Siirry pääsisältöön

Kasvokipu


Kasvokipu, poskionteloita on syytä epäillä

Eri sivuonteloiden tulehdukset ovat tavallisia kasvojen alueen kipujen aiheuttajia. Usein niitä tulee nuhan jälkeen. Allergiset tekijät saattavat turvottaa limakalvoja ja edesauttaa tulehdusten syntymistä. Myös hampaiden tulehdukset voivat hoitamattomina levitä poskionteloihin ja aiheuttaa kasvojen särkyä.

Yleisin on poskiontelon tulehdus. Tavallisesti sitä edeltää yleensä noin viikon nuhakuume. Jos tämän jälkeen ilmenee märkäistä nuhaa, liman valumista nieluun, ylähampaiden tai kasvojen paineen tunnetta tai kipua, niin poskiontelotulehdusta on perusteet epäillä. Joskus vaivaan liittyy haju- ja makuaistin turtumista. Öiset yskänpuuskat ovat toisinaan ainoa yksittäinen merkki ajoittain poskionteloista valuvasta eritteestä nieluun ja siitä alaspäin.

Oireena on usein päänsärky, joka tuntuu myös poskella. Kipua voivat lisätä pään taivutteleminen eteenpäin ja koputtelu poskipäihin. Diagnoosi voidaan varmistaa röntgen- tai ultraäänitutkimuksella tai tekemällä poskiontelon punktio.

Tulehdus voi olla myös otsa- tai seulalokeristossa. Otsaontelon tulehduksessa on usein kipua otsalla. Diagnoosit varmistuvat röntgenkuvauksella. Nämäkin kivut hoidetaan yleensä antibiooteilla.

Itsehoitona voi käyttää nenän limakalvoja supistavia reseptivapaita nenätippoja. Ne kannattaa laittaa selällään maaten. Kun lääke on tiputettu vasempaan sieraimeen, hyvä on odottaa hetkinen ja kääntyä sitten samalle kyljelle, jotta lääke tunkeutuisi poskionteloon. Oikeaan sieraimeen tiputtamisen jälkeen käännytään vastaavasti oikealle. Nenätippoja ei saa käyttää pitkää aikaa yhtäjaksoisesti, koska ne voivat itse aiheuttaa nuhaoiretta.

Huoneilma kannattaa pitää kosteana. Höyryä voi hengittää joko kuumassa suihkussa tai astiasta, jossa on kuumaa vettä.

Lämmintä käärettä voi kokeilla poskionteloiden päällä kipuja helpottamaan. Nenän kannuhuuteluita voidaan käyttää. Suihkussa voi purskutella lämmintä vettä nenän kautta, ensin sisään ja sitten ulos.Joidenkin mausteiden väitetään olevan hyväksi limakalvoille. Valkosipulilla tai cayennenpippurilla voimakkaasti maustettuja ruokia voi kokeilla.

Jos omin keinoin ei pärjätä niin hoidoksi usein riittävät antibioottikuuri, limakalvoja supistavat nenätipat ja tarvittaessa kipulääkkeet. Lääkärin harkinnan mukaan voidaan nenäsuihkeina annettavaa kortisonia käyttää limakalvoturvotuksen vähentämiseen. Tukkoisuutta on koetettu lievittää allergialääkkeillä mutta niiden tehosta ei ole saatu näyttöä. Jos kipuoire on voimakas tai pelkkä antibiootti ei ole rauhoittanut tilannetta, niin poskiontelon punktio on tarpeen. Kroonistuneissa vaivoissa käytetään myös poskionteloiden leikkaushoitoja tilanteen saamiseksi rauhoittumaan.

Kolmoishermosärky on useimmiten ikäihmisten tauti

Kolmoishermosärky aiheuttaa useimmiten yksipuolisen ylä- tai alaleuan alueen voimakkaan kivun. Tauti vaivaa yleensä iäkkäämpiä ihmisiä.

Syy on tuntematon. Jotkut toiminnat, kuten alueen kosketus tai voimakas purenta, saattavat laukaista kipukohtauksen. Muita poikkeavia löydöksiä ei yleensä ole. Lääkärin tutkimus on kuitenkin tarpeen.

Hoitona käytetään useimmiten lääkehoitoa, sähkökipuhoitoja tai akupunktiota. Harvemmin tarvitaan kirurgisia toimenpiteitä.

Kolmoishermosäryssä kannattaa välttää kasvojen alueen ärsyttämistä. Talvella kasvot on hyvä pitää lämpimänä.

Vyöruusussa kipu vain toisella puolella

Herpes Zoster eli vyöruusu voi esiintyä myös kasvojen ja silmän alueella. Itse virus oleilee selkäytimessä, mutta aiheuttaa yhden tuntohermon alueelle rakkulaista ja kivuliasta ihottumaa. Se ei kuitenkaan ylitä kasvojen keskiviivaa.

Kun ihottuma paranee, sen alueelle voi jäädä arpia. Joskus ihottuman jälkeenkin voi tulla hankala kasvosärky. Useimmiten alle 50-vuotiailla ja alkuvaiheessa vähän kivuliailla ihmisillä on vain pieni riski saada jälkisärkyjä. Myös niillä, joilla taudin alussa vähemmän kuin 20 rakkulaa, on suhteellisen pieni todennäköisyys saada vaikeita jälkikipuja.

Hoitona voidaan käyttää viruksiin vaikuttavia lääkeaineita ja joskus myös kortisonia. Sillä hoidetaan niitä henkilöitä, joilla on suuri todennäköisyys saada jälkikipuja.

Temporaaliarteriitti, lääkäriin jos näköhäiriöitä

Iäkkäillä ihmisillä esiintyy ohimoiden verisuonten tulehdusta, jota kutsutaan temporaaliarteriitiksi. Oireina ovat säryt ohimolla, kivut niellessä ja purressa, erilaiset yleisoireet sekä näköhäiriöt.

Lääkärin tutkimuksessa havaitaan kovettuneet ohimoverisuonet, joissa kipu tuntuu koetellessa. Laboratoriokokeissa on senkka selkeästi koholla. Jos diagnoosi jää vielä epäselväksi, se voidaan varmistaa ohimosuonesta otetun koepalan avulla.

Hoito on aloitettava pikaisesti. Se on tärkeätä tapauksissa, joihin liittyy näköhäiriöitä, sillä näön huononeminen voi jäädä pysyväksi. Kortisonihoito yleensä rauhoittaa tilanteen nopeasti.

Sylkirauhasten tulehdus ja sikotauti voi tulla aikuisellekin

Sylkirauhasten tulehdukset voivat aiheuttaa kipuoireita. Tavallisin on sikotaudin aiheuttama alaleuan sylkirauhasen turvotus. Samalla voi olla kuumetta ja tulehduksen aiheuttamia yleisoireita. Sikotauti esiintyy yleensä lapsilla, mutta se voi tulla aikuisellekin, jos henkilö on lapsuudessa siltä säästynyt.

Sikotauti asettuu ilman lääkehoitoa. Muissa sylkirauhasen tulehduksissa on antibioottikuuri tarpeen. Sylkirauhasen tulehduksissa vaivan voi aiheuttaa tiehyen sulkeva kivi, joka on poistettava.

Sikotaudissa tulehduskipulääkkeitä voi käyttää oireiden lievitykseen. Riittävästä juomisesta ja levosta on myös huolehdittava.


Kasvokipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Voimakas kipu poskiontelon tai otsaontelon päällä.
Silmän, otsan tai poskipään turvotus.
Näköhäiriöt.
Sekavuus tai tasapainohäiriöt.

Lääkärissä käynti tarpeen

Pää- tai kasvokipu, johon liittyy lämpöilyä.
Yksipuolinen voimakas ylä- tai alaleuan alueen kipu.
Leuan alueen turvotus, varsinkin jo aiemmin sikotaudin sairastaneilla.

Yleensä voi hoitaa itse

Sikotauti.
Nuhan ja flunssan yhteydessä lievät, ohimenevät kipuoireet poskionteloiden seudussa.

Lisätietoa kasvokivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli poskiontelotulehduksista.
Poskiontelotulehduksen käypä hoito suositus.
Wikipedian englanninkielinen artikkeli poskionteloiden tulehduksista.
Teachmeanatomy.info englanninkielinen esitys poskionteloiden anatomiasta.
Suomen migreeniyhdistyksen sivujen artikkeli kolmoishermosärystä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli vyöruususta.
Medicinenet.comin kuvasarja vyöruususta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli ohimovaltimon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sylkirauhasen sairauksista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit