Siirry pääsisältöön

Sukuelinkipu


Naisten sukuelinkipu

Kuukautiskivut eivät yleensä ole merkkejä sairaudesta


Kuukautisten yhteydessä esiintyy usein samanlaisena toistuva kipu alavatsassa. Kivut voivat tulla ennen kuukautisia, niiden aikana tai jälkeen. Luonteeltaan kipu on useimmiten tylppää ja jomottavaa. Se tuntuu tyypillisesti alavatsalla, mahdollisesti myös ristiselässä. Kipu on useimmiten harmitonta eikä johdu mistään sairaudesta.

Oireen suhteen voi käydä lääkärillä tarkistuksessa, jotta voidaan sulkea pois sairaudet. Useimmiten kuukautiskipuja nainen voi itse hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Yleensä viimeistään lasten saanti rauhoittaa vaivoja.

Kuukautisten yhteydessä esiintyvää kipua voivat aiheuttaa myös erilaiset sairaudet. Näitä voivat olla mm. kohdun kehityshäiriöt, endometrioosi, kohdun taaksepäin kallistuma, munasarjojen tulehduksen jälkitilat, kohdun myoomat ja synnytysten yhteydessä tulleet vauriot. Yleensä näistä saa vihjettä lääkärin tekemässä tutkimuksessa.

Endometrioosi, limakalvoa väärissä paikoissa

Kun kohdun limakalvoa muistuttavaa kudosta tavataan kohdun ulkopuolella, se voi antaa kipuoireita kuukautiskierron eri vaiheissa. Vaivojen yhteydessä esiintyy lapsettomuutta. Kivut voivat olla luonteeltaan jomottavia tai pistäviä. Vatsalla saattaa olla niiden yhteydessä turvotusta. Kipu voi pahentua tärinän yhteydessä.

Jos kudosta on suoliston tai virtsaelinten läheisyydessä ripulia tai virtsaoireita voi esiintyä. Usein kuukautiset muuttuvat tavallista niukemmiksi ja lämpö saattaa kohota muutaman päivän ajaksi ennen kuukautisten alkamista.

Itsehoitona voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä. Lääkäri voi puolestaan harkita hormoni- ja leikkaushoitoa.

Synnytyselinten tulehdukset, oireina usein vuotoa ja kipuja

Synnytyselinten tulehdus nousee yleensä kohdun kaulan kautta ylöspäin itse kohtuun ja sieltä munasarjoihin. Munasarjoista voi tulehdus levitä vatsaonteloon.

Tavallisimmin munasarjan tulehduksen oireina on kipu alavatsassa ja lämmönnousu. Lääkäri havaitsee tutkimuksessaan arkuutta tulehtuneella alueella ja laboratoriokokeissa on merkkejä tulehduksesta. Hoitona on yleensä antibiootti. Joskus joudutaan turvautumaan leikkaushoitoonkin.

Myös emättimessä esiintyy tulehduksia. Niiden tavallisimmat oireet ovat lisääntynyt, joskus pahanhajuinen valkovuoto emättimestä, kivut ja virtsaoireet. Tavallisimmat aiheuttajat ovat trichomonas, hiivasienet, gonokokki ja muut bakteerit. Diagnoosiin päästään ainakin viljelytulosten jälkeen. Hoitona on kunkin aiheuttajan mukainen lääkitys.

Kohdun lihaskasvaimet antavat suurina kipuja

Kohdun lihaskasvaimet eli myoomat ovat hyvin tavallinen ilmiö. Pienet myoomat eivät aiheuta kipuja. Kasvun yhteydessä syntyy kipuja jos hermorakenteet painuvat tässä yhteydessä. Myös virtsaamisoireita, ummetusta tai selkäkipuja voi esiintyä, jos rakkoon tai suolistoon kohdistuu painetta.

Suurten kasvainten yhteydessä joskus esiintyy virtsaumpea ja alaraajojen turvotusta. Jos kohdun kaula ahtautuu tai syntyy kuolio tai verenpurkautuma, myoomaan voi ilmaantua äkillisiä voimakkaita kipuja.

Synnytyselinten pahanlaatuiset kasvaimet, seulonnoissa kannattaa käydä

Kohdunkaulan syöpä on tavallisin kasvain naisten synnytyselimistössä. Sitä esiintyy eniten 45-50 -vuotiailla. Alkuvaiheessa oireet ovat yleensä vähäiset ja tulevat valkovuodon muodossa, joka voi olla ajoittain verensekaista tai ruskeaa. Kipuja ei yleensä esiinny alkuvaiheessa.

Kohdun runko-osan syöpää esiintyy eniten 55-60 -vuotiailla. Suurin osa sairastumisista tapahtuu menopaussin jälkeen. Oireena on useimmiten verensekainen vuoto. Kivut tulevat mukaan vasta myöhäisvaiheessa.

Munasarjojen kasvaimet eivät yleensä anna alkuvaiheessa mitään oireita. Vasta kun kasvain suurenee oireita voi ilmaantua. Usein ne löytyvät rutiinitarkastusten yhteydessä.

Synnytyselinten laskeuma, raskaudet suuri rasitus

Toistuvat tai raskaat synnytykset voivat aiheuttaa repeämiä ja lihasten venymistä. Tämän seurauksena synnytyselimet voivat laskeutua.

Nivelsiteiden kiristyminen voi saada aikaan selkäkipuja. Virtsaputken kulkuun voi tulla mutka, jolloin esiintyy virtsaoireita. Samoin saattaa olla ulostamisvaikeuksia ja verenvuotoa emättimestä.

Hoitona voidaan käyttää leikkaustoimenpiteitä.

Kohdunulkoinen raskaus on heti hoidettava

Hedelmöittynyt munasolu voi kiinnittyä kohdunontelon ulkopuolelle ja kehittyä siellä jonkin aikaa. Tavallisin paikka on munatorvissa. Se voi harvoin jatkaa kasvamistaan yli raskauden puolivälin.

Tavallisesti kuukautiset ovat kohdun ulkoisen raskauden ilmaantuessa myöhässä. Joskus oireet saattavat ilmaantua jo ennen ensimmäisten kuukautisten poisjääntiä. Yleensä ne ovat kuitenkin esillä tavalliset raskauden tunnusmerkit. Kivut voivat ilmaantua äkillisesti ja voimakkaina alavatsalla. Samassa yhteydessä voi usein esiintyä verenvuotoa kohdusta. Verenvuoto voi aiheuttaa nopean yleiskunnon heikkenemisen.

Hoito on välitön leikkaushoito. Epäiltäessä kohdun ulkoista raskautta on aina syytä hakeutua välittömästi päivystykseen.

Sukupuolitaudit eivät tartu lauteista

Miehen sairastuminen tippuriin aiheuttaa lähes aina oireita. Naisilla se on usein vähäoireinen. Miehellä alkavat vaivat 2-5 vuorokauden kuluttua sukupuoliyhdynnässä tapahtuvasta tartunnasta. Ensimmäisenä oireena voi olla tahraava vuoto virtsaputkesta. Virtsatessa esiintyy usein kutinaa ja kirvelyä.

Naisilla oireet ilmaantuvat kahden ensimmäisen viikon aikana. Ne voivat esiintyä alavatsakipuina, valkovuotona ja virtsan kirvelynä. Mikäli tautia ei hoideta alkuvaiheessa, on mahdollista moniniveltulehduksen ja muidenkin myöhäisvaivojen kehittyminen.

Diagnoosi voidaan tehdä värjäyksellä tai viljelyllä tulehduseritteestä. Hoito toteutetaan antibiooteilla.

Liikkeellä on myös muiden bakteerien aiheuttamaa virtsaputken tulehdusta. Tällöin ei tutkimuksissa löydy gonokokkia. Hoitona käytetään yleensä myöskin antibioottikuuria.

Naisten sukuelinkipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Vatsakipu ja verinen vuoto mahdollisessa raskaudessa.
Vatsakipu, johon liittyy verenvuotoa emättimestä.
Vatsakipu, joka on niin voimakas että on mahdotonta olla paikallaan.
Vatsakipu, joka on niin voimakas, että pakottaa kumartumaan kippuraan.
Voimakas, koko ajan paheneva vatsakipu.
Salamannopeasti alkanut, voimakas vatsakipu.
Vatsakipu, joka pahenee yskäisystä.
Vatsakipu, jossa vatsa on voimakkaan arka kaikelle kosketukselle.
Vatsakipu, johon liittyy puristava tunne tai kipu rintakehällä.
Vatsakipu, johon liittyy vatsan turpoaminen.
Vatsakipu. johon liittyy verinen ripuli
Vatsakipu, johon liittyy verinen virtsa.
Vatsakipu ja aiemmin makuuasennossa poistuneen nivuspullistuman jääminen esiin makuullakin.

Lääkärin tutkimus tarpeen

Alavatsakivut, joihin liittyy virtsaoireita.
Alavatsakivut, joihin liittyy lämpöilyä.
Pitkittyneet vatsakivut missä tahansa vatsan alueella.
Lisääntynyt vuoto emättimestä.
Verinen vuoto emättimestä.
Pahanhajuinen vuoto emättimestä.
Vuoto virtsaputkesta.
Kirvely virtsatessa.
Vatsakipu ja pullistuma tai kyhmy alavatsalla.

Yleensä voi hoitaa itse

Tavalliset kuukautiskivut

Lisätietoa naisten sukuelinkivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli kuukautiskivuista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli endometrioosista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli ulkosynnyttimien kutinasta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sisäsynnyttimien tulehduksista.
Syöpäjärjestöjen sivujen artikkeli kohdunkaulan syövästä.
Syöpäjärjestöjen sivujen artikkeli kohdunrungon syövästä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli kohdun laskeutumasta.
Käypähoito kohdunulkoisesta raskaudesta.
Väestoliiton sivut seksitaudeista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston materiaali sukupuolitaudeista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli virtsatietulehduksista.

Naisten ja miesten sukuelinkipu

Virtsatulehdus, happamista mehuista voi olla apua


Alempien virtsateiden ja virtsarakon kivut tuntuvat yleensä alavatsalla häpyluiden seudussa, nivustaipeissa tai sukuelimissä. Useimmiten on muitakin virtsaamiseen liittyviä oireita, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä tai virtsaamisvaikeuksia.

Kirvely virtsatessa voi johtua virtsarakon, eturauhasen tai virtsaputken ongelmasta. Virtsaamisen alkuvaiheessa tuntuva kipu liittyy usein virtsaputken vaivoihin. Se syntyy, kun virtsa alkaa virrata kipeälle alueelle. Lopun kipu aiheutuu usein tulehtuneen virtsarakon kokoonpainumisesta tyhjentymisen yhteydessä.

Tavallisin vaiva on virtsatietulehdus, jonka diagnoosi selviää virtsanäytteestä. Hoitona käytetään yleensä antibiootteja. Myös mm. tippuri, klamydia ja eräät lääkeaineet, kuten tolfenaamihappo, voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa.

Itsehoitona täytyy huolehtia nesteiden riittävästä nauttimisesta. Tämä edesauttaa bakteerien poistumista elimistöstä. Virtsaa hapattavia aineita voi käyttää estämään bakteerikasvua. C-vitamiinia ja puolukka- ja tyrnimehua on suositeltu tähän tarkoitukseen.

Ennaltaehkäisynä kannattaa rakko tyhjentää ennen yhdyntää ja yhdynnän jälkeen. Pyyhkiminen ulostamisen jälkeen kannattaa suorittaa edestä taakse päin, jotta bakteerit eivät leviäisi ulosteesta virtsateihin.

Lisätietoa naisten ja miesten sukuelinkivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli virtsatietulehduksista.

Miesten sukuelinkipu

Kivesten kiertymä, vammatta kova turvotus


Kivesten kiertymistä esiintyy pääosin lapsilla tai nuorilla aikuisilla. Oireena on kiveksen äkillinen kipu ja turpoaminen. Tutkittuna havaitaan kiveksen nousseen.

Miesten sukuelinten tulehdukset, pelkkä pesu ei riitä

Terska ja esinahka voivat tulehtua. Sille altistaa synnynnäinen tai myöhemmin tullut esinahan ahtaus. Hoitona voidaan käyttää kylvettelyjä. Jos on mahdollista vetää esinahka taakse, tulehtunut alue voidaan puhdistaa ja hoitaa bakteereja tuhoavilla salvoilla tai liuoksilla. Myöhemmässä vaiheessa kannattaa harkita ympärileikkausta.

Herpes-tulehdus saattaa aiheuttaa pienirakkulaista ihottumaa terskan alueelle

Lisäkives voi tulehtua bakteeritulehduksen, tippurin tai tuberkuloosin seurauksena. Oireena on kiveksen turvotus ja kipuoireet. Hoitona käytetään kivespussin tukemista ja antibioottihoitoa.

Sikotautiin liittyy kiveksen tulehdus. Yleensä lisäkiveksen tulehdus ei leviä itse kivekseen, vaikka se voikin olla niin turvonnut, että antaa tällaisen vaikutelman.
Eturauhanen voi tulehtua äkillisesti tai siihen voi kehittyä paise. Tällöin oireina ovat äkillinen kuume ja kivut nivuksissa, jalkovälissä ja kiveksissä. Hoitona yleensä antibiootti on riittävä. Joskus paise joudutaan avaamaan.

Krooniset tulehdukset eturauhasessa ovat paljon tavallisempia kuin äkilliset tulehdusoireet. Useimmiten oireina on lievä jomottava kipu nivuksissa, alavatsalla, kiveksissä tai lanneselässä. Virtsatessa voi olla tihentymistä ja vaikeutumista. Tunnusteltaessa eturauhasessa on arkuutta.

Hoitona voidaan käyttää lämpimiä istumakylpyjä esimerkiksi kylpyammeessa. Eturauhasen hierontaa on myös käytetty. Oireita lievittäviä lääkeaineita voidaan ottaa.

Kivespussi kasvaimet, kyhmy aina tarkistettava

Kivespussin pahanlaatuinen kasvain esiintyy useimmiten nuorilla miehillä. Oireina voi olla kova kyhmy kiveksessä tai nopeasti suureneva kasvain kivespussissa. Leikkaushoito on pikaisesti tarpeen.

Hyvänlaatuinen ilmiö on hydroseele eli nestekertymä kivespussissa. Se on läpinäkyvä ja voidaan saada esille valaisemalla taskulampulla. Jos muodostuma on suuri, se voidaan poistaa leikkauksessa.

Kivespussin suonikohjut voivat myös saada aikaan vaikutelman suurentuneista kivespusseista. Makuulla suonikohjut tyhjenevät. Tarvittaessa tilanne hoidetaan leikkaustoimenpitein.

Kiveskipu

Kipuun kiveksissä voi olla paikallinen syy, kipu voi säteillä sinne muualta tai syy voi jäädä tuntemattomaksi. Miesten sterilisaatioleikkauksen jälkeen kipuja esiintyy 1-15 %. Lisäkiveksen tulehdus voi myös olla kivun syynä.

Krooninen eturauhastulehdus voi ilmetä kiveskipuna. Tällöin yleensä lääkärin suorittamassa eturauhasen tutkimuksessa se on arka. Paikalliset kasvaimet, virtsakivi tai lantionpohjan lihasten yliaktiivisuus voi antaa kipuja kiveksiin.

Joskus ei löydy selkeää sairautta kivun syyksi. Tällöin kannattaa kokeilla ärsyttävien tekijöiden kuten esim. pyöräilyn ja ratsastuksen välttämistä jos niitä on. Fysioterapiasta voi olla apua jos oireen takana on lantionpohjan lihasten liiallinen jännitys. Käsikaupan kipulääkkeistä voi olla apua ja lääkärin kanssa voi keskustella muista lääkehoidon mahdollisuuksista.

Miesten sukuelinkipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Äkillinen kivesten seudun voimakas kipu.
Nopeasti suureneva muodostelma kivespussissa.
Vatsakipu, joka on niin voimakas että on mahdotonta olla paikallaan.
Vatsakipu, joka on niin voimakas, että pakottaa kumartumaan kippuraan.
Voimakas, koko ajan paheneva vatsakipu.
Salamannopeasti alkanut, voimakas vatsakipu.
Vatsakipu, joka pahenee yskäisystä.
Vatsakipu, jossa vatsa on voimakkaan arka kaikelle kosketukselle.
Vatsakipu, johon liittyy puristava tunne tai kipu rintakehällä.
Vatsakipu, johon liittyy vatsan turpoaminen.
Vatsakipu. johon liittyy verinen ripuli
Vatsakipu, johon liittyy verinen virtsa.
Vatsakipu ja aiemmin makuuasennossa poistuneen nivuspullistuman jääminen esiin makuullakin.

Lääkärin tutkimus tarpeen

Kova kyhmy kiveksessä.
Alavatsakivut, joihin liittyy virtsaoireita.
Alavatsakivut, joihin liittyy lämpöilyä.
Pitkittyneet vatsakivut missä tahansa vatsan alueella..
Vuoto virtsaputkesta.
Kirvely virtsatessa.
Vatsakipu ja pullistuma tai kyhmy alavatsalla.

Lisätietoa miesten sukuelinkivuista:

Helsingin kaupungin sivut seksitaudeista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston materiaali sukupuolitaudeista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli kivesten kivuista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli poikien esinahan ongelmista.
YTHS:n artikkeli terskan ja esinahan tulehduksista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli kiveksen kiertymisestä.
Syöpäjärjestöjen sivut kivessyövästä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sterilisaatiosta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli kives- ja lisäkivestulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli virtsakivitaudista.
Duodecim-lehti virtsakivitaudista ja ruokavalion mahdollisuuksista hoidossa.

Kommentit

  1. Hei! Mulla on ilmeisesti joku rakon tulehdus? Kun pari päivää sitten kirveli kun virtsasin, mutta nyt enää lopussa kun tavallaan palaudun . Myös jossain etuosassa on tänään ollut vihlontaa äsköisen vessakäynnin jälkeen...

    VastaaPoista
  2. Hei! Olen nuori kouluikäinen tyttö. Onko mulla tuo rakon tulehdus ?Kun käyn pissalla niin sitten lopuksi alkaa kirvellä vähän ja sattua. En tiedä tarkkaa minne mutta johonkin tuonne 'keskelle. Pari päivää sitten kirveli kokoajan, mutta nyt ei enää. Myös jossain etuosassa on tuntunut kokoajan nyt puolen tunnin aikana vihlontaa, oisko klitoris?

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Voi hyvinkin olla. Sitten vain lääkäriin tai vaikka aluksi kouluterveydenhoitajalle.

    VastaaPoista
  4. Kertokaa mikä on? Pari viikkoa on kiveksiä jomottanut. Kuin joku olisi potkinut jalkoväliin. Ja nyt tuntuu kuin lasin siru olisi virtsaputkessa ihan terskan lähellä??

    VastaaPoista
  5. Hei!

    Jos et ole pudonnut polkupyörän tangolle, niin suosittelisin lääkärissäkäyntiä. Jonkinlainen tulehdus tulee ensimmäisenä mieleen. Niihinhän on hyviä hoitoja olemassa ja tärkeästä omaisuudestaan kannattaa pitää huolta.

    VastaaPoista
  6. Oliko Vulvodynia yllä josain piilossa?

    VastaaPoista
  7. Ei ole piilotettu mutta ei ole omaa osuuttakaan. Kirjaviisautta vain on tästä aiheesta tarjolla. Omat hoitokokemukset kovin niukat. Tässä pari linkkiä aiheeseen.

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00650

    http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vulvodynia/basics/definition/con-20020326

    VastaaPoista
  8. Hei

    Mikä voisi olla syynä kun kiveksissä alkanut yhtäkkiä 4 päivää sitten poltteen/ kuumotulsen tunne vähän kuin osittain puutuneet myös lievää jomotusra. Kävellessä tuntuu välillä kuin toinen kiveksistä muöjahtelisi joku tuntuu hetkellisenä kipuna kuin puristaisi kivestä liian kovaa.

    Oireesta on otettu verikoe ja virtsanäyte kummatkin puhtaat. Myös ultra ääni tehty vain kiveksille ja sen perusteella kiveksien sanottiin näyttävän normaalille.

    Ikävä tunne kuumotus ja jomotus silti jatkuu ja vahvenee etenkin kun käy virtsaamassa.

    VastaaPoista
  9. Hei!

    Jos ei ole mitään selittävää ulkopuolista tekijää kuten vammaa oirealueella, uutta ärsyttävää tekijää kuten uusia liian kireitä housuja, runsasta pyöräilyä tms. ja oire jatkuu, niin ei auta muu kuin hakeutua uudestaan lääkäriin. Jos ei yleislääkärillä tilanne selviä, niin urologilla kannattaa käydä.

    VastaaPoista
  10. Hei!

    Olen 21-vuotias mies. 5 päivää taaksepäin tunsin virtsatessa yhtäkkiä kirvelyä. Jälkeenpäin paperissa näkyi muutama veritarha. Saman illan aikana kärsin alavatsakivuista ja tiheentyneestä virtsaamistarpeesta mutta verta ei onneksi enää näkynyt. Kuumetta ei ollut. Seuraavaan aamuun mennessä vaivat olivat suurimmilta osin hävinneet. Jäljelle jäi vain ajoittainen ja hyvin lievä epämukava tunne alavatsassa sekä yhtä lievä ja ajoittain esiintyvä kirvely virtsatessa. Osa peniksestä oli myös pituussuunnassa hieman arka kosketukselle - tuumin, että olisiko virtsaputki syypäänä.

    Kävin eilen ottamassa kokeet. Tulehdusarvot verestä ok, virtsassa ei mitään poikkeavaa - lähettivät kotiin yhtä epätietoisena kuin tulinkin. Lievät ja epämääräiset epämukavuuden tunteet kuitenkin jäivät ja tänään huomasin kauhukseni, että peniksen päästä, frenulumin kohdalta alas kulkeva verisuoni on turvonnut ja hieman tumma kuin verenpurkauman jäljiltä. Mitään merkittävää kosketusarkuutta ei kuitenkaan vaikuta tällä hetkellä esiintyvän.

    Mitä tästä pitäisi ajatella? Onko mahdollista, että penis olisi jäänyt melko tiukalle kiristettyjen verkkarien ja ihoni väliin puristuksiin virtsatessani ja tästä olisi aiheutunut vamma virtsaputkelle / ympäröivälle alueelle? Vähän hauskalta kuullostaa mutta muuta en enää keksi.

    Kiitos ajastasi.

    VastaaPoista
  11. Hei!

    Miehen sukuelimet voivat kyllä huolimattomalla tai liian rajulla käsittelyllä, puristuksella tms ärsyyntyä. Tällöin yleensä oireet suhteellisen nopeasti asettuvat kunhan antaa paikkojen olla rauhassa.

    Kuitenkin jos on ollut suojaamatonta seksiä jolloin sukupuolitautikin olisi mahdollinen, kannattaisi varmaan käydä terveysasemalla tai esim. sukupuolitautien poliklinikalla tarkistuttamassa tilanne. Ainakin Helsingissä klinikalle pääsee ilman ajanvarausta.

    http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/iho-ja-allergiasairaala/poliklinikat/Sivut/Sukupuolitautien-poliklinikka.aspx

    VastaaPoista
  12. Pari päivää sitten häpyluun kohdalle tuli kirvelevä kipu aina kun siihen osuu. Olen 15v. Kipu tulee aina välillä varsinkin jos jotkut farkut jalassa kyykistyy. Voiko kyseessä olla endometrioosi vai mikä syynä voisi olla?

    VastaaPoista
  13. Olisiko siihen sattunut joku pieni vamma jota nyt vaatteen kiristys ärsyttää lisää. Tuskin endmetrioosista on kyse. Seuraile viikon verran ja käytä sen verran löysiä vaatteita, että eivät kipukohtaa paina. Jos vaiva ei ala asettumaan niin lääkärille voi tilannetta näyttää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit