetamoli käsikauppalääkevalmisteista 2-3 kertaa päivässä esim. 3-5 päivän kuurina. Jos niistä ei ole apua kipuihin, niin Burana-tyyppistä lääkitystä voi kokeilla seuraavaksi samanlaisena kuurina. Jos Burana pahentaa vatsaoireita niin sen käyttö kannattaa lopettaa.
Jos joku paikka erityisesti jomottelee, niin kylmäpakkaus, esim. jäitä muovipussissa pyyheliinan sisällä, 15–20 minuutiksi sille alueelle. Ei kuitenkaan sormien tai varpaiden päälle.
Kevyttä kotijumppaa voi tehdä koko ajan, miksei käydä salillakin tekemässä liikesarjoja lähinnä ilman vastusta tai hyvin kevyillä vastuksilla, jotta lihaksiin saadaan supistusta ja rentoutusta aikaan. Lisäksi venyttelyjä aina lopuksi, kevyenkin jumpan jälkeen.
Yleensä vaivat siitä asettuvat. Jos ei, niin uudestaan lääkäriin vain.
Olen todella epätoivoinen,,,voitko auttaa? Olen kärsinyt kohta 12 vuotta erinäisistä rintalastan / Kylkiluiden / rinnan alueen kipu / kummallisista tuntemuksista. Välillä tuntuu kun sydän alasta ottaisi, ei niinkään kipeästi vaan tunne on enemmänkin kuin puristavaa oloa vasemman kylkiluun alla. Sekä keskeltä kylkiluita painellessa tuntuu kuin joku tekisi poltinmerkkiä. Eli on todella kipeitä kohtia. Kuin tulessa. On otettu sydän filmiä, epäilty reumaa jne, mitään ei ole kuitenkaan (onneksi) löytynyt. Olen käynyt fysikaalisessa jne. Ei juurikaan apua. Oireea alkavat aina syksyllä kun ilmat viilenee ja helpottavat kesää kohden mennessä. Mikähän minua vaivaa? Alkaa voimat mennä.
VastaaPoistaNo jopa on harvinaisen sitkeä ja inhottava vaiva. Vaikka diagnoosista vaikea sanoa mitään etätyönä, niin kyllä tällainen kylkiluun kylkiruston kiinnittymiskohdan ärtyminen ja kiputila tulee helposti mieleen. Ne ovat joskus kovin kiusallisia pitkän aikaa, vaikka yleensä asettuvat itsestään ilman sen kummempaa hoitoakaan.
VastaaPoistaJoskus siinä tuntuu käyvän niin, että kylkiluiden liikkeet toistensa suhteen häiriintyvät sekä jumiutuvat, ja voisi arvella tämän osaltaan pitkittävän ja vaikeuttavan tilannetta.
Kovin fiksuja ja varmasti tehoavia hoitoja ei ole tarjolla. Kortisonipistoksia on joskus käytetty mutta tulokset eivät ole käsitykseni mukaan niin kaksisia että niitä voisi suositella ainakaan ilman muiden vaihtoehtojen miettimistä.
Yksi vähän teoreettinen ajatusrakennelma mitä voisi pohdiskella, on seuraava. Kun osa kylkiluista kiinnittyy rintarankaan, niin voisiko rintarangan toimintaan vaikuttaa rangan nikamankäsittely-tyyppisellä hoidolla ja siihen yhdistetyllä jumpalla. Tällä voisi yhdessä rintakehän jumpan kanssa sitten pyrkiä kylkiluiden toimintaa normalisoimaan toistensa suhteen.
Jos ajatus tuntuu jossain määrin järkevältä, niin lähialueen parhaalle OMT fysioterapeutille voi varata ajan teoriaa testaamaan. Voi myös käydä fysiatrilla arvioimassa miltä tilanne noin kokonaisuutena näppituntumalla tuntuu. Mitkään koneet ja kokeet eivät näissä tilanteissa korvaa huolellista alueen tutkimusta anatomiaa hyvin tuntevan lääkärin toimesta.
Toivottavasti apu löytyy tai luonto hoitaa itse asian tyydyttävään kuntoon. Näin onneksi voi käydä pidemmänkin kärsimyksen jälkeen.
Hei! Minulla on ollut viikon ajan kova kuumeeton flunssa, joka on alkanut kääntymään pieneksi yskimiseksi. Tänään huomasin niistäessä, että vasemman rinnan alapuoli on todella kipeä. Siis keskikohta jossa rintakehän luut yhdistyvät. (Rintaranka?) Mistä se voisi johtua? Pelkään jotain jälkitautia. Lisäksi hartia/selkä on jumissa ja välillä vasenta kättä puuduttaa/ säteilee lievää kipua. Muutoin kipua ei tunne rinnassa, jollei aluetta painele/ liivit eivät purista.
VastaaPoistaJoskus flunssassa voi, esim. yskimisen seurauksena, kipeytyä kylkiluiden kiinnittymiskohta rintarustoon tai rusto-osan kiinnittyminen rintakehän etupuolen keskiviivassa olevaan osaan eli rintalastaan. Samoin kylkiluiden väliset lihakset voivat joutua kramppiin ja kylkiluiden kiinnittymiskohdat selkäpuolelle rintarankaan voivat ärsyyntyä ja jumiutua. Näissä yleensä tuntuu paikallista kipua koetellessa aluetta ja tietyissä liikkeissä voi syntyä aina samantyyppisiä kipuja.
VastaaPoistaJos flunssa itsessään pahenee yleisvoinnin, lisääntyvän väsymyksen, pahenevan yskän, korkeamman tai pitkittyvän kuumeen tai muiden oireiden muodossa, sitä hyvä käydä näyttämässä lääkärillä. Jos olisi kyseessä tukielinpuolen oireet, niin voi kokeilla muutaman päivän tulehduskipulääkekuuria. Jumppana voi yrittää vaikkapa keuhkojen vetämistä täyteen ilmaa, käsien kohottamista ylös samalla ja rangan taivuttelua varovaisesti eri suuntiin samanaikaisesti.
Hei. Olen 17-vuotias, säännöllisesti n. 3-6krt viikossa salibandya harrastava poika. Olen viime päivinä tuntenut rinnassa eri kohdissa eri päivinä kipua. Lauantaina kipua ilmeni ensimmäisen kerran salibandypelin jälkeen keskellä rintalastaa painettaessa sekä syvään hengittäessä, joka jatkui sunnuntain puolelle. Sunnuntaina minulla oli taas peli, ja pelin aikana ei ollut ongelmia, lujaa painettaessa tuntui vain hyvin lievää kipua. Myöhään illalla pelin jälkeen kivut tulivat takaisin ja tänään taas kipuja ei ollut ennen keskipäivää, jolloin taas syvään hengittäminen alkoi käydä kipeää. Pelatessa ei ole kipuja, yleensä siis levossa vain. Kivut vain ilmenivät ensimmäisen kerran pelin jälkeen. Kipu on pistävää.
VastaaPoistaKäytän alkoholia n. 2kk välein, silloinkin hyvin hillitysti ja syön monipuolisesti, roskaruokia en ruukaa syödä kuin hyvin harvoin.
Osaatko neuvoa, mistä on kyse? Luin muilta nettisivuilta, että rintakipujen kanssa ei kannata jäädä yksin joten ajattelin kysyä neuvoa täältä. Kannattaisiko minun käydä lääkärissä?
Jos ei mitään muita oireita ole kuin ajoittainen kipu, niin vaivasi ei sinänsä kuulosta vaarallisen taudin oireilta; varsinkin kun ottaa huomioon ikäsi.
VastaaPoistaKivun syitä voi olla monia. Ensimmäisenä tulevat mieleen rintalastaan kiinnittyvien kylkirustojen tai niihin kiinnittyvien kylkiluiden liitoskohtien ärsyyntyminen. Myös kylkivälilihaksilla ja rintarangan alueella voi olla tekemistä ongelman kanssa.
Turha tuota on yksin miettiä. Reippaasti vain esimerkiksi tukielinvaivoista kiinnostuneen yleislääkärin pakeille. Ainakin näin saadaan yksi turha huolestumisen aihe poistettua. Tosin tämän alueen vaivan syyn varma ja tarkka osoittaminen on joskus haastavaa, kuten nykyisin on tapana asia ilmaista.
Olen 54 vuotias nainen. Verenpaine ok, painoindeksi 20. Liikun, syön terveellisesti. Laihtunut 10 kg viime vuoden aikana. Rintaapistos vasemmalla puolella haittaa yöunia. Kipu on viiltävää, vihlovaa ja vasemmalla kyljellä nukkuminen on hankalaa. Propralia olen ottanut satunnaisesti vuosien ajan tykytykseen iltayöstä yleensä. Kipeitä kohtia rintalastassa tai muuallakaaan rintakehän alueella en tunne. Eikä sukurasitusta pitäisi olla. Teen istumatyötä ja minulla on kiltti ms-tauti. Kai mun pitäisi lääkäriin mennä vaikka uskon itsekin ettei kai vakavaa ole, mutta ärsyttävää. Hormonikorvaushoitokin on.
VastaaPoistaInhottava vaiva kun ei anna yöllä nukkua. Kannattaa varmaan lääkärille näyttää jospa apua löytyisi.
VastaaPoistaVoisi kuitenkin tukielimistön puolen vaivaan sopia. Rintarangan ongelmat tulevat mieleen ensimmäisenä. Eiköhän tuohon selvyyttä saada, lääkärille vain näyttämään.
Olen nyt kolmena yönä lyhyen ajan sisällä aamulla herännyt rintakehän kiputilaan. Se tuntuu melko hankalalta kylkiasennossa ja vatsallaan, ja estää uudelleennukahtamisen. Selällään se ei tunnu yhtä voimakkaalta, mutta en muuten osaa nukkua selälläni. Kun nousen istumaan, kipu lievenee olennaisesti. Tänä aamuna ei kuitenkaan kokonaan poistunut ylös noustessakaan kuten aiemmin, eli se on voimistunut. 38-vuotias mies, ylipainoa, stressiä ja jonkin verran olutta viikottain, mutta sinänsä mitään terveydellisiä ongelmia ei ole aikoihin ollut.
VastaaPoistaMahdollisuuksia on monia. Kun pystyasento helpottaa, niin yksi vaihtoehto voisi olla ylävatsan vaivat. Makuullahan vatsalaukku helpommin heittelee hapanta sisältöään ruokatorveen, mikä voi antaa rintalastan takaista kipuilua. Usein näihin voi liittyä jotain vatsavaivoihin liittyviä oireita, röyhtäilyä, hapanta makua suussa tms. Vatsalaukun happopitoisuutta alentavaa lääkitystä voi apteekista itsehoitona kokeilla ja illan ruokavalion muokkaamista jos tähän viittaavaa olisi.
VastaaPoistaKylkiluiden kiinnittymiskohtien ja kylkiluiden välilihasten ärsyyntymiset, rintarangan toimintahäiriöt yms. voivat myös asentoriippuvaisia kipuja antaa. Näitä voi lääkäri yrittää kopeloida esiin tarvittaessa.
Jos ei asetu, niin lääkärille näyttämään.
Hei, nyt 3 viikkoa yskää, alkuun 4 päivää kuumetta, sen jälkeen ei kuumetta. Vasemmalla kyljellä kun koitti nukkua, niin ei pystynyt kunnolla hengittämään. Söin silloin poskionteloihin kefexin 500mg 1x2 viikon kuurin. Kävelin myös päivittäin, ei hikeen. Kuumeen aikana en liikkunut. Sitten meni muutama päivä ja sain poskionteloihin doximed kuurin, siitä neljä päivää, niin alkoi väsyttämään, lepopulssi käväisi 122. Lääkäriin ja keuhkokuume vasemmalla, doximed annostuksen lisäys. Ekg kunnossa, crp ok, hengitysäänet kunnossa. Nyt 3 päivä lääkkeen lisäyksen jälkeen menossa. Yskiessä lihaksiin pistää, ei mielestäni keuhkoihin pistä. Nyt myös vasemmalla kyljellä pystyy nukkumaan. Miten tästä eteenpäin, kuinka pitkään sairaslomalla, entä milloin voi liikkua.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaHyvä että vointi menee parempaan päin. Toivottavasti aletaan olle voiton puolella. Pitkäkestoisempaa tautia vähän itse kullakin ollut liikenteessä.
Lihakset voivat jonkin aikaa olla kipeät kun joutunut yskimään ja muutenkin kylkivälilihakset olleet kovilla.
Sairaslomakysymykset täytyy hoitaa oman lääkärin kanssa. Niihin on mahdoton ottaa kantaa etänä. Näinkin pitkän sairastamisen kanssa ei yleensä fyysistä rasitusta kovin kovalla tempolla kannata lisätä.
Hei! Olen 13-w tyttö ja minulla on ollut noin 4 päivää rintakipua-vasemmalla puolella- sydämen kohdalla, sisäänhengittäessä. En ole varma tuleeko rasituksessa mutta kun hengittää oikein syvään sisään niin Se pistää kovempaa. Mistä tämä johtuu? Pitääkö minun mennä lääkäriin?
VastaaPoistaJoskus tämän tyyppisiä kipuja voi olla esimerkiksi rintakehän lihaskramppien seurauksena. Iässäsi tuskin on vaikean sydänsairauden merkki jos voinnissa ei muuten ole poikkeavaa. Jos kipu edelleen jatkuu niin on hyvä esim. koulun terveydenhoitajalla käydä näyttämässä. Miksei lääkärillekin jos terveeydenhoitajalle ei pääse.
VastaaPoistaValitan vastuksen viivästymistä. Ilmoitukset kysymyksistä eivät ole jostain syystä kulkeneet normaalisti.
Olen 52 v nainen. Suvussa paljon sydänsairauksia, vanhemmat kuolleet niihin 5-6-kymppisinä. Kolesteroli oli viime mittauksessa aika reippaasti koholla. Verenpaine heittää nykyään usein lääkärissä mitattuna korkealle, mutta kotona on taas liiankin alhainen, yläpaine 100 pintaan ja alapaine saattaa mennä jopa alle 60:n. Jos paine kotioloissa jostain syystä kohoaa, niin yleensä pelkkä yläpaine.
VastaaPoistaJoskus n. 5-6 v sitten olin rasitustestissä, joka normaali ja sepelvaltimoiden ct-kuvakin otettiin viime vuosikymmenellä. Pulssia ei saatu ct-kuvauksessa tarpeeksi alas ja kuvissa vähän artefaktaa. Suonet avoimia, osa suonista kuulemma aika pienikokoisia (olen muutenkin melko pienikokoinen, painoindeksi 21,5).
Kärsin yhteen aikaan paljon rytmihäiriöistä, (etenkin ennen kuukautisia lisääntyivät rajusti), mutta olivat kuulemma vaarattomia, Holterkin on otettu aikoinaan.
Nyt rytmihäiriöt alkoivat uudelleen. Viimeksi kesti aika pitkään, että kohtaus meni ohitse ja sydän löi aivan miten sattuu, laukkarytmiä ym. Pääsin sydänfilmiin siitä vasta parin päivän päästä ja siinä ei näkynyt mitään ihmeellistä. Myös sydänultra tehtiin, koska sydämestä kuului sivuääni, mutta mitraaliläpässä ei ollut vikaa ja sydän näytti normaalilta.
Samoihin aikoihin on nyt alkanut tulla vaihdevuosioireita (en käytä mitään lääkkeitä siihen, enkä muutenkaan, paitsi närästyslääkkeitä). Närästystä on siis myös ja lihakset menevät helposti jumiin. Usein on kummallisia kramppeja ympäri kroppaa jne. D-vitamiini oli jossain vaiheessa mittauksessa alhainen, mutta syön sitä nykyään vähintään 50 mg. Myös osteopenia on todettu.
Nyt on alkanut olla lisääntyvässä määrin myös makuuasennossa (usein nukahtamisvaiheessa) jonkinlaista hengityksen salpaantumista, kramppia, tai vastaavaa, vähän vaikea selittää. Pystyasennossa tuntuu usein myös kurkun alue todella kireältä, että on suorastaan vaikeuksia hengittää. Stressiä on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin mitä aiemmin on ollut, enkä ole yleensä näin sen takia oireillut.
Tänään järjestelin hyllyjä ja kesken työn tuli yhtäkkiä rintakipu, joka säteili vasempaan olkapäähän, kurkkuun, leukaan ja selkään ja tuntui alkuun myös ylävatsassa. Kipu oli niin kova, että jouduin menemään pitkälleni. Rinnassa oli kipua ja puristi ja ahdisti. Hetken päästä tuli myös hikikohtaus, mutta ei kuitenkaan kylmänhikinen. Kohtaus meni n. 5 min. sisällä levossa ohitse. Mittasin verenpaineen ja yläpaine oli 125, alapaine 62 ja pulssi n. 77.
Voiko pelkkä närästys, tai lihaskramppi jossain yläkropassa aiheuttaa tällaista? Niska ja vasen hartia ovat kyllä olleet myös kovin kipeitä ja jäykkiä jo useamman päivän ja kurkun alue kireän tuntuinen. Eilen myös sydän löi liikkuessa aika nopeasti ja tuli vähän hutera olo. Jotain flunssaakin on tuntunut olevan tulollaan.
Miten nopeasti suoniston tilanne voi muuttua. Jos 6 v sitten ei vielä ole ollut mitään, mutta kolesterolit ovat pompanneet viimeisen vuoden aikana 5:lla alkavasta luvusta 7:n ja LDL oli viime mittauksessa 5 (HDL 1.5 ja trigly 1.8), niin kuinka nopeasti tilanne voi alkaa muuttua? Entä näkyykö ultrassa sepelvaltimoiden tilanne? Sitä ei tullut tutkimuksessa kysyttyä.
Kyllä kuusi vuotta on riittävä aika muutoksille. Voimakkaat rintakivut ja rytmihäiriöt ovat aina syy mennä päivystyspisteeseen. Ei silloin kannata alkaa muita mahdollisia syitä arvailemaan. Ultraäänitutkimus voi joskus antaa epäsuorasti tietoa sepelvaltimoidenkin tilasta mutta se ei ole tarkoitettu niiden tutkimukseen eikä sen tuloksista yleensä voi mitään varmaa sanoa sepelvaltimoita koskien.
VastaaPoistaOlen kärsinyt kivuista kyljissä jo kaksi vuotta. Viikko sitten kipu alkoi tuntua vasemmassa rinnassa ja nostatti esiin paniikkikohtauksen tyyppisiä oireita. Paniikki meni ohi mutta kipu vaan jatkui rinnassa, välillä vasemmassa kädessä, välillä oikeassa rinnassa. Kipua voisi siis kuvailla aaltoilevaksi. En kestänyt tilaa enää, menin lääkäriin jossa ottivat ekgn mutta se oli suht normaali. Lääkäri paineli hetken ja totesi sen olevan tietzen oireyhtymä. Käski katsoa googlesta... no aikani olen selaillut mutta en ymmärrä. Kuuluuko tähän "kuumat aallot"? (Kasvot alkavat punottaa ja tuntuu kuin olisi tulessa kasvoista vaikka muu keho normaalin lämpöinen/kylmä)Kipukohtaukset? En ymmärrä. Kipu on välillä todella raastavaa.. olen 26v nainen, ihan normaalipainoinen ja liikuntaakin harrastan.
VastaaPoistaHeo!
VastaaPoistaKyllä kylkiruston ärtymistila voi tämän tapaisia kipuoireita antaa. Mikä tahansa äkillinen kipua voi antaa paniikkimaisia tuntemuksia kun uutta vaivaa pelästyy. Kuumat aallot eivät suoraan ruston ärsytykseen kuulu mutta nekin voivat selittyä jonkinlaisena yleisreaktiona kipuun. Yleensä koneelliset tutkimukset tässä oireyhtymässä eivät tuo esiin poikkeavia löydöksiä.
Tässä linkki yhdelle vaivasta kertovalle sivulle: http://archive.today/iQNCT
Hoitoon ei ole kovin hyviä konsteja tarjolla. Kipualueen rauhoittaminen esim. liimasiteellä tai teippauksella ja kipulääkkeet on tarjolla. Yleensä vaiva ajan kanssa menettää teränsä ja rauhoittuu.
Hei,
VastaaPoistaolen 40 vuotias normipainoinen nainen.
Käyn 3-4 kertaa salilla, ja 1+2 kertaa viikossa lenkillä.
Jo pari vuotta vaivannut välillä enemmän ja vähemmän tuo rintalastan ruston kipeytyminen.
Vasemmalla puolella, sydämmen kohdalla, aluksi säikäytti kun kauhea ahdistava kipu joka välillä tuikki sivulle ja joskus tuntui myös selän puolella.
Aluksi kipu tuli aina seuraavana päivänä, kun oli edellisenä iltana käynyt juoksemassa ja varsinkin silloin jos juoksi kovaa, itse ajattelen, että siitä tiheästä ja kovasta hengittämisestä johtuvasta liikkeestä ärtyi.
joskus ihan tuntee aran kohdan kun painaa tuossa rintalastan vieressä.
nykyään alkanut välillä kipeytyä myös salilla, epäilen että tulee tuosta alataljasta.
Olisko sulla tiedossa, että mitä liikeitä/ laitteita kannattaisi välttää. Miten tuo alatalja vaikuttaa rintalastaan, kun siinä tehdään selkää?
Hei!
VastaaPoistaKaikissa liikkeissä ja harjoitteissa missä ärtyneen rustoliitoksen alueelle tulee liikettä, on mahdollista kipujen lisääntyminen. Näitähän ovat lähes kaikki toiminnat missä yläraajaa liikutetaan. Ongelmana on se että rintakehän ja samalla rustoliitoksen liikettä on vaikea välttää ja kyseinen alue on hankala tukea liikkumattomaksi millään ulkoisella sidoksella tai vastaavalla.
Ei auta muuta kuin harjoituksissa yrittää etsiä kivuttomia asentoja ja tarvittaessa muuttaa aiemmin käytettyjä. Myös painoja voi tietysti keventää. Yleensä ärsytystila ajan kanssa lievenee mutta joskus se voi kestää kiusallisen pitkään.
Kiitos vastauksesta Pekka!
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaOnpa nuorella miehellä tullut ongelmia. Näin netissä vaikea sanoa mitään itse sairaudesta eivätkä sydäntaudit ole keskeisintä osaamisaluettani. Kuitenkin täytyy tietysti tilanteeseen saada omalta kannaltasi selvyys.
Itse hankkisin samassa tilanteessa kopiot kaikista sairauspertomuksista vaivaa koskien ja varaisin ajan yksityisesti kardiologille eli sydäntautien erikoislääkärille. Maksaahan se tietysti jotain mutta niin saat asiantuntevan arvion ja tiedon mahdollisista tarvittavista toimenpiteistä. Joskushan on kiusallisia oireita, joiden takana ei kuitenkaan ole vaikeampia sairauksia. Usein niihinkin on mahdollista lääkehoidoilla vaikuttaa. Eli hyvälle asiantuntijalle vain reippaasti.
toivottavasti suostuvat lisätutkimuksiin. kiitos vastauksesta.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaVielä selvennyksenä se, että en ehdota mitään koneellisia lisätutkimuksia. Voi hyvin olla että niitä ei tarvita kun sinua on jo tutkittu. Ajatuksena se, että alan kiistaton asiantuntija katsoo jo tehdyt tutkimukset ja mietti tarvitaanko lisätutkimuksia ja jos tarvitaan niin mitä.
olen 28 vuotias mies rintaa polttaa vaihtelevasti!! välis enemmän ja vähemmän. rintakipu on kestänyt noin 2 vuotta. ekg on otettu monta kertaa ei mitään poikkeavaa. sydäntä tutkittu kaikin tavoin mutta viiminen tulos oli että 90 prosentin varmuudella vika ei ole sydämmessä... on ollut närästys vaivaa mutta tahystys tehty ja kaikki limakalvot ok pientä refluksin poikasta mut ei muuta. nyt sitte alko kuukausi sitte näkö haitat ja pyörryttäminen myös!! no sitte sanottiin et paniikkihäiriö/masennus. olen syönyt masennus lääkkeitä 2 viikkoa eikä mitään huomaa. rakennusmies olen ammatiltani ja käyn salilla sillon tällön vaunuja lykkään emännän kanssa pitkin kylää harvas ja päivä... jossain välissä alkoholi auttoi asiaan illalla nukkumaan mennessä mut nyt jos juo pullonki ni tuntuis että henki lähtee varsinki jos krapula pääsis tulemaan. tarkotan että jos ottaa sen verran että tulis krapula nyt olen ollut ilman alkoholia muutaman kuukauden. joskus verenpaineet nousee äkillisesti ja syke mutta kun olen saanut rauhottavia ni yleensä sillä laskee normaaliin. diebami 10 mg. mitä vaan tekisin jos nää kivut katoais
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaOnpa hankala tilanne. Ei käy kateeksi.
Hyvä, että sydänvaivat on suljettu suurella varmuudella pois. Ei ainakaan siis ole sellaisia sairauksia mistä henkikulta olisi vaarassa. Ruokatorven ja vatsalaukun vaivat ovatkin sitten seuraava tavallinen epäilyksen aihe. Joskus tähystyksessä todetut muutokset ovat pieniä mutta kivut voivat silti olla hankalia.
Seuraava ryhmä kivun mahdollisia syitä ovat tukielinvaivat. Lähinnä rintakehän ja rintarangan kiputilat voisivat tulle kysymykseen. Tälläisen syyn mahdollisuutta lisää jos rangan tai rintakehän liikkeillä on jonkinlaista yhteyttä kiputilaan. Tätä voi miettiä esim. tuki- ja liikuntavaivoista kiinnostuneen yleislääkärin vastaanotolla.
Myös erilaiset heijastekivut voivat joskus olla syypäitä. Lähinnä syntipukki tällöin voi löytyä vatsan tai suoliston alueella. Tätä varmaan on jo mietitty kun ruokatorvea ja vatsalaukkua tutkittu.
Joskus käy niin ikävästi, että ei löydetä selkeää yksiselitteistä syytä kivulle. Nykyisin silloinkin voidaan kiputilaa hoitaa niin että se haittaisi elämää mahdollisimman vähän.
Moikka, tahtoisin tätä kautta vaan kysästä että pitäskö lääkärille asti mennä. Elikkä, olin sairaslomalla kovan väsymyksen, pahoinvoinnin ja huimauksen takia, kaikki arvot kuitenkin ok. Eilen illalla tuntui vasemmassa rinnassa/kyljessä todella kova vihlova kipu (niin kova että huusin ääneen) meni kuitenkin aika hetkessä ohi vaikka loppu yön tuntuikin hyvin pientä kipua jokaisella sydämenlyönnillä.
VastaaPoistaOnko siis tästä kovasta kivusta syytä huolestua? Toistunut muutaman kerran aikaisemminkin, mutta ehkä noin vuoden välillä. Kokemus vaan oli hyvinkin pelottava. Olen 22v perusterve nainen
Hei!
VastaaPoistaRintakipu on aina syytä ottaa vakavasti kunnes se harmittomaksi todetaan. Jos on voimakkaampia kipuja varsinkin rasitukseen liittyen niin lääkärillä kannattaa käydä näyttämässä. Tosin nuoren ikäluokan naisille sydänperäiset syyt sydänverituplan tms. vaikean syyn vuoksi ovat harvinaisia.
Olen 14 vuotias, minulla on jo pitkään (en tarkkaan muista milloin alkoi, tuli pikkuhiljaa) välillä hengittäessä sattunut kylkiluut, ylensä vasemmalta puolelta ja joskus selästä. Muuten ei ole mitään, sitten yhtäkkiä tulee "pistävä" kipu rintaan/selkään joka pahenee mitä syvempään hengitän. Ylensä menee ohi n. Kymmenessä sekunnissa mutta on kestänyt pisimmillään 13min. Kuvailin tätä äidilleni ja hän sanoi että on normaalia kun tulee harvoin (kerran kuukaudessa pariksi sekunniksi) mutta minulla saattaa tulla monta kertaa päivässä. Lääkärillä en ole käynyt näyttämässä koska juuri kun meinasin, kipu väheni. Nyt on kuitenkin alkanut uudestaan. Mistä tässä on mahdollisesti kyse ja voiko hoitaa itse jollakin tavalla?
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaKyllä tilannetta olisi hyvä lääkärille näyttää. Ei ole varmaankaan mikään vaikea sairaus kyseessä, mutta hyvä kerran katsoa. Voisi ajatella että ongelman takana voisi olla rintarangan ongelma, joka sitten heijastuu ajoittain kylkiluiden alueelle.
Siihen on hoitoja olemassa ja omaa jumppaa varmaan jatkossa tarvitaan jos tämä tilanne on kyseessä. Tuki- ja liikuntaelinvaivoista kiinnostunut yleislääkäri on hyvä aloituspaikka vaivan kartoitukselle.
Moro!
VastaaPoistaOlen nelikymppinen mies ja olen kärsinyt lähes vuoden verran rintakivuista. Kipuilee pelkästään keskeltä vasemmalle, kylkikaarta pitkin kylkeen tai kylkikaaren alla. Kipu on vaihtelevaa, joskus pistää kovaa, mutta jatkuvasti tuntuu. Vatsan ähystyksessä löyty refluksia, ultrassa sapessa pieniä polyyppeja max. 5mm kokosia,. Sydän ultrattu, koska kärsin myös tykytysoireista, sydän ok. Käyn kerran viikossa fysiossa, jonka mielestä rankani on vasemmalla jäykempi kuin oikealla, tuntuu että hoito auttaa hetkellisesti. MItähän kannattaisi jatkossa tutkia/tehdä? Olisiko kiropraktikosta haittaa?
Hei!
VastaaPoistaJos oire syntyisi rintarangan jonkinlaisen jumitilanteen seurauksena, niin nikamankäsittelyhoitoa voi hyvin kokeilla. Kertomasi perusteella tämä voi olla mahdollista, vaikka tietysti syitä voi olla muitakin.
Omt koulutettu fysioterapeutti, kiropraktikko tai naprapaatti voi tämän tyyppistä hoitoa antaa. Toivottavasti vaiva saadaan asettumaan.
Hei!
VastaaPoistaOlen 14-vuotias tyttö ja olen kärsinyt jo viikon toispuoleisesta rintakivusta, kylkikivusta ja hengenahdistuksesta. Entiedä mikä voisi olla kyseessä
Hei!
VastaaPoistaKäy ihmeessä näyttämässä vaikkapa koulun terveydenhoitajalle. Jos ei sieltä löydy apua niin juttele vanhempisi kanssa ja käykää lääkärille näyttämässä. Ei sinun itsesi tarvitsekaan tietää mikä voi olla kysessä. Sitä varten ovat ammattilaiset joiden työnä on asian mietintä ja avun antaminen.
Hei!
VastaaPoistaOlen 20v nainen, joka kärsii astmasta (inhalaatiokortisoni käytössä) ja ärtyvästä suolesta. Minulla on jo n. 5 vuoden ajan tullut kardioliikunnasta, varsinkin juoksemisesta jne täräävästä liikunnasta huono olo - lääkärillä selittivät muutama vuosi sitten johtuvan ärtyvästä suolesta (ottivat myös rasitustestit ja sydänfilmit, lievää rytmihäiriötaipumusta mutta ei pitäisi kuulemma vaikuttaa), mutta nyt oirekuvaan on tullut mukaan myös vasemmanpuoleinen kylki- ja rintakipu rasituksessa. Voiko tällainen johtua esim vasemmanpuoleisesta olkapäästä joka tuntuu olevan jollainlailla vähän epänormaali (lonksuu ja naksuu vaikka kuinka) ja selän jäykkyydestä vai olisiko jotain kuitenkin sydämessä enemmän vikana?
Kiitos jo etukäteen!
Hei!
VastaaPoistaKun sydäntutkimukset on ilmeisesti asiallisesti tehty, niin kyllä minä luottaisin siihen arvioon. Toki jos oirekuva on kovin erilainen niin lääkärin kanssa voi asiasta keskustella. Ikä huomioonottaen ei ole kovin todennäköistä että uutta vaikeampaa sydämen osalta löytyisi.
Kaikki tukielinongelmat helposti levittävät oirekuvaa naapurialueillekin joten on hyvinkin mahdollista, että ranka- tai olkavaivat voivat olla kiputuntemusten takana. Kannattaahan ne toki kuitenkin selvittää, jotta ei asiasta tarvitse kantaa huolta. Ilman turhia murheita sujuu sitten harjoittelukin paremmin.
Hei. Olen 36- vuotias mies ja kärsinyt nyt useamman kuukauden ajan ärsyttävästä rintakivusta rintalastan vasemmalla puolella. Kipu tuntuu aina jotakuinkin samalla kohdalla vihlovana ja ahdistavana tunteena. Minulla on ollut samanlaista vaivaa pari vuotta sitten, jolloin kävin lääkärissäkin ja mitään varmaa diagnoosia en silloinkaan saanut. Samoin nyt hakeuduin lääkäriin, otettiin sydänfilmi joka normaali, keuhkot/sydän thorax- kuvat otettu silloin vajaa 2 vuotta sitten tulos normaali. Verenpaine ollut normaali, kolesterolit mitattu juuri, kaikki arvot hyvät. Kipu säteilee joskus outona tuntemuksena myös vasempaan käteen. Jonkin verran ylipainoa on, mutta liikun silti säännöllisesti. Tupakanpolton lopetin 8 vuotta sitten, alkoholia käytän vähän ja humalassa olen todella harvoin. Rasitus/hengästyminen ei vaikuta rintakipuun millään tavalla. Kipu ei ole hirvittävän kovaa, saan nukuttua normaalisti, mutta yleensä kipu alkaa heti aamulla heräämisen jälkeen. Burana/parasetamol ei vaikuta mitenkään, Panacod auttaa vähän, jos niitä ottaa useamman kerralla, mutta sitäkään lääkettä ei viitsi pitkää aikaa syödä. Suvussa ei tietääkseni ole mitään sydänsairauksia, mutta tämä epätietoisuus alkaa käymään jo pääkopan päälle aika pahasti. Hierojalla käynti ei ole auttanut, säästän nyt rahaa jotta pääsisin kunnon niksauttajalle, josko syyksi paljastuisi tukirankaperäinen syy kuitenkin. Alan olla jo ihan valmias mihin tahansa diagnoosiin, kunhan vain saisi jonkinlaista varmuutta kivun aiheuttajasta. Kipu on päivittäistä ja on alkanut häiritä elämää jo liikaa.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaHyvä että pumpussa ei ole poikkeavaa todettu. Se on aina kuitenkin hyvä asia. Kipu taas ei ole.
Kyllähän väkisin tulee mieleen kylkiluun ja kylkiruston rintalastaan kiinnittymisalueen kiputilat. Ne ovat hankalia varmuudella diagnostisoida kun kuvauksissa ja kokeissa ei mitään poikkeavaa löydy. Ainoa mikä löytyy on alueen paikallinen arkuus.
Kävisin jollain tukielinvaivoista kiinnostuneella lääkärillä, joka myös tutkii eli kopeloi kipualueet kunnolla. Sillä voisi saada jotain selvyyttä asiaan. Eli sellainen lääkäri joka käskee ottaa paidan pois ja sitten tutkii omin käsin tilannetta. Fysiatrit ovat usein tällaisin. Samoin urheilulääkäreistä ja ortopedeistä löytyy näitä puhumattakaan asiasta kiinnostuneista yleislääkäreistä.
Ei kuitenkaan kuulosta siinä mielessä pahalta, että olisi joku vaikeampi tai vaarallinen sairaus oireen takana.
Tervehdys!
VastaaPoistaOlen 17 vuotias nuori naisen alku. Olen nyt parin vuoden ajan kärsinyt ajoittaisista rintakipu kohtauksista. Kipukohtaus saattaa iskeä periaatteessa koska tahansa vaikka vain sohvalla istuessa. Ei vaikuta olevan siis kytköksissä rasitukseen. Toisinaan tämä kipukohtaus on hyvin lievä eikä haittaa arkea, mutta toisinaan iskee rajuna. Rajun kipukohtauksen sattuessa tuntuu kuin kipu salpaisi hengityksen, vetäisi väkisin minua kippuraan ja olisi vanne ja naulapussi kylkiluiden allla vasemmalla puolella. Kipukohtauksen aikana vasemman kyljen ylä reuna on aavistuksen turvonnut ja kosketus arka. Toisinaan saattaa tulla myös huomattavasti lievempiä kipukohtauksia takaraivolle, kuin veitsellä löisi. Kauaa tällaiset minun kipukohtaukset eivät yleensä kestä, mutta rintakipu saattaa kestää muutamasta minuutista jopa pariin päivään.
Pohdin Tietzen mahdollisuutta, mutta lääkärissä en ole käynyt kuin kerran vuosi sitten. Silloin lääkäri vain nauroi ja sanoi että kasvukipuja. Muutamaan vuoteen en ole kuitenkaan kasvanut. Aina olen ollut hoikka ja toisinaan myös alipainon rajalla, mutta muutoin olen perusterve.Ei esimerkiksi astmaa tms. Särkylääkkeet eivät mainittavasti kipukohtauksiin auta.
Kuullostaako Tietzeltä vai kenties joltakin muulta? Mukavaa jos vastaisit.
Hei!
VastaaPoistaTietzen oireyhtymässä ovat kivut yleensä ylimpien kylkiluiden rustoliitoksissa lähellä rintalastaa etupuolella. Jos oikein ymmärsin vaivaavan kivun alueen, niin se on enemmän sivulla vasemmalla.
Alimmat kylkiluut liittyvät vain toisiinsa, eivätkä yllä lainkaan rintalastaan asti. Nämä kiinnityskohdat voivat olla heikkoja ja antaa joskus ärtyneenä kipuja. Joskus näissä liitoksissa on liikettä, joka voi olla kivulias. Tässä kaavakuva rintakehästä.
http://www.fpnotebook.com/_media/orthoSpineTLungRibCageAntGrayBB112.gif
Lihaskrampit, ruokatorven ja muidenkin sisäelinten vaivat voivat antaa tämän tyyppisiä kipuja. Jos niskavaivat ovat samantapaisia kuin tämä kipu, niin se voisi viitata lihasperäisiin kipuihin. Nehän ovat niskakipujen yleisimpiä syitä.
Morjesta!
VastaaPoistaOlen 28 vuotias mies ja jonkun laista stressii\ahdistusta ollut alla muutaman vuoden. 2 vuotta sitten alko yhtäkkiä kovat vatsakivut ja ne hävis oudosti eikä mitään löytynyt. Vuosi sitten päätin alottaa taas kuntosali harjoittelun mutta 2kk reenauksen jälkeen tuli kurkkukipu ja todella rasittavat lihas/nivelsäryt. Niitä kipuja oli sen 3kk ja sit taas palautu, ajattelin et hetken oottelen ja kokeilen niin sama homma taas. Kroppa on tullu kuntoon aina pitkällä lomalla töistä. Mitään ei ole löytynyt lääkärissä ja todella laajasti on tutkittu. Voiko tressi tämän tehdä? Vai onko jotain fibron tapaista?
Hei!
VastaaPoistaHienoa että oireiden takana ei ole löytynyt mitään vaikeampaa sairautta. Se on aina hyvä asia.
Nuorella iällä ja miksei vanhemmallakin voivat paineet, hankalat elämäntilanteet, ristiriidat, liiallinen rasitus, elämän suunnan puuttuminen ja monen moiset muut syyt saada elimistöä reagoimaan vähän oudoilla tavoilla. Niitä voidaan tietysti tutkia ja niin on hyvä tehdäkin. Kullekin oireelle lääketieteessä keksitään tarvittaessa hienolta kuulostava nimi.
Tärkeintä ei ole kuitenkaan nimi, vaan se että oppii tunnistamaan oireittensa yhteyden elämäntilanteeseen. Sitä kautta on mahdollista pyrkiä elämäänsä muuttamaan omin päin tai muiden avulla siihen suuntaan että oireet liikaa haittaisi elämää.
Toivotaan että kunnon kohotus onnistuu pikku hiljaa. Jos kropan toiminta on hallussa, niin mielikin voi paremmin.
Minulla on kipu vasemmalla puolen rintakehää. Kipu tulee liikkuessa ja säteilee vas. käden sisäpuolelle.Kipua ei ole istuessa eikä maatessa. Sydänfilmi ja keuhkokuva ja labrat normaalit. Tätä on kestänyt yhden viikon.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaHyvä, että tutkimuksia jo on tehty. Jos kipu jatkuu, niin uudestaan voi hyvin mennä lääkärille. Näillä tiedoilla menee puhtaaksi arvaukseksi jos jotain asian suhteen kommentoi. Näin ollen on parasta olla hiljaa.
Kauanko yleensä menee että rusto kiinnittyy takaisin rintalastaan? Kohta 4 viikkoa kärvistelty yskän jälkeistä vihloilua, lääkäri vain ilmoitti että ei ole vakavaa.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaValitettavasti kylkiluiden, kylkirustojen ja rintalastan välisten liitosten kipuongelmat voivat olla pitkäaikaisiakin. Eihän siellä onneksi kuitenkaan ole varsinaista irtoamista vaan liitokohtien ärtymistä.
Kipulääkettä kannattaa käyttää ja vaikkapa liimasiteen tai teippauksen avulla voi yrittää pitää kipualuetta mahdollisimman vähän liikkuvana. Se on haastavaa kun hengittääkin pitäisi.
Viikoista puhutaan. Joskus voi mennä muutama kuukausikin ennen kuin kipuoireet kokonaan asettuvat. Lopputulos on kuitenkin yleensä hyvä eikä oikein ole olemassa hyväksi näytettyjä hoitokeinoja millä sitä nopeuttaisi.
33v mies. Ongelmana ajoittainen voimakaskin väsymys ja väsähtely esim treenin (tässä kiipeily ykköslajina) yhteydessä eritoten jos oikein naama irvessä puristaa hetkenkin kovempaa niin tuntuu että jokin rangassa/rinnassa jotenkin "napsahtaa" ja yleisolo menee alamäkeä. Kaverit sanovat toisinaan, että kylläpä kalpeaksi valahti mies. Nyt ollut flunssaa takana eli paljon makailua ja paikallaanaoloa eikä palautuminen arkeen ja liikuntaan ole taas sujunut. Aloin miettimään rintaranka tms oireita kun nyt parina viime yönä herännyt kuumaan/kuumottavaan oloon ja vaikeasti kuvailtavaan todella nihkeään tunteeseen rintakehällä - fiilis on melko pysäyttävä muttei mielestäni vars. kipua kuitenkaan (toisaalta en tiedä millaista esim sydänperäinen kipu sitten on). Syke myös tuppaa tällöin olemaan nopea vaikka tykytysoireita minulla on todettu muutenkin. Tuntemus rinnassa mennyt öisin ohi kun nousee ylös ja vähän aikaa malttaa rauhoittua. Todettu myös jäykkä rintaranka aikoinaan ja sydänkin on tutkittu eikä mitn löydöksiä ollut. Nyt tunnen kuinka yläselän nikamista yksi olisi ikäänkuin "painautunut liikaa sisään" tms. Koetin lisätä variaatioita vartalonkierroista ja tennispallot selän alla taktiikkaakin foamrollerin kaveriksi mutta ei tunnu helpottavan (pallot vain sai rangan ärtymään ja kosketusaraksi). Stressiä on yrittäjänä ollut vuoden päivät. Pahinta pitkittyneessä tilanteessa on, että luulosairaus (?) tulee aina takaisin, harmi ja huoli lisääntyy samalla kun liikunta ja jaksaminen vähenee. En polta, en oikeastaan käytä edes alkoholia, en ole ylipainoinen ja olen aina liikkunut ihan riittävästi niin kaikki rintaperäinen kun oikein iskee ja varsinkin öisin saa kyllä mielen matalaksi ja varpailleen vaikka hokee, että tämä nyt tuskin lie vaarallista. Kirolla ym olen käynyt paljonkin aina hädän tullen mutta tuntuu, että apua on vain hetkittäinen / siellä pitäisi ravata niin usein, että jatko-opiskelijan rahat loppuu.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaÄkillinen kipu jossain kehon osassa voi antaa tämän tapaisia oireita. Jos pumppupuoli on riittävästi tutkittu, niin ei mielestäni ole erityisesti mitään vaaralliseen sairauteen viittaavaa. Flunssat voivat kyllä viedä puhdin pois pidemmäksikin aikaa.
Varmaan olisi kuitenkin hyvä selvittää vaivojen syytä ainakin sen verran ettei tarvitsisi asiasta kantaa turhaa huolta. Siihen kuluu energiaa minkä voisi käyttää hyödyllisemminkin.
Yleislääkärillä voisi aloittaa. Jos vaiva tuntuu keskittyvän rankaan, niin fysiatri saattaisi olla toinen mahdollisuus. Sydäntutkimuksista kannattaa hankkia itselle asiakirjat ja ottaa ne mukaan, niin ei tarvitse ainakaan toistaa samoja asioita. Lääkäri sitten voi miettiä minkälaisia tutkimuksia mahdollisesti kaivataan.
Hei, mulla on oudosti sattunu rintaan tässä n.5 päivän ajan. Kipu ei ole koko ajan enkä ole varmaa voisiko se liittyä yläselän jumitukseen(?) keuhkoihin,(sillä välillä sattuu kun sisään hengittää tuntuu siltä kuin olisi juossut vaikka olisi vain istunut). En usko, että syy olisi rinnoissa, mutta vähän pelottaa. Voisiko syynä olla vain yläselkäkipu? Voiko se aiheuttaa outoa rintakipua?
VastaaPoistaHei, mulla on ollut nyt n.5 päivää tälläinen outo rintakipu joka lähtee ja tulee uudestaan. Voisiko se liittyä yläselän ja niskan jäykkyyteen? Ne on ollut nyt jonkun aikaa jumissa. En usko, että syy liittyy mitenkää rintoihin. Keuhkot välillä tuntuu kipeiltä, en ole varma onko se kipu sitten kuitenkaan keuhkoissa vai voisiko se vain säteillä sieltä selästä. Kivun paikka aina vaihtelee vasemmalta oikealle ja joskus se on vain koko rinnassa ja sitten joskus sitä ei ole laisinkaan. Varsinkaan silloin kun ajatukset on muualla(?). Voisiko kaikki olla vain luulotautia. Kävin joskus kauan sitten sydämmen ahistuksen takia lääkärissä ja siinä ei ollut mitään vikaa niin lääkäri uskoi, että minulla on luulotauti. Mutta saisin mielen rauhan jos saisin tietää onko kipu mielestäsi vakavaa vai ei. Kipu ei ole mitään sitämätöntä, vaan pientä särkyä.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaTuki- ja liikuntaelinten ja rangan ongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, mm. kuvaamasi kaltaisia. Kuitenkin syitä voi olla monia muitakin mutta ei niitä voi etänä arpoa.
Ihmisen mieli ja huolestuminen voi pahentaa lähes kaikkia oireita. Siihen on paras hoito se, että selvittää asian. Mieli kevenee ja energiaa riittää enemmän muuhun kuin huolehtimiseen.
Turha asiaa on yksikseen hautoa vaan rohkeasti aika yleislääkärin ajanvaraus vastaanotolle. Ei siis päivystykseen niin lääkärillä on aikaa asiaa kanssasi pohtia.