Siirry pääsisältöön

Lonkkakipu


Lonkkavaivoja enemmän iäkkäillä

Lonkkavaivat ovat yleensä vanhempien ihmisten ongelmia. Niitä saattaa olla kuitenkin jo lapsuudessa. Tällöin voi syynä olla synnynnäinen lonkan sijoiltaanmeno, lonkan pään luutumishäiriö tai ohimenevä lonkkatulehdus. Näitä vaivoja näkevät useimmiten lapsia hoitavat lääkärit.

Nivelrikko usein proteesilla kivuttomaksi

Kaikilla ihmisillä nivelten rustopinnat rappeutuvat iän mukana ja niihin kehittyy sen seurauksena epätasaisuutta, pieniä vaurioita ja eriasteista rappeutumaa tai nivelrikkoa. Nuorella iällä sileät pinnat takaavat hyvät liukuominaisuudet nivelessä. Kun rusto on karheampaa, niin nivelpintojen liukuminen toistensa suhteen vaikeutuu. Jos rusto paikoittain kuluu kokonaan pois, niin paljaat luupinnat joutuvat kosketuksiin toistensa kanssa. Tällaisessa nivelessä on liike kankeaa ja kivuliasta.

Rustokudoksessa tapahtuu koko ajan hajotusta ja uudelleen rakennusta. Nivelrikon on katsottu syntyvän kun normaali korjausmekanismi epäonnistuu johtuen mekaanisista ja biokemiallisista muutoksista nivelessä. Rustokudoksessa ei ole verisuonia, joten rustosolujen ravintoaineiden ja hapen saanti on rajoittunutta ja ne joutuvat kuitenkin pitämään yllä laajaa solujen ulkoista tukirakennelmaa.

Varhaisessa vaiheessa kun vauriota yritetään korjata, kertyy rustosoluja vaurioalueelle ja kasvutekijäpitoisuus tukikudoksessa lisääntyy. Jos tämä korjausyritys epäonnistuu niin se johtaa kudoksen korjauksen ja purkamisen tasapainon häiriintymiseen ja hajotus pääsee määräävämpään asemaan. Tämä johtaa lisääntyneeseen rustosolujen kuolemaan, jolloin syntyy normaalia rasitusta kestämätöntä kudosta. Koska rustokudoksessa ei ole hermoja, ovat alkuvaiheen rustomuutokset kivuttomia, eikä oireita ilmene ennen kuin muut kudokset vaurioituvat.

Viime aikoina on todettu myös luulla ja nivelkalvolla olevan oma roolinsa nivelrikon synnyssä. Nivelkalvon paikallisia tulehdusoireita, kuten turvotusta ja tulehduksen aiheuttamaa kipua, on usein taudin kulun yhteydessä. Katsotaan näiden oireiden olevan toissyntyisiä ja ilmenevän kun ruston tukirakenteen hajoamistuotteet ja välittäjäaineet pääsevät nivelkalvon kanssa kosketukseen. Tulehdusmuutokset puolestaan vaikuttavat epäsuotuisasti ruston hajotus-korjaus tasapainoon, joka entisestään lisää tulehdusmuutoksia nivelkalvossa. Noidankehä on valmis ja voi paheta.

Nivelkalvon tulehdusta esiintyy nivelrikossa aivan tautiprosessin alussa kuten myös myöhemmissä vaiheissa. Asteeltaan se on vähäisempää kuin nivelreuman yhteydessä, mutta voi olla osatekijänä kierteessä, joka johtaa nivelrikon pahenemiseen ja muutoksiin ruston alaisessa luussa. Niitä ovat röntgenkuvissa näkyvät luupiikit, luun uudismuodostus. luukato ja kovettuminen.

Ensimmäisiä nivelrikon oireita ovat rasituksessa ilmenevät kivut. Kipuja voi tulla aluksi vain juostessa tai kävellessä tai muuten lonkan suuremmassa rasituksessa. Ne tuntuvat nivusissa tai lonkan ulkosyrjällä ja voivat säteillä reiteen, joskus jopa polveen asti. Kun tauti etenee, kipuja voi ilmaantua aina vähäisemmässä rasituksessa ja myös levossa, nivelen liikkeissä voi olla jäykkyyttä ja kankeuden tunnetta.

Kun liikelaajuus lonkassa alkaa supistua niin sisäkierto, eli reiden kierto nivuseen päin, tyypillisesti rajoittuu ensiksi. Pahimmillaan saattaa kuluma aiheuttaa voimakkaitakin lonkan kipuja ja särkyjä levossa ja öisin nukkuessa ilman mitään rasitustakaan. Hyvät ja huonommat kipujaksot voivat vaihdella ilman mitään erityistä säännöllisyyttä tai loogisuutta. Pienikin rasitus saattaa yllättäen pahentaa voimakkaasti kipuoiretta.

Lonkan seudun kivut voivat tietysti tulla myös muista kudoksista kuten lihaksista ja jännerakenteista. Pitkällinen istuminen tai muut huonot yksipuoliset asennot voivat kipeyttää lonkan ja pakaran seudun lihaksia. Tällöin lonkkakipu voi tulla helposti istuessa. Myös selkävaivat säteilevät ja antavat kiputuntumaa lonkan seutuun kohtuullisen usein.

Lääkäri havaitsee tutkiessaan lonkan liikelaajuuden rajoittuneeksi ja liikkeet kivuliaiksi. Lopullinen diagnoosi varmistuu röntgenkuvauksella. Yleensä tämän vaivalloisempia tutkimuksia ei tarvitse tehdä, vaan hoidon suunnittelu voidaan alkaa. On hyvä tietää että noin puolessa tapauksista, jolloin röntgenkuvassa on nivelrikkomuutoksia, ei ole kuitenkaan mitään oireita. Syytä tähän ei tunneta. Näin ollen sattumalta kuvissa näkyvät rappeutumamuutokset lonkassa tai muissa nivelessä, eivät yleensä vaadi mitään toimenpiteitä.

Parantavaa lääkehoitoa ei valitettavasti ole keksitty, joten joudutaan tyytymään oireiden lievitykseen. Kannattaa etsiä sopiva kipulääke, jolla lonkkasärky pysyy kurissa ilman pahempia sivuvaikutuksia. Lääkitystä joudutaan vaikeimmissa vaivoissa käyttämään jatkuvasti, lievemmissä tapauksissa voidaan tyytyä tarvittaessa otettavaan lääkitykseen.

Fysikaalisena hoitona kannattaa vaikeammissa kivuissa kokeilla lonkkanivelen venytystä. Tämä saattaa pitkäksikin aikaa rauhoittaa vaivoja. Ennen venytystä täytyy lonkan nivelkapselia käsitellä syvälämmöllä, ja hieronnalla rentouttaa lihakset jotta venytys voidaan suorittaa. Kipuoireen lievitykseen on myös käytetty syvältä vaikuttavia sähköhoitoja. Tärkeää on pitää lonkan seudun ja jalkojen lihakset toimintakykyisinä. Lonkkaa on hyvä käyttää kohtuudella kipuoireesta huolimatta. Fysioterapeutti tai henkilökohtainen kuntosaliohjaaja voi tehdä lihaksien voimistavan liike- tai kuntosaliohjelman.

Itsehoitona voi reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä käyttää muutaman päivän kuurina. Koska yleensä kipuja aiheuttavat rakenteet ovat syvällä, salvojen käyttö ei ole tarkoituksenmukaista. Alkuvaiheessa kylmähoitoa voi antaa useamman kerran päivässä alkuvaiheessa ja myöhemmin voi kokeilla lämpöä.

Tärkeää on ottaa mahdollisimman paljon pois painoa kuluneelta niveleltä. Tämä voidaan ylipainoisilla saada aikaan laihduttamalla, mikä valitettavasti ei ole yhtä helposti tehty kuin sanottu. Siihen kannattaa kuitenkin uhrata energiaa.

Kantaminen on syytä rajoittaa minimiin. Kauppamatkoja varten kannattaa hankkia kassi, jossa on pyörät alla. Kauppiasta voi pyytää toimittamaan tavarat kotiin tai tilata ne netin kautta.
Keppi on hyvä ottaa käyttöön. Valitettavasti keppiä pidetään usein merkkinä siitä, että henkilö on niin huonossa kunnossa, ettei muuten pääse liikkeelle. Tästähän ei ole kysymys: keppi antaa käyttäjälleen myös aivan uudenlaista arvokkuutta. Toinen hyvä vaihtoehto ovat urheilulliset sauvakävelysauvat.

Vaikka painoa kannattaa lonkalta vähentää, ei tämä tarkoita sitä, että liikkuminen pitää lopettaa. Erittäin tärkeää on kivusta huolimatta pitää voimistelulla lonkan lihaksia kunnossa. Sitä voidaan toteuttaa esim. vedessä, jolloin lonkkaniveltä rasitetaan vähemmän.

Leikkaustoimenpiteitä on harkittava, jos kipu ei riittävästi helpotu lääke- ja liikehoidolla, kun se häiritsee päivittäistä elämää ja yöunta. Useimmiten kulunut nivel korvataan keinonivelellä. Nämä leikkaukset vähentävät kipua yleensä erittäin hyvin. Täytyy kuitenkin muistaa että vaikka ovatkin kestäviä, keinonivel on kuluvaa ainetta, joten rasitusta täytyy annostella tämän mukaan. Leikkauksen jälkeen on ponnekkaasti huolehdittava lihasten toimintakyvystä ja kävelyn harjoittelusta, jos siinä on ongelmia.

Nykyisten keinonivelten uskotaan kestävän 25–30 vuotta. 10 vuotta kestää hyvin n 95 % lonkan keinonivelistä, 20 vuotta n 80 %. Jos keinonivel joudutaan asettamaan nuorella iällä, on olemassa vaara, että se irtoaa ennen kuin elämänkaari on muuten lopussa. Jokainen uusintaleikkaus on aina edellistä hankalampi. Siksi pyritään ensimmäistä leikkausta lykkäämään nuoremmilla ihmisillä mahdollisimman pitkälle.

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä ongelmia. Lääkärin kanssa kannattaa asiasta keskustella jos tekonivelleikkauksen jälkeen esiintyy ongelmia nivus- tai pakarakivun, paineen tai turvotuksen tunteen, leikkaushaavan tai nivusseudun pullistuman muodostumisen, lonksumisen, lonkasta kuuluvan narinan tai muiden äänien muodossa.

Lonkkanivel voi tulehtua myös nivelreuman ja muiden reumaattisten sairauksien seurauksena. Reumassa on yleensä monien nivelten tulehduksia ja lonkkanivel on erittäin harvoin ainoa nivel missä reuma antaa oireita. Nivelreuman diagnoosiin päästään tyypillisten, useiden nivelten muutosten, laboratoriotutkimusten ja röntgenkuvien perusteella.

Lonkan limapussin tulehduksessa kortisoni usein auttaa

Lonkan seudun limapussi voi tulehtua ja antaa kipuoireen, joka saattaa säteillä alaspäinkin. Tätä kutsutaan bursiitiksi eli limapussin tulehdukseksi. Vaiva sekoitetaan joskus iskiakseen. Limapussin tulehduksessa todetaan tutkittaessa voimakas paikallinen arkuus ja joskus myös pullottava muodostelma lonkan ulkosyrjällä.

Ultraääni- tai MRI-kuvausta voidaan käyttää diagnoosin varmistamiseksi ainakin jos on tarpeen sulkea pois muut mahdolliset syyt. Jos taudinkuva on tyypillinen, kuvauksia ei välttämättä tarvita.

Lonkan ulkosyrjällä kiinnittyy reisiluuhun myös jänteitä, jotka saattavat ärtyä ja antaa samanlaisia oireita kuin bursiitti ilman varsinaista limapussintulehdusta. Yleensä vaiva asettuu yhdellä kortisonipiikillä, jos kipulääke ja lepo osoittautuvat riittämättömiksi.

Lonkan vammat

Lonkan pienet ja suuremmat vammat voivat aiheuttaa kipuja. Ikäihmisillä on lonkan murtuma kaatumisen seurauksena tavallinen. Jos vamman jälkeen lonkka ei kivulta anna varata, on syytä käydä lääkärissä. Murtumat voidaan varmentaa röntgenkuvauksella. Niitä leikataan aktiivisesti ja hoitotulokset ovat parempia kuin pitkällisellä makuuttamisella mitä aiemmin harrastettiin.

Lonkkamurtumien kannalta riskiryhmän muodostavat ikäihmiset, joilla joku liikkumista haittaava tai huimausta ja tasapainon heikkoutta aiheuttava sairaus. Myös muuten vain vähän liikkeellä olevat, riittämättömästi kalsiumia ja d-vitamiinia saavat, osteoporoosia eli luukatoa sairastavat, laihtuneet ja luita haurastuttavia lääkkeitä käyttävät ikäihmiset ovat muita useammin vaarassa saada lonkkamurtuman. Ennaltaehkäisynä kunnon ravinto, riittävä liikunta ja muu toiminnallinen aktiivisuus pitävät riskin pienempänä ja mielikin pysyy paremmin virkeänä.

Pienemmätkin kolhut esim. urheilussa voivat aiheuttaa ruhjevammoja tai pientä verenvuotoa ihon alle, lihaksiin tai muihin rakenteisiin. Äkkinäisten tai suurempien rasitusten jälkeen voivat lihakset ja jänteet ärsyyntyä. Yleensä pienemmät vaivat asettuvat nopeasti ja eivät aiheuta pidempiaikaisia ongelmia. Kylmällä hautomista, tulehduskipulääkkeitä ja tarvittaessa fysikaalisia hoitoja ja hierontaa voidaan käyttää hoidossa.

Nivustaipeen hermopinne aiheuttaa kipua etureidellä

Joskus voi reiden etu- sivupintaa hermottava nervus cutaneus femoralis lateralis -hermo joutua puristuksiin nivustaipeessa. Tätä tilaa kutsutaan meralgia parestheticaksi. Vaivan synnyssä voivat altistavina tekijöinä olla vammat, kasvaimet ja hoitotoimenpiteet nivusalueelle, raskaus tai runsas ylipaino. Jos ihmisellä on yleistä hermorappeutumaa esim. sokeritaudin, alkoholinkäytön tai lääkeaineiden seurauksena, hermot vaurioituvat helpommin.

Jos pinne on syntynyt, ilmenee reidessä hermotusalueella kipuja. Reiden kipualue on hyvin tarkka. Ajan mittaan se voi tulla myös puutuneeksi. Tutkittaessa todetaan tunnon alentumaa tyypillisellä alueella reiden etu-ulkosyrjällä, ja joskus arkuutta hermon ärsytyskohdassa nivustaipeessa. Lihastoiminnan puutoksia ei esiinny.

Diagnoosi varmistuu hermoratatutkimuksella (EMG). Jos vaivan syntyyn on osallisena lonkan virheellinen asentotottumus, lihasjännitys tai -kireys, hoitona voidaan käyttää lihasvenytyksiä ja asento- ohjausta, jolla pyritään vähentämään lihasjännitystä ja tätä kautta hermon puristusta. Kortisonipistoksia on käytetty hoitona. Leikkaushoitoa on mahdollista harkita, jos muilla keinoin vaivaa ei saada kuriin ja vaiva haittaa merkittävästi normaalia elämää. Yleensä kuitenkin vaiva asettuu ajan kanssa.

Säteilykivut selästä, kivun perussyy ei aina lonkassa

Selkävaivat ja lonkkavaivat ovat kummatkin tavallisia ja voivat esiintyä samalla ihmisellä samaan aikaan. Alaselän välilevyrappeutumasta johtuvat kiputilat saattavat säteillä lonkan seutuun. Samoin saattaa pakaralihasten aiheuttama hermopuristus aiheuttaa lonkan seudun kipua. Jos tilanne on tämä, voi olla hyvä käydä lääkärillä. Asiantuntija voi arvioida sen hetkisen ongelman perussyytä ja kohdistaa hoitotoimet oikeaan paikkaan, jolloin hoidon teho voi olla parempi.

Nivelreuma, lonkkakipu harvoin ensimmäinen reuman merkki

Myös nivelreuma voi kipeyttää lonkkanivelen. Tällöin myös muissa nivelissä on usein oireita. Diagnoosi varmistuu laboratoriotutkimusten avulla. Nivelreumassa on tärkeätä aloittaa asianmukainen lääkehoito diagnoosin jälkeen. Nivelreuman hoito sujuu parhaiten reumatautien erikoislääkärin valvonnassa.



Napsuva lonkka on kiusallinen, mutta harmiton

Lonkasta kuuluva kivuton napsuminen on harmiton ilmiö. Yleisimmin se johtuu reiden sivusyrjän lihaksen hyppäämisestä lonkan uloimman kohdan yli. Hoitotoimenpiteitä ei yleensä tarvita.


Lonkkakipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Lonkan voimakas kipu kaatumisen tai muun suuremman vamman jälkeen.
Lonkan kipu ja jalan päälle varauksen mahdottomuus.

Lääkärissä käynti tarpeen

Lonkan kivulias liikerajoitus.
Lonkan kipu, jos siihen liittyy säteilyoiretta, heikkoutta, tunnottomuutta tai pistelyä jalkaan.
Lonkan leikkauksen jälkeinen lisääntyvä kipu ja lämpöily.
Keinonivelleikkauksen jälkeiset äänet tai lonksuminen nivelessä.
Lonkan kipu ja pidempiaikainen alaraajan turvotus.
Lonkan kipu, jos se ei anna nukkua.
Lonkan kipu, jos se häiritsee tai estää työn tai tavallisten kotiaskareiden teon.
Pitkittyneet lonkan kiputilat, jos tilanne ei itsehoidolla rauhoitu.
Lasten lonkkakivut.

Yleensä voi hoitaa itse

Lievät ja ohimenevät lonkkakivut.
Lievät rasituskivut lonkan seudussa.

Lisätietoa lonkkakivuista:

Jumppavideoita lonkkavaivoissa, Kunto.net.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli nivelrikosta.
Coxan sivu lonkan nivelrikosta.
Käypähoito suositus lonkan ja polven nivelrikosta.
Reumaliiton artikkeli lonkan tekonivelleikkauksesta.
About.comin englanninkieliset sivut lonkkaleikkauksista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli lonkan limapussin tulehduksesta.
Wikipedian englanninkielinen artikkeli nivustaipeen hermopinteestä.
Webmd.comin englanninkieliset sivut lonkasta nivelreumassa.

Kommentit

  1. Jokohan löytyi oikea osoite? Oikea lonkka keinonivel -05 OK. Vasen lonkka keinonivel -08, ei todellakaan OK! Kirvelevä pistävä kipu heti leikkauksen jälkeen lonkassa, kuuluu kuulemma asiaan, ei kuulu omasta mielestäni. Lonkka kuvattu x3, ainakin, leikkauksen jälkeen, kaikki hyvin sanovat lääkärit. Yösärkyä joka säteilee molempiin reisiin, myös lonkassa särkyä. Liikkuminen sujuu hyvin, kävellessä tuntuu lievä kipu lonkassa. Jumpassa käyn, vesivoimistelua harrastan ym. jne.Siis kuntoutusta harrastettu. Vertailukohteena on tuo oikea lonkka, siis tiedän mistä "puhun", vaan kun ei täällä Päijät-hämeen suunnalla oikein tuo "pienenimmeisen" ääni kuulu sinne pääkallonpaikalle. Mitähän pitäisi tehdä????

    VastaaPoista
  2. On erinomaista, että tilanne kuvauksissa keinonivelleikkauksen suhteen on asianmukainen. Mutta tietysti muitakin kivun lähteitä voi olla lonkan alueella.
    Mieleen tulevat seuraavat mahdollisuudet. Lonkan limapussin tulehdus tai lonkan seudun lihasten tai niiden jänteiden kiinnittymiskohdan ärtyminen voisi olla yksi mahdollisuus kipuoireiden takana. Tällöin yleensä useimmiten lonkan ulkosyrjällä on tunnusteltaessa paikallista arkuutta. Tämän vaivan diagnoosissa ei välttättä aina tarvita edes lisäkuvantamisia. Jos kyseessä olisi tälläinen vika niin kortisonipistoksia tai fysioterapiaa useimmiten käytetään hoitona.
    Koska on molemminkin puolin oireita reisiin niin myös selkäperäisen vaivan mahdollisuus täytyy pitää mielessä.
    Ehdottaisin että kävisit fysiatrilla näyttämässä tilannetta niin uskoisin että vaivan syy tulisi selvemmäksi. Ainahan tosin ei kipuoireen syytä aivan tarkaan pystytä sanomaan mutta kun vaiva näinkin pitkään vaivannut niin mielestäni olisi asiaa kerran vielä hyvä pohtia. Jospa syy ja helpotusta siihen kuitenkin löydettäisiin.

    VastaaPoista
  3. Minulle on vaihdettu vasen lonkkanivel 12/2004. Leikkauksen jälkeen lonkka ei "toiminut" mielestäni hyvin. 12/2005 tuli sitten lonkkaluksaatio, lonkka saatiin paikoilleen. Sairastuin rintasyöpään 3/2006 ja ensimmäisen sytostaattihoidon jälkeen lonkka "laukesi". Uusi leikkaus ja nivel ja sairaalassa lähes kaksi kuukautta pahan tulehduksen takia. Nyt lonkka toiminut ok. Oikea lonkka on oireillut nyt vuoden ajan, samat oireet kuin vasemmassa ennen leikkausta. Olen käynyt ortopedillä ja jonotan nyt uutta niveltä. Minua on vaan alkanut ihmetyttää mahdoton kipu oikeassa polvessa liikkuessa sekä levossakin. Tiedän, että kipu säteilee jopa polveen asti, mutta en muista, että se olisi ihan tällaista ollut. Ortopedi kyllä tarkisti, että liikeradat on hyvät polvessa. Nyt lonkanseudulla kipu tuntuu tosi vähäiseltä verrattuna polvisärkyyn.

    VastaaPoista
  4. Kyllä lonkan nivelrikkokin voi tietysti antaa kipuoiretta säteillen myös alaspäin polven seutuun. Kuitenkaan lonkan nivelrikko ei säästä myöskään polven alueen sairauksilta. Tavallisimmat ovat polven nivelrikko, kierukkavaivat ja jänteiden ja muut pehmytosien vaivat. Kun polven liikeradat ovat täydet niin vaikeampi polven kantavan nivelen nivelrikko tuntuu epätodennäköiseltä. Tietysti lievempikin nivelrikko tai polvilumpion takapinnan rustopehmentymä voi olla kivulias. Nivelkierukkarepeämät ovat tavallisia kivun aiheuttajia. Niitä voi itsekin kumppanin kanssa testailla esim. niin, että makaa vaikkapa sängyllä vatsallaan polvi suorassa kulmassa jalkaterä kohti kattoa. Tässä voi sitten kumppani painaa aluksi varovasti jalkapohjasta alaspäin pohkeen suuntaisesti ja samaan aikaan kiertää pohjetta ensin sisään ja sitten ulospäin. Jos tässä tulee voimakkaampaa kipua niin kierukkavaiva saattaa olla mahdollinen. Voiman käytössä kannattaa olla tietysti kohtuullinen tätä testattaessa.
    Kierukkavaivaa epäiltäessä voi olla lisätutkimukset tai tähystys tarpeen.
    Polven alueella voivat myös jänteet tai niiden kiinnittymiskohdat ärtyä ja niiden seutuihin voi tulla limapussien tulehduksia. Tällöin yleensä ärtyneessä kohdassa tuntuu koeteltaessa joskus voimakastakin kipua. Näitä on usein mahdollista hoitaa fysioterapian, kipulääkityskuurien tai kortisonipistosten avulla.
    Ainakin lonkkaleikkauksen jälkeen, jos ei vaiva ala rauhoittua, kannattanee asiaa miettiä. Jos ortopedi ehtii leikkauksen yhteydessä polvea vilkaista niin varmaan tilanne selkenee. Jos ortopedi ei ehdi asiaan perehtyä niin tukielimistön vaivoista kiinnostunut yleislääkäri tai fysiatri varmaan mielellään asiaa pohtii joko leikkauksen jälkeen tai miksei sitä ennenkin kun kipu kuitenkin näin voimakas.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vastauksesta PP ( keinonivelet molemmissa lonkissa)! Limapussin tulehdusta kerran jo epäiltiin ja sain lääkityksen siihen, ei auttanut. Kortisonipistosta olen itse ajatellut,vaan empä ole keltään "ruinannut". Reisikivuista, selässä ei ole kipuja. Taidan tilata ajan fysiatrille.

    VastaaPoista
  6. Olen 47v. nainen. Alaselkä sekä molemmat lonkat MRI-kuvattu 2011 loppuvuodesta. Saturaatio pulssien kanssa ongelmaa, eli lääkärin mielestä muutokset lonkissa ovat ehkä kulumaa ja kystia,
    alaselässä 3 alimpaa nikamaa kuluneet ja kuivuneet-ihan normaalit tulokset,sanoi fysiatri.
    Joudun käyttämään kävellessä jatkuvasti kyynersauvaa tai kävelykeppiä,kun vaarana on, että
    jompikumpi jalka menee alta, eli lonkassa astuessani tuntuu vihlova kipu, joka aiheuttaa
    raajan hervottomaksi menon. Kipu on jokapäiväistä myös alaselässä. Tuntuu, ettei alakroppa jaksa kannatella yläkroppaa, seisominen vaikeaa. Kävellä voin vain korkeintaan 10m, ja särky siitä johtuen kestää 2 vuorokautta. ENMG:ssä ei lihastautiin viittaavaa.Veriarvot ok.
    Onko mitään enää tehtävissä? Joudunko kärvistelemään kipujeni kanssa, ja syömään särkylääkkeitä 60v asti, jolloin ehkä saisin tekonivelet?

    VastaaPoista
  7. Hei!

    Antamiesi tietojen perusteella en hevin usko että tilanne olisi toivoton.

    Kivut voivat johtua monista syistä. Jos oikein ymmärsin, niin lääkärit eivät ole oikein selkeästi saaneet selville kivun syytä tai ainakaan eivät ole sitä vakuuttavasti kertoneet. Kuitenkaan ei ilmeisesti ole todettu mitään sellaista sairautta minkä johdosta olisi vaarallista liikkua tai kohtuudella käyttää selkää ja alaraajoja. Yleensä kystat eivät normaalirasituksessa vaurioidu eikä kohtuullinen käyttö pahenna nivelrikkoa tai selän kulumia, pikemminkin päinvastoin. Liikkumattomuus nopeuttaa nivelrikon ja rappeutuman etenemistä.

    Kipu tietysti asettaa rajoituksia tälle käytölle. Kuitenkin asteittainen rasituksen nosto tarvittavin kivunhoitokeinoin on se tie mille olisi päästävä. Ikää on sen verran vähän, että lonkan keinoniveltä ei kannata harkitakaan ennekuin muutokset ovat sen verran selkeät että muuten ei selvitä. Jos kivut eivät aiheudu nivelen muutoksista niin leikkaus ei edes välttämättä auta mitään, antaa vain lisää kärsimystä leikkauksesta toipumisen ajaksi.

    Eli kuntoutuksen tielle. Ensiksi pitäisi löytää kuntoutusasenteinen lääkäri, johon luotat ja jonka kanssa tulet hyvin toimeen. Hänen kanssaan pitäisi käydä vielä kerran tilanne läpi ja sinun olisi hyvä kysyä kaikki huolestuttava aiheen ympäriltä. Vaikuttaa siltä että riittävät tutkimukset on jo tehty mutta tarvittaessa niitä voidaan täydentää.

    Mikäli ei ole esteitä niin sitten tavoitteeksi voisi ottaa fysioterapeutin kanssa ohjelman laatimisen aluksi avustetun ja myöhemmin omatoimisen jumpan toteuttamiseksi. Siinä voidaan aluksi rajoittaa lonkkaniveleen ja selkään kohdistuvaa rasitusta niin, ettei kohtuutonta kipeytymistä aiheudu. Luonnollisesti jonkinlaista ärtymistä pitkään käyttämättä olleiden lihasten ja jänteiden käyttäminen aiheuttaa. Tämä voidaan hoitaa lääkkeillä tai vaikkapa hieronnalla ja muilla fysikaalisilla hoidoilla. Tarvittavin välein lääkärin on hyvä seurata tilannetta ja fysioterapeutin kanssa voi pitää ainakin ajoittain yhteyttä myös omatoimisen jumpan kuluessa.

    Tie ei ole helppo ja aloitus vaikeaa mutta kyllä sille kannattaa pyrkiä. 3 kuukauden kuluttua voi jo tilanne näyttää hyvinkin täysin toiselta.

    VastaaPoista
  8. On ollut monesti kipua vasemmalla lonkan ulkosyrjässä, kestää 1-2 yleensä harvoin 3 päivää. Ei herätä öisin, kipu säteilee vasemman jalan pohkean seudulle sekä ukkovarpaan seudulla puutumista/pistelyä. Lonkka myös tuntuu liikerajoitteiselta sivulle. Aiemmin on lääkärin tarkastuksessa huomattu että vasemmalla lonkassa kierto on rajoittunut. Alaselässäkin on satunnaisesti kipua pitkän päivän jälkeen.

    VastaaPoista
  9. Hei!

    Jos paikan perusteella syytä arvailee, niin lonkan limapussin tulehdus eli bursiitti tulee ensimmäisenä mieleen. Silloin on yleeensä paikallisesti myös vähintään kohtuullista arkuutta kun tätä seutua kopeloi. Hoidellaan kipulääkkeillä, jumpalla ja venyttelyillä sekä joskus kortisonipistoksilla lääkärin harkinnan mukaan.

    Lonkan nivelrikko sitten seuraava epäilty. Tällöin on usein lonkan liikkeissä, esimerkiksi kierroissa rajoitusta. Selästäkin voi kipu lonkan seutuun säteillä.

    Lääkärille voi vaivaa näyttää jos ei ala muuten asettua.

    VastaaPoista
  10. Hei, äidilläni on nyt vasen lonkka leikattu ja paikalla proteesi. Kovat kipulääkitykset on päällä ja nyt mietimme, että mistä tietää jos tuo uusi lonkkaproteesi menee pois paikaltaan. Tuleeko silloin niin kovat kivut, että sen kyllä tietää tai vaikeutuuko kävely huomattavasti? Ja voiko se leikkausarpi aiheuttaa liikkumisen aikana kipua?

    VastaaPoista
  11. Hei!

    Jos lonkka on vähän aikaa sitten leikattu niin kivut jonkin aikaa kuuluvat asiaan. Yleensähän ne ajan kanssa sitten asettuvat.

    Jos leikkauksesta on jo useampi kuukausi aikaa tai jos lonkka oli jo kohtuullisen hyvä, niin tilannetta kannattanee selvittää. Lonkan keinonivel voi mennä paikaltaankin. Varmaan sairaalassa on neuvottu jalan vältettävä asentoja. Toki yleensä huomaa selvän eron kivun tai jalan päälleoton ja varaamisen suhteen jos lonkka luiskahtaa pois paikaltaan. Jos arpi kiristyy liikkeissä tai muuten ärtyy liikkuessa niin voi silläkin osuutensa kipuoireessa olla.

    VastaaPoista
  12. Apua! Olen urheilia treenasin yhden treenin ja sen jälkeen lonkka tuli kipeäksi se säteilee myös etu reiteen mikä se voisi olla rasitus ? Kipu ei ole äkkillinen siihen sattuu varsinkin sillon kun nousen seisomaan ja kävelen vähän ajan päästää se lähtee, mutta ei kokonaan.

    VastaaPoista
  13. Hei!

    Ensimmäisenä tulee mieleen nivustaipeen hermopinne. Se voi aiheuttaa tämän tyyppistä oiretta. Katso tekstiosuudessa osio: "Nivustaipeen hermopinne aiheuttaa kipua etureidellä"

    Tässä suomen- ja englanninkielistä lisätietoa:

    http://bulevardinklinikka.fi/wp-content/uploads/2013/06/Alaraajan-hermopinteet.pdf

    http://www.patient.co.uk/health/meralgia-paraesthetica-leaflet

    VastaaPoista
  14. Hei lonkat ovat sivuilta vuorotellen tosi kipeät ja välillä myös kantapäät tuntuu kipeiltä. Istuminen on kivuliasta. Mitä tehdä?

    VastaaPoista
  15. Hei!

    Kivut kuuluvat osana elämään ja eivät aina ole merkki mistään vaikeammasta sairaudesta. Mutta ilman muuta jos kivut pitkittyvät ja pahenevat, etkä itse keski niille mitään järkevää syytä, niin lääkärille niitä voi näyttää.

    VastaaPoista
  16. Heittosuorituksen aikana lonkka kiertyi vähän ja tunsin vihlaisevan piston vasemmassa lonkassani. Tuntui, kuin olisin mennyt jalan (lonkan yli). Repesikö sieltä jokin vai mitä tapahtui? Tällaista ei ennen ole ikinä ollut eikä lonkat juurikaan vaivanneet. Tapahtumasta on kulunut viikko ja edelleen "jomottava" kipu, mutta kävellessä ei enää arista, vain jokin kiertoliike ja painonsiirto antaa kunnon tuntemuksia. eli jos sieltä jokin lihas/ nivelside repes, niin kuinka pitkä aika menee toipumiseen?

    VastaaPoista
  17. Hei!

    Hoitotoimissa tai omassa jumpassakin voi tulla erilaisia pieniä lihas/jänne venähtymisiä tai ärsyyntymisiä. Yleensä ne parissa kolmessa viikossa asettuvat. Jos sitten pitkittyy eikä ala parantua niin lääkärille voi näyttää.

    VastaaPoista
  18. Lonkan/nivusen kipu liikkeelle lähtiessä, siten ettei kärsi alkuu varata painoa kyseiselle jalalle. Tästä kuitenkin vertyy pian. Tällöin kipeänä venyttäessä tiettyssä asennossa tuntuu vihlontaa nivusen ja lonkan ulkosyrjän seudulle. Kipeytymistä ja vihlontaa tulee vain rasituksen jälkeen ja joskus rasituksessa (töissä 8-11h seisomista ja kävelyä) tavallista liikkumista sietää hyvin, paitsi rasituksen jälkeen huonommin. Onko rasitusvamma kyseessä vai mikä?

    VastaaPoista
  19. Hei!

    Nivustaipeen ajoittainen pieni hermoärsytys tai pinteen tapainen tilanne tulee mieleen. Kts. ylempänä aiheesta. Myös lonkan limapussin tulehdus voisi sopia kuvaan. Jos ikää on enemmän niin nivelrikkokin voi kaikenlaista lonkan seudun vaivaa antaa.

    VastaaPoista
  20. mitä tehdö lonkalle joka naksuu ?

    VastaaPoista
  21. Hei!

    Kyllä ainoa keino kokemuksen mukaan on lakata kuuntelemasta. Naksumisia voi olla missä tahansa nivelessä eivätkä ne yleensä ainoana oireena liity mihinkään sairauteen. Ei kannata tutkia, hoitaa tai leikata. Eli samalla lonkalla mennään.

    VastaaPoista
  22. Minulla toisessa lonkassa pinnoitenivel laitettu -08 ja naksumista lukuunottamatta ollut kivuton. Nyt elokuulla lenkkeilin ahkerasti ja toisen jalan jalkapöytä kipeytyi. Sitä ihmettelin, mikä se on. Kipu hellitti, mutta siirtyi ylöspäin lonkkaan ja reiteen. Kävin hierojalla ja hän epäili bursiittia, sanoi kyllä, että koko reisilihas on ihan jumissa.
    Olin viikon työreissussa ja siellä selvisin särkylääkkeen avulla. Heti kun palasin kotiin menin lääkäriin, joka ei oikein osannut sanoa mitään jalasta.Ei edes katsonut liikeratoja. Kirjoitti sentään fys,hoitoa kun pyysin. Nyt jalkaa on hoidettu kolme kertaa ja se taipuu ehkä vähän paremmin, jäykkyys on hävinnyt osittain. Silti reiden lihakset ovat nivustaipeesta ja polven ympäriltä ja välillä myös ulkosyrjältä tosi kipeät. Olen ottanut särkylääkettä välillä jotta voin olla, koska kipu aaltoilee. Fysikaalisen hoidon jälkeen jalka on kipeämpi sen päivän. Kotona olen tehnyt nivelrikkoisen liikkeitä ja saanutkin hiukan voimaa jalkaan, sillä, kun aloitin jalka oli täysin voimaton en siis pystynyt pitämään jalkaa ilmassa kun olin selällään. Nyt se kyllä onnistuu, mutta kipu on. Lonkassa on todettu "vähäistä kulumaa" kuvissa ja se on ollut ihan hyvä, voiko kuluma pahentua näin äkkiä, parissa viikossa? Vai onko tässä joku muu juttu. Fys.hoitaja sanoi, että iso reisilihas ja myös pakaralihas on osittain ihan jumissa. Kun vertaa toiseen jalkaan, joka on ihan hyvä. Auttaako aika vai mitä pitäisi tehdä? Jalka on ollut erittäin hyvä ja liikkuva, nyt sitä kiristää ja liikeradat ovat pienentyneet hetkessä.
    Toisesa jalassa minulla oli synnynnäinen lonkkavika ja kesti varmaan liki 15 vuotta ensimmäisistä kiputuntemuksista ennenkuin se leikattiin. Totta lienee se, että tämä silloin terveempi jalka on myös rasittunut, koska säästin sairasta jalkaa vuosia ennen leikkausta. Nyt olen kävellyt ontumatta leikkauksen jälkeen. Jatkanko fys. hoitoa ja jalka paranee vai pitäisikö hakea muuta apua.

    VastaaPoista
  23. Hei!

    Voi hyvin olla että jalkapöydän kipeytyminen ei liity mitenkään pinnoiteniveleen. Jalkapöydän kipuja esiintyy usein rasitustyyppisenä varsinkin tossunvaihtojen ja suurempien rasitusten yhteydessä.

    Kun joka paikka on alaraajassa kipeä, niin ihminen joutuu jännitämään koko raaja enemmän ja usein myös etsimään jossain määrin poikkeavat kivuttomat liikeradat. Tällöin voivat muut raajan alueen lihakset ja jänteet joutua uuden tyyppiselle rasitukselle ja tämän seurauksen vaiva tuntuu leviävän.

    Lihaskireydet voivat olla pitkään oireettomiakin mutta niiden hoito voi kuitenkin vaati kohtuullista aikaa ja vaivaa. En keksi miksei fysioterapiaa ja omaa venyttely yms. ohjelmaa voisi jatkaa. Toki jos ei niillä konstein päästä eteenpäin, niin lääkärillä voi käydä näyttämässä tilannetta. Ei kuitenkaan synny vaikutelmaa että pitäisi leikkauksia tms. rankempia hoitotoimenpiteitä harkita tässä vaiheessa.

    VastaaPoista
  24. Hei!

    Minulla on ollut n. 3kk ihan hirveä oikeanpuolen lantio/lonkka-alue kipeä ja myös alaselkä. Kipu säteilee oikenpuolen jalkaan pahasti. En pysty kunnolla liikkumaan ja nousu esim. sängystä sattuu. Lääkärissä saanut juosta ja he antoivat viime käynnillä vain tulehduskipulääkettä ja sanoivat etteivät pysty auttamaan ellei kipu jatku. Pitää siis taas mennä ja vaatia kunnon hoitoa kun alkaa jo tosissaan huolestuttamaan. Mitä neuvoisit? Ja mikä tämä mielestäsi voisi olla?

    VastaaPoista
  25. Hei!

    Vaikea antaa kovin tarkkaa diagnoosia näillä tiedoilla. Jalkaan säteilevän selkäkivun tavallinen syy on lannerangan välilevypullistuman aiheuttama hermon ärsytys, iskias. Myös lihasperäiset vaivat voivat antaa tätä muistuttavaa oireilua. Voit itse testata tätä mahdollisuutta kumppanisi kanssa seuraavasti. Käy makaamaan selälläsi ja pyydä apuria nostamaan yhtä jalkaa kerrallaan polvi suorana ylöspäin. Pidä jalkasi rentona, älä itse nosta sitä. Jos tässä syntyy jalkaan kipusäteilyä, voisi olla selkäperäisestä hermoärsytyksestä kyse.

    Lonkan seudun sairaudet, lonkan nivelrikko ja lonkan limapussin tulehdus voivat antaa tämän tyyppisiä oireita. Jos lonkan liikkeet ovat kivuliaat ja kankeat ja sinulla on jo enemmän ikää, niin nivelrikko voi olla mahdollinen. Jos lonkan ulkosyrjällä on aluetta painellessa voimakas, paikallinen kipu, niin lonkan limapussi voi olla ärtynyt.

    Jos kipu jatkuu, niin uudestaan vain lääkäriin. Tulielinvaivoista kiinnostunut yleislääkäri, fysiatri tai ortopedi voisi olla sopiva yhteistyökumppani vaivan selvittämisessä ja sopivan hoidon löytämisessä.

    VastaaPoista
  26. Hei!

    MInulla on todettu kuvauksessa alkava nivelrikko oikeassa lonkassa. Kun kiipeän esim. tikkaille tulee
    oikea nivus tosi kipeäksi.Kipu säteilee myös oikean etureiden ulkosivulle sekä polveen. Olen saanut fysikaalista hoitoa josta ei ole ollut apua. Syön parasetamoolia sekä käytän tulehduskipugeeliä. Mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?

    VastaaPoista
  27. Hei!

    Parantavaa hoitoa kuvantamisessa näkyviin nivelrikkomuutoksiin ei ole olemassa. Ne etenevät vähän samaan tapaan kuin ikääntyvän ihmisen tukan harmaantuminen.

    Kuitenkan kaikki kipu mikä on lonkan seudussa, ei johdu välttämättä kuvissa näkyvästä alkavasta nivelrikosta. Esimerkiksi ympäristökudosten kuten lihasten, jänteiden kiinnittymiskohtien ja limapussien ärsytystilat voivat antaa kipuoireita lonkan seutuun. Tärkeää olisikin että lääkäri tutkisi kivusta kärsivän ihmisen kunnolla kopeloiden ja niveliä väännellen. Ilman sitä on mahdotonta sanoa mitään siitä mistä kipu on peräisin.

    Jos tilanne on asianmukaisesti käsipelillä tutkittu ja diagnoosina on edelleen nivelrikon aiheuttama kipu, niin erilaisia lääkehoitoja on tarjolla kivun pitämiseksi hallinnassa. Pidemmällä tähtäimellä on tärkeää saada paino normaalirajoihin mikäli ylipainoa on kertynyt. Kulunut lonkkanivel pääsee näin vähemmällä ja kivut vastaavasti vähenevät.

    Alaraajojen ja lantion lihaskunto on myös treenattava hyvälle tasolle. Ilman sitä lonkan toiminta ei ole ihanteellisesta, vammoja syntyy helpommin ja kipuoireilla on taipumus pahentua.

    Yleensä alkava nivelrikko ei ole vaikeahoitoinen vaiva, vaan sen kanssa hyvin pärjätään jos vain itse jaksaa ponnistella oman osuutensa. Se luonnollisesti voi aina ajoittain untua raskaalta mutta minkäs teet.

    VastaaPoista
  28. Olen 55v nainen, ollut aiemmin 15v ryhmäliikuntaohjaajana ja muutenkin aktiivinen. Muutama viime vuosi mennyt ilman kovin aktiivista liikuntaa, vaivaisenluu- ja polven eturistisiteen leikkausten takia. Viime aikoina olen kärsinyt kovista lonkkakivuista nukkuessa. Ensin särky oli sillä puolella, jolla nukuin kyljelläni. Ajattelin, että kyse on patjasta. Mutta nyt särky herättää öisin myös sillä puolella, jolla en nuku. Liekö kulumakipuja? En ole työttömänä tutkituttanut asiaa, ei ole varaa. Tiedän, että painoa pitäisi pudottaa, mutta paino tuskin on syy leposärkyyn?

    VastaaPoista
  29. Hei!

    Paino ei yksistään kipua aiheuta vaikka tietysti lisääkin alaraajojen nivelten rasitusta. Nivelrikko on kipujen syynä mahdollinen. Noinkin nuorella iällä nivelrikkoa voi kehittyä ja kipuja antaa. Muitakin mahdollisuuksia toki on olemassa.

    Ensimmäisenä vaihtoehtona tulee mieleen lonkan limapussin tulehdus. Siinä on tyypillisessä tilanteessa löydettävissä lonkan ulkosyrjällä voimakas kipu paikallisesti. Aluetta voi kopeloida itsekin. Jos tämä vaiva olisi kyseessä, niin esim. kortisonipiikillä tai parilla on usein saatavissa hyvä hoitotulos.

    Joka tapauksessa kävisin lääkärillä näyttämässä. Yleislääkäri terveyskeskuksessa on hyvä paikka tähän. Jos on paikalla lääkäri, joka on kiinnostunut tuki- ja liikuntaelinvaivoista, niin se on etu. Turha yöuniaan on menettää.

    VastaaPoista
  30. Hei! Olen 47-vuotias nainen ja lonkkani ovat kipeytyneet viimeisen puolen vuoden aikana nivustaipeista, ja niiden liikkuvuus on huonontunut. Taustalla L4 ja L5-nikamien spondylosis et listhesis, joka todettiin reily kymmenen vuotta sitten kovan ristiselkäkipujakson ja vasemman jalan osittaisen lamaantumisen takia, voimat kuitenkin palautuivat ja sitä ongelmaa ei ole enää ollut. Silloin oli liukumaa ao. nikamien välillä 5 mm. Ristiselkäkipuja minulla on ollut aivan nuoresta. Tässä välillä oli usean vuoden hyvä jakso jolloin alaselkäkivut eivät juuri vaivanneet, mutta 4/2014 alkoi yhtäkkiä iskias joka edelleen oireilee vaikka tilanne on hiukan parantunut tai sitten kestän sitä paremmin. Erilaisten varmaankin tyypillisten lääkärikäyntien ja lääkekokeilujen jälkeen saan nyt parhaan avun panadol +mobic 15 mg yhdistelmästä (ibusalia ym. en voi käyttää).

    Vanhaa hölkkäharrastusta aloitin joulun aikoihin uudelleen varoen, ja sen jälkeen kivun hoito alkoi onnistua panadolillakin jolle ei aiemmin tämän iskiaksen aikana ollut mitään vastetta, ja alkoi olla välissä jopa kivuttomia hetkiä ja päiviä. Pystyin harrastamaan myös kahvakuulaa keväällä, mutta se jäi kun ryhmä loppui.

    Kipu siis on vasemmalla pakarassa ja oireillessaan säteilee vasemmalle nilkkaan asti. Nyt olen hölkkäillyt alkukesästä vaihtelevassa maastossa lenkkipolulla kun en asfaltilla voi juosta kesällä. Liekö mäissä juoksun myötä uutena riesana tulleet nuo lonkan liitoskivut ja iskiaskin taas ärtynyt jonkin verran. Nivuskipu tulee kummassakin lonkassa sekä koko jalan sisä- että ulkokierrossa, en osaa kuvailla asentoa hyvin, polvi on noin 90 astetta koukussa ja jalka rentona. Kipu on vihlova ja alkaa ennen ääriasentoa. Lonkat tuntuvat muutenkin jäykiltä ja aroilta ja tuntuu että koko keho on alkanut rutista nivelistä tavallista enemmän. Lantion alue tuntuu väsyvän nopeasti. 3 kk sitten pääsin fysiatrille iskiaksen takia ja mainitsin liitoskivuistakin, kuulemma johtuu iskiaksesta, ja se taas voi vaivata enemmän tai vähemmän koko loppuiän.

    Erikoislääkärillä ei ollut ihmekeinoja tarjota. Silti nyt ajattelin kysyä onko mitään muuta, mitä voisin tehdä tilannetta helpottaakseni? Olen kuitenkin kiinni noissa lääkkeissä edelleen. Minulla on lähete omt/fysioterapiaan, syksyllä kävin kolmesti mutta tulokset olivat vaihtelevia, nyt on vanha tuttu osteopaatti auttanut venyttelemään ja mobilisoimaan lonkkia ja kolmen kerran jälkeen tuntuu että tilanne on hiukan helpottanut. Kipu kuitenkin jäytää ja pakottaa elämään säästöliekillä ja epäilen aiheutanko vain haittaa liikunnalla, tuntuu silti että tilanne lähti kohenemaan vasta liikunnan avulla ja pääkin pysyy koossa paremmin jos saan liikkua. Millainen fysioterapia tai hoidot voisivat antaa tähän apua?

    VastaaPoista
  31. Hei!

    Kun lannerangassa on nikamankaaren höltymä ja nikaman siirtymä, niin todennäköisesti muutoksen alueella nikamat pääsevät liikkumaan liikaa. Tällöin hermojuuret niiden välissä voivat ajoittain tai pysyvämminkin jäädä ahtaalle ja saattaa syntyä iskiastyyppistä kipusäteilyä, puutumista ja heikkoutta alaraajaan. Onneksi nämä oireet ovat jääneet taka-alalle.

    Periaatteessa hoitona ulkoinen tuki esim. liivin muodossa tai oman lihaskorsetin treenaaminen samaan tarkoitukseen saattaa toimia hyvinkin. Juokseminen ei ole ehkä parhaasta päästä liikuntamuotoja. Siinä tulee kuitenkin melkoista tärinää alaselkään. Omt-käsittelyn tulokset nikamansiirtymässä ovat vähän tuurissaan. Joskus voi hyötyäkin olla mutta tulosta on vaikea ennustaa.

    Sinänsä lonkkien jäykkyyttä ei suoraan synny kyseisestä vaivasta. Lihakset voivat olla kuitenkin suojaavassa krampissa ja tämä voi levitä naapurialueillekin aiheuttaen myös lonkkien kankeutta. Lihasjännitykset voivat myös erilaisia paikallisempia ja heijastuviakin kipuja aiheuttaa. Niiden selvittämiseksi joutuu lääkäri kopeloimaan kipualuetta jos haluaa niitä mietiskellä. Jos on joku ylläpitävä ongelma, kuten nämä selkävaivat, niin hoidonkin hyöty on joskus lyhytaikainen.

    Selkävaivat eivät suojaa muilta vaivoilta, esim. lonkkien nivelrikolta. Se voi olla yksi selitys lonkkien jäykkyydelle. Tämä on helposti selvitettävissä lääkärin tutkimuksella ja tarvittaessa röntgen-kuvauksella. Jos vaivat on perinpohjaisesti selvitetty, niin on helpompaa löytää paras hoito.

    VastaaPoista
  32. Olen 30 vuotias nainen ja minulle todettiin viime vuoden marraskuussa oikean lonkkaan nivelrikko. Olen nyt rampannut kuukausittainen fyssärillä ja omatoimisesti jumpannut. lähentäjä on kireä kuin viulunkieli ja en saa mitään venytystä tuntumaan, kun jalan liikkuvuus sivulle on rajoittunut ja ajoittain erittäin kivuliasta. Minulle on myös syntynyt lonkkamaljaan kystiä.

    Pelasin pari vuotta jefua ja jouduin sen lopettamaan. Rakastan liikuntaa ja minulla on alkamassa koulu joka on suhteellisen fyysinen (juoksemista ja voimankäyttöä) Lääkärin kanssa juteltua tuli sellainen fiilis että se nyt vaan on näin ja sille ei nyt tehdä mitään jos ei leposärkyjä tule, elä sen kanssa. Mihinkä suuntaan minun kannattaa nyt lähteä tämän lonkkani kanssa, jotta pystyisin suorittamaan kouluni kunnialla sekä harrastamaan kivuttomasti lenkkeilyä ja muuta urheilua??

    VastaaPoista
  33. Hei!

    Onpa nivelrikko iskenyt nuorella iällä. Valitettavasti joudun olemaan pitkälle samaa mieltä kuin aiempi kollega. Lonkan nivelrikkoon ei ole tarjolla sellaista hoitoa millä olisi mahdollista saavuttaa kivuton ja hyvä rasituksen ja urheilun sieto niveleen.

    Kipu- ja rustolääkkeitä käytetään ja kun lepokivut haittaavat niin keinonivelajatusta voi ortopedin kanssa pohdiskella. Keino- eli tekonivel ei ole oman nivelen veroinen ja ei sekään mahdollista suurempia rasituksia. Kaikki keinonivelet ovat kuluvaa tavaraa ja niitä on syytä kohdella sen mukaisesti.

    Jos suunniteltu työ vaatii suurempaa lonkan rasitusta, niin kannattaa miettiä muuta työtä. Jos on jo yli 5 vuotta työhistoriaa, niin omasta eläkevakuutusyhtiöstä kannattaa kysyä ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksista.

    VastaaPoista
  34. Moi!

    Minulle tehtiin lonkan isohko tähystysleikkaus anestesiassa marraskuussa 2014.

    Syy tähän oli lonkan labrumin repeämä. Sieltä poistettiin mm. myös luukyhmy. Hiottiin, sahattiin, tasoitettiin pintoja jne.

    Huomasin leikkauksen auttaneen. Lonkka napsui edelleen, mutta ortopedini että fysioterapeuttini sanoivat, että napsumista voi hillitä ajan myötä erilaisilla liikkeillä. Napsuminen ei kuitenkaan haitannut enää leikkauksen jälkeen, koska se ei ollut kivuliasta.

    Nyt lauantaina (26.9.2015) huomasin lonkan olevan yht' äkkiä hyvin kipeä. Huomasin jo tällä samaisella viikolla sen olevan normaalia jäykempi ja luulin sen johtuvan siitä, kun en ole hetkeen pystynyt treenaamaan kunnolla. Sunnuntai-aamuna herätessäni ja yrittäessäni nousta sängystä, lähes ulvahdin kivusta. Koko jalka lantiosta polveen oli niin kipeä, että ihan päässä huimasi. Etureisi on superkireä ja kipu säteilee myös takapuolelle.

    Kävely on hyvin vaikeaa, sillä se sattuu ja joudun linkkaamaan. Linkkaus vastaavasti aiheuttaa alaselän kipeytymistä. En pysty nukkumaan, kun jalkaa tykyttää koko aika. Istuminen, seisominen, makaaminen, venyttely, kaikki jomottavat tai ihan sattuvat. Poikaystäväni on urheiluhieroja ja hän hieroi varovasti lonkkaa ja etureittä, mikä auttoi jonkin verran.

    Työnteko näin kipeällä jalalla/lonkalla hyvin kivuliasta ja vaikeaa sillä olen vartija ja minun pitäisi pystyä tarvittaessa esimerkiksi juoksemaan..

    Tämä on outoa, sillä nyt lonkka on kipeämpi ja arempi kuin ennen leikkausta. Melkein vuoden lonkka tuntui hyvältä vaikka vähän jäykempi, kipua ei kuitenkaan ollut.

    Lonkka edelleenkin siis ihan h*lvetin kipeä. Olen hyvin huolissani siitä; eihän se ole voinut revetä uudestaan tai jotain sen kaltaista? Kannattaako nyt heti mennä esim. magneettikuvauksiin uudestaan ja ottaa yhteyttä ortopediini/kirurgiini, joka suoritti leikkauksen? (Röntgenistä ei siis hyötyä, kun ei ole luusta kyse.)

    VastaaPoista
  35. Hei!

    Onpa vaiva äitynyt ärhäkkääksi. Vaikea on tietysti voron perään juosta jos jalka on kovin kipeä.

    On hankala sanoa ilman tutkimusta mikä olisi ongelman takana. Toki hoidettu lonkka voi hyvin olla syypää. Vaikka sitä on hoidettu, niin luonto kuitenkin omaan tahtiinsa siellä muutoksia ja joskus uusia ongelmia kehittelee.

    Myös selkäperäinen syy tulee kuvauksen perusteella mieleen. Välilevy sopivasti pullistuessaan voi antaa hermojuuren ärsytystä ja sen seurauksena pahojakin kipuja alaraajaan.

    Jos kuvantamista aletaan miettiä, niin sitä ennen olisi hyvä että lääkäri tutkisi. Näin varmistettaisiin että kuvausta tarvitaan ja että kuvattaisiin todennäköisintä ongelma-aluetta.

    Useimmiten kannattaa kuitenkin jonkin aikaa katsoa tilannetta. Mahdolliset muutoksetkin usein näkyvät kuvantamisessakin paremmin jonkin ajan kuluttua. Kipulääkityksen käyttöä ei kannata ujostella. Tavoitteena on saada kipu haltuun. Käsikaupan ibuprofeenikin on hyvä kipulääke ja lääkäreiltä saa vielä tuhdimpaa tavaraa tarvittaessa.

    VastaaPoista
  36. Tervehdys. Seuraavanlainen case: 4-5 välin välilevytyrä 1. Kerran v. 2001, ei leikkaushoitoa, vuosien varrella kuivui itsestään pois. Tämän jälkeen aktiivista liikuntaa, ehkä ajoittaisia selän oireita muttei niin pahoja. 2014 syksyllä selän ongelmat kulminoituvat uudelleen saman välin prolapsiin jolle leikkaushoito 12/2014. Melkein heti alkoivat lonkan ja nivusen oireet (oikea, jäykkyyttä sisäkierrossa oli ollut jo pidempään, samoin ajoittaista nivusen kipeytymistä urheilun yhteydessä ja lonkan koukistajan kohdalla kipuja). Kuvantamisella todettiin lonkassa FAI, jota hoidettiin ensin kevään ajan fysikaalisilla hoidolla. Ei toivottuja tuloksia ja samalla usein selän väistöskolioosia. Kesän ajan selkä rauhallisempi, lonkan kanssa pystyi elämään. Nyt 2 vkoa sitten selän oireet taas esille pitkän lentomatkan jälkeen, todettiin lievä pullistuma samassa välissä kuin aiemminkin. Tätä ei todennäköisesti operoida. Olen nyt leikkausjonossa lonkan osalta, mahdollisuus tekonivelleikkaukseen (tähystys ei enää auta). Olen 43- vuotias, normaalipainoinen ja aktiivisesti liikkuva mies. Käytännössä mietin, aiheuttaako tuo lonkka toistuvat selän välilevyongelmat eli onko tekonivel keino päästä niistä eroon? Nyt kun molemmat vaivat ovat päällä samanaikaisesti, on vaikea yrittää hahmottaa potentiaalisen leikkauksen hyötyjä. Toki lonkan osalta hyödyt lienevät selkeämmät. Välilevytyrän ja FAIn yhteydestä ei juuri löydy tietoutta.

    VastaaPoista
  37. Hei!

    Ahtaan lonkan ajatellaan muodostuvan yleensä kasvuvuosien aikana. Myöhemmin voi syntyä ruston tai muiden rakenteiden vauriota joka saattaa aiheuttaa kipua. Yhteisestä esiintymisestä selkävaivojen kanssa ei tosiaankaan ole juuri tutkittua tietoa.

    Selkävaivat ovat hyvin tavallisia ja ahdas lonkka ei niiltä suojaa. Ei ole tietoa että näillä olisi syy-yhteyttä keskenään. Todennäköisesti esiintyvät vain samaan aikaan. Oirekuvasta voi varmaankin olla hankala erottaa kumpi vaiva kulloinkin on kipujen takana.

    Luonnollisesti selkävaiva voi aiheuttaa lonkan ja jalan poikkeavaa rasitusta vaikkapa selän erilaisen asennon tai kivun välttely. Perussyyhyn on kuitenkin vaikea nähdä suoranaista syy-yhteyttä.

    Hoitona näin ollen lienee kummankin vaivan hoito yleisten hoitokäytäntöjen mukaisesti.

    VastaaPoista
  38. Hei!

    Mulla lonkka kipuilee aina sillon tällön, ehkä noin kerran kuukaudessa. Kipu tuntuu sivulla, vähän pakaran suuntaan. joskus kipu alkaa hiljalleen ilman kummempaa rasitusta ja kestää joitain päiviä mutta etenkin kipua ilmenee rasituksen jälkeen. Joskus kipu on niin paha etten pysty varaamaan painoa jalalle ollenkaan ja joudun syömään buranaa muutamia kertoja päivässä. Näin käy usein esim salitreeniä seuraavana päivänä. Myös juokseminen ja korkokengillä kävely aiheuttaa tätä. Pahinten kipua aiheuttaa ku teen salilla loitontaja(?laite joka käy reisien ulkosivuille ja pakaraan) liikettä. En tiiä liittyykö tämä lonkkaan ollenkaan, mutta tuota liikettä tehdessä joskus myös nivusessa tuntuu tosi pistävä kipu.

    Kipua mulla tuntuu siis molemmissa lonkissa mutta paljon selkeämmin vasemmassa lonkassa. Ei häirihe jokapäiväistä elämää, hankaloittaa kävelemistä sillon kun koskee ja treenaamista haittaa. Oon 20v, perus hyväkuntoinen. Keskiselässä mulla on Skolioosi ja oon miettiny voisko se vaikuttaa asiaan..

    VastaaPoista
  39. Hei!

    Vaiva voisi hyvin sopia lonkan ulkosyrjään kiinnittyvien lihasten kiinnittymiskohdan, lihasten jänteiden tai seudun limapussin ärsytystilanteeseen. Jos näissä lihaksissa on kireyttä ja /tai heikkoutta niin se voi altistaa ärsytyksen syntymiselle. Tuskinpa olet saanut kehitettyä lonkan nivelrikkoa noin nuoressa iässä. Teoreettisesti ajatellen selän ryhtivirhe voisi altistaa tämänkin alueen ongelmille. Käytännön tasolla en usko että sillä on suurta merkitystä.

    Voisit käydä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista tai urheilulääketieteestä kiinnostuneella yleislääkärillä. Hän voisi todennäköisesti helposti saada kopeloimalla diagnoosin aikaan. Lisätutkimuksena alueen ultraäänitutkimus on mahdollinen jos siihen on tarvetta.

    Hoitona voi aloittaa venyttelyt ja tarvittaessa jumppaohjelman muokkaaminen löydöksen mukaan. Jos kiputila on sitkeä, niin kortisonia on käytetty tarvittavissa tilanteissa hyvällä tuloksella, kunhan mahdollinen perusongelma on hoidettu.

    Tässä yksi linkki aiheeseen liittyen.

    http://emedicine.medscape.com/article/309286-overview#a3

    VastaaPoista
  40. Hei, oikea polveni on vihoitellut jo toista kuukautta. Vwiva alkoi pikkuhiljaa lomamatkalla snorklauksen jälkeen. Kotimaahan saavuttua vaiva aheni ontumisen asteelle. Ultra ja röntgen otettu, lievää nivelten kulumaa molemmissa polvissa ja oikeassa oireilevassa polvessa vettä. Olen syönyt viikon kuurin tulehduskipulääkettä ja nyt 3-4g per päivä panadolia. Olen yritänyt kuntouttaa jalkaa pyöräilyllä ja varivasella venyttelyllö. Oen tostamiseen kahden viikon sairauslomalla. Oireet alkoivatpolven sisäpuolen jänteen kireytenä ja polvitaipeen kipuna. Nyt polvea vihloo reunoilta aina astuttaessa. Etenkin sivusuunnassa astuminen sattuu sekä jalan heiluttelu sivusuunnassa. Jänne myös arka ja polttelee. Aamulla levon jälkeen huolellisesti astuttuna ei tunnu kipua mutta jo muutaman minuutun jälkeen kyllä. Odotan lääkärin soittoa magneetin tarpeellisuudesta. Mielestäni olisi aiheellinen jotta voisin itse kuntouttaa kun vain tietäisin miten. Olen harrastanut liikuntaa, jumppaa ja spinningiä vuosikausia. Takareidet ovat hieman kireät.

    VastaaPoista
  41. Hei.

    Hankala tilanne ja on vaikea antaa kovin fiksua arviota mahdollisesta syystä. Polvi on kuitenkin jostain syystä ärtynyt kun siihen on nestettä kertynyt.

    Mahdollisuuksina tulee mieleen nivelrikko, mikä voi joskus ärtyä ilman se selkeämpää perustetta. Mahdollinen on myös jokin nivelen sisäinen paikallinen syy. Koska niistä tavallisimpia ovat nivelkierukkavaivat, ne ovat ehkä ensimmäinen epäilyksen alainen vaikka oirekuva ei mitenkään erityisesti kierukkavaivaan viittaakaan. Sitten on mahdollista että paikallinen niveltulehdus on jostain syystä iskenyt polveen.

    Lääkärin arvio on tarpeen koska vaiva jatkuu näin haittaavana. Tutkiva lääkäri sitten päättää mitä tutkimuksia kannattaa toteuttaa. Magneettitutkimus on toki hyvä tutkimus varsinkin paikallisten syiden etsinnässä.

    On totta että ilman tietoa vaivan syystä on vaikea omatoimisesti polvea kuntouttaa.

    VastaaPoista
  42. Moikka. Mulla, 43v naisella on ollut nyt reilu 2v kipua lonkassa eikä syytä löydy. Lonkan "sisällä" tuntuu samanlaista kipua kuin "kasvukivut" jaloissa silloin lapsena. Tämä jomottava luukipu tuntuu kokoajan. Sitten saman puolen alamaha, munasarjan kohdalta on niin kipeä etten pysty liikkumaan ollenkaan 1 päivään. Ei auta särkylääkkeet ollenkaan tähän mahakipuun. Maha ylikipeä vain muutamana päivänä kk muulloin se tuntuu vaimeana taustalla. Kivutonta päivää ei siis ole ollut yli 2v. Tietokonekuvat varjoaineilla, juotuna sekä suoneen, röntgenit ja uä otettu myös gyne. Ei mitään vikaa. Sama kipu liikkuessa/levossa. Häiritsee myös yöllä. Miten ei löydy mitään? Ei kai tällästä jäytävää kipua voi olla ilman mitään syytä? Selässä ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. En ole ollut kolarissa tai muutakaan sellaista. Ainut on että synnyin perätilassa jolloin toinen lonkkani oli pois paikoiltaan. Tyynyhoitoa sain. Ja kaikki meni ok. Muistan että kivut alkoivat pikkuhiljaa niin että ensin lonkka ikään kuin jäi huonoon asentoon. Jalan sivullekiertoliike kävellessä auttoi vähän. Potkaisin ikään kuin sivulle...siitä kivut sitten muuttuivat päivittäisiksi ja mahakipu alkoi. Ei säteile selkään eikä jalkaan, vain mahaan, ei nivuseen. Lääkärit eivät osaa enää auttaa. Luulevat varmaan ettei kipujakaan ole. Mitä voin tehdä? Vaivaa vain vasemmalla puolella.

    VastaaPoista
  43. Hankala on ongelma. Joskus on kiputiloja, joihin ei löydy vaikeampaa sairaustilaa niitä selittämään. Periaatteessa se on hyvä, että ei ole vaarallista sairautta. Käytännössä se ei ole erityisen hyvä, koska syyn mukaista hoitoakaan ei osata tällöin antaa.

    Mitä sitten tehdä. Jos ajattelee tuki- ja liikunaelinvaivojen olevan kivun takana, niin fysiatrin vastaanottoa voisi harkita. Kohtuullisen suuri osa fysiatreista jaksaa etsiä harvinaistenkin kiputilojen syitä kopeloimalla kärsivää perinpohjaisesti. Joskus sitten löytyy selitys tai aavistus siitä, mikä voisi olla ongelma ja miten sitä voisi koettaa hoitaa. Takuuta tästä ei valitettavasti voi antaa. Osa kiputiloista jää ikuiseksi arvoitukseksi syynsä suhteen.

    VastaaPoista
  44. Hei. Lonkkani kipeytyvät nykyään herkästi rasituksen jälkeen varsinkin.Lisäksi on tullut yösärkyä kun nukkuu lonkan puolella.Lonkka on arka sivulta painettaessa iskiashermon kohdalta.Kävellessä tilanne parempi paitsi pitemmillä lenkeillä jälkikäteen kipua.Tilanne ollut n.vuoden.Selkäni on leikattu v.2000 ison tyrän vuoksi uusi pullistuma tuli myöhemmin ja hermovaurio vasempaan jalkaan.Magneettikuva otettu tänä keväänä jossa edelleen pieni pullistuma ja jotain tulehdusta nikamissa ja keskivaikea välilevyn rappeuma.Vaikuttaako nämä selkävaivat mahdollisesti lonkkiin ja säären ulkoreunakipuihin joita on myös välillä. Olen 66 v ja valitettavasti ylipainoinen mutta harrastan kyllä kävelyä pyöräilyä ja puutarhatöitä josta valitettavasti saan paikat kipeiksi:( Kävin keväällä fys.hoidossa mutta usein tuli jälkikäteen" sähköiskuja" alaselkään rasituksen jälkeen.Miten tästä eteenpäin?

    VastaaPoista
  45. Lonkan seudun kipu voi olla selkäperäistä. Jos näin olisi, niin selän hoito on olennaista.

    Kipu saattaa olla kuitenkin alkuperältään myös paikallista. Se voisi sopia esim. lonkan limapussin tulehdukseen tai lihasjänteiden kiinnittymiskohtien ärsyyntymiseen. Näissä tilanteissa on usein mahdollista esim. kortisonipiikillä yrittää tilannetta rauhoittaa. Hoitotulokset ovat joskus todella hyvät.

    Voisitte hyvin käydä lääkärillä tilannetta tältä kannalta miettimässä. Yleislääkäri, joka on kiinnostunut tuki- ja liikuntaelinten vaivoista tai fysiatrin vastaanotto voisi olla sopiva paikka.

    VastaaPoista
  46. Hei!

    Olen puolisen vuotta kärsinyt kivusta oikealla puolella akselilla alaselkä-lonkan sivu-alavatsa-nivunen. Kipu alkoi mielestäni ajoittaisena kipuna nivusessa josta nyt levinnyt. Selkärangan sivussa, pakarassa ja lonkan ulkosyrjässä tuntuu paineltaessa kipupisteitä. Erityisesti alavatsakipu huolestuttaa, se on lähellä nivusta mutta kuitenkin vatsan puolella, välillä tuntuu myös häpyluussa. Gynekologinen ultra on tehty ja terveyskeskuslääkäri tunnusteli vatsan ja piti tukirankaperäisenä.

    Kipu hellittää levossa ja pahenee liikkeessä. Levossakin kuitenkin
    välillä vihlaisee vatsaa tai kylkeä. Selkä ei varsinaisesti ole kipeä mutta kumartuessa on issiastyyppistä kipua alaselässä ja pakarassa. Reipas kävely hyvillä kengillä tuntuu taas helpottavan oireita.

    Miltä tällainen kuulostaisi? Muuten en olisi erityisen huolissani, lantion alueen tukirankavaivoja on ollut ennenkin, mutta tuo alavatsakipu huolestuttaa.

    VastaaPoista
  47. Selkäperäistä säteilyvaivaa ja vatsa-alueen paikallista vaivaa on joskus vaikea erottaa toisistaan. Ei ole sellaisia ehdottomia oireita, jotka kertoisivat kipun lähteen yksiselitteisesti.

    Jos selän liikkeet ja rasitus oiretta pahentaa, niin se vie ajatuksia selän suuntaan syyllistä etsittäessä. Jos taas paikallisesti tunnustellen löytyy samantyyppisiä kipuja, niin kipualueen omat ongelmat tulevat mieleen.

    Vatsan alueella on paljon rakenteita, jotka voivat kipuja antaa. Valitettavasti niiden antamat tuntemukset ovat usein epätarkasti kohdistuvia. Ilmeisesti suoliston puolelta ei erityisiä oireita ole ollut.

    Vaiva sinänsä hyvin voi selittyä tukielinten ongelmilla. Fysioterapeutin kanssa voisi miettiä olisiko jumpalla ja venytyksillä mahdollista oireisiin vaikuttaa. Tietysti gynekologilla voi käydä tarkistuksessa ellei sitä jo ole tehtykin.

    VastaaPoista
  48. Hei, minulle laitettiiin lonkkaproteesi 9,12-16.Leikkaus meni lääkärin mukaan hyvin
    ja olenkin päässyt köpöttelemään keppien kanssa. Nyt kuitenkin huolestuttaa vihlaiseva kipu lonkassa, joka säteilee etureiteen.Kipu syntyy kun esim nostan tai siirrän jalkaa sängyssä maaten tai nostan polvea seistessäni. onko syytä huoleen?
    Olen 54 vuotias mies.

    VastaaPoista
  49. Minulle laitettiin lonkkaproteesi 9,12-16 ja kaikki meni lääkärin mukaan hyvin.
    Keppien kanssa olen päässyt liikkumaan varsin hyvin. Nyt kuitenkin huolestuttaa lonkassa tuntuva vihlaiseva kipu joka säteilee etureiteen, kipu syntyy kun siirrän tai nostan jalkaa esim. sängyssä maaten. Myös polven nosto tuottaa kipua.
    Olen 54 vuotias mies.

    VastaaPoista
  50. Hei!

    Lonkan proteesileikkaus on iso toimenpide. On luonnollista että sen jälkeen on jossain määrin kipuja. Kun kipu on ilmaantunut tämän verran myöhemmin ja jos siinä ei ole selvää vähentymistaipumusta, niin ottaisin yhteyttä hoitopaikkaan. Heidän on helpointa arvioida mitä olisi parasta tehdä.

    VastaaPoista
  51. hei.laitettiin tekonivel oikean lonkkaam marraskuussa 2016.nyt oikean puolinen jalka tuntuu pidemmältä ja kun olen kävelemässä selkään alkaa sattua voiko tämä vielä korjaantua..haluaisisin myös tietää kuinka kauan leikkaushaava on kosketusarka sekä tuntuu kireeltä.meneekö ohi.olisiko rasvaamisella apua?

    VastaaPoista
  52. lonkkanivel leikkaus marraskuu 2016.oikea jalka tuntuu korkeammalta ja kävellessä alkaa ristiselkään sattua tai tunne että väsyy,voiko tämä vielä korjaantua?kuinka kauan leikkaushaavaa on kosketusarka ja tuntuu että kiristää.auttaisiko rasvaaminen.

    VastaaPoista
  53. Hei!

    Keinonivelleikkausten jälkeen jalkojen pituudessa voi tapahtua muutoksia. On mahdollista että nivelrikon seurauksena on jalka ennen leikkausta ollut lyhyempi leikatulla puolella. Jos jalkojen mitat leikkauksessa tasataan, niin leikattu puoli voi tuntua nyt pidemmältä. Elimistö, mukaan lukien lanneselkä, kun on tottunut pitkän ajan kuluessa leikkausta edeltäneeseen tilanteeseen. Toki voi leikkauksessa jalasta tulla hieman pidempikin teknisten tai muiden syiden vuoksi. Harvoin käydään uudestaan leikkaamaan vaikka näin olisikin.

    Yleensä selkä ajan kanssa tottuu uuteen tilanteeseen. Olisi hyvä pitää selän liikelaajuudet ja voima kunnossa jumpalla tai esim. kuntosaliharjoittelulla. Fysioterapeutti voi antaa ohjeita. Leikkauspaikassa tai terveyskeskuksessa varmaan löytyy tähän apua.

    Jos arven kosketuarkuus on huomattavaa, sitä on hyvä näyttää leikkauspaikassa. Jonkin tasoista kiristyksentunnetta voi jäädä suurten leikkausten jälkeen pitkäksikin aikaan. Rasvauksesata ei ole haittaa. Ei tosin välttämättä hyötyäkään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohje- nilkka- ja jalkakipu

Jalka kannattaa koko ihmistä läpi elämän Alaraaja joutuu jatkuvasti kantamaan koko ihmisen painon kun nilkka sekä jalka huolehtivat kontaktista alla olevaan pintaan. Pohkeen tukirakenteen muodostavat kaksi pitkää luuta, kooltaan suurempi sääriluu eli tibia ja sen viereen ulkosyrjälle kiinnittyvä pohjeluu eli fibula. Pohkeessa on voimakkaat lihakset, jotka kiinnittyvät akillesjänteen avulla kantapäähän. Ylemmän nilkkanivelen muodostaa sääri- ja pohjeluun alapäät, joiden välissä on nilkkaluista telaluu eli talus. Jalka on hyvin monimutkainen rakenne. Nilkasta alaspäin lukien on jalassa 26 luuta. Rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa. Pohjekipu Lihaskivut Pohjelihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, harjoittelun tai lihasrentoutuksen puutteen johdosta. Valmistautumattomien pohjelihasten äkillinen rasitus tai suora isku voi myös aiheuttaa kipuja. Kova juoksuharjoittelu ylämäkeen on huomattava rasite pohkeille. Lihasten kipeytyminen runsaamman harjoittelu

Vatsakipu

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita. Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire. Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä. Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisä

Silmäkipu

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta. Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia. Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen. Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoit