Siirry pääsisältöön

Fysikaaliset hoidot


Kylmähoito

Kylmää voidaan käyttää erilaisissa kiputiloissa. Sen teho on usein parhaimmillaan tuoreissa ja voimakkaissa kiputiloissa kuten vamman jälkeen. Kylmän vaikutuksesta kudosten aineenvaihdunta hidastuu, jolloin aineenvaihduntatuotteita muodostuu vähemmän. Hapen tarve ja ravintoaineiden kuljetus alueelle vähenee. Pienet verisuonet supistuvat, joka johtaa turvotuksen vähenemiseen. Kylmä pääsee tunkeutumaan syvemmälle kuin lämpö. Kylmä alentaa hermon johtumisnopeutta ja ilmeisesti myös syrjäyttää kiputuntemuksia.

Kylmää voidaan käyttää esim. vamman jälkeen seuraavasti. Jääpussi (jäitä muovipussissa tai kertakäyttöpakkauksessa jäiden tekoa varten) tai apteekeissa myytävä kylmäpakkaus laitetaan paksumman pyyheliinan sisään. Tämä asetetaan suoraan kipualueelle 15 minuutiksi kerrallaan. Päälle voi laittaa hieman painoa. Hoidon voi toistaa useammankin kerran päivässä.

Pakkauksen kannattaa antaa vaikuttaa riittävän kauan. Lyhytaikainen kylmäkäsittely voi suorastaan lisätä ärsytystä.

Kylmää ei pidä käyttää ulkonevien ruumiinosien kuten varpaiden ja sormien hoitoon. Ei myöskään jos iho on tunnotonta käsittelyalueelta, sillä on ihomuutoksia, ihminen kärsii kylmäallergiasta tai ihmisellä raajojen verenkierto reagoi poikkeuksellisesti kylmä- ärsytykseen (esim. ns. Raynaudin tauti)

Pidempiaikaisissa kiputiloissa voi kylmää myös kokeilla. Esim. nivelreumassa on havaittu nivelten kivun ja jäykkyyden vähenevän kylmähoidolla usein merkittävästi. Jos kylmäpakkaus tuntuu ärsyttävältä, voi kokeilla lämpöä. Kylmäpakkaukset voivat auttaa niilläkin ihmisillä, joilla kylmä ilma ja veto pahentavat kipuja.

Neurologisissa taudeissa, joissa kohonnut lihasten jäykkyys on ongelma, sitä voidaan usein kylmähoidolla laukaista. Tähän voi olla tarvetta esim. MS-taudissa.

Pintalämpöhoidot

Lämmön vaikutus aiheuttaa paikallisen lämpötilan nousun, joka johtaa verenkierron vilkastumiseen. Sen seurauksena tulehdusreaktio nopeutuu, aineenvaihdunta kiihtyy, pehmytosien jäykkyys alenee, lihasjännitys laukeaa ja kipu vähenee.

Lämmön vaikutus riippuu käytetystä lämpötilasta ja pinta- alasta sekä lämmön kestosta. Pintalämpöhoidoissa lämpö ei tunkeudu syvälle. Syvemmissäkin kudoksissa voi olla muutoksia heijasteina tulevan verenkierron muuttumisen takia.

Näillä hoidoilla katsotaan olevan kipua lievittävää, pinnallista verenkiertoa parantavaa ja rentouttavaa vaikutusta, joten niitä käytetään näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Pintalämpöjä käytetään useimmiten esihoitoina esim. ennen hierontaa.

Hoitomuodot:

Lämpöpakkaukset

Pakkauksia, jossa kangaspintaisissa pakkauksissa on lämpöä hyvin säilyttäviä aineita, voidaan käyttää pintalämmön antamiseen. Annettaessa niillä lämpöä kostean pyyhkeen läpi, saadaan aikaan kostea lämpövaikutus.

Parafiini

Parafiinin sulamispiste 52 astetta. Se jäähtyy melko hitaasti ja muodostaa iholla lämmön haihtumista estävän kalvon. Ihon ja parafiinin väliin kertyy hikeä, joka välittää lämpöä.

Hoitoa käytetään tavallisimmin käsien ja jalkojen hoidossa. Käsi upotetaan useamman kerran peräkkäin sulaan parafiiniin, jolloin muodostuu monikerroksinen tiiviisti sormien pikkuniveliäkin lämmittävä kuori.

Savi-, muta- ja parafangohoidot

Savi- ja mutahoidot ovat miellyttäviksi koettuja hoitoja. Parafangossa on myös parafiinia. Niiden vaikutus syntyy lämmön kautta. Ei ole näyttöä, että saven ainesosilla olisi merkitystä hoitotehossa, vaikka tällaisia mielipiteitä on esitetty. Tiettyjen ainesosasten tunkeutumista ihon läpi hoidon aikana ilmeisesti voi tapahtua.

Savea ja mutaa voidaan käyttää myös kylvyissä. Ulkomailla on käytetty näitä hoitoja myös suoliston ja emättimen sisäisesti.

Infrapuna

Infrapuna on hyvin pinnallisesti vaikuttava lämpöhoito. Se sopii esim. sydämen vajaatoiminnasta kärsiville, koska se rasittaa hyvin vähän sydäntä.

Magneettihoito

Fysikaalisina hoitoina on käytetty harvajaksoista pysyvää tai vaihtuvaa magneettikenttää. Hoidolla ei käytännöllisesti ole lämpövaikutusta. Erona muihin hoitoihin on vaikutus kiertävään vereen ja sen ominaisuuksiin. Hoidon seurauksena on havaittu muutoksia sisäeritystoiminnassa ja immuniteetissa mutta hoitomuodon lopullinen asema on vielä epäselvä.

Magneettihoitoa on käytetty tuki- ja liikuntaelinvaivoissa, astmassa, sydän- ja verisuonisairauksissa, raajojen verenkiertohäiriöissä sekä toiminnallisissa vaivoissa.

Laserhoito

Laser on valoa, joka on monokromaattista eli yhdessä aallon vaiheessa. Säteen hajonta on erittäin pientä. Näin saadaan aikaan voimakas valo yhteen pisteeseen. Fysioterapiassa on käytetty ns. pehmeää laseria. Sillä on lähes olematon hento lämpövaikutus. Eräissä kokeissa on saatu aikaan paikallisia biokemiallisia muutoksia kudoksissa. Hoidon lopullinen asema on epäselvä. Laserhoitoa on käytetty pääosin kipuhoitona ja stimuloivana hoitona esim. urheilijoilla.

Syvälämpöhoidot

Syvälämpöhoidoissa lämpö muodostuu itse kudoksessa kun sinne viedään energiaa esim. lyhytaaltosäteilytyksellä. Syvälämmöllä on lihaksia rentouttavan vaikutuksen lisäksi vaikutuksia verenkiertoon, sisäeritykseen ja moniin muihin elinjärjestelmiin.

Lyhytaaltohoidot

Näitä ovat mm. UKW, desimetriaallot ja mikroaallot. Energia saatetaan kudokseen lyhytaaltosäteilytyksellä ja lämpö muodostuu elimistön vastuksen seurauksena säteilyn kululle. Yleisimmät käyttöalueet ovat nivel- ja lihasvaivat.

Ultraääni

Ultraääni on ihmisen kuuloalueen ulkopuolella olevaa äänienergiaa. Se tarvitsee väliaineen, minä useimmin käytetään tähän tarkoitukseen valmistettua geeliä. Sitä voidaan antaa myös vedessä. Ultraääntä käytetään nivel- ja lihasvaivoissa, arpikudoksen pehmentämiseen, vammojen hoitoon ja erilaisiin kiputiloihin.

Sähköhoidot

Sähköärsytyshoito

Sähköärsytyshoitoa käytetään hermostuksensa menettäneen lihaksen harjoittamiseen sinä aikana kun hermo uudestaan kasvaa. Sitä voidaan antaa myös terveisiin lihaksiin, esim. kipsihoidon jälkeen nopeuttamaan lihasvoiman palautumista.

Sähkökipuhoidot

Kokemuksen mukaan sähkö aiheuttaa kivun lievittymistä. Tehon takana on mahdollisesti endorfiinien eritys tai hermoimpulssien salpaantuminen selkäytimessä. On käytössä paljon erilaisia virtamuotoja kuten galvaaninen virta, diadynaamiset virrat, URS, TNS, EGS, Interferenssi jne.

Kommentit

  1. Olen itse saanut krooniseen kipuuni apua Lymfa-hoidosta.
    Rentouttava ja nestekiertoa lisäävä hoitomuoto.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä