keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Etusivu


Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.Suomen kliininen lääketiede on korkeatasoista.


Suomen kliininen eli käytännölliseen lääkärintyöhön tai potilaiden hoitoon kuuluva lääketiede ja sen tutkimus on korkeaa tasoa. Yliopistoja ja tutkimuslaitoksia vertaillaan tutkimusjulkaisuihin tehtyjen viittausten määrän perusteella. HUS:n Meilahden sairaalat ja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunta muodostavat nykyisin kokonaisuuden nimeltä Helsinki Academic Medical Center. Sen on arvioitu kuuluvan Euroopan viiden parhaan lääketieteellistä tutkimusta tekevän keskuksen joukkoon.


Kipu taiteena

Deborah Padfield yhdessä professori Joanna Zakrzewskan ja lontoolaisten potilaiden kanssa ovat tuottaneet kasvokivun kokemuksista kertovan näyttelyn MASK:MIRROR:MEMBRANE. Se pyrkii antamaan kärsivien kokemukselle äänen ja tarkastelmaan kipua taiteena.

Myös muut ovat pyrkineet kuvittamaan kokemustaan. Toinen näyttelypaikka kiputaiteelle.
Lisää kuvia kiputaide kokemuksesta.

Hermoston muutokset ja sairaudet sekä taide.

Käsityksen laajentamista aivojen epäjärjestyksen avulla. Affecting perception: Taide ja neurotiede näyttely Oxfordin 03 Galleriassa.
Näyttelyn kuraattoreiden haastattelu.
Taiteilijaryhmä, jolla kiinnostusta myös neurotieteisiin AXNS Collective.

Antibiooteistako apua selkäkipuun?

European Spine Journal lehdessä on julkaistu tutkimus missä todettiin välilevyleikkauksessa 43 %:lla potilaista anaerobinen bakteeri välilevyssä. Naapurinikamien päätelevyn niin sanottuja Modic 1 muutoksia kehittyi 80 %:ssa jos välilevyssä oli kyseisiä bakteereja. Bakteerien löytyminen voi selittyä leikkauksen aikaisella joutumisella näytteen joukkoon, vaikka tutkijat pitävätkin sitä epätodennäköisenä.

Toisessa tutkimuksessa saatiin yli puoli vuotta selkäkivusta kärsineellä ja Modic 1 muutoksia omaavalla potilasryhmällä pitkällä, 100 päivän antibioottikuurilla vuoden seurannassa merkittävästi parempi toimintakyky kuin lume hoitoa saaneella ryhmällä. Tutkimukset vievät ajatuksia siihen suuntaan, että osassa välilevyongelmia voisi takana olla pitkäaikainen matala-aktiivinen tulehdus.

Kenenkään ei kannata alkaa omin päin hoitaa selkäkipuaan tähän tapaan koska näin pitkällä antibioottikuurilla on vaikeitakin sivuvaikutuksia. On myös epäselvää mille potilasryhmälle hoidosta voisi mahdollisesti olla hyötyä. Kaikille selkäkipupotilaille tuskin uusi hoitoajatus tuo parannusta lisätutkimusten jälkeenkään.

Lisää aiheesta, Pain Research Forum.

Yksi kipulääke ei auta kaikkia

Cochrane-tutkijaverkosto on käynyt läpi yhteensä 350 tutkimusta kipulääkkeiden tehokkuudesta ja vaikutuksen kestosta viisaudenhampaan poiston tai vastaavan kirurgisen toimenpiteen jälkeisissä kivuissa. Mikään lääke ei saanut aikaan hyvää kivun lievitystä kaikille potilaille. Parhaimmat lääkkeet tehosivat 70 prosenttiin ja heikoimmat vain 30 prosenttiin saajista.

Hyvin lievitti kipua mm. 400 mg ibuprofeenia, 50 mg diklofenaakkia, 500 mg naprokseenia, 120 mg etorikoksibia, 400 mg selekoksibia ja 1 000 mg parasetamolin ja 60 mg kodeiinin yhdistelmälääke. Pidempiaikainen kivun lievitys onnistui naprokseenilla, etorikoksibilla ja selekoksibilla. Tänä pidettiin yli 8 tunnin helpotusta.

Jos ensimmäinen lääke ei tehoa, niin kannattaa kokeilla seuraavaa. Ei ole vielä valitettavasti tarjolla keinoja joilla voitaisiin ennustaa mikä kipulääke antaa kullekin yksilölle parhaan vaikutuksen. Toistaiseksi joudutaan kulkemaan yrityksen ja joskus uudelleen kokeilunkin kautta.

Lääkäreissä on hauskempikin puoli Lekuri.net, vitsejä lääkäreistä, hoitajista ja potilaista. Kerro oma vitsisi.
Kauneus on tärkeä osa terveyttä, Kauneus.net.


Tutustu myös flunssa.net.
Tutustu myös matka.net.
Tutustu myös pietari.net.
Tutustu myös englanninkielisiin kipusivuihin, thepain.net.
Ota yhteyttä info.kipunet@gmail.com

4 kommenttia:

 1. TV:n tiedeohjelmassa oli muutama kuukausi sitten juttua Liverpoolin yliopiston kipututkimuksesta jota johtaa suomalainen professori. Onko tätä aivojen magneettikäsittelyä vielä missään käytössä vai onko tutkimus vielä niin kesken ettei hoitoa saa muualta? ja osaatko sanoa auttaako ko metodi CRPS-kipuun? Kipu ja muut oireet ovat ranteessa/kämmenessä ja se tuli hoitovirheen seurauksena tapaturman jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Tämä on sen verran uutta asiaa että minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta hoitomuodosta. Eikä tiedossani ole, että joku Suomessa käyttäisi kyseistä hoito käytännössä CRPS kivuissa. Linkin aiheeseen löysin. Vaikuttaa sinänsä mielenkiintoiselta.

  http://www.suomenkivuntutkimusyhdistys.fi/system/files/files/2-2012%20lopullinen%20versio.pdf

  VastaaPoista
 3. Kiitos linkistä. Siinä oli muutakin mielenkiintoista tutkimustietoa. Näin maallikolle kyllä iso osa jää ymmärtämättä mutta kannattaa silti lukea ja tajuta sen minkä kykenee. Toivottavasti näitä vähemmän myrkkyjä ja sivuvaikutuksia sisältäviä hoitoja saa pian ihan yleisesti!

  VastaaPoista
 4. I used to be able to find good advice from your blog posts.

  VastaaPoista