Siirry pääsisältöön

Akupunktio ja hypnoosi


Akupunktiohoito

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, joka on säilynyt käytössä vuosisatojen ajan. Hoidon tehon katsotaan perustuvan endorfiinien eli elimistön omien kipulääkkeiden vapautumiseen hoidon aikana ja hermoston toiminnan normaalistumiseen hoitosarjan kuluessa. Ilmeisesti akupunktioneuloista tulevat ärsytysimpulssit estävät muiden impulssien kulkua keskushermostoon ja tätä kautta hillitsevät kipua.

Hoidossa käytetään kertakäyttöneuloja. Lukuunottamatta vaikeita sydänsairauksia ja vaikeita psyykkisiä sairauksia sairastavia voidaan akupunktiota antaa kaikille. Yleensä kolmessa hoitokerrassa nähdään se saadaanko akupunktiolla toivottua tulosta alulle.

Hoitoa ihmisille antavat lääkärit, hammaslääkärit ja erikoiskoulutetut fysioterapeutit.

Migreeni ja muut päänsäryt ovat hyviä hoitoaiheita. Joskus teho voi olla jopa dramaattinen vain muutamalla hoidolla. Akupunktio on kokeilemisen arvoinen hoitomenetelmä ongelmallisissa päänsäryissä.

Niskavaivat on myös hyvä hoitoaihe. Usein tilanteissa, jolloin muilla hoitomenetelmillä ei saada riittävän hyvää hoitotulosta voi akupunktio auttaa.

Selkävaivoja ja iskiasta voi myös hyvin hoitaa akupunktiolla. Tulokset ovat vaihtelevia.

Vyöruusun ja kolmoishermosäryn aiheuttamissa kiputiloissa saadaan myös usein hyviä hoitotuloksia.

Astmassa ja allergisissa oireissa on akupunktiota käytetty sekä hoitona, että oireiden ennalta ehkäisyssä. Sitä ei kannata käyttää kovin vaikeissa sairauden vaiheissa.

Unettomuudessa, jännitystiloissa, vieroituksessa tupakasta ja alkoholista sekä painon pudotuksessa voidaan akupunktiota käyttää muun hoidon tukena. Vieroituksessa on tärkeintä oma motivaatio, ilman sitä ei yleensä onnistuta vaikka neuloteltaisiin miten paljon.

Hypnoosihoito

Hypnoosi on ikivanha hoitomenetelmä, joka on Suomessa vähän käytössä. Se soveltuu kivun hoidoksi helppoutensa, vaarattomuutensa sekä vähäisten sivuvaikutustensa vuoksi.

Hoito perustuu siihen, että rentoutuneena ihmisen alitajuntaan pystytään vaikuttamaan yksinkertaisimmallaan suorilla käskyillä. Näin voidaan hämmästyttävästi saada ihmisen kiputila lievenemään vain käskemällä, että näin tulee tapahtumaan.

Hypnoosin teho voi tulla esiin kaikissa kiputiloissa, ei pelkästään niissä joissa psyykkisillä tekijöillä on osuutta kivun syntymiseen.

Hoidossa rentoutetaan ensin kaikki lihakset samaan tapaan kuin rentoutusryhmässä. Sen jälkeen annetaan yleensä aluksi suoria käskyjä asioista, joihin pyritään. Kiputiloissa voidaan todeta, että kipu tulee jatkossa vähenemään ja voi lakata silloin kuin hoidettavalle se sopii.

Voidaan myös pyrkiä vaikuttamaan kokemuksiin, joilla saattaa olla vaikutusta kiputilaan. Usein on hyödyllistä opetella omia rentoutus- ja kivunhallintakeinoja joiden avulla voi itse paremmin pitää kipujaan kurissa.

Yleensä jo muutamassa hoitokerrassa saadaan vihiä siitä saattaako hypnoosihoidolla olla vaikutusta kipuihin. Joskus muutamalla hoitokerralla saadaan ongelmallinenkin kipu hallintaan.

Hypnoosi on käyttökelpoinen hoitokeino mm. jännitysniskavaivoissa, joihin liittyy yleisempää jännitysoiretta. Näissä tilanteissa on usein saatavissa hyviä hoitotuloksia.

Lisätietoa akupunktiosta:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli akupunktiosta.
Wikipedian sivut akupunktiosta.

Lisätietoa hypnoosista:

Tieteellinen Hypnoosi ry:n sivut hypnoosista.
Wikipedian englanninkieliset sivut hypnoosin lääketieteellisestä käytöstä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä