keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Korvakipu

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.


Korvan ulkoiset tulehdukset, korvakäytävä voi ärtyä uinnista

Korvanlehden tulehdukset voivat aiheuttaa kipuoireita. Nämä ovat tavallisesti helposti nähtävissä paikallisena punerruksena ja kuumotuksena. Hoitona käytetään yleensä antibioottikuuria.

Korvakäytävä voi tulehtua tai siihen muodostuu paise. Ulkokorvan tulehduksessa ärsytystä pahentaa tuuli tai vaikkapa uiminen. Korvakäytävän tulehdus alkaa usein kutinana ja se voi myöhemmin muuttua kivuliaaksi. Tällöin tutkimuksessa havaitaan tulehdusmuutoksia ulkoisessa korvakäytävässä.

Hoitona käytetään erilaisia bakteereihin vaikuttavia tippoja ja voiteita. Joskus voidaan korvakäytävää joutua toistuvasti puhdistamaan huuhtelemalla, mikä nopeuttaa paranemista.

Itsehoitona voi lievissä ärsytysoireissa käyttää reseptivapaita korvatippoja, jotka vaikuttavat ehkäisevästi bakteerien kasvuun.

Lämpöä voi käyttää kipuhoitona esim. lämpövesipullon tai lämpötyynyn avulla.

Uidessa ja tuulisella ilmalla on hyvä käyttää korvatulppia. Korvakäytävät voi kuivata vaikkapa hiustenkuivaajan miedolla teholla uimisen jälkeen. Likaisessa vedessä ei kannata uida.

Korvaa ei saa kaivella - varsinkaan terävillä esineillä.Välikorvan tulehdus, tulehduskierre voi olla ongelma lapsilla

Äkillinen välikorvan tulehdus aiheuttaa yleensä korvan alueen kipua ja särkyä. Lapsilla tämä on yleinen tauti. Korvatulehdusta edeltää useimmiten nuha tai muita hengitysteiden tulehdusoireita. Jos niiden jälkeen ilmaantuu korvakipua tai korvasärky, on syytä epäillä välikorvan tulehdusta.

Pienet lapset eivät pysty ilmaisemaan kipua. Se voi ilmetä yleisenä ärtyneisyytenä tai jatkuvana itkuna, jolle ei löydy muuta syytä. Joskus lapset harovat korviaan. Tietysti itkuun voi olla monia muitakin syitä kuin korvatulehdus.

Tutkiessaan asiaa lääkäri näkee tärykalvon punertavan ja mahdollisesti pullottavan. Jos tärykalvo puhkeaa ja korvasta ilmaantuu vuotoa. Tällöin kipuoire usein lievittyy, ainakin väliaikaisesti.

Äkillisessä välikorvan tulehduksessa ilman tärykalvon puhkeamista, hoitona voidaan käyttää lievissä tapauksissa puuduttavia korvatippoja ja kipulääkettä. Seuranta on kuitenkin järjestettävä. Monasti lääkäri määrää antibiootteja. Pahemmassa kipuoireessa ja tarvittaessa tehdään tärykalvopisto, jonka avulla saadaan märkä päästettyä pois välikorvasta.

Pitkittyneissä ja toistuvissa tulehduksissa välikorvaan saattaa kehittyä niin sanottu liimakorva. Tällöin usein poistetaan nielu ja kitarisat. Putket asetetaan tärykalvoon, jotta välikorvan ilmastointi tehostuisi.

Itsehoitona reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä voi käyttää ensiapuna kivun lievitykseen ohjeiden mukaisesti. Jos perheessä on toistuvia korvatulehduksia, kotona kannattaa pitää varalla puuduttavia korvatippoja ensiapuun.Korvatorven tukkeutuminen on lentomatkojen ongelma

Välikorva on korvatorven avulla yhteydessä nieluun. Normaalitilanteessa kyseisen putken kautta tapahtuu välikorvan paineen tasaus. Jos nuha tai allergia turvottaa limakalvoja, tämä putki menee tukkoon. Kun paine ei pääse tasaantumaan ympäröivän ilmanpaineen kanssa, se aiheuttaa korvakipua ja korvan lukkiintumisen tunnetta. Tämä on tavallista lievässäkin nuhassa lentomatkojen yhteydessä.

Hoitona käytetään nenän limakalvojen turvotusta vähentäviä tippoja ja allergialääkkeitä, jotka supistavat limakalvoja. Ennen lentomatkaa on hyvä ottaa ehkäisymielessä lääkitystä, jos henkilöllä on ollut tämän tyyppistä ongelmaa. Nieleskelemällä, jauhamalla purukumia ja haukottelemalla voi yrittää saada korvatorven aukeamaan. Seuraavalla keinollakin voi yrittää avata yhteyttä välikorviin. Purista nenää pitämällä siitä kiinni. Samanaikaisesti kun suu on myös kiinni, paina ilmaa nieluun.Korvan seudun lihaskivuissa voi rentoutus auttaa

Korvan taakse kallon pohjaan kiinnittyy niskalihaksia. Nämä kohdat voivat kipeytyä ja säteillä pettävästi korvan seutuun. Mikäli korvan tutkimuksessa ei löydy poikkeavaa, mutta lihasten kiinnittymiskohdassa on kipuja, tämä vaiva on todennäköisesti kyseessä. Hoitona ovat lihasten rentoutumiseen tähtäävät toimenpiteet, kuten lääkehoito ja fysikaaliset hoidot.

Itsehoitona voi venytellä ja hieroa lihaksia varovasti. Myös reseptivapaita salvoja on mahdollista käyttää. Tuoreeseen kipuun kannattaa kokeilla kylmähoitoa.


Korvakipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Voimakkaat kivut korvassa, joiden kanssa ei selvitä kotihoidolla.

Lääkärissä käynti tarpeen

Pitkittynyt korvasärky.
Korvakipu, johon liittyy vuotoa.
Kuulon huononeminen hengitystietulehdusten jälkeen.

Yleensä voi hoitaa itse

Lievät ärsytysoireet esim. tuulisen päivän tai uinnin jälkeen.
Korvan seudun lihaskivut.

Lisätietoa korvakivuista:

Therapia Fennica ulkokorvan ja korvakäytävän tulehduksista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli korvatulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli korvien lukkintumisesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli korvakäytävän vahatulpasta.
Wikihown neuvoja englanniksi korvien lukkiintumiseen.

3 kommenttia:

 1. Hei!
  Sain vuosi sitten kuulovaurion jazz konsertissa. Siitä jäi voimakkaana oikeaan korvaan vinkuna/suhina ja lievenpänä vasenpaan korvaan. Nyt huomasin viikko sitten että vasenpaan korvaan on tullut lisä-äänenä ikävä pätkittäis vinkuna. Mistähän johtuu että korvien soiminen vain pahenee? Minulla on hiljainen työympäristö/ työmatka, en käy konserteissa enkä kuuntele korvakuulokkeilla.

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Hyvä, että ei ole kuulovaurion jälkeen lisää liiallista äänirasitusta. En ole erityinen asiantuntija meluvammoissa mutta käsitykseni mukaan niiden jälkeisen kuulon heikkenemisen ei pitäisi myöhemmin itsestään erityisemmin pahentua.

  Valitettavasti kuulovaurio ei kuitenkaan suojaa muilta korvaongelmilta. Näin ollen erilaiset sairaudet voivat antaa lisää kärsimystä ja kuulon ongelmia. Mm. tulehdukset, sokeritauti jne. voivat periaatteessa muuttaa oirekuvaa.

  Jos uusi lisävinkuna ei itsestään asetu, niin kävisin korvalääkärillä näyttämässä tilannetta ennen kuin tyytyisin siihen asiaan kuuluvana. Voihan kuitenkin olla, että takana on syy, johon pystyvään vaikuttamaan ja silloin siitä on turha kärsiä.

  VastaaPoista
 3. Euroopan laajuinen kipukysely

  Pain Alliance Europe (PAE) on Suomen CRPS ry:n ja Suomen Kipu ry:n eurooppalainen kattojärjestö, jonka keskeisinä tavoitteina on parantaa kroonisen kivun kanssa elävien elämänlaatua ja tuoda kipukroonikoiden ääni kuuluviin EU tasolla.

  Joka viides eurooppalainen, 100 miljoonaa ihmistä, kärsii kivusta ja siitä johtuvien terveydenhuollon kulujen ja tuottavuuden menetysten arvioidaan EU:ssa olevan yli 450 miljardia. Kipupotilaista 21 % on työkyvyttömiä ja työssä käyvistä 48 miljoonaa on kertonut kivun vaikuttavan suoraan heidän asemaansa.

  Nyt kattojärjestö julkaisee Euroopan kattavan kipukyselyn, jonka avulla kerätään tietoa kipupotilaiden arjesta, kivun kokemisesta, hoidon saamisesta ja kuntoutuksesta. PAE tuo krooniseen kipuun liittyvän tiedon kaikkien saataville ja kyselystä saatavia tuloksia voidaan käyttää niin kattojärjestössä, kuin Suomen CRPS ry:n ja Suomen Kipu ry:n toiminnassa.

  PAE:n edellinen projekti, Pain Patient Pathway Recomandations kokosi mukaan niin eri maiden poliitikkoja, terveydenhuollon ammattilaisia kuin vapaaehtoistoimijoita. Suomessa kysely vaikutti osaltaan siihen, että STM perusti työryhmän selvittämään kroonisen kivun tilaa, hoidon yhtenäistämistä ja koulutusmahdollisuuksia. Työryhmä luovutti tulokset Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle 24.2.2017.


  Nyt käynnistetty kysely on käännetty useille kielille, myös suomeksi. PAE:n tavoitteena on, että vastaaminen on mahdollisimman helppoa ja eri maista saadaan laajasti tietoa. Toivottavaa on, että Suomestakin mahdollisimman moni käy vastaamassa kyselyyn ja sitä kautta saadaan luotettava vertailu. On mielenkiintoista nähdä, kuinka suomalainen hoito ja kuntoutus sijoittuu Euroopan mittakaavassa. Kysely päättyy 15.4.17.

  Kyselyyn pääset: www.pae-eu.eu/surveys
  tai
  https://www.surveymonkey.co.uk/r/PAE-Suom

  Lisätietoja:
  Pain Alliance Europe, varapj. Liisa Jutila, liisa.jutila (at) pae-eu.eu

  https://www.suomencrps-yhdistys.fi
  www.suomenkipu.fi

  VastaaPoista