Kylmähoito
Kylmää voidaan käyttää erilaisissa kiputiloissa. Sen teho on usein parhaimmillaan tuoreissa ja voimakkaissa kiputiloissa kuten vamman jälkeen. Kylmän vaikutuksesta kudosten aineenvaihdunta hidastuu, jolloin aineenvaihduntatuotteita muodostuu vähemmän. Hapen tarve ja ravintoaineiden kuljetus alueelle vähenee. Pienet verisuonet supistuvat, joka johtaa turvotuksen vähenemiseen. Kylmä pääsee tunkeutumaan syvemmälle kuin lämpö. Kylmä alentaa hermon johtumisnopeutta ja ilmeisesti myös syrjäyttää kiputuntemuksia.
Kylmää voidaan käyttää esim. vamman jälkeen seuraavasti. Jääpussi (jäitä muovipussissa tai kertakäyttöpakkauksessa jäiden tekoa varten) tai apteekeissa myytävä kylmäpakkaus laitetaan paksumman pyyheliinan sisään. Tämä asetetaan suoraan kipualueelle 15 minuutiksi kerrallaan. Päälle voi laittaa hieman painoa. Hoidon voi toistaa useammankin kerran päivässä.
Pakkauksen kannattaa antaa vaikuttaa riittävän kauan. Lyhytaikainen kylmäkäsittely voi suorastaan lisätä ärsytystä.
Kylmää ei pidä käyttää ulkonevien ruumiinosien kuten varpaiden ja sormien hoitoon. Ei myöskään jos iho on tunnotonta käsittelyalueelta, sillä on ihomuutoksia, ihminen kärsii kylmäallergiasta tai ihmisellä raajojen verenkierto reagoi poikkeuksellisesti kylmä- ärsytykseen (esim. ns. Raynaudin tauti)
Pidempiaikaisissa kiputiloissa voi kylmää myös kokeilla. Esim. nivelreumassa on havaittu nivelten kivun ja jäykkyyden vähenevän kylmähoidolla usein merkittävästi. Jos kylmäpakkaus tuntuu ärsyttävältä, voi kokeilla lämpöä. Kylmäpakkaukset voivat auttaa niilläkin ihmisillä, joilla kylmä ilma ja veto pahentavat kipuja.
Neurologisissa taudeissa, joissa kohonnut lihasten jäykkyys on ongelma, sitä voidaan usein kylmähoidolla laukaista. Tähän voi olla tarvetta esim. MS-taudissa.
Pintalämpöhoidot
Lämmön vaikutus aiheuttaa paikallisen lämpötilan nousun, joka johtaa verenkierron vilkastumiseen. Sen seurauksena tulehdusreaktio nopeutuu, aineenvaihdunta kiihtyy, pehmytosien jäykkyys alenee, lihasjännitys laukeaa ja kipu vähenee.
Lämmön vaikutus riippuu käytetystä lämpötilasta ja pinta- alasta sekä lämmön kestosta. Pintalämpöhoidoissa lämpö ei tunkeudu syvälle. Syvemmissäkin kudoksissa voi olla muutoksia heijasteina tulevan verenkierron muuttumisen takia.
Näillä hoidoilla katsotaan olevan kipua lievittävää, pinnallista verenkiertoa parantavaa ja rentouttavaa vaikutusta, joten niitä käytetään näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Pintalämpöjä käytetään useimmiten esihoitoina esim. ennen hierontaa.
Hoitomuodot:
Lämpöpakkaukset
Pakkauksia, jossa kangaspintaisissa pakkauksissa on lämpöä hyvin säilyttäviä aineita, voidaan käyttää pintalämmön antamiseen. Annettaessa niillä lämpöä kostean pyyhkeen läpi, saadaan aikaan kostea lämpövaikutus.
Parafiini
Parafiinin sulamispiste 52 astetta. Se jäähtyy melko hitaasti ja muodostaa iholla lämmön haihtumista estävän kalvon. Ihon ja parafiinin väliin kertyy hikeä, joka välittää lämpöä.
Hoitoa käytetään tavallisimmin käsien ja jalkojen hoidossa. Käsi upotetaan useamman kerran peräkkäin sulaan parafiiniin, jolloin muodostuu monikerroksinen tiiviisti sormien pikkuniveliäkin lämmittävä kuori.
Savi-, muta- ja parafangohoidot
Savi- ja mutahoidot ovat miellyttäviksi koettuja hoitoja. Parafangossa on myös parafiinia. Niiden vaikutus syntyy lämmön kautta. Ei ole näyttöä, että saven ainesosilla olisi merkitystä hoitotehossa, vaikka tällaisia mielipiteitä on esitetty. Tiettyjen ainesosasten tunkeutumista ihon läpi hoidon aikana ilmeisesti voi tapahtua.
Savea ja mutaa voidaan käyttää myös kylvyissä. Ulkomailla on käytetty näitä hoitoja myös suoliston ja emättimen sisäisesti.
Infrapuna
Infrapuna on hyvin pinnallisesti vaikuttava lämpöhoito. Se sopii esim. sydämen vajaatoiminnasta kärsiville, koska se rasittaa hyvin vähän sydäntä.
Magneettihoito
Fysikaalisina hoitoina on käytetty harvajaksoista pysyvää tai vaihtuvaa magneettikenttää. Hoidolla ei käytännöllisesti ole lämpövaikutusta. Erona muihin hoitoihin on vaikutus kiertävään vereen ja sen ominaisuuksiin. Hoidon seurauksena on havaittu muutoksia sisäeritystoiminnassa ja immuniteetissa mutta hoitomuodon lopullinen asema on vielä epäselvä.
Magneettihoitoa on käytetty tuki- ja liikuntaelinvaivoissa, astmassa, sydän- ja verisuonisairauksissa, raajojen verenkiertohäiriöissä sekä toiminnallisissa vaivoissa.
Laserhoito
Laser on valoa, joka on monokromaattista eli yhdessä aallon vaiheessa. Säteen hajonta on erittäin pientä. Näin saadaan aikaan voimakas valo yhteen pisteeseen. Fysioterapiassa on käytetty ns. pehmeää laseria. Sillä on lähes olematon hento lämpövaikutus. Eräissä kokeissa on saatu aikaan paikallisia biokemiallisia muutoksia kudoksissa. Hoidon lopullinen asema on epäselvä. Laserhoitoa on käytetty pääosin kipuhoitona ja stimuloivana hoitona esim. urheilijoilla.
Syvälämpöhoidot
Syvälämpöhoidoissa lämpö muodostuu itse kudoksessa kun sinne viedään energiaa esim. lyhytaaltosäteilytyksellä. Syvälämmöllä on lihaksia rentouttavan vaikutuksen lisäksi vaikutuksia verenkiertoon, sisäeritykseen ja moniin muihin elinjärjestelmiin.
Lyhytaaltohoidot
Näitä ovat mm. UKW, desimetriaallot ja mikroaallot. Energia saatetaan kudokseen lyhytaaltosäteilytyksellä ja lämpö muodostuu elimistön vastuksen seurauksena säteilyn kululle. Yleisimmät käyttöalueet ovat nivel- ja lihasvaivat.
Ultraääni
Ultraääni on ihmisen kuuloalueen ulkopuolella olevaa äänienergiaa. Se tarvitsee väliaineen, minä useimmin käytetään tähän tarkoitukseen valmistettua geeliä. Sitä voidaan antaa myös vedessä. Ultraääntä käytetään nivel- ja lihasvaivoissa, arpikudoksen pehmentämiseen, vammojen hoitoon ja erilaisiin kiputiloihin.
Sähköhoidot
Sähköärsytyshoito
Sähköärsytyshoitoa käytetään hermostuksensa menettäneen lihaksen harjoittamiseen sinä aikana kun hermo uudestaan kasvaa. Sitä voidaan antaa myös terveisiin lihaksiin, esim. kipsihoidon jälkeen nopeuttamaan lihasvoiman palautumista.
Sähkökipuhoidot
Kokemuksen mukaan sähkö aiheuttaa kivun lievittymistä. Tehon takana on mahdollisesti endorfiinien eritys tai hermoimpulssien salpaantuminen selkäytimessä. On käytössä paljon erilaisia virtamuotoja kuten galvaaninen virta, diadynaamiset virrat, URS, TNS, EGS, Interferenssi jne.
Kiitos.
VastaaPoistaOlen itse saanut krooniseen kipuuni apua Lymfa-hoidosta.
VastaaPoistaRentouttava ja nestekiertoa lisäävä hoitomuoto.