Siirry pääsisältöön

Tulehdukset

Tulehdukset

Ruusu

Eri osiin kehoa voi tulla tulehduksia, joista yksi tavallisimmista on erysipelas eli ruusu. Sen aiheuttaja on streptokokki bakteeri.

Tässä taudissa on iholla nähtävissä tarkkarajainen punoitus, kuumotus ja mahdollisesti turvotuskin. Tavallisesti samalla nousee korkea kuume ja alue on voi olla kivulias. Iho on yleensä ehyt.

Tavallisimmin ruusu esiintyy alaraajoissa. Bakteeri tulee usein elimistöön jonkun haavautuman kautta, tyypillisesti varpaiden välin hiivatulehduksen rikkomasta ihosta.
Hoitona on tulehtuneen alueen lepuutus, antibioottihoito ja varpaiden välin tulehduksen hoito paikallisesti sienitulehdusta rauhoittavalla lääkityksellä.

Karvatupen tulehdus

Karvaisella ja hikoilevalla ihon alueella voi esiintyä karvatupen tulehduksia. Näille voi altistaa työ jossa joutuu tekemisiin öljyjen kanssa, sokeritauti tai kortisonilääkitys. Tällöin havaitaan karvatuppea ympäröivä tulehdusreaktio punerruksen ja turvotuksen muodossa. Alueelle voi kehittyä myöhemmin paise.

Hoitona käytetään huolellista päivittäistä pesua ja suihkuttelua. Paikallisia bakteereja tuhoavia salvoja voi käyttää. Antibioottikuuria voidaan myös harkita.

Paise

Ihon tai ihonalaisten kudosten tulehduksen seurauksena voi kehittyä paikallinen märkäontelo. Aluksi tämän kehittyminen ilmenee paikallisena kohoutumana, kipuna ja punerruksena. Myös lämpö voi kohota. Kun märkäontelo muodostuu niin kohoutuma muuttuu pehmeäksi.

Alkuvaiheessa voidaan hoitona käyttää hautelua lämpimällä ja antibioottihoitoa. Kun paise on kypsynyt pehmeäksi, on sen avaus järkevää. Tällöin myös kipu yleensä helpottaa.

Kasvojen alueella, varsinkin nenän seudussa kannattaa ihotulehdusten puristelua välttää koska tältä alueelta on läheiset yhteydet suoraan aivojen verenkiertoon ja näin myös vaara tulehduksen leviämisestä kallon sisäisiin rakenteisiin.

Herpes simplex

Herpes simplex tyyppi 1 virus aiheuttaa tulehduksia suun seudussa ja iholla, tyyppi 2 taas sukupuolielimissä. Ensimmäiset oireet voivat olla hyvin lieviä tai kovinkin rajuja.

Suun seudussa alkavat oireet yleensä kutinana ja polttavana kipuna. Tämän jälkeen kehittyy pieniä rakkuloita, joihin muodostuu rupi noin viikossa. Vaivaa pitkittää usein mukaan liittyvä bakteeritulehdus.

Hoitona käytetään paikallisia herpes virukseen vaikuttavia lääkeaineita. Niiden teho on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa hoito voidaan aloittaa. Jos mukaan on jo liittynyt bakteeritulehdus, ovat antibioottisalvat tarpeen.

Vyöruusu

Herpes zosterissa eli vyöruusussa esiintyy tavallisimmin rintakehällä ja vatsalla, joskus myös silmän ja kasvojen alueella rakkulaista ja kivuliasta ihottumaa. Tämän aiheuttava Varicella Zoster- virus on selkäytimessä.

Ihottuma ei ylitä vartalon keskiviivaa ja on vain yhden tuntohermon alueella. Iän lisääntyessä myös kivun voimakkuus voi lisääntyä. Kun ihottuma paranee, voi alueelle jäädä arpia.

Hoidossa pyritään estämään bakteeritulehduksen liittymistä mukaan ja yritetään pitää kipuoiretta kurissa.

Lisätietoa tulehduksista:

Wikipedian englanninkieliset sivut tulehduksista.
Medicalnewstoday.com englanninkieliset sivut tulehdustyypeistä.
WebMD:n englanninkieliset sivut bakteeri- ja virustulehduksista.

Kommentit

  1. Hei,

    Kyselisin mahdollisesta tulehduksesta nenässä. Toisessa sieraimessa on kipeä kohta; sisäpuolella, nenän kärjen kohdilla. Vuotaa päivittäin kirkasta ja pahanhajuista eritettä. Kipu välillä vähenee, välillä lisääntyy. Tätä kestänyt kohta jo vuoden.
    Mitäköhän vois olla ja löytyykö itsehoitolääkettä vai pitäskö lääkärissä käydä näyttämässä?
    Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Kyllä tätä pitäisi mennä lääkäriin näyttämään. Ei kannata käydä ehdottelemaan hoitoja kun syitä voi olla monia javaiva tuskin kotikonstein asettuu. Eli normaalille ajanvarausvastaaotolle, ei päivystykseen, yleislääkärille aika terveyskeskukseen tai lääkäriasemalle ilman turhia viivyttelyjä. Asia ei pitkittämisestä parane. Tuskin siinä sellaista vaikeaa sairautta löytyy, että sitä kannattaisi pelätä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit