keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Tulehdukset

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.


Tulehdukset

Ruusu

Eri osiin kehoa voi tulla tulehduksia, joista yksi tavallisimmista on erysipelas eli ruusu. Sen aiheuttaja on streptokokki bakteeri.

Tässä taudissa on iholla nähtävissä tarkkarajainen punoitus, kuumotus ja mahdollisesti turvotuskin. Tavallisesti samalla nousee korkea kuume ja alue on voi olla kivulias. Iho on yleensä ehyt.

Tavallisimmin ruusu esiintyy alaraajoissa. Bakteeri tulee usein elimistöön jonkun haavautuman kautta, tyypillisesti varpaiden välin hiivatulehduksen rikkomasta ihosta.
Hoitona on tulehtuneen alueen lepuutus, antibioottihoito ja varpaiden välin tulehduksen hoito paikallisesti sienitulehdusta rauhoittavalla lääkityksellä.

Karvatupen tulehdus

Karvaisella ja hikoilevalla ihon alueella voi esiintyä karvatupen tulehduksia. Näille voi altistaa työ jossa joutuu tekemisiin öljyjen kanssa, sokeritauti tai kortisonilääkitys. Tällöin havaitaan karvatuppea ympäröivä tulehdusreaktio punerruksen ja turvotuksen muodossa. Alueelle voi kehittyä myöhemmin paise.

Hoitona käytetään huolellista päivittäistä pesua ja suihkuttelua. Paikallisia bakteereja tuhoavia salvoja voi käyttää. Antibioottikuuria voidaan myös harkita.

Paise

Ihon tai ihonalaisten kudosten tulehduksen seurauksena voi kehittyä paikallinen märkäontelo. Aluksi tämän kehittyminen ilmenee paikallisena kohoutumana, kipuna ja punerruksena. Myös lämpö voi kohota. Kun märkäontelo muodostuu niin kohoutuma muuttuu pehmeäksi.

Alkuvaiheessa voidaan hoitona käyttää hautelua lämpimällä ja antibioottihoitoa. Kun paise on kypsynyt pehmeäksi, on sen avaus järkevää. Tällöin myös kipu yleensä helpottaa.

Kasvojen alueella, varsinkin nenän seudussa kannattaa ihotulehdusten puristelua välttää koska tältä alueelta on läheiset yhteydet suoraan aivojen verenkiertoon ja näin myös vaara tulehduksen leviämisestä kallon sisäisiin rakenteisiin.

Herpes simplex

Herpes simplex tyyppi 1 virus aiheuttaa tulehduksia suun seudussa ja iholla, tyyppi 2 taas sukupuolielimissä. Ensimmäiset oireet voivat olla hyvin lieviä tai kovinkin rajuja.

Suun seudussa alkavat oireet yleensä kutinana ja polttavana kipuna. Tämän jälkeen kehittyy pieniä rakkuloita, joihin muodostuu rupi noin viikossa. Vaivaa pitkittää usein mukaan liittyvä bakteeritulehdus.

Hoitona käytetään paikallisia herpes virukseen vaikuttavia lääkeaineita. Niiden teho on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa hoito voidaan aloittaa. Jos mukaan on jo liittynyt bakteeritulehdus, ovat antibioottisalvat tarpeen.

Vyöruusu

Herpes zosterissa eli vyöruusussa esiintyy tavallisimmin rintakehällä ja vatsalla, joskus myös silmän ja kasvojen alueella rakkulaista ja kivuliasta ihottumaa. Tämän aiheuttava Varicella Zoster- virus on selkäytimessä.

Ihottuma ei ylitä vartalon keskiviivaa ja on vain yhden tuntohermon alueella. Iän lisääntyessä myös kivun voimakkuus voi lisääntyä. Kun ihottuma paranee, voi alueelle jäädä arpia.

Hoidossa pyritään estämään bakteeritulehduksen liittymistä mukaan ja yritetään pitää kipuoiretta kurissa.

Lisätietoa tulehduksista:

Wikipedian englanninkieliset sivut tulehduksista.

2 kommenttia:

 1. Hei,

  Kyselisin mahdollisesta tulehduksesta nenässä. Toisessa sieraimessa on kipeä kohta; sisäpuolella, nenän kärjen kohdilla. Vuotaa päivittäin kirkasta ja pahanhajuista eritettä. Kipu välillä vähenee, välillä lisääntyy. Tätä kestänyt kohta jo vuoden.
  Mitäköhän vois olla ja löytyykö itsehoitolääkettä vai pitäskö lääkärissä käydä näyttämässä?
  Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Kyllä tätä pitäisi mennä lääkäriin näyttämään. Ei kannata käydä ehdottelemaan hoitoja kun syitä voi olla monia javaiva tuskin kotikonstein asettuu. Eli normaalille ajanvarausvastaaotolle, ei päivystykseen, yleislääkärille aika terveyskeskukseen tai lääkäriasemalle ilman turhia viivyttelyjä. Asia ei pitkittämisestä parane. Tuskin siinä sellaista vaikeaa sairautta löytyy, että sitä kannattaisi pelätä.

  VastaaPoista