keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Lonkkakipu

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.
Kun matkakuume iskee niin Lomapallo.com on omatoimimatkailijan paras apu. Voit helposti ja nopeasti vertailla ja löytää parhaat hinnat lennoille ja hotelleille kaikkialle maailmaan.


Testaa lonkkakivun oirekyselykaavake!

Jos olet menossa lääkärille lonkkakivun vuoksi, voit täyttää tämän kaavakkeen ja lähettää sen omaan sähköpostiisi. Sieltä voit tulostaa sen itsellesi mukaan vastaanotolle, tai jos lääkärisi ottaa vastaan sähköpostia, voit välittää sen edelleen hänelle ennen vastaanottoa. Näin saat varmemmin kerrottua ja kirjattua vaivoistasi olennaiset tiedot. Lääkärisi voi myös saada ongelmistasi selvemmän kuvan ja hänelle jää enemmän aikaa tutkia ja miettiä vaivasi hoitoa.

Palvelu ei maksa mitään. Sen turvallisuus on tavallisen sähköpostin luokkaa, joten älä lähetä siinä arkaluonteisia tietoja. Kipu.net ei tallenna viestejä eikä sähköpostiosoitteita minnekään. Täyttämäsi kaavake lähetetään itse kirjoittamaasi omaan sähköpostiosoitteeseesi.

Täytä lonkkakivun oirekyselykaavake!

Lonkkavaivoja enemmän iäkkäillä

Lonkkavaivat ovat yleensä vanhempien ihmisten ongelmia. Niitä saattaa olla kuitenkin jo lapsuudessa. Tällöin voi syynä olla synnynnäinen lonkan sijoiltaanmeno, lonkan pään luutumishäiriö tai ohimenevä lonkkatulehdus. Näitä vaivoja näkevät useimmiten lapsia hoitavat lääkärit.

Nivelrikko usein proteesilla kivuttomaksi

Kaikilla ihmisillä nivelten rustopinnat rappeutuvat iän mukana ja niihin kehittyy sen seurauksena epätasaisuutta, pieniä vaurioita ja eriasteista rappeutumaa tai nivelrikkoa. Nuorella iällä sileät pinnat takaavat hyvät liukuominaisuudet nivelessä. Kun rusto on karheampaa, niin nivelpintojen liukuminen toistensa suhteen vaikeutuu. Jos rusto paikoittain kuluu kokonaan pois, niin paljaat luupinnat joutuvat kosketuksiin toistensa kanssa. Tällaisessa nivelessä on liike kankeaa ja kivuliasta.

Rustokudoksessa tapahtuu koko ajan hajotusta ja uudelleen rakennusta. Nivelrikon on katsottu syntyvän kun normaali korjausmekanismi epäonnistuu johtuen mekaanisista ja biokemiallisista muutoksista nivelessä. Rustokudoksessa ei ole verisuonia, joten rustosolujen ravintoaineiden ja hapen saanti on rajoittunutta ja ne joutuvat kuitenkin pitämään yllä laajaa solujen ulkoista tukirakennelmaa.

Varhaisessa vaiheessa kun vauriota yritetään korjata, kertyy rustosoluja vaurioalueelle ja kasvutekijäpitoisuus tukikudoksessa lisääntyy. Jos tämä korjausyritys epäonnistuu niin se johtaa kudoksen korjauksen ja purkamisen tasapainon häiriintymiseen ja hajotus pääsee määräävämpään asemaan. Tämä johtaa lisääntyneeseen rustosolujen kuolemaan, jolloin syntyy normaalia rasitusta kestämätöntä kudosta. Koska rustokudoksessa ei ole hermoja, ovat alkuvaiheen rustomuutokset kivuttomia, eikä oireita ilmene ennen kuin muut kudokset vaurioituvat.

Viime aikoina on todettu myös luulla ja nivelkalvolla olevan oma roolinsa nivelrikon synnyssä. Nivelkalvon paikallisia tulehdusoireita, kuten turvotusta ja tulehduksen aiheuttamaa kipua, on usein taudin kulun yhteydessä. Katsotaan näiden oireiden olevan toissyntyisiä ja ilmenevän kun ruston tukirakenteen hajoamistuotteet ja välittäjäaineet pääsevät nivelkalvon kanssa kosketukseen. Tulehdusmuutokset puolestaan vaikuttavat epäsuotuisasti ruston hajotus-korjaus tasapainoon, joka entisestään lisää tulehdusmuutoksia nivelkalvossa. Noidankehä on valmis ja voi paheta.

Nivelkalvon tulehdusta esiintyy nivelrikossa aivan tautiprosessin alussa kuten myös myöhemmissä vaiheissa. Asteeltaan se on vähäisempää kuin nivelreuman yhteydessä, mutta voi olla osatekijänä kierteessä, joka johtaa nivelrikon pahenemiseen ja muutoksiin ruston alaisessa luussa. Niitä ovat röntgenkuvissa näkyvät luupiikit, luun uudismuodostus. luukato ja kovettuminen.

Ensimmäisiä nivelrikon oireita ovat rasituksessa ilmenevät kivut. Kipuja voi tulla aluksi vain juostessa tai kävellessä tai muuten lonkan suuremmassa rasituksessa. Ne tuntuvat nivusissa tai lonkan ulkosyrjällä ja voivat säteillä reiteen, joskus jopa polveen asti. Kun tauti etenee, kipuja voi ilmaantua aina vähäisemmässä rasituksessa ja myös levossa, nivelen liikkeissä voi olla jäykkyyttä ja kankeuden tunnetta.

Kun liikelaajuus lonkassa alkaa supistua niin sisäkierto, eli reiden kierto nivuseen päin, tyypillisesti rajoittuu ensiksi. Pahimmillaan saattaa kuluma aiheuttaa voimakkaitakin lonkan kipuja ja särkyjä levossa ja öisin nukkuessa ilman mitään rasitustakaan. Hyvät ja huonommat kipujaksot voivat vaihdella ilman mitään erityistä säännöllisyyttä tai loogisuutta. Pienikin rasitus saattaa yllättäen pahentaa voimakkaasti kipuoiretta.

Lonkan seudun kivut voivat tietysti tulla myös muista kudoksista kuten lihaksista ja jännerakenteista. Pitkällinen istuminen tai muut huonot yksipuoliset asennot voivat kipeyttää lonkan ja pakaran seudun lihaksia. Tällöin lonkkakipu voi tulla helposti istuessa. Myös selkävaivat säteilevät ja antavat kiputuntumaa lonkan seutuun kohtuullisen usein.

Lääkäri havaitsee tutkiessaan lonkan liikelaajuuden rajoittuneeksi ja liikkeet kivuliaiksi. Lopullinen diagnoosi varmistuu röntgenkuvauksella. Yleensä tämän vaivalloisempia tutkimuksia ei tarvitse tehdä, vaan hoidon suunnittelu voidaan alkaa. On hyvä tietää että noin puolessa tapauksista, jolloin röntgenkuvassa on nivelrikkomuutoksia, ei ole kuitenkaan mitään oireita. Syytä tähän ei tunneta. Näin ollen sattumalta kuvissa näkyvät rappeutumamuutokset lonkassa tai muissa nivelessä, eivät yleensä vaadi mitään toimenpiteitä.

Parantavaa lääkehoitoa ei valitettavasti ole keksitty, joten joudutaan tyytymään oireiden lievitykseen. Kannattaa etsiä sopiva kipulääke, jolla lonkkasärky pysyy kurissa ilman pahempia sivuvaikutuksia. Lääkitystä joudutaan vaikeimmissa vaivoissa käyttämään jatkuvasti, lievemmissä tapauksissa voidaan tyytyä tarvittaessa otettavaan lääkitykseen.

Fysikaalisena hoitona kannattaa vaikeammissa kivuissa kokeilla lonkkanivelen venytystä. Tämä saattaa pitkäksikin aikaa rauhoittaa vaivoja. Ennen venytystä täytyy lonkan nivelkapselia käsitellä syvälämmöllä, ja hieronnalla rentouttaa lihakset jotta venytys voidaan suorittaa. Kipuoireen lievitykseen on myös käytetty syvältä vaikuttavia sähköhoitoja. Tärkeää on pitää lonkan seudun ja jalkojen lihakset toimintakykyisinä. Lonkkaa on hyvä käyttää kohtuudella kipuoireesta huolimatta. Fysioterapeutti tai henkilökohtainen kuntosaliohjaaja voi tehdä lihaksien voimistavan liike- tai kuntosaliohjelman.

Itsehoitona voi reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä käyttää muutaman päivän kuurina. Koska yleensä kipuja aiheuttavat rakenteet ovat syvällä, salvojen käyttö ei ole tarkoituksenmukaista. Alkuvaiheessa kylmähoitoa voi antaa useamman kerran päivässä alkuvaiheessa ja myöhemmin voi kokeilla lämpöä.

Tärkeää on ottaa mahdollisimman paljon pois painoa kuluneelta niveleltä. Tämä voidaan ylipainoisilla saada aikaan laihduttamalla, mikä valitettavasti ei ole yhtä helposti tehty kuin sanottu. Siihen kannattaa kuitenkin uhrata energiaa.

Kantaminen on syytä rajoittaa minimiin. Kauppamatkoja varten kannattaa hankkia kassi, jossa on pyörät alla. Kauppiasta voi pyytää toimittamaan tavarat kotiin tai tilata ne netin kautta.
Keppi on hyvä ottaa käyttöön. Valitettavasti keppiä pidetään usein merkkinä siitä, että henkilö on niin huonossa kunnossa, ettei muuten pääse liikkeelle. Tästähän ei ole kysymys: keppi antaa käyttäjälleen myös aivan uudenlaista arvokkuutta. Toinen hyvä vaihtoehto ovat urheilulliset sauvakävelysauvat.

Vaikka painoa kannattaa lonkalta vähentää, ei tämä tarkoita sitä, että liikkuminen pitää lopettaa. Erittäin tärkeää on kivusta huolimatta pitää voimistelulla lonkan lihaksia kunnossa. Sitä voidaan toteuttaa esim. vedessä, jolloin lonkkaniveltä rasitetaan vähemmän.

Leikkaustoimenpiteitä on harkittava, jos kipu ei riittävästi helpotu lääke- ja liikehoidolla, kun se häiritsee päivittäistä elämää ja yöunta. Useimmiten kulunut nivel korvataan keinonivelellä. Nämä leikkaukset vähentävät kipua yleensä erittäin hyvin. Täytyy kuitenkin muistaa että vaikka ovatkin kestäviä, keinonivel on kuluvaa ainetta, joten rasitusta täytyy annostella tämän mukaan. Leikkauksen jälkeen on ponnekkaasti huolehdittava lihasten toimintakyvystä ja kävelyn harjoittelusta, jos siinä on ongelmia.

Nykyisten keinonivelten uskotaan kestävän 25–30 vuotta. 10 vuotta kestää hyvin n 95 % lonkan keinonivelistä, 20 vuotta n 80 %. Jos keinonivel joudutaan asettamaan nuorella iällä, on olemassa vaara, että se irtoaa ennen kuin elämänkaari on muuten lopussa. Jokainen uusintaleikkaus on aina edellistä hankalampi. Siksi pyritään ensimmäistä leikkausta lykkäämään nuoremmilla ihmisillä mahdollisimman pitkälle.

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä ongelmia. Lääkärin kanssa kannattaa asiasta keskustella jos tekonivelleikkauksen jälkeen esiintyy ongelmia nivus- tai pakarakivun, paineen tai turvotuksen tunteen, leikkaushaavan tai nivusseudun pullistuman muodostumisen, lonksumisen, lonkasta kuuluvan narinan tai muiden äänien muodossa.

Lonkkanivel voi tulehtua myös nivelreuman ja muiden reumaattisten sairauksien seurauksena. Reumassa on yleensä monien nivelten tulehduksia ja lonkkanivel on erittäin harvoin ainoa nivel missä reuma antaa oireita. Nivelreuman diagnoosiin päästään tyypillisten, useiden nivelten muutosten, laboratoriotutkimusten ja röntgenkuvien perusteella.Lonkan limapussin tulehduksessa kortisoni usein auttaa

Lonkan seudun limapussi voi tulehtua ja antaa kipuoireen, joka saattaa säteillä alaspäinkin. Tätä kutsutaan bursiitiksi eli limapussin tulehdukseksi. Vaiva sekoitetaan joskus iskiakseen. Limapussin tulehduksessa todetaan tutkittaessa voimakas paikallinen arkuus ja joskus myös pullottava muodostelma lonkan ulkosyrjällä.

Ultraääni- tai MRI-kuvausta voidaan käyttää diagnoosin varmistamiseksi ainakin jos on tarpeen sulkea pois muut mahdolliset syyt. Jos taudinkuva on tyypillinen, kuvauksia ei välttämättä tarvita.

Lonkan ulkosyrjällä kiinnittyy reisiluuhun myös jänteitä, jotka saattavat ärtyä ja antaa samanlaisia oireita kuin bursiitti ilman varsinaista limapussintulehdusta. Yleensä vaiva asettuu yhdellä kortisonipiikillä, jos kipulääke ja lepo osoittautuvat riittämättömiksi.Lonkan vammat

Lonkan pienet ja suuremmat vammat voivat aiheuttaa kipuja. Ikäihmisillä on lonkan murtuma kaatumisen seurauksena tavallinen. Jos vamman jälkeen lonkka ei kivulta anna varata, on syytä käydä lääkärissä. Murtumat voidaan varmentaa röntgenkuvauksella. Niitä leikataan aktiivisesti ja hoitotulokset ovat parempia kuin pitkällisellä makuuttamisella mitä aiemmin harrastettiin.

Lonkkamurtumien kannalta riskiryhmän muodostavat ikäihmiset, joilla joku liikkumista haittaava tai huimausta ja tasapainon heikkoutta aiheuttava sairaus. Myös muuten vain vähän liikkeellä olevat, riittämättömästi kalsiumia ja d-vitamiinia saavat, osteoporoosia eli luukatoa sairastavat, laihtuneet ja luita haurastuttavia lääkkeitä käyttävät ikäihmiset ovat muita useammin vaarassa saada lonkkamurtuman. Ennaltaehkäisynä kunnon ravinto, riittävä liikunta ja muu toiminnallinen aktiivisuus pitävät riskin pienempänä ja mielikin pysyy paremmin virkeänä.

Pienemmätkin kolhut esim. urheilussa voivat aiheuttaa ruhjevammoja tai pientä verenvuotoa ihon alle, lihaksiin tai muihin rakenteisiin. Äkkinäisten tai suurempien rasitusten jälkeen voivat lihakset ja jänteet ärsyyntyä. Yleensä pienemmät vaivat asettuvat nopeasti ja eivät aiheuta pidempiaikaisia ongelmia. Kylmällä hautomista, tulehduskipulääkkeitä ja tarvittaessa fysikaalisia hoitoja ja hierontaa voidaan käyttää hoidossa.Nivustaipeen hermopinne aiheuttaa kipua etureidellä

Joskus voi reiden etu- sivupintaa hermottava nervus cutaneus femoralis lateralis -hermo joutua puristuksiin nivustaipeessa. Tätä tilaa kutsutaan meralgia parestheticaksi. Vaivan synnyssä voivat altistavina tekijöinä olla vammat, kasvaimet ja hoitotoimenpiteet nivusalueelle, raskaus tai runsas ylipaino. Jos ihmisellä on yleistä hermorappeutumaa esim. sokeritaudin, alkoholinkäytön tai lääkeaineiden seurauksena, hermot vaurioituvat helpommin.

Jos pinne on syntynyt, ilmenee reidessä hermotusalueella kipuja. Reiden kipualue on hyvin tarkka. Ajan mittaan se voi tulla myös puutuneeksi. Tutkittaessa todetaan tunnon alentumaa tyypillisellä alueella reiden etu-ulkosyrjällä, ja joskus arkuutta hermon ärsytyskohdassa nivustaipeessa. Lihastoiminnan puutoksia ei esiinny.

Diagnoosi varmistuu hermoratatutkimuksella (EMG). Jos vaivan syntyyn on osallisena lonkan virheellinen asentotottumus, lihasjännitys tai -kireys, hoitona voidaan käyttää lihasvenytyksiä ja asento- ohjausta, jolla pyritään vähentämään lihasjännitystä ja tätä kautta hermon puristusta. Kortisonipistoksia on käytetty hoitona. Leikkaushoitoa on mahdollista harkita, jos muilla keinoin vaivaa ei saada kuriin ja vaiva haittaa merkittävästi normaalia elämää. Yleensä kuitenkin vaiva asettuu ajan kanssa.Säteilykivut selästä, kivun perussyy ei aina lonkassa

Selkävaivat ja lonkkavaivat ovat kummatkin tavallisia ja voivat esiintyä samalla ihmisellä samaan aikaan. Alaselän välilevyrappeutumasta johtuvat kiputilat saattavat säteillä lonkan seutuun. Samoin saattaa pakaralihasten aiheuttama hermopuristus aiheuttaa lonkan seudun kipua. Jos tilanne on tämä, voi olla hyvä käydä lääkärillä. Asiantuntija voi arvioida sen hetkisen ongelman perussyytä ja kohdistaa hoitotoimet oikeaan paikkaan, jolloin hoidon teho voi olla parempi.

Nivelreuma, lonkkakipu harvoin ensimmäinen reuman merkki

Myös nivelreuma voi kipeyttää lonkkanivelen. Tällöin myös muissa nivelissä on usein oireita. Diagnoosi varmistuu laboratoriotutkimusten avulla. Nivelreumassa on tärkeätä aloittaa asianmukainen lääkehoito diagnoosin jälkeen. Nivelreuman hoito sujuu parhaiten reumatautien erikoislääkärin valvonnassa.Napsuva lonkka on kiusallinen, mutta harmiton

Lonkasta kuuluva kivuton napsuminen on harmiton ilmiö. Yleisimmin se johtuu reiden sivusyrjän lihaksen hyppäämisestä lonkan uloimman kohdan yli. Hoitotoimenpiteitä ei yleensä tarvita.Lonkkakipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Lonkan voimakas kipu kaatumisen tai muun suuremman vamman jälkeen.
Lonkan kipu ja jalan päälle varauksen mahdottomuus.

Lääkärissä käynti tarpeen

Lonkan kivulias liikerajoitus.
Lonkan kipu, jos siihen liittyy säteilyoiretta, heikkoutta, tunnottomuutta tai pistelyä jalkaan.
Lonkan leikkauksen jälkeinen lisääntyvä kipu ja lämpöily.
Keinonivelleikkauksen jälkeiset äänet tai lonksuminen nivelessä.
Lonkan kipu ja pidempiaikainen alaraajan turvotus.
Lonkan kipu, jos se ei anna nukkua.
Lonkan kipu, jos se häiritsee tai estää työn tai tavallisten kotiaskareiden teon.
Pitkittyneet lonkan kiputilat, jos tilanne ei itsehoidolla rauhoitu.
Lasten lonkkakivut.

Yleensä voi hoitaa itse

Lievät ja ohimenevät lonkkakivut.
Lievät rasituskivut lonkan seudussa.

Lisätietoa lonkkakivuista:

Jumppavideoita lonkkavaivoissa, Kunto.net.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli nivelrikosta.
Therapia Fennica lonkan nivelrikosta.
Käypähoito suositus lonkan ja polven nivelrikosta.
Suomen nivelyhdistyksen sivujen artikkeli lonkan nivelrikon hoidosta mm. leikkauksista.
About.comin englanninkieliset sivut lonkkaleikkauksista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli lonkan limapussin tulehduksesta.
Wikipedian englanninkielinen artikkeli nivustaipeen hermopinteestä.
Webmd.comin englanninkieliset sivut lonkasta nivelreumassa.Kipu.net englanninkielisten kirjojen kirjakauppa. Kirjoja lonkkakivusta. Powered by amazon.co.uk.

27 kommenttia:

 1. Jokohan löytyi oikea osoite? Oikea lonkka keinonivel -05 OK. Vasen lonkka keinonivel -08, ei todellakaan OK! Kirvelevä pistävä kipu heti leikkauksen jälkeen lonkassa, kuuluu kuulemma asiaan, ei kuulu omasta mielestäni. Lonkka kuvattu x3, ainakin, leikkauksen jälkeen, kaikki hyvin sanovat lääkärit. Yösärkyä joka säteilee molempiin reisiin, myös lonkassa särkyä. Liikkuminen sujuu hyvin, kävellessä tuntuu lievä kipu lonkassa. Jumpassa käyn, vesivoimistelua harrastan ym. jne.Siis kuntoutusta harrastettu. Vertailukohteena on tuo oikea lonkka, siis tiedän mistä "puhun", vaan kun ei täällä Päijät-hämeen suunnalla oikein tuo "pienenimmeisen" ääni kuulu sinne pääkallonpaikalle. Mitähän pitäisi tehdä????

  VastaaPoista
 2. On erinomaista, että tilanne kuvauksissa keinonivelleikkauksen suhteen on asianmukainen. Mutta tietysti muitakin kivun lähteitä voi olla lonkan alueella.
  Mieleen tulevat seuraavat mahdollisuudet. Lonkan limapussin tulehdus tai lonkan seudun lihasten tai niiden jänteiden kiinnittymiskohdan ärtyminen voisi olla yksi mahdollisuus kipuoireiden takana. Tällöin yleensä useimmiten lonkan ulkosyrjällä on tunnusteltaessa paikallista arkuutta. Tämän vaivan diagnoosissa ei välttättä aina tarvita edes lisäkuvantamisia. Jos kyseessä olisi tälläinen vika niin kortisonipistoksia tai fysioterapiaa useimmiten käytetään hoitona.
  Koska on molemminkin puolin oireita reisiin niin myös selkäperäisen vaivan mahdollisuus täytyy pitää mielessä.
  Ehdottaisin että kävisit fysiatrilla näyttämässä tilannetta niin uskoisin että vaivan syy tulisi selvemmäksi. Ainahan tosin ei kipuoireen syytä aivan tarkaan pystytä sanomaan mutta kun vaiva näinkin pitkään vaivannut niin mielestäni olisi asiaa kerran vielä hyvä pohtia. Jospa syy ja helpotusta siihen kuitenkin löydettäisiin.

  VastaaPoista
 3. Minulle on vaihdettu vasen lonkkanivel 12/2004. Leikkauksen jälkeen lonkka ei "toiminut" mielestäni hyvin. 12/2005 tuli sitten lonkkaluksaatio, lonkka saatiin paikoilleen. Sairastuin rintasyöpään 3/2006 ja ensimmäisen sytostaattihoidon jälkeen lonkka "laukesi". Uusi leikkaus ja nivel ja sairaalassa lähes kaksi kuukautta pahan tulehduksen takia. Nyt lonkka toiminut ok. Oikea lonkka on oireillut nyt vuoden ajan, samat oireet kuin vasemmassa ennen leikkausta. Olen käynyt ortopedillä ja jonotan nyt uutta niveltä. Minua on vaan alkanut ihmetyttää mahdoton kipu oikeassa polvessa liikkuessa sekä levossakin. Tiedän, että kipu säteilee jopa polveen asti, mutta en muista, että se olisi ihan tällaista ollut. Ortopedi kyllä tarkisti, että liikeradat on hyvät polvessa. Nyt lonkanseudulla kipu tuntuu tosi vähäiseltä verrattuna polvisärkyyn.

  VastaaPoista
 4. Kyllä lonkan nivelrikkokin voi tietysti antaa kipuoiretta säteillen myös alaspäin polven seutuun. Kuitenkaan lonkan nivelrikko ei säästä myöskään polven alueen sairauksilta. Tavallisimmat ovat polven nivelrikko, kierukkavaivat ja jänteiden ja muut pehmytosien vaivat. Kun polven liikeradat ovat täydet niin vaikeampi polven kantavan nivelen nivelrikko tuntuu epätodennäköiseltä. Tietysti lievempikin nivelrikko tai polvilumpion takapinnan rustopehmentymä voi olla kivulias. Nivelkierukkarepeämät ovat tavallisia kivun aiheuttajia. Niitä voi itsekin kumppanin kanssa testailla esim. niin, että makaa vaikkapa sängyllä vatsallaan polvi suorassa kulmassa jalkaterä kohti kattoa. Tässä voi sitten kumppani painaa aluksi varovasti jalkapohjasta alaspäin pohkeen suuntaisesti ja samaan aikaan kiertää pohjetta ensin sisään ja sitten ulospäin. Jos tässä tulee voimakkaampaa kipua niin kierukkavaiva saattaa olla mahdollinen. Voiman käytössä kannattaa olla tietysti kohtuullinen tätä testattaessa.
  Kierukkavaivaa epäiltäessä voi olla lisätutkimukset tai tähystys tarpeen.
  Polven alueella voivat myös jänteet tai niiden kiinnittymiskohdat ärtyä ja niiden seutuihin voi tulla limapussien tulehduksia. Tällöin yleensä ärtyneessä kohdassa tuntuu koeteltaessa joskus voimakastakin kipua. Näitä on usein mahdollista hoitaa fysioterapian, kipulääkityskuurien tai kortisonipistosten avulla.
  Ainakin lonkkaleikkauksen jälkeen, jos ei vaiva ala rauhoittua, kannattanee asiaa miettiä. Jos ortopedi ehtii leikkauksen yhteydessä polvea vilkaista niin varmaan tilanne selkenee. Jos ortopedi ei ehdi asiaan perehtyä niin tukielimistön vaivoista kiinnostunut yleislääkäri tai fysiatri varmaan mielellään asiaa pohtii joko leikkauksen jälkeen tai miksei sitä ennenkin kun kipu kuitenkin näin voimakas.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksesta PP ( keinonivelet molemmissa lonkissa)! Limapussin tulehdusta kerran jo epäiltiin ja sain lääkityksen siihen, ei auttanut. Kortisonipistosta olen itse ajatellut,vaan empä ole keltään "ruinannut". Reisikivuista, selässä ei ole kipuja. Taidan tilata ajan fysiatrille.

  VastaaPoista
 6. Olen 47v. nainen. Alaselkä sekä molemmat lonkat MRI-kuvattu 2011 loppuvuodesta. Saturaatio pulssien kanssa ongelmaa, eli lääkärin mielestä muutokset lonkissa ovat ehkä kulumaa ja kystia,
  alaselässä 3 alimpaa nikamaa kuluneet ja kuivuneet-ihan normaalit tulokset,sanoi fysiatri.
  Joudun käyttämään kävellessä jatkuvasti kyynersauvaa tai kävelykeppiä,kun vaarana on, että
  jompikumpi jalka menee alta, eli lonkassa astuessani tuntuu vihlova kipu, joka aiheuttaa
  raajan hervottomaksi menon. Kipu on jokapäiväistä myös alaselässä. Tuntuu, ettei alakroppa jaksa kannatella yläkroppaa, seisominen vaikeaa. Kävellä voin vain korkeintaan 10m, ja särky siitä johtuen kestää 2 vuorokautta. ENMG:ssä ei lihastautiin viittaavaa.Veriarvot ok.
  Onko mitään enää tehtävissä? Joudunko kärvistelemään kipujeni kanssa, ja syömään särkylääkkeitä 60v asti, jolloin ehkä saisin tekonivelet?

  VastaaPoista
 7. Hei!

  Antamiesi tietojen perusteella en hevin usko että tilanne olisi toivoton.

  Kivut voivat johtua monista syistä. Jos oikein ymmärsin, niin lääkärit eivät ole oikein selkeästi saaneet selville kivun syytä tai ainakaan eivät ole sitä vakuuttavasti kertoneet. Kuitenkaan ei ilmeisesti ole todettu mitään sellaista sairautta minkä johdosta olisi vaarallista liikkua tai kohtuudella käyttää selkää ja alaraajoja. Yleensä kystat eivät normaalirasituksessa vaurioidu eikä kohtuullinen käyttö pahenna nivelrikkoa tai selän kulumia, pikemminkin päinvastoin. Liikkumattomuus nopeuttaa nivelrikon ja rappeutuman etenemistä.

  Kipu tietysti asettaa rajoituksia tälle käytölle. Kuitenkin asteittainen rasituksen nosto tarvittavin kivunhoitokeinoin on se tie mille olisi päästävä. Ikää on sen verran vähän, että lonkan keinoniveltä ei kannata harkitakaan ennekuin muutokset ovat sen verran selkeät että muuten ei selvitä. Jos kivut eivät aiheudu nivelen muutoksista niin leikkaus ei edes välttämättä auta mitään, antaa vain lisää kärsimystä leikkauksesta toipumisen ajaksi.

  Eli kuntoutuksen tielle. Ensiksi pitäisi löytää kuntoutusasenteinen lääkäri, johon luotat ja jonka kanssa tulet hyvin toimeen. Hänen kanssaan pitäisi käydä vielä kerran tilanne läpi ja sinun olisi hyvä kysyä kaikki huolestuttava aiheen ympäriltä. Vaikuttaa siltä että riittävät tutkimukset on jo tehty mutta tarvittaessa niitä voidaan täydentää.

  Mikäli ei ole esteitä niin sitten tavoitteeksi voisi ottaa fysioterapeutin kanssa ohjelman laatimisen aluksi avustetun ja myöhemmin omatoimisen jumpan toteuttamiseksi. Siinä voidaan aluksi rajoittaa lonkkaniveleen ja selkään kohdistuvaa rasitusta niin, ettei kohtuutonta kipeytymistä aiheudu. Luonnollisesti jonkinlaista ärtymistä pitkään käyttämättä olleiden lihasten ja jänteiden käyttäminen aiheuttaa. Tämä voidaan hoitaa lääkkeillä tai vaikkapa hieronnalla ja muilla fysikaalisilla hoidoilla. Tarvittavin välein lääkärin on hyvä seurata tilannetta ja fysioterapeutin kanssa voi pitää ainakin ajoittain yhteyttä myös omatoimisen jumpan kuluessa.

  Tie ei ole helppo ja aloitus vaikeaa mutta kyllä sille kannattaa pyrkiä. 3 kuukauden kuluttua voi jo tilanne näyttää hyvinkin täysin toiselta.

  VastaaPoista
 8. On ollut monesti kipua vasemmalla lonkan ulkosyrjässä, kestää 1-2 yleensä harvoin 3 päivää. Ei herätä öisin, kipu säteilee vasemman jalan pohkean seudulle sekä ukkovarpaan seudulla puutumista/pistelyä. Lonkka myös tuntuu liikerajoitteiselta sivulle. Aiemmin on lääkärin tarkastuksessa huomattu että vasemmalla lonkassa kierto on rajoittunut. Alaselässäkin on satunnaisesti kipua pitkän päivän jälkeen.

  VastaaPoista
 9. Hei!

  Jos paikan perusteella syytä arvailee, niin lonkan limapussin tulehdus eli bursiitti tulee ensimmäisenä mieleen. Silloin on yleeensä paikallisesti myös vähintään kohtuullista arkuutta kun tätä seutua kopeloi. Hoidellaan kipulääkkeillä, jumpalla ja venyttelyillä sekä joskus kortisonipistoksilla lääkärin harkinnan mukaan.

  Lonkan nivelrikko sitten seuraava epäilty. Tällöin on usein lonkan liikkeissä, esimerkiksi kierroissa rajoitusta. Selästäkin voi kipu lonkan seutuun säteillä.

  Lääkärille voi vaivaa näyttää jos ei ala muuten asettua.

  VastaaPoista
 10. Hei, äidilläni on nyt vasen lonkka leikattu ja paikalla proteesi. Kovat kipulääkitykset on päällä ja nyt mietimme, että mistä tietää jos tuo uusi lonkkaproteesi menee pois paikaltaan. Tuleeko silloin niin kovat kivut, että sen kyllä tietää tai vaikeutuuko kävely huomattavasti? Ja voiko se leikkausarpi aiheuttaa liikkumisen aikana kipua?

  VastaaPoista
 11. Hei!

  Jos lonkka on vähän aikaa sitten leikattu niin kivut jonkin aikaa kuuluvat asiaan. Yleensähän ne ajan kanssa sitten asettuvat.

  Jos leikkauksesta on jo useampi kuukausi aikaa tai jos lonkka oli jo kohtuullisen hyvä, niin tilannetta kannattanee selvittää. Lonkan keinonivel voi mennä paikaltaankin. Varmaan sairaalassa on neuvottu jalan vältettävä asentoja. Toki yleensä huomaa selvän eron kivun tai jalan päälleoton ja varaamisen suhteen jos lonkka luiskahtaa pois paikaltaan. Jos arpi kiristyy liikkeissä tai muuten ärtyy liikkuessa niin voi silläkin osuutensa kipuoireessa olla.

  VastaaPoista
 12. Apua! Olen urheilia treenasin yhden treenin ja sen jälkeen lonkka tuli kipeäksi se säteilee myös etu reiteen mikä se voisi olla rasitus ? Kipu ei ole äkkillinen siihen sattuu varsinkin sillon kun nousen seisomaan ja kävelen vähän ajan päästää se lähtee, mutta ei kokonaan.

  VastaaPoista
 13. Hei!

  Ensimmäisenä tulee mieleen nivustaipeen hermopinne. Se voi aiheuttaa tämän tyyppistä oiretta. Katso tekstiosuudessa osio: "Nivustaipeen hermopinne aiheuttaa kipua etureidellä"

  Tässä suomen- ja englanninkielistä lisätietoa:

  http://bulevardinklinikka.fi/wp-content/uploads/2013/06/Alaraajan-hermopinteet.pdf

  http://www.patient.co.uk/health/meralgia-paraesthetica-leaflet

  VastaaPoista
 14. Hei lonkat ovat sivuilta vuorotellen tosi kipeät ja välillä myös kantapäät tuntuu kipeiltä. Istuminen on kivuliasta. Mitä tehdä?

  VastaaPoista
 15. Hei!

  Kivut kuuluvat osana elämään ja eivät aina ole merkki mistään vaikeammasta sairaudesta. Mutta ilman muuta jos kivut pitkittyvät ja pahenevat, etkä itse keski niille mitään järkevää syytä, niin lääkärille niitä voi näyttää.

  VastaaPoista
 16. Heittosuorituksen aikana lonkka kiertyi vähän ja tunsin vihlaisevan piston vasemmassa lonkassani. Tuntui, kuin olisin mennyt jalan (lonkan yli). Repesikö sieltä jokin vai mitä tapahtui? Tällaista ei ennen ole ikinä ollut eikä lonkat juurikaan vaivanneet. Tapahtumasta on kulunut viikko ja edelleen "jomottava" kipu, mutta kävellessä ei enää arista, vain jokin kiertoliike ja painonsiirto antaa kunnon tuntemuksia. eli jos sieltä jokin lihas/ nivelside repes, niin kuinka pitkä aika menee toipumiseen?

  VastaaPoista
 17. Hei!

  Hoitotoimissa tai omassa jumpassakin voi tulla erilaisia pieniä lihas/jänne venähtymisiä tai ärsyyntymisiä. Yleensä ne parissa kolmessa viikossa asettuvat. Jos sitten pitkittyy eikä ala parantua niin lääkärille voi näyttää.

  VastaaPoista
 18. Lonkan/nivusen kipu liikkeelle lähtiessä, siten ettei kärsi alkuu varata painoa kyseiselle jalalle. Tästä kuitenkin vertyy pian. Tällöin kipeänä venyttäessä tiettyssä asennossa tuntuu vihlontaa nivusen ja lonkan ulkosyrjän seudulle. Kipeytymistä ja vihlontaa tulee vain rasituksen jälkeen ja joskus rasituksessa (töissä 8-11h seisomista ja kävelyä) tavallista liikkumista sietää hyvin, paitsi rasituksen jälkeen huonommin. Onko rasitusvamma kyseessä vai mikä?

  VastaaPoista
 19. Hei!

  Nivustaipeen ajoittainen pieni hermoärsytys tai pinteen tapainen tilanne tulee mieleen. Kts. ylempänä aiheesta. Myös lonkan limapussin tulehdus voisi sopia kuvaan. Jos ikää on enemmän niin nivelrikkokin voi kaikenlaista lonkan seudun vaivaa antaa.

  VastaaPoista
 20. mitä tehdö lonkalle joka naksuu ?

  VastaaPoista
 21. Hei!

  Kyllä ainoa keino kokemuksen mukaan on lakata kuuntelemasta. Naksumisia voi olla missä tahansa nivelessä eivätkä ne yleensä ainoana oireena liity mihinkään sairauteen. Ei kannata tutkia, hoitaa tai leikata. Eli samalla lonkalla mennään.

  VastaaPoista
 22. Minulla toisessa lonkassa pinnoitenivel laitettu -08 ja naksumista lukuunottamatta ollut kivuton. Nyt elokuulla lenkkeilin ahkerasti ja toisen jalan jalkapöytä kipeytyi. Sitä ihmettelin, mikä se on. Kipu hellitti, mutta siirtyi ylöspäin lonkkaan ja reiteen. Kävin hierojalla ja hän epäili bursiittia, sanoi kyllä, että koko reisilihas on ihan jumissa.
  Olin viikon työreissussa ja siellä selvisin särkylääkkeen avulla. Heti kun palasin kotiin menin lääkäriin, joka ei oikein osannut sanoa mitään jalasta.Ei edes katsonut liikeratoja. Kirjoitti sentään fys,hoitoa kun pyysin. Nyt jalkaa on hoidettu kolme kertaa ja se taipuu ehkä vähän paremmin, jäykkyys on hävinnyt osittain. Silti reiden lihakset ovat nivustaipeesta ja polven ympäriltä ja välillä myös ulkosyrjältä tosi kipeät. Olen ottanut särkylääkettä välillä jotta voin olla, koska kipu aaltoilee. Fysikaalisen hoidon jälkeen jalka on kipeämpi sen päivän. Kotona olen tehnyt nivelrikkoisen liikkeitä ja saanutkin hiukan voimaa jalkaan, sillä, kun aloitin jalka oli täysin voimaton en siis pystynyt pitämään jalkaa ilmassa kun olin selällään. Nyt se kyllä onnistuu, mutta kipu on. Lonkassa on todettu "vähäistä kulumaa" kuvissa ja se on ollut ihan hyvä, voiko kuluma pahentua näin äkkiä, parissa viikossa? Vai onko tässä joku muu juttu. Fys.hoitaja sanoi, että iso reisilihas ja myös pakaralihas on osittain ihan jumissa. Kun vertaa toiseen jalkaan, joka on ihan hyvä. Auttaako aika vai mitä pitäisi tehdä? Jalka on ollut erittäin hyvä ja liikkuva, nyt sitä kiristää ja liikeradat ovat pienentyneet hetkessä.
  Toisesa jalassa minulla oli synnynnäinen lonkkavika ja kesti varmaan liki 15 vuotta ensimmäisistä kiputuntemuksista ennenkuin se leikattiin. Totta lienee se, että tämä silloin terveempi jalka on myös rasittunut, koska säästin sairasta jalkaa vuosia ennen leikkausta. Nyt olen kävellyt ontumatta leikkauksen jälkeen. Jatkanko fys. hoitoa ja jalka paranee vai pitäisikö hakea muuta apua.

  VastaaPoista
 23. Hei!

  Voi hyvin olla että jalkapöydän kipeytyminen ei liity mitenkään pinnoiteniveleen. Jalkapöydän kipuja esiintyy usein rasitustyyppisenä varsinkin tossunvaihtojen ja suurempien rasitusten yhteydessä.

  Kun joka paikka on alaraajassa kipeä, niin ihminen joutuu jännitämään koko raaja enemmän ja usein myös etsimään jossain määrin poikkeavat kivuttomat liikeradat. Tällöin voivat muut raajan alueen lihakset ja jänteet joutua uuden tyyppiselle rasitukselle ja tämän seurauksen vaiva tuntuu leviävän.

  Lihaskireydet voivat olla pitkään oireettomiakin mutta niiden hoito voi kuitenkin vaati kohtuullista aikaa ja vaivaa. En keksi miksei fysioterapiaa ja omaa venyttely yms. ohjelmaa voisi jatkaa. Toki jos ei niillä konstein päästä eteenpäin, niin lääkärillä voi käydä näyttämässä tilannetta. Ei kuitenkaan synny vaikutelmaa että pitäisi leikkauksia tms. rankempia hoitotoimenpiteitä harkita tässä vaiheessa.

  VastaaPoista
 24. Hei!

  Minulla on ollut n. 3kk ihan hirveä oikeanpuolen lantio/lonkka-alue kipeä ja myös alaselkä. Kipu säteilee oikenpuolen jalkaan pahasti. En pysty kunnolla liikkumaan ja nousu esim. sängystä sattuu. Lääkärissä saanut juosta ja he antoivat viime käynnillä vain tulehduskipulääkettä ja sanoivat etteivät pysty auttamaan ellei kipu jatku. Pitää siis taas mennä ja vaatia kunnon hoitoa kun alkaa jo tosissaan huolestuttamaan. Mitä neuvoisit? Ja mikä tämä mielestäsi voisi olla?

  VastaaPoista
 25. Hei!

  Vaikea antaa kovin tarkkaa diagnoosia näillä tiedoilla. Jalkaan säteilevän selkäkivun tavallinen syy on lannerangan välilevypullistuman aiheuttama hermon ärsytys, iskias. Myös lihasperäiset vaivat voivat antaa tätä muistuttavaa oireilua. Voit itse testata tätä mahdollisuutta kumppanisi kanssa seuraavasti. Käy makaamaan selälläsi ja pyydä apuria nostamaan yhtä jalkaa kerrallaan polvi suorana ylöspäin. Pidä jalkasi rentona, älä itse nosta sitä. Jos tässä syntyy jalkaan kipusäteilyä, voisi olla selkäperäisestä hermoärsytyksestä kyse.

  Lonkan seudun sairaudet, lonkan nivelrikko ja lonkan limapussin tulehdus voivat antaa tämän tyyppisiä oireita. Jos lonkan liikkeet ovat kivuliaat ja kankeat ja sinulla on jo enemmän ikää, niin nivelrikko voi olla mahdollinen. Jos lonkan ulkosyrjällä on aluetta painellessa voimakas, paikallinen kipu, niin lonkan limapussi voi olla ärtynyt.

  Jos kipu jatkuu, niin uudestaan vain lääkäriin. Tulielinvaivoista kiinnostunut yleislääkäri, fysiatri tai ortopedi voisi olla sopiva yhteistyökumppani vaivan selvittämisessä ja sopivan hoidon löytämisessä.

  VastaaPoista
 26. Hei!

  MInulla on todettu kuvauksessa alkava nivelrikko oikeassa lonkassa. Kun kiipeän esim. tikkaille tulee
  oikea nivus tosi kipeäksi.Kipu säteilee myös oikean etureiden ulkosivulle sekä polveen. Olen saanut fysikaalista hoitoa josta ei ole ollut apua. Syön parasetamoolia sekä käytän tulehduskipugeeliä. Mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?

  VastaaPoista
 27. Hei!

  Parantavaa hoitoa kuvantamisessa näkyviin nivelrikkomuutoksiin ei ole olemassa. Ne etenevät vähän samaan tapaan kuin ikääntyvän ihmisen tukan harmaantuminen.

  Kuitenkan kaikki kipu mikä on lonkan seudussa, ei johdu välttämättä kuvissa näkyvästä alkavasta nivelrikosta. Esimerkiksi ympäristökudosten kuten lihasten, jänteiden kiinnittymiskohtien ja limapussien ärsytystilat voivat antaa kipuoireita lonkan seutuun. Tärkeää olisikin että lääkäri tutkisi kivusta kärsivän ihmisen kunnolla kopeloiden ja niveliä väännellen. Ilman sitä on mahdotonta sanoa mitään siitä mistä kipu on peräisin.

  Jos tilanne on asianmukaisesti käsipelillä tutkittu ja diagnoosina on edelleen nivelrikon aiheuttama kipu, niin erilaisia lääkehoitoja on tarjolla kivun pitämiseksi hallinnassa. Pidemmällä tähtäimellä on tärkeää saada paino normaalirajoihin mikäli ylipainoa on kertynyt. Kulunut lonkkanivel pääsee näin vähemmällä ja kivut vastaavasti vähenevät.

  Alaraajojen ja lantion lihaskunto on myös treenattava hyvälle tasolle. Ilman sitä lonkan toiminta ei ole ihanteellisesta, vammoja syntyy helpommin ja kipuoireilla on taipumus pahentua.

  Yleensä alkava nivelrikko ei ole vaikeahoitoinen vaiva, vaan sen kanssa hyvin pärjätään jos vain itse jaksaa ponnistella oman osuutensa. Se luonnollisesti voi aina ajoittain untua raskaalta mutta minkäs teet.

  VastaaPoista